Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Spaghetti
Image by Lifetimestock.com
Styl życia

Białe węglowodany, czyli puste kalorie

Białe węglowodany to potoczna nazwa prostych węglowodanów, które dostarczają tzw. pustych kalorii, tj. białej mąki, białego ryżu, białego makaronu itd.

Białe węglowodany to potoczna nazwa prostych węglowodanów, które dostarczają tzw. pustych kalorii, tj. białej mąki, białego ryżu, białego makaronu itd.

 

Kolor biały, w przeciwieństwie do brązowego, charakteryzującego produkty pełnoziarniste, jest utożsamiany z produktami, które nie należą do zdrowej diety.

  • Białe węglowodany to inaczej puste węglowodany - składniki pokarmowe, które nie dostarczają organizmowi składników odżywczych, a jedynie chwilowy zastrzyk energii.
  • Zdrowe osoby odżywiające się pełnowartościowo powinny unikać białych węglowodanów. Są one natomiast wskazane dla osób na diecie lekkostrawnej.

Węglowodany, czyli cukry

Węglowodany to substancje, które określa się inaczej cukrami, sacharydami, cukrowcami. Są jednym z podstawowych źródeł energii, łatwo rozpuszczają się w wodzie. Węglowodany dzielą się na  cukry proste (monosacharydy i disacharydy) oraz polisacharydy (cukry złożone).  Jeżeli na produkcie mamy napisane „węglowodany, w tym cukry”, to pierwsza liczba określa ogólną zawartość cukrów (cukrów prostych, dwucukrów i wielocukrów), druga - cukrów prostych. Zgodnie z zalecaniami WHO (World Health Organization) – Światowej Organizacji Zdrowia, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne tylko w 10% powinno być pokrywane z cukrów prostych.

Białe węglowodany – przykłady

Białe węglowodany mają średni (55-70) lub wysoki (większy niż 70) indeks glikemiczny (poziom stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu produktu). Po ich zjedzeniu następuje gwałtowny wyrzut insuliny, w efekcie czego około 30-40 minut po posiłku ponownie jesteśmy głodni. Węglowodany nazwano symbolicznie 'białymi', ponieważ najczęściej jedzone są w postaci białych produktów.

Przykładowe białe węglowodany wraz z indeksem glikemicznym:

- pieczywo francuskie – 95,

- biały ryż70,

- biały chleb – 70,

- kleik ryżowy – 90,

- kasza manna – 58,

- makaron biały – 55.

Wszystkie białe węglowodany powinny być jedzone jak najrzadziej (np. raz w tygodniu).


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Spaghetti
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Węglowodany – definicja i źródła
Węglowodany (cukry, sacharydy) to podstawowe źródło energii, które dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem. Węglowodany powinny stanowić 55-65% zbilansowanej diety. Najbardziej wartościowe są węglowodany złożone – nie powodują nagłych skoków glukozy we krwi oraz są źródłem błonnika.

Węglowodany (cukry, sacharydy) to podstawowe źródło energii, które dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem. Węglowodany powinny stanowić 55-65% zbilansowanej diety. Najbardziej wartościowe są węglowodany złożone – nie powodują nagłych skoków glukozy we krwi oraz są źródłem błonnika. Co to są węglowodany – cukry proste Węglowodany proste to glukoza, sacharoza i laktoza. Cukry te zaraz po zjedzeniu powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. W wyniku tego wzrostu, w niedługim czasie, występuje więc jej duży spadek, co powoduje napady głodu. Węglowodany proste składają się z jednej cząsteczki cukru, są w całości trawione. Glukoza , sacharoza i laktoza są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, osoby zdrowe powinny ich unikać – jest to dobry wybór jedynie dla osób na diecie lekkostrawnej. Co to są węglowodany – cukry złożone Węglowodany złożone to skrobia i glikogen – składają się z więcej niż jednej cząsteczki cukru. Proces trawienia węglowodanów złożonych jest znacznie dłuższy niż wchłanianie węglowodanów prostych, dzięki czemu dłużej pozostajemy syci. Ich spożycie nie podwyższa tak bardzo poziomu glukozy, jak w przypadku cukrów prostych, a tym samym nie powoduje jego gwałtownych, dużych spadków. Dzięki temu nie ma ryzyka pojawienia się nagłych ataków głodu. W czym są węglowodany – źródła cukrów w żywności Węglowodany zawarte są w produktach pochodzenia roślinnego – zbożach, nasionach roślin strączkowych, owocach i warzywach. Źródłem węglowodanów są ziemniaki, ryż , makaron, pieczywo, kasza, cukier rafinowany (zawarty w słodyczach, napojach). Należy unikać węglowodanów białych (z mąki oczyszczonej), tj. białego pieczywa, białego ryżu, białego makaronu – to źródła węglowodanów prostych. Źródłem cukrów prostych są zarówno owoce, jak i słodycze z cukrem rafinowanym – o...

Różne rodzaje ryżu
© gitusik/Fotolia.com
Styl życia
Ryż jest źródłem węglowodanów złożonych i wielu składników odżywczych
Ryż jest nie tylko źródłem węglowodanów dostarczających energii, ale również błonnika, który korzystnie wpływa na proces trawienia i odchudzania. Pozwala utrzymać wysoki poziom energii lub zregenerować ją po wysiłku fizycznym

Ryż jest nie tylko źródłem węglowodanów dostarczających energii, ale również błonnika, który korzystnie wpływa na proces trawienia i odchudzania. Pozwala utrzymać wysoki poziom energii lub zregenerować ją po wysiłku fizycznym. Składniki odżywcze ryżu Ilość witamin i minerałów zawartych w ryżu uzależniona jest od jego rodzaju . Ryż jest m.in. źródłem błonnika niezbędnego do utrzymania prawidłowej pracy jelit, zawiera również magnez , który usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Potas zawarty w ryżu pomaga w regulacji ciśnienia krwi a witamina E, dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom, sprzyja utrzymaniu młodości .   Kaloryczność i składniki odżywcze wybranych rodzajów ryżu (w 100 gramach) Ryż biały. Najbardziej uniwersalny rodzaj ryżu. Jego ziarna są oczyszczon e w procesie produkcji, dlatego zawiera najmniej składników odżywczych, ale jest za to lekkostrawny. Kcal: 365 Białko: 7,15 g Węglowodany: 79,95 g Błonnik: 1,3 g Witamina E: 0,11 mg Witamina B3: 1,600 mg Kwas foliowy: 8 µg Wapń: 28 mg Żelazo: 0,80 mg Magnez: 25 mg Fosfor: 115 mg Potas: 115 mg   Ryż brązowy. W przeciwieństwie do białego ryżu, ten brązowy jest nieoczyszczony . Zawiera zdecydowanie więcej błonnika i ma niższy indeks glikemiczny. Kcal: 370 Białko: 7,94 g Węglowodany: 77,24 g Błonnik: 3,5 g Witamina E: 0,59 mg Witamina B3: 5,091 mg Kwas foliowy: 20 µg Wapń: 23 mg Żelazo: 1,47 mg Magnez: 143 mg Fosfor: 333 mg Potas: 223 mg   Ryż parboiled. Poddawany termicznej obróbce przy działaniu pary wodnej . Niejako pośredni rodzaj ryżu pomiędzy białym a brązowym. Kcal: 374 Białko: 7,51 g Węglowodany: 80,89 g Błonnik: 1,8 g Witamina E: 2,44 mg Witamina B3: 5,048 mg Kwas foliowy: 8 µg Wapń: 71...

Owoce winogrona
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Węglowodany proste, czyli cukry proste
Węglowodany proste (cukry proste, monosacharydy) składają się z jednej cząsteczki cukru. Monosacharydami są: glukoza (przede wszystkim cukier buraczany), fruktoza (cukier zawarty w owocach), laktoza (cukier mleczny), ksyloza (cukier drzewny), a także arabinoza (występuje m.in. w drewnie roślin iglastych) i ryboza (składnik m.in. kwasów rybonukleinowych, nukleotydów, witaminy B12).

Węglowodany proste (cukry proste, monosacharydy) składają się z jednej cząsteczki cukru. Monosacharydami są: glukoza (przede wszystkim cukier buraczany), fruktoza (cukier zawarty w owocach), laktoza (cukier mleczny), ksyloza (cukier drzewny), a także arabinoza (występuje m.in. w drewnie roślin iglastych) i ryboza (składnik m.in. kwasów rybonukleinowych, nukleotydów, witaminy B12).   Węglowodany proste są szybko trawione przez układ pokarmowy. Zgodnie z zalecaniami WHO (World Health Organization) – Światowej Organizacji Zdrowia, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne tylko w 10% powinno być pokrywane z węglowodanów prostych . Ich nadmiar odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Węglowodany proste – źródła Źródłem węglowodanów prostych są owoce, warzywa, produkty mleczne , cukier rafinowany, wyroby cukiernicze , np. ciastka, batony i tzw. białe węglowodany: białe pieczywo, biały ryż, biały makaron. Węglowodany proste – podział Węglowodany proste dzielą się na węglowodany przetworzone i węglowodany nieprzetworzone. Źródłem węglowodanów prostych nieprzetworzonych są głównie owoce, np. jabłka, gruszki, winogrona, zaś węglowodany proste przetworzone znajdują się w wyrobach cukierniczych: ciastach, czekoladach, cukierkach, kandyzowanych owocach (smażonych z dodatkiem cukru) itp. Węglowodany proste nieprzetworzone to źródło fruktozy (cukru naturalnie zawartego w owocach) – są bardziej wartościowe niż węglowodany proste przetworzone (do produktu dodaje się cukier, jest to więc cukier sztuczny, rafinowany). Węglowodany proste – wady i zalety Węglowodany proste należy ograniczać w diecie, ponieważ są szybko trawione, wskutek czego uczucie sytości jest krótkotrwałe. Białe węglowodany mają znacznie mniej wartości odżywczych niż ich pełnoziarniste odpowiedniki. Węglowodany proste są dobrym rozwiązaniem jedynie dla osób,...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner