Party Stories
Owoce i warzywa ułożone w kształcie serca na stole
©lassedesignen/Fotolia
Styl życia

Co wzmacnia serce po zawale? Dieta bogata w witaminy i sole mineralne

Dieta osób chorych na miażdżycę i tych, które przebyły zawał mięśnia sercowego, powinna być uboga w tłuszcze wielonasycone i cukry proste, natomiast bogata w witaminy, sole mineralne i tłuszcze wielonienasycone. Po zawale należy zapewnić sobie przede wszystkim dużą ilość potasu i magnezu, które wzmacniają serce.

Dieta osób chorych na miażdżycę i tych, które przebyły zawał mięśnia sercowego, powinna być uboga w tłuszcze wielonasycone i cukry proste, natomiast bogata w witaminy, sole mineralne i tłuszcze wielonienasycone. Po zawale należy zapewnić sobie przede wszystkim dużą ilość potasu i magnezu, które wzmacniają serce.

 

Dzienna dawka kalorii dostarczanych z pożywieniem nie powinna przekraczać 2000. Dobrze jest też zredukować wagę ciała, np. poprzez regularny, umiarkowanie intensywny wysiłek fizyczny.

Jakie tłuszcze można jeść po zawale serca

Z diety osoby po przebytym zawale mięśnia sercowego całkowicie powinny zostać wykluczone tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: smalec, słonina, masło. Niekorzystny wpływ na zdrowie mogą mieć także tłuszcze utwardzane oraz olej palmowy. Należy zwracać uwagę na skład produktów spożywczych kupowanych w sklepach, ponieważ często występują w nich te dwa ostatnie rodzaje tłuszczu. Dopuszczalne są natomiast oleje roślinne z pierwszego tłoczenia, np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany. Ponadto dietę można uzupełniać suplementami zawierającymi kwasy omega-3 i i omega-6.

Produkty zbożowe w diecie po zawale

Błonnik obniża stężenie cholesterolu we krwi i obniża przyswajanie szkodliwych tłuszczów. Ponadto sprawia, że szybciej stajemy się syci. W diecie osoby, która chce po zawale wzmocnić swoje serce, nie może go zatem zabraknąć. Najbogatszym źródłem błonnika są pełnoziarniste pieczywo (najlepiej pieczone samodzielnie na zakwasie), makarony z pełnoziarnistej mąki oraz gruboziarniste kasze. Do samodzielnie przygotowywanych wypieków, można dodawać otręby, które będą dodatkowym źródłem błonnika.

Owoce, warzywa i orzechy dla zawałowców

Owoce i warzywa również dostarczają dużej ilości błonnika. Ponadto, surowe, są najcenniejszym źródłem wielu witamin i soli mineralnych. Dla serca niezwykle ważne są witaminy: A, E, C, będące przeciwutleniaczami. Witaminę A znajdziemy m.in. w marchwi, szpinaku, dyni; witaminę E w: sałacie, kapuście, brukselce, papryce, orzechach włoskich; witaminę C np. w: wiśniach, owocach cytrusowych, kiszonych warzywach. Potas i magnez regulują pracę serca oraz obniżają ciśnienie krwi. Z tego względu mają kluczowe znaczenie dla rekonwalescencji w okresie pozawałowym oraz zapobieganiu kolejnym zawałom serca. Dużą ilość potasu zawierają pomidory, suszone morele, banany oraz brokuły. Doskonałym źródłem magnezu są natomiast orzechy laskowe, włoskie oraz orzechy nerkowca, migdały oraz fasola.

Jaki nabiał można jeść po zawale

Dobrym źródłem magnezu jest także chudy nabiał. Wskazane jest jedzenie chudych twarogów i serów, a także jogurtów naturalnych. Nie powinno się natomiast jeść więcej niż 2 jaj tygodniowo. Z diety najlepiej całkowicie wyeliminować tłustą śmietanę i tłuste sery żółte.

Czy po zawale można jeść mięso

Mięso może być cennym źródłem żelaza oraz soli mineralnych. Nie powinno ono jednak być tłuste. Dobrze jest wybierać chude mięso drobiowe: kurczaka, indyka, ale już nie kaczkę czy gęś, które są tłuste. Raz w tygodniu można pozwolić sobie na chudą wołowinę lub cielęcinę. Kiełbasy i wędliny nie są wskazane.

Desery i używki w diecie osoby po zawale

Po zawale najlepiej jest zrezygnować z cukrów prostych, a więc ze słodyczy takich, jak np. batony, wafelki, czekolady, karmelki. Ponieważ konieczne jest także ograniczenie tłuszczów, niewskazane jest jedzenie lodów i bitej śmietany. Można zastąpić je owocowymi sorbetami, galaretkami oraz budyniami gotowanymi na chudym mleku. Co do używek, należy znacznie ograniczyć spożycie alkoholu, przede wszystkim dlatego, że podnosi on ciśnienie krwi i może wchodzić w interakcje z lekami stosowanymi w leczeniu miażdżycy. Niewskazane jest także picie kawy oraz gorącej czekolady.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Przekrojony na pół kokos leży na stole
©pauchi/Fotolia
Styl życia
Orzech kokosa świetnie smakuje i korzystnie wpływa na zdrowie
Kokosy rosną w klimacie tropikalnym. Orzechy – zarówno mleczko jak i miąższ - są smacznym dodatkiem do potraw i deserów. Miąższ kokosa zawiera błonnik, potas, żelazo i witaminy. Ma działanie przeciwpróchnicze i grzybobójcze.

Kokosy rosną w klimacie tropikalnym. Orzechy – zarówno mleczko jak i miąższ - są smacznym dodatkiem do potraw i deserów. Miąższ kokosa zawiera błonnik, potas, żelazo i witaminy. Ma działanie przeciwpróchnicze i grzybobójcze.   Woda kokosowa orzeźwia, nawadnia, dodaje energii i świetnie uzupełnia elektrolity w organizmie. Sportowcy mogą zastąpić sklepowe napoje izotoniczne naturalną wodą kokosową. Miąższ kokosa jest źródłem błonnika , łatwo przyswajalnej energii, nasyconych kwasów tłuszczowych i wielu cennych witamin i minerałów. Wartości odżywcze kokosa Pod twardą warstwą orzecha kokosowego kryje się soczysty miąższ oraz ciecz, zwana wodą kokosową. To właśnie te dwa składniki są bogatym źródłem: potasu, magnezu, fosforu, cynku, sodu, kwasu foliowego , nasyconych kwasów tłuszczowych (trójglicerydów średniołańcuchowych, tak zwanych dobrych tłuszczów), węglowodanów, błonnika, witamin z grupy A (mleczko kokosowe), B, C, E i K. Kokos można jeść podczas odchudzania Miąższ i woda z kokosa doskonale sprawdzą się podczas odchudzania. Wprawdzie kokos nie jest niskokaloryczny (w 100 gramach świeżego miąższu znajduje się około 350 wartościowych kalorii, a w 100 g wiórków - 660 kcal), ale jest sycący, nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej i wspomaga metabolizm. Błonnik zawarty w miąższu nie jest przyswajany przez organizm ludzki, w żołądku daje poczucie sytości, a w układzie pokarmowym poprawia perystaltykę jelit oczyszczając je. Substancje zawarte w kokosie : obniżają poziom cholesterolu, poprawiają przemianę materii, usprawniają pracę jelit, powodują uczucie sytości, hamują apetyt na słodycze, dodają energii, dzięki której możliwe jest...

Warzywa
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Jedzenie, które przyspieszy odchudzanie – 6 super produktów
Menu na diecie powinno obfitować w warzywa i chude białko, dostarczać organizmowi witamin, minerałów i błonnika. Jedzeniem, które pomaga schudnąć, są z pewnością warzywa, chude mięso, ryby i orzechy. Aby cieszyć się zdrowiem i piękną sylwetką, produkty ze zbóż oczyszczonych należy zamienić na pełnoziarniste.

Menu na diecie powinno obfitować w warzywa i chude białko, dostarczać organizmowi witamin, minerałów i błonnika. Jedzeniem, które pomaga schudnąć, są z pewnością warzywa, chude mięso, ryby i orzechy. Aby cieszyć się zdrowiem i piękną sylwetką, produkty ze zbóż oczyszczonych należy zamienić na pełnoziarniste. Top 6 produktów na diecie odchudzającej Jedzenie na diecie powinno być bogate w składniki odżywcze i różnorodne. W innym wypadku początkowa utrata wagi skończy się efektem jojo – jeszcze większą masą ciała niż na początku odchudzania . Produktami, które warto włączyć do codziennego menu na diecie ze względu na bogactwo witamin, mikro- i makroelementów, są: 1. Brązowy ryż, kasze, pełnoziarnisty makaron i razowe pieczywo - pełnoziarniste produkty dostarczają organizmowi węglowodanów złożonych i błonnika, które dają uczucie sytości. Dzięki temu dłużej nie jesteśmy głodni. 2. Warzywa – każde warzywo jest godne uwagi, na diecie redukcyjnej warto jednak wybierać przede wszystkim produkty zawierające mało węglowodanów. Będą to: pomidory, brokuły, szpinak, szparagi, sałata, rzodkiewka, ogórki (zawierają nie więcej niż 5% węglowodanów). 3. Chude białko – jedzeniem, które pozwala schudnąć są niskotłuszczowe produkty mleczne, przede wszystkim: jogurty naturalne, maślanki, kefiry, twaróg i chude mięso, np. pierś z kurczaka, pierś z indyka, wołowina. Duża ilość białka w diecie przyspiesza przemianę materii. 4. Tłuste ryby – makrela, łosoś choć zawierają dużo tłuszczu, to są to kwasy tłuszczowe nienasycone (omega-3 i omega-6) niezbędne dla pracy serca i mózgu. Należy zwrócić uwagę, by kupować ryby niehodowlane. 5. Orzechy – zwłaszcza włoskie, ale także orzechy laskowe, pistacje i nerkowce należy jeść z tego samego powodu, co ryby tłuste. Koniecznie jednak trzeba unikać niezdrowych dodatków...

łosoś upieczony z warzywami
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Nie wszystkie ryby są zdrowe. Warto postawić na niehodowlane ryby morskie
Ryby warto jeść przede wszystkim ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), zbawienne dla organizmu, zwłaszcza pracy mózgu i serca. Tłuszcze omega-3 zawierają przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, tuńczyk. Ponadto wszystkie ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, składników mineralnych (w tym jodu – bezcennego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy) i witamin.

Ryby warto jeść przede wszystkim ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), zbawienne dla organizmu, zwłaszcza pracy mózgu i serca. Tłuszcze omega-3 zawierają przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, tuńczyk. Ponadto wszystkie ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, składników mineralnych (w tym jodu – bezcennego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy) i witamin. Jakie ryby jeść – tłuste ryby morskie a) zalety jedzenia tłustych ryb morskich Tłuste ryby morskie, które warto włączyć do diety ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, to: łosoś (13,6 g tłuszczów nienasyconych/100 g), makrela (11,9), śledź (10,7), sardynki (9,6), tuńczyk (4,6). b) na co zwrócić uwagę, kupując tłuste ryby Tłuste ryby mają niestety również wady – kumulują w sobie szkodliwe substancje ze środowiska, w którym żyją, np. rtęć, ołów, kadm. Wieloletnie ryby kumulują więcej toksyn, dlatego mając do wyboru tuńczyka (który żyje około 40 lat) i sardynkę, lepiej wybrać sardynkę. Z drugiej strony najważniejsza jest różnorodność – jedzenie różnych ryb morskich 2-3 razy w tygodniu nikomu nie powinno zaszkodzić, a taka porcja ryb pokrywa zapotrzebowanie człowieka na tłuszcze omega-3 . Należy bezwzględnie zwracać uwagę, by wszystkie ryby tłuste, które kupujemy nie pochodziły z hodowli (tym podaje się m.in. hormony wzrostu). Jakich ryb nie jeść – panga, ryba maślana, tilapia, okoń Pod nazwą ryba maślanka kryją się ryby morskie takie, jak eskolar czy błyszczyk. Ryby te zawierają woski, których człowiek nie trawi , przez co mogą wywoływać zatrucia: biegunkę, bóle głowy, wymioty. Z kolei popularność pangi wynika najprawdopodobniej z niskiej ceny i smaku pozbawionego aromatu ryby. Pangi żyją w hodowlach na bardzo małej przestrzeni, która uniemożliwia im m.in. naturalny rozród...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner