Mężczyzna z bólem nerek trzyma się za plecy
©staras/Fotolia
Styl życia

Rodzaje kamicy nerkowej. Zalecenia dietetyczne dla każdego rodzaju kamicy.

Dieta przy kamicy nerkowej jest zależna od tego, z czego są tworzą się kamienie nerkowe. W kamicy fosforanowej unika się żółtych serów i jaj, w szczawianowej – buraków i szpinaku. W kamicy moczanowej i cystynowej najważniejsze jest niejedzenie mięsa.

Dieta przy kamicy nerkowej jest zależna od tego, z czego są tworzą się kamienie nerkowe. W kamicy fosforanowej unika się żółtych serów i jaj, w szczawianowej – buraków i szpinaku. W kamicy moczanowej i cystynowej najważniejsze jest niejedzenie mięsa.

Kamica nerkowa jest chorobą, przy której niezbędna jest odpowiednia dieta lecznicza. Sposób żywienia chorych na kamicę zależy od tego, z jakich substancji składają się kamienie powstające w nerkach. Podstawowym zaleceniem dla każdego rodzaju rozpoznanej kamicy jest picie dużej ilości czystej wody – powyżej 2 litrów na dobę.

Czym jest kamica nerkowa?

Kamica nerkowa jest chorobą układu moczowego, która polega na tworzeniu się i gromadzeniu w jego obrębie kamieni nerkowych. Wyróżnia się cztery rodzaje kamicy, które powstają z różnych przyczyn. Pierwszą z nich jest kamica cystynowa, która jest chorobą wrodzoną. Pozostałe trzy typy choroby to kamica moczanowa, szczawianowo-wapniowa oraz fosforanowo-wapniowa, które są warunkowane błędami dietetycznymi.

Zasady żywienia przy kamicy nerkowej

Precyzyjne zalecenia żywieniowe do kamicy nerkowej są zależne od postaci choroby, czyli od tego, z czego są złożone kamienie nerkowe. Obowiązującą zasadą przy każdym rodzaju kamicy nerkowej jest dzienne wypijanie od 2,5 do 5 litrów płynów. Aby nie dopuścić do nadmiernego zagęszczenia moczu w nocy (sprzyja to wytrącaniu kamieni nerkowych), chory powinien wypić przynajmniej szklankę wody przed snem.

Dieta przy kamicy nerkowej moczanowej

Kamienie nerkowe w kamicy moczanowej składają się z kwasu moczowego. Z tego powodu w diecie osób cierpiących na ten rodzaj kamicy wyklucza się produkty zawierające dużą ilość puryn. Związki te w końcowych przemianach zostają bowiem przekształcone w kwas moczowy. Skutkuje to wzrostem jego ilości w organizmie. Dieta polega na niejedzeniu: mięsa, tłustych i wędzonych ryb (makrela, śledź, tuńczyk, karp), konserw, czekolady, kakao, grzybów. Ponadto należy unikać roślin strączkowych, takich jak bób, fasola, groch, warzyw bogatych w kwas szczawiowy (szczaw, szpinak, rabarbar). Podstawę diety stanowią makarony, kasze, ryż, mleko, sery twarogowe chude. Dozwolone są owoce, dżemy i miód.

Dieta przy kamicy nerkowej szczawianowo-wapniowej

Z diety przy kamicy szczawianowo-wapniowej należy bezwzględnie wykluczyć buraki, szczaw, szpinak, rośliny strączkowe oraz rabarbar. Nie powinno się również pić kakao, herbaty oraz kawy. Zalecane są natomiast soki owocowo-warzywne. Produktami, które powinny znaleźć się diecie osób z tym rodzajem kamicy są świeże owoce i warzywa, mięso, ryby oraz wyroby z pełnych ziaren zbóż (makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, kasze gruboziarniste np. gryczana). Mleko i produkty mleczne ze względu na dużą zawartość wapnia podlegają ograniczeniu. Nie wolno ich jednak całkowicie wykluczyć z diety, ponieważ wapń jest związkiem niezbędnym do usuwania szczawianów z ustroju.

Dieta przy kamicy nerkowej fosforanowo-wapniowej

Produktami zakazanymi w diecie przy kamicy fosforanowo-wapniowej są jaja, mleko, sery, rośliny strączkowe oraz mineralne wody alkaliczne. Wszystkie te produkty zawierają dużą ilość fosforanów, które sprzyjają tworzeniu się kamieni nerkowych. Chorzy powinni spożywać mięsa, ryby, produkty węglowodanowe – makaron, ryż, kasze, pieczywo. Zalecanym napojem są soki cytrusowe.

Dieta przy kamicy nerkowej cystynowej

Dieta w kamicy cystynowej polega na unikaniu produktów, które zawierają dużą ilość aminokwasów: cystyny lub metioniny. Zalicza się do nich przede wszystkim mięsa i mięsne przetwory. Z zalecanych artykułów spożywczych, które cechują się niską zawartością tych związków są mleko, produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanki, twarogi etc.) oraz produkty roślinne (produkty zbożowe, warzywa, owoce).


woda z cytrusami
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Płyny, zioła i suplementy diety, czyli sposoby na kamicę nerkową
Domowe leczenie kamicy nerkowej jest skuteczne tylko przy niewielkich kamieniach. Rozbicie skrystalizowanych złogów i zatrzymanie dalszego procesu krystalizacji ma na celu ułatwienie wydostania się kamieni nerkowych przez drogi moczowe. Ich wędrówka jest niezwykle bolesna, dlatego takie leczenie nie zastąpi farmakologii.

Domowe leczenie kamicy nerkowej jest skuteczne tylko przy niewielkich kamieniach. Rozbicie skrystalizowanych złogów i zatrzymanie dalszego procesu krystalizacji ma na celu ułatwienie wydostania się kamieni nerkowych przez drogi moczowe. Ich wędrówka jest niezwykle bolesna, dlatego takie leczenie nie zastąpi farmakologii. Woda czy piwo – co jest lepsze na kamicę nerkową? Podstawową praktyką w leczeniu kamicy nerkowej jest picie dużej ilości płynów, które wzmagają diurezę i dzięki temu zmniejszają gęstość moczu. Im mniej gęsty jest mocz, tym mniejsze ryzyko, że kolejne zawarte w nim składniki mineralne będą osadzać się na kamieniach nerkowych i zwiększać ich rozmiar.   Najlepiej pić niskozmineralizowaną, filtrowaną wodę o obojętnym pH. Powinna ona stanowić co najmniej połowę płynów przyjmowanych w ciągu dnia. Optymalną ilość uzyskamy wypijając szklankę takiej wody co godzinę . Można wzbogacać jej smak cytrynianami (np. sokiem z cytryny), które rozbijają kamienie nerkowe. Wyjątkiem jest sok z grejpfruta, który – choć należy do cytrynianów – zwiększa ryzyko wystąpienia kamicy i zaostrza jej przebieg.   Szeroko znana jest teoria, że z kamicą nerkową pomaga się uporać piwo – jeden z najsilniejszych diuretyków. Leczenie piwem nie jest jednak dobrą praktyką , bo może prowadzić do marskości wątroby, zapalenia trzustki, otyłości, a także do uzależnienia alkoholowego. Przy tym jego skuteczność wcale nie jest większa niż skuteczność wody – żaden z tych płynów nie rozbija kamieni, lecz jedynie zapobiega ich powiększaniu się. Zioła na kamicę nerkową Oprócz wody na kamicę nerkową warto pić napary ziołowe. Ziół, które oczyszczają nerki i drogi moczowe jest bardzo wiele, ale nie jest obojętne które z nich...

owoce cytrusowe
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jak się ustrzec przed kamicą nerkową? Działania profilaktyczne
Zapobieganie kamicy nerkowej to kwestia zmiany diety, która jest konieczna zwłaszcza u osób, które przechodziły już koszmar wydostawania się kamienia z przewodu moczowego. Mdłości, wymioty, krwiomocz i dotkliwy ból brzucha występujące przy kamicy nerkowej to objawy, których może się spodziewać ponownie każdy, kto choć raz miał problem z krystalizowaniem się związków w moczu. Szacuje się, że nawrót choroby to kwestia 5-10 lat. Można jednak temu zapobiec – działania prewencyjne nie wymagają dużych wyrzeczeń, a oszczędzają cierpienia.

Zapobieganie kamicy nerkowej to kwestia zmiany diety, która jest konieczna zwłaszcza u osób, które przechodziły już koszmar wydostawania się kamienia z przewodu moczowego. Mdłości, wymioty, krwiomocz i dotkliwy ból brzucha występujące przy kamicy nerkowej to objawy, których może się spodziewać ponownie każdy, kto choć raz miał problem z krystalizowaniem się związków w moczu. Szacuje się, że nawrót choroby to kwestia 5-10 lat. Można jednak temu zapobiec – działania prewencyjne nie wymagają dużych wyrzeczeń, a oszczędzają cierpienia. Dieta a rodzaj kamienia Pierwszym krokiem w profilaktyce kamieni nerkowych jest rozpoznanie rodzaju kamienia. Jeśli więc wydalanie kamienia z dróg moczowych nie odbywa się w warunkach szpitalnych, trzeba pamiętać o tym, by oddać go do przebadania. Dopiero rozpoznanie, jakie związki występują w moczu w nadmiarze, pozwala na dobranie odpowiedniej diety.   Kamica szczawianowo-wapniowa Najczęstsza jest kamica szczawianowo-wapniowa, której przyczyną jest zbyt duża ilość szczawianów w moczu. Produkty bogate w szczawiany to: szczaw, szpinak, botwinka, suszone figi, buraki, rabarbar, rośliny strączkowe oraz ziemniaki. Do napojów, jakich należy unikać należą mocna herbata (zwłaszcza z cytryną), kawa, kakao i czekolada. Niezalecane są też ostre przyprawy. Trzeba też uważać na marchew, pomidory, śliwki, agrest, cukier oraz mleko (nie ma jednak konieczności całkowitego eliminowania ich z diety). Przy kamicy szczawianowo-wapniowej nie trzeba ograniczać spożycia wapnia, wystarczy jeśli zrezygnuje się z przyjmowania go w postaci suplementów (dotyczy to także witaminy D ). Zalecane są takie produkty, jak: jaja, mięso, ryby, sałata, ogórki, kapusta, produkty zbożowe oraz owoce (z wyjątkiem wymienionych wcześniej).   Kamica moczanowa U osób z kamicą moczanową za krystalizację związków zawartych w moczu odpowiadają...

mężczyzna cierpiący na kamicę
©yahyaikiz/Fotolia
Styl życia
Kamica nerkowa – przyczyna bólu w pachwinie
Ból pachwiny rozchodzący się na cały bok, towarzyszące temu często krwiomocz, mdłości, gorączka, wymioty a nawet omdlenia to symptomy charakterystyczne dla kamicy moczowej.

Ból pachwiny rozchodzący się na cały bok, towarzyszące temu często krwiomocz, mdłości, gorączka, wymioty a nawet omdlenia to symptomy charakterystyczne dla kamicy moczowej. Kamica moczowa – przyczyny U większości osób cierpiących na kamicę nerkową, mimo przeprowadzonych badań, nie da się jednoznacznie określić przyczyny jej powstania. Obciążenie genetyczne, nadmierne jedzenie mięsa i soli, jak również otyłość są to czynniki zwiększające ryzyko zachorowań na kamicę nerkową . Choroba ta znacznie częściej występuje u mężczyzn niż u kobiet. Zachorowalność na kamicę jest szczególnie częsta między 30 a 50 rokiem życia. Do przyczyn powodujących powstawanie kamieni nerkowych zalicza się też: zbyt małą zawartość cytrynianów i magnezu w moczu (są to substancje, które hamują tworzenie się złogów), upośledzony mechanizm odpływu moczu z jednej lub obu nerek np. z powodu przerostu prostaty, przyjmowanie zbyt dużych dawek witaminy C lub D, współwystępowanie choroby lub schorzenia sprzyjającego powstawaniu kamieni (np. choroba Leśniowskiego-Crohna , nadczynność przytarczyc) lub operacje jelita cienkiego. Kamica moczowa – mechanizm powstawania złogów w nerkach Mocz zawiera wiele rozpuszczonych substancji organicznych i mineralnych. W momencie, gdy dochodzi do osłabienia czynności związanych z przepływem moczu lub substancji tych jest zbyt wiele, wówczas tworzą się złogi, tzw. piasek nerkowy, który jest wydalany z organizmu w sposób naturalny . Jego obecność w nerkach nie daje żadnych objawów, dlatego może zostać wykryty jedynie podczas badania moczu. Gdy w porę nie zostanie zastosowane odpowiednie leczenie dolegliwość z czasem ulegnie pogłębieniu i dojdzie do powstania kamieni nerkowych, których obecność może zarówno przebiegać bezobjawowo jak również powodować szereg przykrych dolegliwości. Ból pachwiny, mdłości,...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner