Kluski z makiem
© teressa/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na kluski z makiem – słodką potrawę wigilijną

Kluski z makiem to jedna z dwunastu potraw wigilijnych. Danie jest słodką i sycącą przekąską. Kluski należy przygotować tradycyjnie – własnoręcznie. W farszu do klusek znajdują się: mak, bakalie i miód.

Kluski z makiem to jedna z dwunastu potraw wigilijnych. Danie jest słodką i sycącą przekąską. Kluski należy przygotować tradycyjnie – własnoręcznie. W farszu do klusek znajdują się: mak, bakalie i miód.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: średni

 

Potrzebujesz:

miski,

małego garnka,

dużego garnka,

stolnicy,

wałka,

długiego noża,

łyżki cedzakowej,

drewnianej łyżki,

maszynki do mielenia.

 

Składniki:

Ciasto na kluski:

  • 550 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 300 ml wody,
  • szczypta soli.

 

Farsz do klusek:

  • 300 g maku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 200 g orzechów włoskich,
  • 80 g rodzynek,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 40 g skórki pomarańczowej,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka masła.

 

Sposób wykonania:

 

1. Mąkę wsyp do miski.

 

2. Mleko wlej do małego garnka i zagotuj. Zagotowanym mlekiem zalej mak i odstaw go na 30 minut.

 

3. Na stolnicę (lub blat kuchenny) wysyp mąkę, dodaj jaja, wodę i zagnieć ciasto.

 

4. Posyp stolnicę odrobiną mąki i cienko rozwałkuj ciasto przy pomocy wałka (na grubość 2-3 mm).

 

5. Długim nożem pokrój rozwałkowane ciasto na pasy o szerokości ok. 3 cm.

 

6. Pasy ułóż jeden na drugim. Tak ułożone pasma ciasta pokrój w wąskie paseczki trzymając nóż pod kątem (kluseczki kroimy na skos).

 

7. Do dużego garnka wlej 2 litry wody i dodaj szczyptę soli. Całość zagotuj.

 

8. Kluseczki gotuj partiami. W trakcie gotowania wody do garnka wrzuć część klusek. Zmniejsz gaz i odczekaj aż kluski wypłyną na powierzchnię.

 

9. Kluski wyłów z wody łyżką cedzakową i przełóż do miski. Aby kluski się nie posklejały dodaj do nich łyżkę masła i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

 

10. Odsącz mak z mleka i zmiel go w maszynce o gęstym sitku.

 

11. Zmielony mak przełóż do miski, dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową, płatki migdałów i miód.

 

12. Orzechy posiekaj na drobno i dodaj do masy makowej. Całość wymieszaj.

 

13. Do miski przełóż część klusek (dowolna ilość) i dodaj masę makową. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.

 

Smacznego!

 

dyniowa zupa mleczna
©Thaweerat/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na zupę z dyni na mleku kokosowym z kluskami lanymi i ziemniaczanymi – pomysł na śniadanie dla dziecka
Dyniowa zupa na bazie mleka kokosowego dobrze smakuje z ziemniaczanymi lub lanymi kluskami. Dynię pokrojoną na kawałki piecze się w piekarniku, a następnie dodaje do gotującego mleka i całość blenduje na gładką masę. Zupę mleczną z dynią doprawia się solą i cukrem. Potrawę można posypać wiórkami kokosowymi lub cynamonem.

Dyniowa zupa na bazie mleka kokosowego dobrze smakuje z ziemniaczanymi lub lanymi kluskami. Dynię pokrojoną na kawałki piecze się w piekarniku, a następnie dodaje do gotującego mleka i całość blenduje na gładką masę. Zupę mleczną z dynią doprawia się solą i cukrem. Potrawę można posypać wiórkami kokosowymi lub cynamonem. Zupę dyniową można zrobić, dodając zamiast mleka – bulion warzywny . Dynia upieczona wcześniej w piekarniku sprawi, że zupa będzie bardziej aksamitna i aromatyczna. Umyte i wydrążone z pestek warzywo kroi się na kawałki i przekłada do naczynia żaroodpornego. Dynię oblaną olejem piecze się w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około pół godziny. Warzywo można oprószyć ulubionymi przyprawami. Przepis na mleczną zupę z dynią i lanymi kluskami Potrzebujesz: 2 garnków, blendera. Składniki (na 2 porcje): 200 gramów dyni (około 1/4 całej dyni), 1/2 litra mleka kokosowego , 3 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru (może być trzcinowy), szczypta soli, szczypta wiórek kokosowych. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Mleko wlej do garnka i zagotuj. Wyjmij upieczoną dynię z piekarnika i usuń z niej skórę. Zdejmij z gazu garnek z mlekiem i dodaj do niego kawałki warzywa. Całość zblenduj na gładką masę. Zupę dopraw solą i cukrem do smaku. W oddzielnym garnku zagotuj 2 szklanki wody. Mąkę i jajko wymieszaj dokładnie widelcem. Ciasto na kluski wlewaj wąskim strumieniem do wrzącej wody. Gotuj około 2 minuty. Odcedzone lane kluski przełóż do zupy, a całość posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego! Zupa z dyni na mleku z kluskami ziemniaczanymi Zupę mleczną z dyni można podawać z kluskami ziemniaczanymi. Są one bardziej czasochłonne w przygotowaniu niż...

Ciasto z kawałkami rabarbaru pieczone ze słodką kruszonką
©mizina/Fotolia
Styl życia
Ciasto z rabarbarem, słodką kruszonką i cukrem pudrem: łatwy przepis na deser dla całej rodziny
Rabarbar przed pieczeniem trzeba pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem (wtedy puści sok). Spód do ciasta dobrze jest wstawić do lodówki na pół godziny i dopiero potem rozwałkować. Przygotowanie kruszonki zajmuje niecałe 5 minut.

Rabarbar przed pieczeniem trzeba pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem (wtedy puści sok). Spód do ciasta dobrze jest wstawić do lodówki na pół godziny i dopiero potem rozwałkować. Przygotowanie kruszonki zajmuje niecałe 5 minut.   Ciasto z rabarbarem można dowolnie urozmaicać , dodając np. jabłka, gruszki albo morele. Mąkę pszenną zastąpi mąka migdałowa (czyli zmielone migdały ) lub kokosowa. Istnieje możliwość złączenia ze sobą dwóch rodzajów, wedle uznania. Ciasto można posypać jagodami goji lub wiórkami kokosowymi .   Potrzebujesz: piekarnika, stolnicy, wałka, sitka, foliowego woreczka, 2 misek, blachy do pieczenia (o średnicy 26 centymetrów).   Składniki (na 12 porcji): 500 gramów rabarbaru , 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru , 3 żółtka, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka cukru, 200 gramów schłodzonego masła (około 3/4 kostki).   Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki, 1/3 szklanki cukru, 50 gramów miękkiego masła (reszta, co została).   Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania:   Za pomocą sitka, przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj cukier puder, masło i żółtka. Połącz całość nożem. Rękami wyrabiaj masę, aż znikną grudki. Ciasto włóż do foliowego woreczka i odstaw do lodówki na pół godziny. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, obsyp czubatą łyżką cukru i wymieszaj. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj na niej wyjęte z lodówki ciasto. Blachę wysmaruj odrobiną masła i przełóż masę do środka. Nakłuj ciasto widelcem . Piecz spód w piekarniku, nagrzanym do 180°C, przez 10 minut. Do miski włóż składniki na kruszonkę (masło, mąkę i cukier) i złącz je...

Kuchnia gruzińska
© womue/Fotolia.com
Styl życia
Smaki kuchni gruzińskiej – przepis na chaczapuri i chinkali
Kuchnia gruzińska słynie z obfitości smaków. Gruzińscy kucharze chętnie sięgają po aromatyczne przyprawy i świeże warzywa, szczególnie pomidory i bakłażany. W daniach dominuje baranina i liczne gatunki sera, przeważnie sery krowie i słone sery owcze. Wśród gruzińskich kulinariów największą popularnością cieszą się chaczapuri – placek serowy i chinkali – pierogi w kształcie sakiewek wypełnione mięsnym farszem.

Kuchnia gruzińska słynie z obfitości smaków. Gruzińscy kucharze chętnie sięgają po aromatyczne przyprawy i świeże warzywa, szczególnie pomidory i bakłażany. W daniach dominuje baranina i liczne gatunki sera, przeważnie sery krowie i słone sery owcze. Wśród gruzińskich kulinariów największą popularnością cieszą się chaczapuri – placek serowy i chinkali – pierogi w kształcie sakiewek wypełnione mięsnym farszem.   Popularnym w Gruzji dodatkiem do dań są utarte na miękką masę orzechy włoskie . Można je znaleźć w zupach, sosach i farszach, a także w sałatkach i zapiekankach. Przepis na gruzińskie chaczapuri z serem w środku Chaczapuri to placek nadziewany serem , najczęściej słonawym serem suluguni. Placek serwowany jest jako przekąska lub dodatek, np. do dań mięsnych.   Potrzebujesz: tarki, dużej miski, wałka do ciasta, stolnicy, plastikowej szpatułki, patelni.   Składniki na 4 porcje: 700 g mąki, 400g jogurtu naturalnego, 500 g sera mozzarella , szczypta soli, łyżeczka sody oczyszczonej.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż go do miski. Do dużej miski wlej jogurt naturalny, dodaj sól i sodę. Całość dokładnie wymieszaj. Do jogurtowej masy partiami dodawaj mąkę (po 1 łyżce stołowej) i za każdym razem całość dokładnie mieszaj plastikową szpatułką. Ciasto powinno być miękkie i puszyste. Stolnicę oprósz odrobiną mąki. Ciasto podziel na cztery części. Pierwszą część przełóż na stolnicę. Z ciasta uformuj okrąg i ułóż na nim 3-4 łyżki stołowe sera. Chwyć krawędzie placka, skręcając je na górze, tak aby...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner