kawałek piernika
©teressa/Fotolia
Styl życia

Świąteczny piernik – zacznij go przygotowywać w Andrzejki

Na święta zazwyczaj podaje się staropolski piernik, którego przygotowanie zajmuje zdecydowanie więcej niż jeden wieczór. Zwyczajowo ciasto na piernik wigilijny powinno się wyrabiać po Andrzejkach, a następnie pozostawić je, by dojrzewało przez kolejne tygodnie.

Na święta zazwyczaj podaje się staropolski piernik, którego przygotowanie zajmuje zdecydowanie więcej niż jeden wieczór. Zwyczajowo ciasto na piernik wigilijny powinno się wyrabiać po Andrzejkach, a następnie pozostawić je, by dojrzewało przez kolejne tygodnie.

 

Piernik to twarde, ciemnobrązowe ciasto, mocno przyprawione korzennymi przyprawami – cynamonem, imbirem, kardamonem.

Ciasto na piernik staropolski

Składniki:

  • 1,5 kg mąki pszennej,
  • 2 szklanki cukru,
  • ½ litra miodu (najlepiej naturalnego),
  • 15 dag masła,
  • 10 dag smalcu,
  • pół szklani zimnego mleka,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 3 łyżki przyprawy do piernika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, biały pieprz, wanilia, mielone goździki).

Ciasto na piernik staropolski zacznij przygotowywać aż sześć tygodni przed Świętami!

 

Sposób przygotowania ciasta:

  • Podgrzewaj masło, smalec, miód i cukier, aż składniki się połączą – jednocześnie pilnuj, by nie doprowadzić do ich wrzenia.
  • Odstaw do przestygnięcia i co jakiś czas mieszaj.
  • Mąkę wymieszaj z przyprawami do piernika i sodą.
  • Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, przelej ją do dużej miski i zacznij miksować.
  • Dodawaj stopniowo po jednym jajku, następnie powoli po jednej łyżce mąki wymieszanej z przyprawami.
  • Dodaj mleko.
  • Jeżeli ciasto jest tak gęste, że zaczyna blokować mikser, dodaj jeszcze jedno jajko.
  • Ciasto przelej do szklanej miski, przykryj czystą ściereczką i obwiąż ją sznurkiem. Miskę następnie włóż do worka foliowego i zawiąż ją lekko, by ciasto miało dostęp do powietrza.
  • Wstaw ciasto na najniższą półkę lodówki i pozostaw na 5 tygodni.

Sposób przygotowania piernika – po pięciu tygodniach!

  • 6 dni przed Wigilią podziel ciasto na trzy części, z każdej przy użyciu wałka przygotuj placek (musi mieć minimum 1 cm grubości).
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia, przełóż ciasto i piecz 15-20 minut w temperaturze 160 stopni. Każdy placek powinien mieć taki sam kształt.
  • Po upieczeniu odstaw ciasto na pół godziny do ostygnięcia.
  • Placki przekładaj naprzemiennie warstwą powideł śliwkowych i warstwą orzechową.

 

Składniki warstwy orzechowej:

  • 45 dag mielonych orzechów włoskich,
  • 30 dag masła,
  • 2,5 szklanki cukru,
  • 5 łyżek 36-procentowanej śmietany-kremówki,
  • 2 łyżki spirytusu.
  • Sposób przygotowania:
  • Rozpuść w garnku masło, cukier i śmietankę.
  • Dodaj orzechy.
  • Masę przelej do miski i włóż do lodówki na 3-4 godziny, by stężała.
  • Po tym czasie dodaj spirytus i dokładnie wymieszaj.
  • Po przełożeniu piernika pokrój go na trzy jednakowe pasy, zawiń każdy w ściereczkę i przechowuj do wigilii w ciepłym i wilgotnym miejscu. 24 grudnia rano polej piernik staropolski czekoladową polewą.
  • Długi i żmudny proces, ale efekt jest z pewnością tego wart!

Smacznego!

 

Jak zrobić deser w garnku?
© fahrwasser/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na desery w garnku żeliwnym: brownie z gorzkiej czekolady oraz ciasto drożdżowe z kruszonką
Brownie przygotowuje się z gorzkiej czekolady oraz kakao. Jego pieczenie w garnku żeliwnym trwa tylko 20 minut. Ciasto drożdżowe z kruszonką powstanie na zaczynie ze świeżych drożdży, mleka, cukru i mąki.

Brownie przygotowuje się z gorzkiej czekolady oraz kakao. Jego pieczenie w garnku żeliwnym trwa tylko 20 minut. Ciasto drożdżowe z kruszonką powstanie na zaczynie ze świeżych drożdży, mleka, cukru i mąki.   Desery przygotowywane w garnku żeliwnym są doskonale wypieczone z każdej strony. Do brownie, czyli czekoladowego wypieku, warto dodać maliny lub likier migdałowy. Ciasto drożdżowe idealnie smakuje podane z kruszonką lub nadzieniem orzechowym. Brownie w garnku żeliwnym – przepis Składniki: 50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady, 2/3 szklanki kakao, 3 jaja, ½ szklanki mąki, ½ łyżeczki sody oczyszczonej , ¾ szklanki brązowego cukru, 2/3 szklanki oleju, ½ łyżeczki soli.   Czas przygotowania: około 30-40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Połam czekoladę na duże kawałki. Wsyp do miski wszystkie suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, kakao, gorzką czekoladę, sodę oczyszczoną oraz sól. Wymieszaj wszystko. Do innego naczynia włóż mokre składniki , czyli olej oraz jaja, a następnie połącz je ze sobą. Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre, po czym wymieszaj je drewnianą łyżką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysmaruj garnek żeliwny tłuszczem, np. masłem. Wlej do niego masę na brownie. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i zostaw je na około 20 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, włóż w nie drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, wyłącz piekarnik. Wyjmij ciasto i pozostaw je do ostygnięcia. Można też zakończyć pieczenie, gdy ciasto jest lekko wilgotne na środku. Ciasto drożdżowe w garnku żeliwnym – przepis Składniki na zaczyn na ciasto drożdżowe : 10 dkg świeżych drożdży,...

Ciasto bezglutenowe
Fot. © M.studio/Fotolia.com
Styl życia
Bezglutenowe ciasta na Boże Narodzenie – przepis na ciasto z jabłkami i świąteczny piernik
Ciasta świąteczne bez glutenu powinny pojawić się na bożonarodzeniowym stole, jeśli w naszej rodzinie jest osoba chorująca na celiakię lub nietolerancję glutenu. Słodkie, domowe wypieki przygotuje się według zmodyfikowanych przepisów wykluczających mąkę pszenną.

Ciasta świąteczne bez glutenu powinny pojawić się na bożonarodzeniowym stole, jeśli w naszej rodzinie jest osoba chorująca na celiakię lub nietolerancję glutenu. Słodkie, domowe wypieki przygotuje się według zmodyfikowanych przepisów wykluczających mąkę pszenną.   Jednym z popularniejszych sposobów żywienia się jest dieta bezglutenowa, w której eliminuje się m.in. mąkę pszenną. Przygotowując świąteczne ciasta i pierniczki, warto pomyśleć o osobach praktykujących tę dietę. W takim przypadku konieczne jest zastosowanie zmodyfikowanych przepisów. Bezglutenowe wypieki – jak przygotować ciasta świąteczne bez glutenu? Domowe wypieki, takie jak ciasta, ciasteczka i pierniczki są obowiązkowym deserem na bożonarodzeniowym stole. Wśród nich pojawiają się serniki, makowce, przekładańce i wiele innych. Ciasta na Boże Narodzenie przygotowane według tradycyjnych przepisów na bazie mąki pszennej nie mogą być jednak jedzone przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Praktykowanie tego sposobu żywienia jest konieczne u chorych na celiakię (inaczej chorobę trzewną) oraz na nietolerancję glutenu. Wypieki bezglutenowe można przygotować w bardzo łatwy sposób. Wystarczy zastosować zmodyfikowane przepisy na ciasta, które znajdzie się na kulinarnych stronach internetowych oraz w wielu książkach poświęconych wypiekom. Podstawowymi produktami wykorzystywanymi do przyrządzenia domowych słodkości są bezglutenowe mąki : gryczana, ryżowa, ziemniaczana, kukurydziana, jaglana, owsiana. Przepis na bezglutenowe ciasto z jabłkami Składniki: 250 g mąki gryczanej, 250 g mąki owsianej , 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego), 0,5 l mleka roślinnego, ½ łyżki cynamonu, 60 ml oleju, 2/3 szklanki cukru trzcinowego, 3 jabłka,...

Mazurek kajmakowy ozdobiony orzechami i polewą.
©Darios/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na wegańskie mazurki: mazurek kajmakowy i mazurek czekoladowy oraz mazurek bez pieczenia
Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.

Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.   Pyszne ciasta wielkanocne można bez trudu przygotować w wersji wegańskiej. Tradycyjną masę kajmakową zastąpi połączenie brązowego cukru i mleka kokosowego . Warto też wypróbować bezglutenowy spód do mazurka na bazie 150 g mąki kukurydzianej i 50 g kaszki kukurydzianej.   Wegański mazurek kajmakowy   Składniki na spód: 120 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 30 g cukru pudru, 100 g oleju kokosowego , 2 łyżki zimnej wody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.   Składniki na masę kajmakową i sos toffi: 200 ml mleka kokosowego, 1 łyżka syropu z agawy , 4 łyżki oleju kokosowego, ⅓ szklanki cukru trzcinowego.   Dodatkowo: 60 g orzechów włoskich   Czas przygotowania: ponad 1,5 godziny   Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania spodu: Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj olej kokosowy (nie rozpuszczony) i zmiksuj składniki mikserem. Możesz też połączyć je, zagniatając. Zakończ czynność, kiedy otrzymasz kruszonkę. Zacznij stopniowo dodawać zimną wodę tak, aby składniki połączyły się w gładkie ciasto. Włóż ciasto do woreczka i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z lodówki i włóż do formy o wymiarach 21x26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Podziurkuj spód ciasta widelcem . Wstaw je do piekarnika do uzyskania złotego...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner