Czerwona papryka to warzywo idealne do zapiekania – w piekarniku zyskuje wyjątkową słodycz i miękkość. Nafaszeruj całe warzywa ulubionym nadzieniem bądź upiecz strąki papryki, skropione oliwą z dodatkiem odrobiny soli morskiej i słodkiej, sproszkowanej papryki.

Reklama

Najlepszą czerwoną paprykę w dobrej cenie kupisz późnym latem. Wykorzystaj ten czas na przygotowanie dużej ilości pieczonej papryki – warto z niej przyrządzić pyszne przetwory lub zamrozić ją i używać jesienią i zimą.

Przepis na pieczone strąki czerwonej papryki

Słodka czerwona papryka, upieczona, obrana ze skóry i zblendowana to pyszna baza sosów do mięs, makaronów czy kasz oraz wspaniałych, gęstych zup warzywnych. Owijaj nią kostki serów, oprószone ziołami i skropione oliwą i podawaj jako spiętą wykałaczką przystawkę lub krój w kostkę i dorzucaj do sałatek. Większą ilość upieczonych w piekarniku i poporcjowanych strąków papryki możesz również zamrozić w woreczkach czy pojemnikach.

Zobacz także

Rada: przy zdejmowaniu skórki z upieczonej papryki uważaj na gorący sok, który zbiera się we wnętrzu warzyw.

Składniki na 4 porcje sosu do ryżu, kaszy, makaronu, pulpecików:

  • 8 dużych czerwonych papryk,
  • odrobina soli morskiej,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • kilka łyżek oliwy.

Czas wykonania: 40 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój w grube strąki.
  • Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, skrop oliwą i posyp przyprawami.
  • Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200° Celsjusza z funkcją termoobiegu ( w połowie czasu wyjmij na chwilę blachę i przekręć papryki).
  • Po upieczeniu umieść gorące papryki w zamykanym szczelnie pojemniku lub woreczkach strunowych.
  • Po 20 minutach, gdy papryki nieco przestygną, obierz je palcami ze skórki, pomagając sobie nożem.
  • Zblenduj paprykę na gęsty sos lub dodawaj do potraw całe strąki.

Przepis na wegańską czerwoną paprykę zapiekaną z kaszą, soczewicą i jarmużem

Czerwoną paprykę możesz nadziewać soczewicą, mięsem mielonym, kawałkami grillowanego kurczaka lub sosami warzywnymi i podawać posypaną tartym żółtym serem.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 twarde i jędrne czerwone papryki,
  • 100 gramów czerwonej soczewicy,
  • 100 gramów kaszy jaglanej,
  • 2 pomidory,
  • pół cukinii,
  • kilka garści jarmużu,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki wydrylowanych czarnych oliwek,
  • olej,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka chili,
  • odrobina soli i pieprzu.

Czas wykonania: 75 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj kaszę jaglaną.
  • Przez 5 minut smaż na kilku łyżkach oleju pokrojoną w pióra cebulę, wlej na patelnię szklankę wody, dodaj rozdrobniony jarmuż, soczewicę, pokrojone pomidory, cukinię i duś 15 minut.
  • Dolej odrobinę wody, dorzuć przyprawy, plasterki oliwek, zmiażdżone ząbki czosnku i duś 5 minut.
  • Wymieszaj zawartość patelni z kaszą.
  • Odkrój wierzch papryk, usuń gniazda nasienne i wypełnij je sosem warzywnym.
  • Przykryj papryki odkrojonymi wierzchami i piecz w piekarniku nagrzanym do 175° Celsjusza około 50 minut (do miękkości).

Smacznego!


Reklama

Reklama
Reklama
Reklama