Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Zupa z grzankami
Pixabay/ChristopherPluta/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Grzanki do zup i sałatek

Grzanki idealnie nadają się do zup kremów i sałatek. Można je kupić gotowe, ale o wiele taniej wyjdzie ich samodzielne przygotowanie, które nie zajmie dłużej niż kwadrans. Wysuszone kromki już nie muszą lądować na śmietniku ani w karmniku dla ptaków. Zobacz jak szybko przygotować z nich pyszne grzanki z chleba.

Grzanki idealnie nadają się do zup kremów i sałatek. Można je kupić gotowe, ale o wiele taniej wyjdzie ich samodzielne przygotowanie, które nie zajmie dłużej niż kwadrans. Wysuszone kromki już nie muszą lądować na śmietniku ani w karmniku dla ptaków. Zobacz jak szybko przygotować z nich pyszne grzanki z chleba.

 

Grzanki to nic innego jak drobno pokrojone suche pieczywo. Mogą być wykonane z każdego rodzaju chleba, dzięki czemu można przygotować także grzanki bezglutenowe.

Grzanki na patelni

Składniki:

  • kilka kromek pszennego chleba,
  • 3-4 łyżki masła,
  • sól.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Kromki chleba pokrój w drobną kostkę.

2. Rozgrzej masło na patelni.

3. Kostkę chlebową smaż na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas.

4. Gdy grzanki się zarumienią, posól je.

5. Zdejmij grzanki z ognia i przełóż do wystudzenia.

Grzanki w piekarniku

Składniki:

  • kilka kromek pszennego chleba,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

2. Kromki chleba pokrój w drobną kostkę.

3. Olej wymieszaj z solą (ewentualnie przyprawami).

4. Grzanki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj cienko olejem, możesz do tego użyć pędzelka kuchennego.

5. Piecz około 15 minut do momentu, aż się zrumienią.

 

Smacznego!

Wskazówki

  • Gotowe grzanki należy przechowywać w szczelnym pojemniku, by nie zawilgotniały. Cały ich urok polega na tym, że są chrupiące. Gdy rozmiękną, cały czar pryśnie. Z tego samego powodu grzanki należy dodać do zupy i sałatek tuż przed podaniem.
  • Najlepiej sprawdza się czerstwe pieczywo, ponieważ zbyt świeże po prostu jest trudniejsze do krojenia i może się kruszyć.
  • Grzanki możesz smażyć na maśle, ale i na margarynie czy oleju.
  • Jeśli masz ochotę na grzanki czosnkowe do zup i sałatek, dodaj na początku smażenia przeciśnięty przez praskę czosnek (ewentualnie czosnek granulowany). Uważaj, by nie spalić czosnku!

Grzanki ziołowe przygotujesz mieszając przed smażeniem pokrojony chleb z dowolnymi ziołami – bazylią, oregano, tymiankiem, czosnkiem, papryką, posiekaną natką pietruszki.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Zupa borowikowa ugotowana z suszonych grzybów
©Kitty/Fotolia
Styl życia
Zupa borowikowa z suszonych grzybów z makaronem i grzankami: przepis krok po kroku
Zupę z suszonych borowików podaje się z makaronem i chrupiącymi grzankami. Najlepiej smakuje na wywarze z wołowiny doprawiona świeżym koperkiem. Gotowanie zajmuje około 1,5 godziny.

Zupę z suszonych borowików podaje się z makaronem i chrupiącymi grzankami. Najlepiej smakuje na wywarze z wołowiny doprawiona świeżym koperkiem. Gotowanie zajmuje około 1,5 godziny.   Przygotowania do gotowania zacznij poprzedniego dnia, bo najlepszy smak suszonych grzybów uzyskuje się namaczając je w wodzie przez całą noc. Przepis na zupę z suszonych borowików krok po kroku Składniki: około 0,5 kilograma mięsa wołowego (szponder, goleń albo mostek), około 200 gramów suszonych borowików, 1 seler, 1 por, 1 pietruszka, 3 marchewki, 3 liście kapusty, 1 cebula, 2 łyżki masła ser koryciński z czarnuszką  (produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego), 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pieprz, pęczek świeżego koperku, grzanki do zupy, makaron.   Czas przygotowania: około 90 minut Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Suszone grzyby mocz w wodzie przez całą noc. Rano wyjmij borowiki z wody, ale jej nie wylewaj. Do oddzielnego garnka nalej 1,5 litra wody i gotuj w niej mięso wołowe z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez około godzinę. Grzyby wyjęte z wody pokrój w cienkie paski. Por przekrój wzdłuż i krój w półksiężyce. Seler, pietruszkę, marchewki i liście kapusty zetrzyj na tarce. Cebule posiekaj w drobną kostkę i wrzuć ją do dużego garnka z rozgrzanym masłem. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj do niej warzywa i grzyby. Całość zalej wywarem z wołowiny oraz wodą po namaczanych borowikach. Gotuj wszystko na małym ogniu około 45 minut. Dodaj pieprz do smaku. Ser koryciński pokrój w kostkę i dodaj do zupy około 3 minuty przed końcem gotowania. Całość posyp koperkiem.   Zupę borowikową podaje się z grzankami i makaronem . Dodatki można kupić gotowe w sklepie, ale...

makaron z sosem
Pixabay/SylwiaAptacy/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Sos do spaghetti z mięsem lub bez dla czterech osób
Sos do makaronu każdy jest w stanie zrobić samodzielnie – podstawę stanowią pomidory (świeże lub z puszki). Beta-karoten obecny w przetworach pomidorowych zawiera potas, który usprawnia pracę serca oraz działa antynowotworowo. Sos do makaronu jest bardzo smaczny zarówno z mięsem, jak i bez niego.

Sos do makaronu każdy jest w stanie zrobić samodzielnie – podstawę stanowią pomidory (świeże lub z puszki). Beta-karoten obecny w przetworach pomidorowych zawiera potas, który usprawnia pracę serca oraz działa antynowotworowo. Sos do makaronu jest bardzo smaczny zarówno z mięsem, jak i bez niego.   Rady : Jeśli chcesz, by sos był bardziej gęsty, zdejmij pokrywkę na kilka minut, jednocześnie mieszając składniki. Do smażenia najlepszy będzie olej rzepakowy – zawiera nienasycone tłuszcze omega-3 zbawienne dla pracy serca i mózgu. Sos do spaghetti – bolognese Składniki: 500 gramów wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego, 4 łyżki oleju, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200 gramów przecieru pomidorowego, 200 gramów żółtego sera, bazylia suszona, pieprz, sól. Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. 2. Podgrzej olej w dużej, głębokiej patelni lub rondelku. 3. Do oleju wrzuć cebulę. 4. Obierz czosnek i pokrój na małe kawałki. 5. Wrzuć czosnek do cebuli. 6. Włóż do garnka mięso mielone. 7. Za pomocą drewnianej łopatki dziel tworzące się grudki mięsa na mniejsze kawałki. 8. Smaż mięso 15 minut. 9. Dodaj przecier pomidorowy. 10. Przykryj garnek/patelnię i duś 5 minut. 11. Pod koniec dodaj przyprawy. 12. Wyłóż sos na makaron, a następnie posyp go żółtym serem. Błyskawiczny sos do makaronu dla wegetarian Składniki: 3 łodygi selera naciowego, pół szklanki czerwonego wina wytrawnego, duża kulka mozzarelli, świeże liście bazylii, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchwie, 250 ml przecieru...

Przepis na zupę ziemniaczaną z hiszpańską kiełbasą i czosnkiem
© Dar1930/Adobe Stock
Styl życia
Zupa ziemniaczana z hiszpańską kiełbasą, czosnkiem, cebulą i wędzoną papryką
Zupa z ziemniakami na bazie aromatycznej chorizo, czosnku, ostrej papryki i pomidorów to sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Danie najlepiej smakuje podane z natką zielonej pietruszki oraz kromką chrupiącego chleba lub grzanek czosnkowo-ziołowych.

Zupa z ziemniakami na bazie aromatycznej chorizo, czosnku, ostrej papryki i pomidorów to sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Danie najlepiej smakuje podane z natką zielonej pietruszki oraz kromką chrupiącego chleba lub grzanek czosnkowo-ziołowych.   Chorizo to najpopularniejszy rodzaj kiełbasy w Hiszpanii. Produkt wytwarza się z wieprzowiny. Uznawany jest za przysmak hiszpańskiej kuchni, a jego cechą charakterystyczną jest specyficzny, mocny zapach i wyjątkowy smak czosnku oraz papryki pimentón. Ostatnim etapem wytwarzania chorizo jest jej suszenie. Kiełbasa pokrywa się również naturalną pleśnią objawiającą się białym nalotem na otoczce. Przepis na zupę z ziemniaków, hiszpańskiej kiełbasy o czosnku Potrzebujesz: dużej patelni, garnka, obieraczki do ziemniaków, praski do czosnku.   Składniki: 500 g ziemniaków, 350 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo, 4 pomidory, 6 ząbków czosnku, cebula, pęczek natki pietruszki, 750 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka łagodnej wędzonej papryki w proszku, 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku, sól, pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż na małym ogniu, aż cebula zeszkli się. Dodaj kiełbasę pokrojoną w półksiężyce i smaż ok. 5 minut. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, pokrój w kostkę, dodaj na patelnię i smaż kolejne 5 minut. Wymieszane i podsmażone składniki przełóż do garnka i zalej całość warzywnym bulionem. Ziemniaki...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner