
Napój zbożowy jest sporządzany z prażonych nasion zbóż oraz przypraw, cykorii i buraków cukrowych. Kawa zbożowa nie uzależnia, gdyż nie zawiera kofeiny. Picie napoju poprawia pracę serca, wzmacnia kości i wspiera przemianę materii.
Pierwsza fabryka kawy zbożowej w Polsce powstała w 1818 roku. W czasach PRL oryginalna kawa kofeinowa była trudno dostępna, dlatego jej zamiennik stanowiła kawa zbożowa.
Kasia gotuje z Polki.pl: kluseczki gnocchi ze szpinakiem
Pochodzenie kawy zbożowej
Kawa zbożowa jest przygotowywana z prażonych i zmielonych nasion niektórych zbóż, na przykład żyta, jęczmienia, pszenicy i orkiszu. Jako dodatki często stosuje się cykorię, buraki cukrowe oraz przyprawy korzenne (na przykład cynamon lub imbir). Kawa zbożowa smakiem przypomina kawę kofeinową i może być podawana samodzielnie albo z mlekiem, miodem lub cukrem. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Napój ze zbóż można pić w formie:
- kawy rozpuszczalnej – proszek zalewa się gorącą wodą,
- kawy ekspresowej – zamkniętej w specjalnych torebkach do zaparzania,
- kawy gotowanej – grubo mielone ziarna gotuje się na wodzie lub mleku.
Kawę zbożową można kupić w każdym sklepie spożywczym. Na rynku jest dostępnych kilka jej rodzajów, również tych ekologicznych oraz wzbogaconych o witaminy. Paczka kawy zbożowej (około 200 gramów) kosztuje od 10 do 20 złotych.
Kawa zbożowa nie uzależnia
Kawa zbożowa, w przeciwieństwie do małej czarnej, nie zawiera kofeiny. Z tego powodu nie uzależnia i nie podwyższa ciśnienia krwi. Niestety napój zbożowy nie pobudza, a wielu jego amatorów narzeka na brak powiązań smakowych z kawą z kawowca. Kawę zbożową mogą pić osoby z nadciśnieniem tętniczym, osoby po 70 roku życia oraz dzieci.
Zbożowy napój dostarcza błonnika, witamin i mikroelementów
Napój ze zbóż jest doskonałym źródłem witamin z grupy A, B i E oraz mikroelementów: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku oraz selenu. Nie zawiera tłuszczu, ma natomiast błonnik, białko, łatwo przyswajalne węglowodany, inulinę (rodzaj cukru) oraz polifenole, które działają przeciwutleniająco. Picie filiżanki kawy zbożowej dziennie przyczynia się do:
- eliminacji wirusów, bakterii, grzybów i pasożytów z organizmu,
- zapobiegania nowotworom,
- wspomagania pracy serca,
- wzmocnienia kości i zębów.
Kawa zbożowa jest idealna przy odchudzaniu
Codzienne picie kawy zbożowej pomaga schudnąć. Dzieje się tak, gdyż napój ze zbóż:
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- dzięki błonnikowi daje uczucie sytości,
- wspiera przemianę materii,
- poprawia proces trawienia,
- jest niskokaloryczny, gdyż 20 gramów proszku (1 porcja kawy) to blisko 60 kalorii.
W czasie odchudzania należy pić kawę zbożową bez cukru, miodu i innych słodzików.
Kobiety w ciąży mogą pić kawę zbożową
Kobiety ciężarne powinny unikać picia kawy naturalnej, gdyż napój odwadnia, podwyższa ciśnienie i wypłukuje z organizmu magnez oraz witaminy. Dobrym i bezpiecznym zamiennikiem będzie kawa zbożowa. Dzięki niej przyszła mama dostarczy organizmowi witamin i minerałów oraz wesprze rozwój układu nerwowego dziecka.
- Miąższ kokosa to źródło błonnika, magnezu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Poznaj właściwości zdrowotne kokosa.
- Czy wiesz, jakie są objawy zawału serca? Poznaj 4 najczęstsze. Twoja szybka reakcja, może uratować komuś życie.
- Czy zdajesz sobie sprawę, jak ważna jest dieta po zawale serca i co jeść, żeby wzmocnić serce?