Kompot ze śliwek jest smaczny i rozgrzewający. Zawiera witaminy C i A oraz potas, wapń, magnez i żelazo. Kompot można przygotować ze świeżych i suszonych owoców. Napój nadaje się do pasteryzacji w słoikach oraz wypicia na świeżo.

Reklama

Śliwki możesz jeść samodzielnie lub dodać do zup, sałatek, wypieków, deserów i mięs. Z owoców warto zrobić sosy lub przetwory, na przykład kompoty lub powidła.

Wartości odżywcze kompotu ze śliwek

Kompot ze śliwek jest źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu oraz witaminy A i C. Picie napoju korzystnie wpływa na:

  • podniesienie odporności,
  • rozgrzanie zmarzniętego ciała (na przykład podczas przeziębienia lub w chłodne dni),
  • zapobieganie nowotworom,
  • przyśpieszenie trawienia,
  • poprawę wyglądu włosów, paznokci i skóry,
  • zwalczenie stanów zapalnych w organizmie.

Kompot ze świeżych śliwek z cukrem trzcinowym i goździkami

Kompoty ze świeżych śliwek są prostymi i szybkimi przetworami na zimę. Możesz wlać je do słoików i pasteryzować lub wypić bezpośrednio po przyrządzeniu. Dzięki zawekowaniu słoików napój może przetrwać kilka lat.

Zobacz także

Składniki:

  • 1 kilogram śliwek,
  • 1 litr wody,
  • 10 łyżek cukru trzcinowego,
  • 10 goździków,
  • 1 laska cynamonu.

Czas przygotowania: 1 godzina

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Do wody wsyp cukier, laskę cynamonu oraz goździki i zagotuj do wrzenia.
  • Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki.
  • Owoce przełóż do słoików jednolitrowych.
  • Śliwki zalej gorącą wodą z cukrem (tak, by wszystkie owoce były pokryte syropem).
  • Słoiki zakręć, włóż do garnka i zalej wodą (pod wysokość wieczek).
  • Całość gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  • Wyjmij słoiki, ustaw je na ręczniku do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
  • Kompot przechowuj w ciemnym miejscu.

Dobra rada: Do przygotowania kompotu możesz użyć też cukru białego. Napój będzie równie smaczny, gdy pozostawisz pestki w śliwkach. Jeśli zależy ci na wypiciu kompotu tuż po przyrządzeniu, zagotuj owoce z wodą i cukrem.

Jak zrobić kompot z suszonych śliwek, czerwonego wina i skórki pomarańczy?

Kompot z suszonych śliwek sprawdzi się, gdy nie masz świeżych owoców. Napój możesz podawać schłodzony lub na ciepło. Kompot z suszonych śliwek dobrze komponuje się z daniami mięsnymi.

Składniki:

  • 300 gramów suszonych śliwek,
  • 2 litry wody,
  • sparzona i posiekana skórka z 1 pomarańczy,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • sok z jednej cytryny,
  • 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego,
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego,
  • 2 łyżki miodu.

Czas przygotowania: 1 godzina

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Śliwki i rodzynki zalej letnią wodą i pozostaw na godzinę, by zmiękły.
  • Zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć, dodaj śliwki, rodzynki, skórkę pomarańczy, cynamon oraz miód.
  • Całość gotuj przez 5 minut.
  • Do lekko ostudzonego kompotu dodaj sok z cytryny oraz wino, zamieszaj i odstaw na godzinę.
  • Przed podaniem kompot możesz podgrzać.

Dobra rada: Kompot z suszonych śliwek możesz urozmaicić innymi owocami, na przykład świeżym jabłkiem, gruszką lub cząstkami pomarańczy. Napój świetnie smakuje również bez miodu i wina.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama