Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
©yurakp/Fotolia
Styl życia

Jak zrobić kompot ze świeżych i suszonych śliwek? Dlaczego warto pić kompot śliwkowy?

Kompot ze śliwek jest smaczny i rozgrzewający. Zawiera witaminy C i A oraz potas, wapń, magnez i żelazo. Kompot można przygotować ze świeżych i suszonych owoców. Napój nadaje się do pasteryzacji w słoikach oraz wypicia na świeżo.

Kompot ze śliwek jest smaczny i rozgrzewający. Zawiera witaminy C i A oraz potas, wapń, magnez i żelazo. Kompot można przygotować ze świeżych i suszonych owoców. Napój nadaje się do pasteryzacji w słoikach oraz wypicia na świeżo.

 

Śliwki możesz jeść samodzielnie lub dodać do zup, sałatek, wypieków, deserów i mięs. Z owoców warto zrobić sosy lub przetwory, na przykład kompoty lub powidła.

Wartości odżywcze kompotu ze śliwek

Kompot ze śliwek jest źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu oraz witaminy A i C. Picie napoju korzystnie wpływa na:

  • podniesienie odporności,
  • rozgrzanie zmarzniętego ciała (na przykład podczas przeziębienia lub w chłodne dni),
  • zapobieganie nowotworom,
  • przyśpieszenie trawienia,
  • poprawę wyglądu włosów, paznokci i skóry,
  • zwalczenie stanów zapalnych w organizmie.

Kompot ze świeżych śliwek z cukrem trzcinowym i goździkami

Kompoty ze świeżych śliwek są prostymi i szybkimi przetworami na zimę. Możesz wlać je do słoików i pasteryzować lub wypić bezpośrednio po przyrządzeniu. Dzięki zawekowaniu słoików napój może przetrwać kilka lat.

 

Składniki:

  • 1 kilogram śliwek,
  • 1 litr wody,
  • 10 łyżek cukru trzcinowego,
  • 10 goździków,
  • 1 laska cynamonu.


Czas przygotowania: 1 godzina

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Do wody wsyp cukier, laskę cynamonu oraz goździki i zagotuj do wrzenia.
  • Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki.
  • Owoce przełóż do słoików jednolitrowych.
  • Śliwki zalej gorącą wodą z cukrem (tak, by wszystkie owoce były pokryte syropem).
  • Słoiki zakręć, włóż do garnka i zalej wodą (pod wysokość wieczek).
  • Całość gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  • Wyjmij słoiki, ustaw je na ręczniku do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
  • Kompot przechowuj w ciemnym miejscu.

 

Dobra rada: Do przygotowania kompotu możesz użyć też cukru białego. Napój będzie równie smaczny, gdy pozostawisz pestki w śliwkach. Jeśli zależy ci na wypiciu kompotu tuż po przyrządzeniu, zagotuj owoce z wodą i cukrem.

Jak zrobić kompot z suszonych śliwek, czerwonego wina i skórki pomarańczy?

Kompot z suszonych śliwek sprawdzi się, gdy nie masz świeżych owoców. Napój możesz podawać schłodzony lub na ciepło. Kompot z suszonych śliwek dobrze komponuje się z daniami mięsnymi.

 

Składniki:

  • 300 gramów suszonych śliwek,
  • 2 litry wody,
  • sparzona i posiekana skórka z 1 pomarańczy,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • sok z jednej cytryny,
  • 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego,
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego,
  • 2 łyżki miodu.


Czas przygotowania: 1 godzina

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Śliwki i rodzynki zalej letnią wodą i pozostaw na godzinę, by zmiękły.
  • Zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć, dodaj śliwki, rodzynki, skórkę pomarańczy, cynamon oraz miód.
  • Całość gotuj przez 5 minut.
  • Do lekko ostudzonego kompotu dodaj sok z cytryny oraz wino, zamieszaj i odstaw na godzinę.
  • Przed podaniem kompot możesz podgrzać.

 

Dobra rada: Kompot z suszonych śliwek możesz urozmaicić innymi owocami, na przykład świeżym jabłkiem, gruszką lub cząstkami pomarańczy. Napój świetnie smakuje również bez miodu i wina.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Kompot z suszu
© oksana_bgn/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na wigilijny kompot z suszonych owoców
Po wigilijnej kolacji warto napić się tradycyjnego kompotu z suszonych owoców, nie tylko z uwagi na jego smak. Kompot z suszu zawiera dużo błonnika, który ułatwia trawienie. W kompocie z suszonych owoców znajdują się też witamina A, kompleks witamin z grupy B, potas i żelazo.

Po wigilijnej kolacji warto napić się tradycyjnego kompotu z suszonych owoców, nie tylko z uwagi na jego smak. Kompot z suszu zawiera dużo błonnika, który ułatwia trawienie. W kompocie z suszonych owoców znajdują się też witamina A, kompleks witamin z grupy B, potas i żelazo.   Składniki:   30 dag suszonych śliwek, 15 dag suszonych moreli, 15 dag suszonych jabłek, 15 dag suszonych fig, 10 dag suszonych gruszek cytryna, cynamon, 5 goździków, łyżka miodu.   Czas przygotowania: 3,5 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przyrządzenia:   Opłucz suszone owoce, zalej je ciepłą, przegotowaną wodą i odstaw pod przykryciem na 3 godziny. Następnie dodaj przyprawy i gotuj przez 20 minut. Na końcu dodaj miód. Kompot możesz podawać z plasterkiem cytryny.   Smacznego! Lubisz śliwki? Zobacz  3 smaczne przepisy na kompot ze śliwek na zimę .   Zakwas z buraków wzmacnia odporność organizmu.  Zakwas z buraków: właściwości, jak zrobić ? Napój izotoniczny uzupełnia poziom wody i elektrolitów we krwi.  Jak zrobić w domu napój izotoniczny?

Przezroczyste szklanki wypełnione napojem żurawinowym, w misce obok świeża żurawina.
©Yingko/Fotolia.com
Styl życia
3 sprawdzone przepisy na bożonarodzeniowy kompot ze świeżej, mrożonej i suszonej żurawiny
Kompot z żurawiną świetnie sprawdzi się podczas Wigilii lub bożonarodzeniowego obiadu. Napój ze świeżych owoców doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy jest lekko kwaśny i aromatyczny. Dobrym pomysłem na rozgrzewający napój jest przygotowanie soku z suszonej żurawiny, bakalii oraz przypraw korzennych.

Kompot z żurawiną świetnie sprawdzi się podczas Wigilii lub bożonarodzeniowego obiadu. Napój ze świeżych owoców doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy jest lekko kwaśny i aromatyczny. Dobrym pomysłem na rozgrzewający napój jest przygotowanie soku z suszonej żurawiny, bakalii oraz przypraw korzennych.   Żurawina jest bogata w błonnik, miedź, wapń, fosfor, jod, a także witaminy C oraz z grupy B. Jedzenie owoców korzystnie wpływa na pracę nerek i pęcherza, wzmacnia odporność organizmu, pomaga usuwać bakterie i zapobiega rozwojowi infekcji. Przepis na pyszny kompot ze świeżej żurawiny Kompot ze świeżej żurawiny świetnie sprawdzi się do obiadu . Napój poprawia apetyt, jest orzeźwiający i szybko gasi pragnienie.   Składniki (na 6 porcji): 500 gramów świeżej żurawiny, 1 litr wody, 2 łyżki miodu wielokwiatowego.    Czas przygotowania: 45 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Żurawinę oczyść i umyj. Zagotuj wodę w rondlu. Wsyp żurawinę do wrzątku i gotuj przez około 30 minut. Dodaj miód i wymieszaj. Napój przecedź przez sitko o drobnych oczkach. Kompot podawaj na ciepło lub zimno.   Dobra rada: Zamiast miodu kompot możesz posłodzić cukrem trzcinowym, stewią lub ksylitolem.   Smacznego! Jak przygotować kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy? Kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzony . Napój można podawać z kawałkami owoców .   Składniki (na 6 porcji): 500 gramów mrożonej żurawiny, 1 litr wody, 1 pomarańcza, 1 jabłko, 3 goździki, 1...

Kompot wiśniowy
©ddsign/Fotolia
Styl życia
Kompoty z czereśni, z jabłek i śliwek oraz z dyni: najlepsze przepisy
Kompoty to ulubione napoje z dzieciństwa, które możesz zrobić ze świeżych owoców z małą ilością cukru. Kompot z czereśni lub jabłek i śliwek odśwież listkami mięty i sokiem z cytryny bądź pomarańczy. Warto przygotować również korzenny kompot dyniowy – aby nie ściemniał, po ugotowaniu usuń z niego goździki.

Kompoty to ulubione napoje z dzieciństwa, które możesz zrobić ze świeżych owoców z małą ilością cukru. Kompot z czereśni lub jabłek i śliwek odśwież listkami mięty i sokiem z cytryny bądź pomarańczy. Warto przygotować również korzenny kompot dyniowy – aby nie ściemniał, po ugotowaniu usuń z niego goździki.   Kompoty możesz przyrządzać przez cały rok z dostępnych sezonowo owoców lub warzyw, takich jak np. słodka dynia. Przepis na orzeźwiający kompot z czereśni Kompot z czereśni smakuje jak latem w dzieciństwie w trakcie obiadu u babci. Odśwież go nieco, dorzucając do szklanki kostki lodu , listki świeżych ziół lub wlewając sok z cytryny.   Składniki (na 8 średnich słoików): 2 kilogramy czereśni , nie więcej niż ćwierć kilograma drobnego cukru, 2 litry chłodnej wody, plasterki cytryny, listki mięty i kostki lodu do podania.   Czas wykonania: 90 minut + 25 minut pasteryzowania Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Umieść czereśnie w misce z woda z dodatkiem 2 łyżek octu. Po 7 minutach wypłucz owoce w czystej wodzie. Wydryluj czereśnie. Przełóż je do dużego garnka z 2 litrami wody, wsyp połowę cukru i zagotuj. Gotuj kompot pół godziny. Spróbuj i oceń, czy jest wystarczająco słodki – w razie potrzeby dosyp resztę cukru i gotuj jeszcze 5 minut. Część kompotu wystudź, przelej do szklanego dzbanka i podawaj z plasterkami cytryny, świeżą miętą i kostkami lodu. Resztę kompotu razem z owocami przelej do słoików, zakręć je i studź do góry dnem. Duży gar wyłóż ściereczką. Poustawiaj nim rozdzielone ściereczkami słoiki i prawie całe zalej gorącą wodą. Zagotuj wodę i zostaw garnek na ogniu na 20 minut. Studź słoiki z kompotem na ręczniku, przykryte ściereczką. Przepis na miętowy kompot owocowy...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner