Świąteczny piernik – zacznij go przygotowywać w Andrzejki
Na święta zazwyczaj podaje się staropolski piernik, którego przygotowanie zajmuje zdecydowanie więcej niż jeden wieczór. Zwyczajowo ciasto na piernik wigilijny powinno się wyrabiać po Andrzejkach, a następnie pozostawić je, by dojrzewało przez kolejne tygodnie.
![piernik.jpg kawałek piernika](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/49/2023/10/img1Ig1pQ-2d0f66e.jpg?quality=90&crop=0px,0px,1195px,796px&resize=980,654)
Na święta zazwyczaj podaje się staropolski piernik, którego przygotowanie zajmuje zdecydowanie więcej niż jeden wieczór. Zwyczajowo ciasto na piernik wigilijny powinno się wyrabiać po Andrzejkach, a następnie pozostawić je, by dojrzewało przez kolejne tygodnie.
Piernik to twarde, ciemnobrązowe ciasto, mocno przyprawione korzennymi przyprawami – cynamonem, imbirem, kardamonem.
Ciasto na piernik staropolski
Składniki:
- 1,5 kg mąki pszennej,
- 2 szklanki cukru,
- ½ litra miodu (najlepiej naturalnego),
- 15 dag masła,
- 10 dag smalcu,
- pół szklani zimnego mleka,
- 3 jajka,
- 3 łyżeczki sody,
- 3 łyżki przyprawy do piernika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, biały pieprz, wanilia, mielone goździki).
Ciasto na piernik staropolski zacznij przygotowywać aż sześć tygodni przed Świętami!
Zobacz także
Sposób przygotowania ciasta:
- Podgrzewaj masło, smalec, miód i cukier, aż składniki się połączą – jednocześnie pilnuj, by nie doprowadzić do ich wrzenia.
- Odstaw do przestygnięcia i co jakiś czas mieszaj.
- Mąkę wymieszaj z przyprawami do piernika i sodą.
- Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, przelej ją do dużej miski i zacznij miksować.
- Dodawaj stopniowo po jednym jajku, następnie powoli po jednej łyżce mąki wymieszanej z przyprawami.
- Dodaj mleko.
- Jeżeli ciasto jest tak gęste, że zaczyna blokować mikser, dodaj jeszcze jedno jajko.
- Ciasto przelej do szklanej miski, przykryj czystą ściereczką i obwiąż ją sznurkiem. Miskę następnie włóż do worka foliowego i zawiąż ją lekko, by ciasto miało dostęp do powietrza.
- Wstaw ciasto na najniższą półkę lodówki i pozostaw na 5 tygodni.
Sposób przygotowania piernika – po pięciu tygodniach!
- 6 dni przed Wigilią podziel ciasto na trzy części, z każdej przy użyciu wałka przygotuj placek (musi mieć minimum 1 cm grubości).
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia, przełóż ciasto i piecz 15-20 minut w temperaturze 160 stopni. Każdy placek powinien mieć taki sam kształt.
- Po upieczeniu odstaw ciasto na pół godziny do ostygnięcia.
- Placki przekładaj naprzemiennie warstwą powideł śliwkowych i warstwą orzechową.
Składniki warstwy orzechowej:
- 45 dag mielonych orzechów włoskich,
- 30 dag masła,
- 2,5 szklanki cukru,
- 5 łyżek 36-procentowanej śmietany-kremówki,
- 2 łyżki spirytusu.
- Sposób przygotowania:
- Rozpuść w garnku masło, cukier i śmietankę.
- Dodaj orzechy.
- Masę przelej do miski i włóż do lodówki na 3-4 godziny, by stężała.
- Po tym czasie dodaj spirytus i dokładnie wymieszaj.
- Po przełożeniu piernika pokrój go na trzy jednakowe pasy, zawiń każdy w ściereczkę i przechowuj do wigilii w ciepłym i wilgotnym miejscu. 24 grudnia rano polej piernik staropolski czekoladową polewą.
- Długi i żmudny proces, ale efekt jest z pewnością tego wart!
Smacznego!
- Domowe pierniczki można dekorować lukrem lub czekoladą. Zobacz, na czym polega dekorowanie pierników krok po kroku.
- Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw wigilijnych. Zobacz, przepis na kluski z makiem.
- Świąteczne dekoracje można zrobić samodzielnie w domu. Dowiedz się, jak zrobić choinkę z orzechów krok po kroku.