Dwa pomysły na sylwestrowe zupy, jedna w wersji mięsnej i rozgrzewającej, druga w wersji lżejszej i bezmięsnej: zupa gulaszowa i zupa z soczewicy.

Reklama

Poniżej dwa pomysły na sylwestrowe zupy: w wersji bezmięsnej i mięsnej.

Zupa z soczewicy

Składniki:

  • soczewica czerwona łuskana (200 gramów),
  • pomidory (dwie sztuki),
  • cebula (dwie małe sztuki),
  • czosnek (dwa ząbki),
  • bulion warzywny (jeden litr),
  • korzeń imbiru,
  • oliwa (dwie łyżki),
  • sól (jedna łyżeczka),
  • ostra papryka (jedna łyżeczka),
  • mieszanka curry (jedna łyżeczka),
  • śmietana.

Czas przygotowania: 45 minut

Zobacz także

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Drobno posiekać cebulę, imbir i czosnek zetrzeć na tarce.
  • Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać przyprawy: sól, imbir, paprykę, mieszankę curry.
  • Przełożyć cebulę do garnka, dodać rozdrobnione pomidory i soczewicę, zalać bulionem warzywnym, gotować około 20 minut.
  • Zupę podawać ze śmietaną, można udekorować kiełkami.

Smacznego!

Zupa gulaszowa

Składniki:

  • mieszanka mięs: karkówki, łopatki, wołowiny (pół kilo),
  • papryka czerwona (dwie sztuki),
  • pieczarki (50 dkg),
  • cebula (jedna duża sztuka),
  • marchewka (jedna mała sztuka),
  • pietruszka (jedna mała sztuka),
  • czosnek (dwa ząbki),
  • seler (1/4 sztuki),
  • ziemniaki (3 średnie sztuki),
  • bulion warzywny,
  • koncentrat pomidorowy (2 łyżki),
  • olej do smażenia,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, gałka muszkatołowa, słodka i ostra papryka.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę. Natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Zostawić w lodówce na kilka godzin.
  • Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni, dodać mięso i smażyć razem.
  • Mięso z cebulą przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać przyprawy: majeranek, kminek, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w paski i dodać do zupy, gotować wszystko razem na małym ogniu.
  • Paprykę można podpiec w piekarniku, następnie pokroić w kostkę i dodać do zupy.
  • Pieczarki pokrojone w plastry podgrzać na patelni, aby odparowała woda. Dodać do zupy.
  • Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Gotować do momentu aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić wedle uznania: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, gałka muszkatołowa, słodka i ostra papryka.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama