Świąteczne pierniczki ozdobione kolorowym lukrem
©haveseen/Fotolia.com
Styl życia

Dekorowanie pierników lukrem królewskim, roztopioną czekoladą, jadalnym brokatem, barwnikami i kulkami

Pierniki możesz udekorować lukrem, czekoladą lub kupionymi produktami. Dobrze sprawdzą się barwniki w sprayu, brokat jadalny, kolorowe kulki i lukier plastyczny.

Pierniki możesz udekorować lukrem, czekoladą lub kupionymi produktami. Dobrze sprawdzą się barwniki w sprayu, brokat jadalny, kolorowe kulki i lukier plastyczny.

 

Ozdobione pierniki cieszą oko i stanowią świetną dekorację na Boże Narodzenie. Ciastka możesz powiesić na choince.

Kasia gotuje z Polki.pl: wigilijny kompot z suszu

Lukier królewski, czyli prosty sposób na dekorację pierników

Lukier królewski jest prosty w wykonaniu. Jego biały kolor doskonale imituje śnieg.

 

Składniki:

  • 100 gramów cukru pudru,
  • 2 białka jaj,
  • 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny.

 

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki wymieszaj w misce.
  • Całość zblenduj na gładką masę.
  • Lukier nakładaj na pierniki.

 

Dobra rada: Lukier przygotuj bezpośrednio przed zdobieniem pierników. Masa po pewnym czasie zastyga.

Pierniki ozdobione roztopioną czekoladą

Pierniki z czekoladą to pomysł na słodką przekąskę. Do dekoracji użyj gotowej, sklepowej masy bądź rozpuszczonej tabliczki czekolady (gorzkiej, mlecznej albo białej). Możesz również samodzielnie stworzyć polewę.

 

Składniki:

  • 100 gramów masła lub margaryny (pół kostki),
  • 100 gramów cukru pudru,
  • 5 łyżek tłustego mleka,
  • 3 łyżki kakao.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • W rondlu rozpuść masło i mleko.
  • Dodaj cukier puder i kakao. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Ciepłą masą posmaruj pierniczki. Ciastka możesz również całkowicie zamoczyć w czekoladzie. Zrób to, zanim czekolada zastygnie.

 

Dobra rada: Polewa czekoladowa będzie bardziej błyszcząca, jeśli dodasz do niej łyżeczkę żelatyny.

Sklepowe produkty do dekoracji pierniczków świątecznych: brokat, barwnik, kulki i lukier plastyczny

W sklepach kupisz mnóstwo produktów do ozdabiania pierniczków. Do najciekawszych należą:

  • jadalny brokat – jest nietoksyczny i nieszkodliwy. Przygotowuje się go z upieczonego cukru z dodatkiem barwników. Brokat może mieć formę małych, błyszczących drobinek lub dużych płatków. Ozdoba świetnie wygląda na czekoladzie i lukrze;
  • barwnik spożywczy – jest to dodatek do żywności, który zmienia jej kolor. Barwniki tworzy się ze specjalnych pigmentów oraz przypraw, na przykład kurkumy, szafranu czy suszonej papryki mielonej. Tego typu substancje można kupić w formie proszku, sprayu lub pisaka;
  • kulki jadalne – kulki zazwyczaj mają kolor srebrny, biały lub złoty. Często tworzy się je z zastygniętego kolorowego lukru zamoczonego w barwniku;
  • lukier plastyczny – jest to masa z cukru, którą można rozwałkować, zabarwić i wyciąć w dowolne wzory. Gotową masę kupuje się w sklepach spożywczych.

Jak udekorować pierniki?

Dekorowanie pierników zależy od twojego gustu i materiałów, którymi dysponujesz. Do najbardziej klasycznej techniki należy malowanie ciastek lukrem lub czekoladą. Zrobisz to za pomocą specjalnego pędzla do wypieków. Taki piernik dobrze wygląda ozdobiony dodatkowo drobinkami brokatu spożywczego i kulkami jadalnymi. Krawędzie ciastka możesz też obrysować barwnikiem w pisaku. Jeśli zależy ci na finezyjnych wzorach w lukrze lub polewie czekoladowej, użyj wykałaczki. Pokryj piernik ciepłą masą, a następnie zrób patyczkiem dowolną płaskorzeźbę. W ten sposób zyskasz unikatowe ozdoby. Gęsty lukier można też rozprowadzać na pierniczkach rękawem (rożkiem) cukierniczym z cienkim otworem w plastikowej lub metalowej nasadce.

 

Na stole leży bardzo dużo kolorowych pierniczków do jedzenia w różnych kształtach.
©pilipphoto/Fotolia.com
Styl życia
Jak przygotować twarde pierniczki na choinkę? Przepis na ciemne i jasne pierniczki ozdobne
Pierniczki na choinkę powinny być twarde, wycięte w różne wzory i bogato ozdobione lukrem. Ciastka będą zdatne do zjedzenia nawet kilka tygodni po upieczeniu. Nie jedz jednak pierników z choinki, gdyż mogą być zanieczyszczone brudem i kurzem.

Pierniczki na choinkę powinny być twarde, wycięte w różne wzory i bogato ozdobione lukrem. Ciastka będą zdatne do zjedzenia nawet kilka tygodni po upieczeniu. Nie jedz jednak pierników z choinki, gdyż mogą być zanieczyszczone brudem i kurzem.   Pierniki powstały w średniowieczu na terenach dzisiejszej Holandii. W Polsce uchodzą za tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy . Jakie powinny być pierniczki na choinkę? Pierniki na choinkę stanowią niskobudżetową i efektowną ozdobę świąteczną . Pieczenie ich razem z dziećmi to świetna zabawa dla całej rodziny i dobry pretekst do przedświątecznych spotkań towarzyskich. Ciastka upieczesz tak samo, jak te do jedzenia. Ważne jednak, by pierniki na choinkę były: twarde – dzięki temu nie będą się kruszyć i zachowają swój kształt przez kilka tygodni. Pierniki staną się twardsze dzięki zawartości dużej ilości mąki; wycięte w interesujące wzory – w ten sposób zyskają ładny i ciekawy kształt. Na choince zawieś ciastka wycięte w serca, dzwonki, precle, koła, romby czy gwiazdy. Każde z nich powinno mieć dziurkę, przez którą przełożysz nitkę lub cienki sznurek; bogato ozdobione lukrem – pierniki po upieczeniu nie wyglądają zbyt interesująco. Uroku dodadzą im dekoracje z różnych kolorów lukru.   Część choinkowych pierników możesz schować do pudełka i jeść przez kolejne tygodnie. Resztę powieś na choince. Te ciastka nie nadają się już do jedzenia, gdyż zostają oblepione przez brud, kurz i drobnoustroje. Jeśli pierniki przetrwają sezon, przetrzymaj je na kolejne Boże Narodzenie . W ten sposób w przyszłym roku zaoszczędzisz czas na tworzenie ozdób choinkowych. Szybkie pierniczki na choinkę Pierniczki na choinkę możesz przygotować już w pół godziny. Te z dodatkiem kakao będą...

Pierniczki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Pierniczki dla dzieci – przepis
Pierniczki są jedną z potraw przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka możesz wykonywać razem ze swoim dzieckiem. Na pewno przyda się dodatkowa pomoc, a także narodzi się nowa, rodzinna tradycja przygotowywania świątecznych pierniczków.

Pierniczki są jedną z potraw przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka możesz wykonywać razem ze swoim dzieckiem. Na pewno przyda się dodatkowa pomoc, a także narodzi się nowa, rodzinna tradycja przygotowywania świątecznych pierniczków.   Składniki na pierniczki: 2 kg mąki pszennej; 3 całe jajka i 5 żółtek; 65 dag cukru; 65 dag miodu; 4 łyżeczki proszku do pieczenia; opakowanie przyprawy do pierników; 4 łyżeczki amoniaku; 10 dag kakao; 35 dag masła; 30 dag smalcu; 0,5 szklanki zimnego mleka; cynamon; pieprz; gałka muszkatołowa .   Składniki na lukier: 30 dag cukru pudru; sok z całej wyciśniętej cytryny; woda. Sposób przygotowania pierniczków:   Amoniak należy rozpuścić w połowie szklanki zimnego mleka, a następnie dodać 3 łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut w większym naczyniu. Następnie wymieszać ze sobą kakao, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i dodać do nich cynamon, pieprz i gałkę muszkatołową. Kolejnym krokiem jest ubicie z cukrem 3 całych jaj z 5 żółtkami, i rozpuszczenie masła i smalcu. Ubite jajka z cukrem, rozpuszczony tłuszcz, amoniak z mlekiem i 65 dag miodu należy wlać do sypkich składników i dokładnie i powoli wymieszać rękami. Całość trzeba włożyć do lodówki na jeden dzień. Następnego dnia ciasto należy rozwałkować na grubość 0,5 cm i razem z dzieckiem można formować z niego różne świąteczne ciasteczka. Do formowania ciasta potrzebne będą foremki o różnych kształtach, np. choinki, bałwana, gwiazdki, czy św. Mikołaja. Dziecko z kształtowaniem ciasta powinno sobie doskonale poradzić, a przy tym spędzi czas razem z rodzicami. Po przygotowaniu różnych...

Domek z piernika z lukrem
©jfunk/Fotolia.com
Styl życia
Piernik do jedzenia i dekoracji. Sposoby na smaczne ozdoby bożonarodzeniowe z piernika
Ozdoby bożonarodzeniowe z piernika ładnie wyglądają i doskonale smakują. Podstawą ich przygotowania jest odpowiednio doprawione, wycięte i upieczone ciasto. Na świątecznym stole możesz postawić piernikową choinkę lub słodką chatkę.

Ozdoby bożonarodzeniowe z piernika ładnie wyglądają i doskonale smakują. Podstawą ich przygotowania jest odpowiednio doprawione, wycięte i upieczone ciasto. Na świątecznym stole możesz postawić piernikową choinkę lub słodką chatkę.   Dekoracje z piernika świetnie sprawdzą się jako gwiazdkowe prezenty . Osoba, która otrzyma słodką ozdobę na pewno doceni fakt, że upominek został przygotowany własnoręcznie . Jak przygotować ciasto na piernik? Podstawą każdej ozdoby piernikowej jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. Powinno być aromatyczne i twarde . Dzięki temu piernik będzie ładnie pachniał, dobrze smakował i nie rozpadnie się zbyt szybko.   Składniki (na jedną piernikową chatkę lub choinkę): 250 gramów mąki pszennej, 250 gramów mąki żytniej, 150 gramów masła lub margaryny, 150 gramów miodu, 30 gramów kakao, 2 żółtka jaj, po łyżeczce cynamonu, kardamonu i imbiru , łyżeczka sody oczyszczonej, pół łyżeczki pieprzu.   Składniki na lukier: 2 białka jaj, 300 gramów cukru pudru .   Czas przygotowania: 30 minut   Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj sodę. Masło roztop w rondlu i połącz z miodem, kakao, jajami oraz przyprawami. Wszystkie składniki wymieszaj. Zagnieć ciasto, a następnie je rozwałkuj. Z masy wytnij odpowiednie kształty. Pierniki piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 12 minut. Białka jaj dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem.   Dobra rada: Piernik będzie smaczniejszy, jeśli przed rozwałkowaniem włożysz go do lodówki na pół godziny.   Smacznego! Choinka z piernika z lukrem i kolorowymi kulkami Choinka z piernika jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że z ciasta wytniesz około 10 pierników o takim...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik