korzenie imbiru
©kostrez/Fotolia
Styl życia

Imbir – rozgrzewa, wzmacnia, poprawia smak wielu potraw

Imbir pomaga na przeziębienia, poprawia apetyt, leczy dolegliwości żołądkowe. Jest też uznawany za afrodyzjak.

Imbir pomaga na przeziębienia, poprawia apetyt, leczy dolegliwości żołądkowe. Jest też uznawany za afrodyzjak.

 

Imbir jest jedną z najbardziej aromatycznych przypraw. Jest bardzo popularny w Azji, jego sława rośnie także w Polsce. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno w postaci zmielonego proszku, jak świeżego korzenia.

 

Imbir jest byliną o lekko gorzkim i piekącym smaku. Za jego smak odpowiedzialne są substancje obecne w olejku eterycznym imbiru: gingerol i zinferon. Imbir pomaga uporać się z brakiem apetytu, biegunką, bólami żołądka, mdłościami, leczy niestrawność i migrenę. Ma działanie rozgrzewające, może więc być doskonałym lekarstwem zwalczającym przeziębienie. Imbir poprawia także krążenie krwi, często jest więc stosowany jako afrodyzjak.

Drogocenne właściwości imbiru: na co pomaga?

  • leczy chorobę lokomocyjną;
  • wspomaga trawienie;
  • gingerol obecny w imbirze zmniejsza ryzyko pojawienia się zmian nowotworowych;
  • hamuje stany zapalne;
  • działa rozgrzewająco;
  • odświeża oddech;
  • pomaga w walce z cellulitem;
  • przeciwdziała zakrzepom krwi;
  • wspomaga pracę mózgu;
  • działa rozkurczająco (przynosi ulgę podczas miesiączki).

Imbir w kuchni: zastosowanie

Imbir ma szerokie zastosowanie w kuchni, staje się coraz bardziej popularną przyprawą w kuchni polskiej. Świeży imbir może być dodatkiem do kaczki i wieprzowiny, dzięki czemu wzbogaci ich smak. Sproszkowany imbir natomiast doskonale nadaje się jako dodatek do ciast. Przy przeziębieniu zaleca się dodanie świeżego imbiru do herbaty – imbir rozgrzeje i pomoże choremu szybciej wrócić do formy. Z imbiru można także utworzyć sok, który jest często spotykany w pubach, gdzie dodaje się go do piwa. Imbir nadaje piwu piernikowo-korzenny smak.

Przeciwwskazania spożywania imbiru

Imbir nie jest zalecany dla kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących. Osoby zmagające się z wrzodami żołądka bądź refluksem żołądkowym również nie powinny go stosować – jego ostry smak może podrażnić żołądek.

 

 

Korzeń imbiru
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Lecznicze właściwości i wykorzystanie imbiru w kuchni
Świeży imbir nadaje się do mięs i napojów rozgrzewających. Suszony dodajemy zwykle do przetworów i ciast. Imbir marynowany to zdrowa przekąska, jest też niezastąpiony przy jedzeniu sushi.

Świeży imbir nadaje się do mięs i napojów rozgrzewających. Suszony dodajemy zwykle do przetworów i ciast. Imbir marynowany to zdrowa przekąska, jest też niezastąpiony przy jedzeniu sushi.   Imbir jest przyprawą, która króluje w Chinach, Tajlandii, Indiach i na Karaibach. W tradycji państw azjatyckich traktowany jest jako naturalny afrodyzjak . Imbir można jeść na surowo, suszony, kandyzowany lub marynowany. Lecznicze właściwości kłączy imbiru – łagodzą nudności, poprawiają koncentrację Imbir ma lecznicze właściwości. Łagodzi bóle menstruacyjne, działa napotnie i przeciwkaszlowo. Zalecany jest osobom z tendencją do zimnych kończyn, ponieważ wspomaga krążenie krwi. Wspiera organizm w walce z wirusami i bakteriami. Odtruwa wątrobę z toksyn. Jest żółciopędny. Pobudza produkcję soku żołądkowego i śliny. Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i zawału serca. Jest składnikiem leków przeciwko chorobie lokomocyjnej, ponieważ łagodzi mdłości.   Kłącza imbiru są bogate w substancje przeciwzapalne, dlatego przynoszą ulgę przy bólach stawowych i zapobiegają w powstawaniu wrzodów żołądka. Systematycznie stosowany imbir łagodzi dolegliwości migrenowe. Działa odkażająco i leczy infekcje. Zwiększa ukrwienie mózgu, przez co poprawia koncentrację. Ma właściwości przeciwutleniające – usuwa wolne rodniki, które uszkadzają tkanki i hamują rozkład tłuszczów. Wzmacnia włosy i działa antybakteryjnie. Świeży, zmielony czy kandyzowany, czyli jaki rodzaj imbiru wybrać W sklepach znaleźć można kilka postaci imbiru – surowy, kandyzowany, zmielony, marynowany i suszony w całości. Świeże kłącza imbiru najlepiej sprawdzają się do mięs, rozgrzewających herbat i jako dodatek do owoców morza. Imbir zmielony to popularny dodatek do...

przyprawy
Pixabay/stevepb/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Prozdrowotne działanie egzotycznych przypraw: kurkumy, imbiru i chili
Kurkuma swoje właściwości wspierające funkcjonowanie ludzkiego organizmu zawdzięcza przede wszystkim zawartości kurkuminy. Imbir działanie lecznicze czerpie z olejku eterycznego, natomiast chili jest bogate w kapsaicynę.

Kurkuma swoje właściwości wspierające funkcjonowanie ludzkiego organizmu zawdzięcza przede wszystkim zawartości kurkuminy. Imbir działanie lecznicze czerpie z olejku eterycznego, natomiast chili jest bogate w kapsaicynę. Kurkuma – właściwości, zastosowanie, kolor i smak Kurkuma jest nazywana „przyprawą życia”. Stosuje się ją w Indiach od setek lat jako uzdrawiającą substancję. Wykorzystywana jest przez najstarszy leczniczy system świata – medycynę ajurwedyjską. Kurkuma jest jedną z najlepiej poznanych i przebadanych przypraw. Swoje właściwości zawdzięcza obecności kurkuminy, która ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Kurkumę stosuje się na dolegliwości takie, jak: trądzik, stany zapalne i uszkodzenia skóry – przyspiesza gojenie się ran, wzdęcia, kamica żółciowa, zaburzenia trawienne, zapalenie żołądka, przewlekła biegunka, reumatoidalne zapalenie stawów, katar, przeziębienie, ospa wietrzna, świerzb, zapalenie spojówek, czerwonka, cukrzyca.   Ponadto kurkuma posiada silne działanie antyoksydacyjne (kilkakrotnie silniejsze niż witamina E), chroni wątrobę, wspomaga naturalne mechanizmy odtruwające i działa przeciwnowotworowo. Kurkumę otrzymuje się ze sproszkowanego korzenia i podziemnej łodygi ostryżu (zwanego szafranem indyjskim). Kurkuma barwi potrawy na piękny złoty kolor, w smaku przypomina imbir i nadaje potrawom aromat pieprzu i piżma. Ponadto opóźnia psucie się żywności. Imbir - właściwości lecznicze Imbir swoje właściwości lecznicze zawdzięcza zawartości minerałów, takich jak potas, fosfor, magnez i wapń. Ponadto jego kłącze jest bogate w cukry, kwasy tłuszczowe, żywicę i skrobię. Jednak najcenniejszym i najbardziej wartościowym składnikiem imbiru jest olejek eteryczny. Zawarte są w nim...

Mleczna herbata z kurkumą - idealna na przeziębienie
© tashka2000/Adobe Stock
Styl życia
Rozgrzewające napary z tymiankiem, miodem i imbirem lub kurkumą
Rozgrzewające napary z tymiankiem, miodem i imbirem lub kurkumą

Gorące napary z dodatkiem ziół i miodu rozgrzeją Cię nawet w największe przymrozki. Mają również wiele właściwości zdrowotnych i wzmacniają naszą odporność. Poniżej znajdziecie domowe przepisy na rozgrzewające napoje z tymianku, miodu i imbiru oraz kurkumy. Rozgrzewające napary - właściwości zdrowotne Pierwszym składnikiem, który często wykorzystywany jest w zdrowotnych napojach jest miód . Ma on niezwykle silne właściwości antybakteryjne, z niektórymi drobnoustrojami radzi sobie lepiej niż antybiotyki. Jednocześnie obniża ciśnienie krwi , leczy wrzody żołądka, przyspiesza gojenie ran i łagodzi ból gardła. Równie ciekawym składnikiem jest imbir . Ma on wszechstronne zastosowanie, w Azji wykorzystywany jest jako naturalne lekarstwo na przeziębienie, mdłości, a nawet bólu miesiączkowe. Dodatkowo ułatwia trawienie, działa przeciwobrzękowo i przeciwzapalnie. Kurkuma z kolei posiada w sobie leczniczy związek o nazwie kurkumina. Pomaga ona w walce z chorobami układu oddechowego, pasożytami, oraz stanami zapalnymi lub niedrożnością układu pokarmowego. Niedawno udowodniono, że kurkuma wspiera również działanie mózgu i może zapobiec chorobie Alzheimera . Przepis na rozgrzewający napar z tymianku 3 gałązki świeżego tymianku 250 ml wody sok z połowy cytryny miód  Jak zrobić napar z tymianku? Tymianek zalewamy wrzącą wodą. Kiedy nieco przestygnie dodajemy miód i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Przepis na rozgrzewający napar z miodem i imbirem kawałek świeżego imbiru 3 łyżki miodu  500 ml wody cynamon kardamon 1/2 pomarańczy Jak zrobić napar z miodem i imbirem? Bierzemy korzeń świeżego imbiru o długości 2-3 cm. Obieramy i ścieramy na...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria
Styl życia

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner
Newsy

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner
Newsy

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner
Newsy

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy

Małgorzata Rozenek-Majdan

BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy

Julia Wieniawa

BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy

Katarzyna Cichopek

BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show

Hotel Paradise

BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show

Ślub od pierwszego wejrzenia

BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji

Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021

Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle

Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend

Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle

Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają

Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle

Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat

Anna Kusiak