Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Ziemniaki
©robynmac/Fotolia
Styl życia

Węglowodany o wysokim IG: banany, ziemniaki i marchewka

Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym to produkty, po zjedzeniu których następuje nagły wyrzut glukozy do krwi, w efekcie czego mamy niekontrolowane napady głodu. Węglowodany zawarte są w produktach spożywczych, takich jak zboża, czyli np. w pieczywie, ale także warzywach, owocach, słodyczach, nabiale. Jedzenie produktów, które zawierają węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym prowadzi do otyłości i cukrzycy.

Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym to produkty, po zjedzeniu których następuje nagły wyrzut glukozy do krwi, w efekcie czego mamy niekontrolowane napady głodu. Węglowodany zawarte są w produktach spożywczych, takich jak zboża, czyli np. w pieczywie, ale także warzywach, owocach, słodyczach, nabiale. Jedzenie produktów, które zawierają węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym prowadzi do otyłości i cukrzycy.

Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym a otyłość

Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym mają stężenie glukozy równe lub większe niż 70. Ich zjedzenie skutkuje odkładaniem się niechcianej tkanki tłuszczowej. Zawartość indeksu glikemicznego zmienia się w zależności od tego, czy np. produkt jest jedzony na surowo, czy też poddawany obróbce cieplnej, a w przypadku owoców – od ich dojrzałości (w drugim i trzecim przypadku stężenie indeksu glikemicznego wzrasta). Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym są niemal od razu trawione, co sprzyja otyłości (jesteśmy coraz częściej głodni, potrzebujemy coraz więcej jedzenia, żeby zaspokoić głód). Regularne skoki glukozy wpływają na pogorszenie pracy trzustki. Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym należy jeść jak najrzadziej, np. raz w miesiącu.

Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym – przykłady

Poniżej znajduje się lista węglowodanów wraz z informacją o poziomie indeksu glikemicznego:

  • piwo – 110,
  • skrobia modyfikowana – 100,
  • smażone lub pieczone ziemniaki, chleb pszenny, mąka ziemniaczana – 90,
  • marchew gotowana, płatki kukurydziane, kukurydza prażona, seler gotowany – 85,
  • bób gotowany – 80,
  • dojrzały banan, arbuz, daktyle, dynia, ziemniaki gotowane, biszkopty, bułki pszenne, chipsy, makaron pszenny, cukier, napoje gazowane – 70.

 

Węglowodany powinny stanowić 55% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Należy wybierać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, unikać słodyczy i produktów z mąki oczyszczonej.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
kawałek tortu z polewą czekoladową
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – przykłady
Produkty zawierające węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym powodują wzrost poziomu cukru we krwi bezpośrednio po spożyciu i szybki jego spadek krótko potem. Choć na chwilę mogą dodać energii to jej spadek jest równie szybki i gwałtowny. Z tego względu batonik, który dostarcza 300 kcal, nie zaspokaja głodu na tak długo, jak porównywalna pod względem liczby kalorii porcja kaszy.

Produkty zawierające węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym powodują wzrost poziomu cukru we krwi bezpośrednio po spożyciu i szybki jego spadek krótko potem. Choć na chwilę mogą dodać energii to jej spadek jest równie szybki i gwałtowny. Z tego względu batonik, który dostarcza 300 kcal, nie zaspokaja głodu na tak długo, jak porównywalna pod względem liczby kalorii porcja kaszy. Jak oblicza się wskaźnik indeksu glikemicznego? Indeks glikemiczny oblicza się, dzieląc stężenie glukozy po spożyciu produktu zawierającego 50 węglowodanów przez stężenie glukozy we krwi po spożyciu 50 g glukozy. Wszystko należy pomnożyć przez 100. Jeśli wynik nie przekroczy liczby 55, dany produkt ma niski indeks glikemiczny . Wynik w granicach 56-69 oznacza, że produkt ma średni indeks glikemiczny. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to te, które mają wskaźnik wyższy lub równy 70. Nie wszystkie produkty o wysokim indeksie glikemicznym są szkodliwe. Wiele owoców ma wysoki indeks glikemiczny, a mimo to nie warto rezygnować z jedzenia ich, ponieważ są bogate w witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Należy jednak mieć świadomość, że po niektórych z nich możemy szybko znowu zgłodnieć. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym Według tabeli Montignaca, twórcy niskoglikemicznej diety odchudzającej, bardzo wysoki indeks glikemiczny, 80-110 mają m.in. produkty i składniki potraw takie, jak: gotowany bób , gotowana marchew, puree ziemniaczane, biała mąka, płatki kukurydziane, chleb z białej, pszennej mąki, pieczone i zasmażane ziemniaki, skrobia modyfikowana, piwo. Indeks glikemiczny 70-79 mają następujące produkty spożywcze: pszenna bagietka, biały ryż, biszkopty, cukier trzcinowy, pszenne, białe bułki, chipsy, biały cukier, suszone daktyle, kasza jęczmienna, mąka kukurydziana, proso,...

łosoś
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jak powinna wyglądać dieta o niskim indeksie glikemicznym?
Dieta o niskim indeksie glikemicznym polecana jest osobom z nadwagą i chorującym na cukrzycę. Przy tym rodzaju diety należy wybierać produkty, których wartość indeksu glikemicznego jest mniejsza niż 55.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym polecana jest osobom z nadwagą i chorującym na cukrzycę. Przy tym rodzaju diety należy wybierać produkty, których wartość indeksu glikemicznego jest mniejsza niż 55. Czym jest indeks glikemiczny? Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem, który pokazuje jak poszczególne produkty wpływają na zmianę stężenia glukozy we krwi . Im indeks glikemiczny jest większy, tym więcej insuliny wydziela organizm. Insulina gwałtownie obniża stężenie glukozy. Produkty, których wskaźnik glikemiczny nie przekracza wartości 55 uznaje się za produkty o niskim indeksie glikemicznym. Produkty o średnim indeksie to takie, których wartość glikemiczna umieszczona jest w przedziale 55-70. Powyżej 70 to produkty o wysokim indeksie glikemicznym i to one są najbardziej szkodliwe dla organizmu. Jeśli do diety włączymy posiłki o niskim indeksie glikemicznym, glukoza będzie uwalniana stopniowo . Dzięki temu będziemy czuli się dłużej syci, a przez to nie będziemy podjadać. Niski indeks glikemiczny – produkty Przykładowe produkty o niskim indeksie glikemicznym to: surowe owoce, jak np. jabłka, ananasy, borówki, morele, grejpfrut, maliny, surowe warzywa, takie jak marchew, pomidory, cebule, ogórek zielony i seler, grube kasze, np. kasza gryczana, otręby owsiane, twarogi, chude mięso, ryby, pieczywo pełnoziarniste razowe . Indeks glikemiczny zmienia się ze względu na dojrzałość produktu i na to jak przygotowywany jest posiłek. Przykładem jest marchew - ugotowana ma wyższy indeks glikemiczny od surowej, a niedojrzały banan ma niższy indeks glikemiczny od dojrzałego. Wskazówki przy diecie o niskim indeksie glikemicznym Przy stosowaniu diety o niskim indeksie glikemicznym należy pamiętać, by jadać 5 posiłków dziennie (3 duże i 2 małe), które powinny składać się z owoców, warzyw, chudego mięsa i ryb. Nie można...

owoce na wagę
Flickr/Walmart/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Czy indeks glikemiczny pomaga w odchudzaniu?
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (powyżej 70), czyli węglowodany proste i złożone, powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Odpowiedzią organizmu jest wówczas wyrzut dużej ilości insuliny – hormonu odpowiedzialnego za metabolizm glukozy. Przez ten proces nie możemy efektywnie zrzucić wagi.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (powyżej 70), czyli węglowodany proste i złożone, powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Odpowiedzią organizmu jest wówczas wyrzut dużej ilości insuliny – hormonu odpowiedzialnego za metabolizm glukozy. Przez ten proces nie możemy efektywnie zrzucić wagi.   Duże wahania poziomu insuliny we krwi przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej . Dlatego będąc na diecie powinno się spożywać jak najwięcej produktów o niskim IG. Powodują one minimalne wahania poziomu insuliny i nie przyspieszają odkładania tłuszczu w organizmie. Na przykład zamiast wybrać banana lub suszone owoce na drugie śniadanie, należałoby bardziej zainteresować się małą sałatką warzywną. Czynniki modyfikujące IG Wartość indeksu glikemicznego może zależeć od wielu czynników. W przypadku owoców zależy od stopnia ich dojrzałości (dojrzałe banany mają wyższą wartość IG ), czy zawartości wody (im większa zawartość wody w owocu, tym mniejsze IG). Warto zwrócić uwagę na sposób przygotowywania posiłków – obróbka termiczna powoduje wzrost wartości IG.   Warto też wiedzieć, że produkty o dużej zawartości błonnika (pełnoziarniste pieczywo i makarony, płatki owsiane czy owoce) są trawione z opóźnieniem i z tego powodu wykazują niższy IG. Także dodatek produktów bogatych w tłuszcz i białko znacząco zwalnia tempo trawienia posiłku , przez co zmniejsza wartość indeksu glikemicznego. Produkty o niskim, średnim i wysokim IG Poniżej znajduje się klasyfikacja produktów spożywczych w zależności od ich wpływu na poziom glukozy we krwi na około 2 godziny po ich spożyciu: IG niski (poniżej 50): większość warzyw zielonych, grzyby, fasolka szparagowa, cukinia, por, seler, soczewica, owoce jagodowe, orzechy,...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner