Kluski z makiem to jedna z dwunastu potraw wigilijnych. Danie jest słodką i sycącą przekąską. Kluski należy przygotować tradycyjnie – własnoręcznie. W farszu do klusek znajdują się: mak, bakalie i miód.

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: średni

Zobacz także

Potrzebujesz:

miski,

małego garnka,

dużego garnka,

stolnicy,

wałka,

długiego noża,

łyżki cedzakowej,

drewnianej łyżki,

maszynki do mielenia.

Składniki:

Ciasto na kluski:

  • 550 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 300 ml wody,
  • szczypta soli.

Farsz do klusek:

  • 300 g maku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 200 g orzechów włoskich,
  • 80 g rodzynek,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 40 g skórki pomarańczowej,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka masła.

Sposób wykonania:

1. Mąkę wsyp do miski.

2. Mleko wlej do małego garnka i zagotuj. Zagotowanym mlekiem zalej mak i odstaw go na 30 minut.

3. Na stolnicę (lub blat kuchenny) wysyp mąkę, dodaj jaja, wodę i zagnieć ciasto.

4. Posyp stolnicę odrobiną mąki i cienko rozwałkuj ciasto przy pomocy wałka (na grubość 2-3 mm).

5. Długim nożem pokrój rozwałkowane ciasto na pasy o szerokości ok. 3 cm.

6. Pasy ułóż jeden na drugim. Tak ułożone pasma ciasta pokrój w wąskie paseczki trzymając nóż pod kątem (kluseczki kroimy na skos).

7. Do dużego garnka wlej 2 litry wody i dodaj szczyptę soli. Całość zagotuj.

8. Kluseczki gotuj partiami. W trakcie gotowania wody do garnka wrzuć część klusek. Zmniejsz gaz i odczekaj aż kluski wypłyną na powierzchnię.

9. Kluski wyłów z wody łyżką cedzakową i przełóż do miski. Aby kluski się nie posklejały dodaj do nich łyżkę masła i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

10. Odsącz mak z mleka i zmiel go w maszynce o gęstym sitku.

11. Zmielony mak przełóż do miski, dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową, płatki migdałów i miód.

12. Orzechy posiekaj na drobno i dodaj do masy makowej. Całość wymieszaj.

13. Do miski przełóż część klusek (dowolna ilość) i dodaj masę makową. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama