dwa rodzaje ryżu
©banprik/Fotolia
Styl życia

Który ryż jest zdrowszy. Biały czy brązowy?

Brązowy ryż różni się od białego nie tylko kolorem. Ten pierwszy ma w sobie o wiele więcej składników zdrowotnych niż ten drugi.

Brązowy ryż różni się od białego nie tylko kolorem. Ten pierwszy ma w sobie o wiele więcej składników zdrowotnych niż ten drugi.

Ryż brązowy i biały – czym się różnią?

Główną różnicą pomiędzy ryżem brązowym a białym są ryżowe otręby. Brązowy ryż jest ziarnem, które pozbawione zostało jedynie łupiny. Inaczej jest w przypadku ryżu białego – oprócz łupiny usuwane też są z ziarna otręby (zewnętrzna warstwa ryżu brązowego). Dlatego też najważniejszą różnicą pomiędzy ryżem brązowym, a białym jest obecność otrąb.

 

Brązowy ryż różni się od białego nie tylko kolorem, ale i smakiem. Biały jest bardziej słodki i miękki, a brązowy po ugotowaniu nie zawiera glukozy i fruktozy. W dodatku brązowy ryż posiada więcej błonnika, witamin z grupy B, selenu, potasu i obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, czy zawał, gdzie biały ryż podwyższa je. Ponadto jedzenie białego ryżu zwiększa ryzyko przytycia w przeciwieństwie do jedzenia ryżu brązowego. Większość ludzi wybiera jednak biały ryż. Dlaczego? Ma on dłuższą datę ważności i jego cena jest niższa. Brązowy ryż posiada jednak o wiele więcej zdrowszych składników od ryżu białego, ponieważ ten drugi jest przetworzony i traci cenne substancje.

Biały ryż – idealny po treningu

Biały ryż jest idealnym produktem do jedzenia zaraz po treningu. Dzięki temu, że trawi się szybko wybierany jest często przez sportowców jako dodatek do obiadu z kurczakiem. Oprócz tego, że ryż biały jest lżej strawny, to nie ma w składzie też kwasu fitynowego, czyli związku który blokuje wchłanianie pierwiastków, takich jak wapń, magnez, czy żelazo i cynk.

 

Ryż biały w miseczce
©HandmadePictures/Fotolia
Styl życia
Lekkostrawny, bezglutenowy i niskotłuszczowy – ryż
Jak gotować ryż, żeby był sypki? Wystarczy do gotowania dodać łyżeczkę oleju. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów stanowi niskotłuszczowe, lekkostrawne pożywienie dodające energii.

Jak gotować ryż, żeby był sypki? Wystarczy do gotowania dodać łyżeczkę oleju. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów stanowi niskotłuszczowe, lekkostrawne pożywienie dodające energii. Ryż jest idealnym posiłkiem dla alergików, osób ciężko chorych, nietolerujących glutenu i pszenicy. Lepiej wybierać ryż brązowy, który zawiera cztery razy więcej błonnika niż ten biały. Kaloryczność i wartości odżywcze ryżu 100 g ugotowanego, białego ryżu zawiera około 344, a brązowego około 322 kalorie. Ryż biały ma mniej niż brązowy składników odżywczych oraz wyższy indeks glikemiczny (IG ryżu białego – 70, brązowego – 55). Dlatego jeżeli decydujemy się na włączenie ryżu do jadłospisu warto uwzględnić jego zdrowszą, ciemniejszą odmianę. Ponadto brązowy ryż zawiera czterokrotnie więcej błonnika, oraz więcej takich składników, jak wapń, potas, żelazo, mangan, fosfor, witaminy z grupy B oraz witamina E. Rodzaje ryżu i ich przeznaczenie Ryż parboiled – oznacza to, że ryż został poddany specjalnej obróbce termicznej, dzięki której jest on bardziej odżywczy. Ten rodzaj ryżu najlepiej sprawdza się w daniach rybnych, mięsnych oraz zupach. Ryż długoziarnisty – dzięki specjalnej budowie - długie i cienkie ziarna – ryż tego rodzaju nie skleja się. Po ugotowaniu jest jędrny, dzięki czemu doskonale sprawdza się w sałatkach. Ryż biały, średnioziarnisty o owalnym kształcie ziaren, calasparra – jest idealny do risotto. Ryż krótkoziarnisty – kleisty – sprawdza się w potrawach słodkich, np. puddingach. Należy go gotować na małym ogniu. Ryż brązowy, ryż basmati – jeden z najzdrowszych rodzajów ryżu. Dodatek do dań obiadowych i sosów. Nadaje się również do smażenia. Ryż czarny, czerwony, kolorowy, dziki – charakteryzuje się długimi ziarnami. Jest bardzo dekoracyjny dzięki czemu...

Różne rodzaje ryżu
© gitusik/Fotolia.com
Styl życia
Ryż jest źródłem węglowodanów złożonych i wielu składników odżywczych
Ryż jest nie tylko źródłem węglowodanów dostarczających energii, ale również błonnika, który korzystnie wpływa na proces trawienia i odchudzania. Pozwala utrzymać wysoki poziom energii lub zregenerować ją po wysiłku fizycznym

Ryż jest nie tylko źródłem węglowodanów dostarczających energii, ale również błonnika, który korzystnie wpływa na proces trawienia i odchudzania. Pozwala utrzymać wysoki poziom energii lub zregenerować ją po wysiłku fizycznym. Składniki odżywcze ryżu Ilość witamin i minerałów zawartych w ryżu uzależniona jest od jego rodzaju . Ryż jest m.in. źródłem błonnika niezbędnego do utrzymania prawidłowej pracy jelit, zawiera również magnez , który usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Potas zawarty w ryżu pomaga w regulacji ciśnienia krwi a witamina E, dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom, sprzyja utrzymaniu młodości .   Kaloryczność i składniki odżywcze wybranych rodzajów ryżu (w 100 gramach) Ryż biały. Najbardziej uniwersalny rodzaj ryżu. Jego ziarna są oczyszczon e w procesie produkcji, dlatego zawiera najmniej składników odżywczych, ale jest za to lekkostrawny. Kcal: 365 Białko: 7,15 g Węglowodany: 79,95 g Błonnik: 1,3 g Witamina E: 0,11 mg Witamina B3: 1,600 mg Kwas foliowy: 8 µg Wapń: 28 mg Żelazo: 0,80 mg Magnez: 25 mg Fosfor: 115 mg Potas: 115 mg   Ryż brązowy. W przeciwieństwie do białego ryżu, ten brązowy jest nieoczyszczony . Zawiera zdecydowanie więcej błonnika i ma niższy indeks glikemiczny. Kcal: 370 Białko: 7,94 g Węglowodany: 77,24 g Błonnik: 3,5 g Witamina E: 0,59 mg Witamina B3: 5,091 mg Kwas foliowy: 20 µg Wapń: 23 mg Żelazo: 1,47 mg Magnez: 143 mg Fosfor: 333 mg Potas: 223 mg   Ryż parboiled. Poddawany termicznej obróbce przy działaniu pary wodnej . Niejako pośredni rodzaj ryżu pomiędzy białym a brązowym. Kcal: 374 Białko: 7,51 g Węglowodany: 80,89 g Błonnik: 1,8 g Witamina E: 2,44 mg Witamina B3: 5,048 mg Kwas foliowy: 8 µg Wapń: 71...

Trzy rodzaje ryżu podane z sosem na talerzu.
©SJacek Chabraszewski/Fotolia.com
Styl życia
Do jakich potraw nadaje się ryż basmati, arborio, czarny i inne? Poznaj ich właściwości
Najbardziej popularne odmiany ryżu to biały (np. do sushi) i brązowy. Dobrze znany jest też parboiled. Do ristotto idealnie nadaje się ryż arborio. Rodzaj jaśminowy dobrze komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej.

Najbardziej popularne odmiany ryżu to biały (np. do sushi) i brązowy. Dobrze znany jest też parboiled. Do ristotto idealnie nadaje się ryż arborio. Rodzaj jaśminowy dobrze komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej.   Ryż to lekkostrawny i bezglutenowy produkt, który jest odpowiedni dla alergików i osób z problemami w obrębie przewodu pokarmowego. Do wyboru jest od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu tysięcy rodzajów ryżu.   Biały ryż do sushi   Biały ryż to najpopularniejsza odmiana tego produktu. Po ugotowaniu (trwa to około 10 minut) jest sypki, lecz nie suchy. Idealnie nadaje się do ryb, sushi i owoców.   Ryż parboiled   Ryż parboiled to jeden z rodzajów białego ryżu, który jest preparowany po wysokim ciśnieniem. Dzięki takiej obróbce zachowuje więcej wartości odżywczych niż biały ryż. Parboiled nigdy się nie skleja . Z tego powodu doskonale pasuje do zup i sałatek. Należy gotować go przez 15 minut.   Ryż brązowy   Ryż brązowy to bardzo dobrze znana odmiana ryżu pełnoziarnistego. Jest źródłem magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B. Zawiera większą ilość błonnika pokarmowego niż jego biała odmiana. Ma też niższy indeks glikemiczny, co korzystnie wpływa na regulację poziomu glukozy we krwi . Brązowy ryż charakteryzuje się orzechowym posmakiem, co sprawia, że doskonale pasuje do sałatek i różnego rodzaju mięs. Czas gotowania tej odmiany wynosi 30-35 minut.   Ryż dziki   Dziki ryż (niektórzy mylą go z czarnym ryżem) to roślina, która wywodzi się z Ameryki Północnej. Jego inna nazwa to owies wodny lub zizania wodna. Ma niski indeks glikemiczny oraz niższą zawartość węglowodanów niż biała odmiana ryżu. Dzięki temu mogą go stosować osoby na...

Nasze akcje
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner