Party Stories
Magdalena Narożna w zielonej sukience
Zielone warzywa
© Olivier Tabary/Fotolia.com
Styl życia

Witamina E - skutki niedoboru. W jakich produktach występuje?

Witamina E jest niezwykle ważna dla naszego organizmu. To najsilniejszy przeciwutleniacz wewnątrz komórek, który spowalnia procesy starzenia się skóry. Często nazywana jest również "witaminą płodności". W jakich produktach znajduje się najwięcej witaminy E? Zapobiegnij niedoborom tego ważnego dla organizmu składnika.

Witamina E - jak działa?

Witamina E to tak naprawdę grupa witamin zwanej tokoferolami. Podobnie jak witamina A, D i K, jest ona rozpuszczalna w tłuszczach. Pełni ona bardzo ważną rolę w organizmie, a dodatkowo jest najsilniejszym przeciwutleniaczem wewnątrz komórek. 

Często nazywana jest "witaminą płodności", gdyż jej udział jest niezbędny w wytworzenia nasienia u mężczyzn oraz do prawidłowego rozwoju płodu.

Jest powszechnie wykorzystywana w kosmetykach do pielęgnacji, ze względu na silnie działanie odżywcze i nawilżające. Nie tylko poprawia wygląd naszej cery, ale również spowalnia procesy starzenia się skóry.

Witamina E - objawy i skutki niedoboru

Niedobory witaminy E zdarzają się niezwykle rzadko. Najczęściej ma to związek z chorobami układu pokarmowego, takich jak mukowiscydoza czy celiakia. Niekiedy można się również spotkać z zaburzeniem wchłaniania tłuszczów przez układ pokarmowy.

Charakterystyczne objawy i skutki niedoboru witaminy E:

  • bóle mięśni,
  • zmęczenie,
  • bladość,
  • słaba odporność,
  • problemy z koncentracją,
  • złe samopoczucie,
  • rozpad i zanik mięśni,
  • nieprawidłowości w systemie kostnym,
  • problemy z płodnością.

Witamina E - objawy nadmiaru witaminy

Nadmiar witaminy E jest spotykany równie rzadko. Wynika to z faktu, iż witamina ta jest metabolizowana, a jej nadmiar wydalany. Do takiej sytuacji może dojść jedynie w przypadku przyjmowania witaminy w większej niż zalecana dawka przez dłuższy okres czasu, np. poprzez suplementację.

Objawy nadmiaru witaminy E:

  • zmęczenie i apatia,
  • osłabienie mięśni,
  • bóle głowy,
  • złe samopoczucie, 
  • pogorszenie widzenia.

Nadmiar witaminy E jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży. Badania udowodniły, że zbyt duża ilość tej witaminy w organizmie przyszłej matki może negatywnie wpłynąć na rozwój dziecka w okresie ciąży.

Dieta z witaminą E - w jakich produktach jest jej najwięcej?

Odpowiedni zbilansowana i pełnowartościowa dieta powinna pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Znaleźć ją możemy przede wszystkim w zielonych roślinach.

Najlepsze źródła witaminy E:

  • olej z kiełków pszenicy,
  • ziarna słonecznika,
  • migdały,
  • olej z orzechów laskowych,
  • sałata radicchio,
  • sałata catalogna,
  • szpinak,
  • olej słonecznikowy, 
  • przecier pomidorowy.

 

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
sok pomarańczowy w szklance-i-pomarańcze w drewnianej misce
©hansgeel/Fotolia.com
Styl życia
Witamina C w organizmie - do czego prowadzi niedobór kwasu askorbinowego i jakie są jego objawy?
Niedobór witaminy C prowadzi do rozwoju szkorbutu. Choroba powoduje: krwawienia dziąseł, przebarwienia skóry oraz poważne problemy z gojeniem się ran. Niskie stężenie kwasu askorbinowego zwiększa podatność organizmu na infekcje oraz może powodować problemy z wypróżnianiem i bóle brzucha.

Niedobór witaminy C prowadzi do rozwoju szkorbutu. Choroba powoduje: krwawienia dziąseł, przebarwienia skóry oraz poważne problemy z gojeniem się ran. Niskie stężenie kwasu askorbinowego zwiększa podatność organizmu na infekcje oraz może powodować problemy z wypróżnianiem i bóle brzucha. Witamina C ma szereg cennych właściwości, które wpływają na działanie całego organizmu. Kwas askorbinowy zwiększa odporność, przyspiesza proces gojenia się ran, zwalcza wolne rodniki a także pobudza produkcję kolagenu. Naturalna witamina C występuje głównie w: owocach cytrusowych, dzikiej róży, czarnej porzeczce, natce pietruszki i czerwonej papryce. Niedobór witaminy C - objawy Symptomy niedoboru witaminy C w organizmie często bywają mylone z objawami przeziębienia i grypy. Osoby z niewystarczającą ilością stężenia kwasu askorbinowego mogą odczuwać ciągłe zmęczenie, niezależnie od czasu poświęconego na sen, brak apetytu, ból głowy i mięśni a także ogólne złe samopoczucie. O niedoborze witaminy C świadczą również problemy z gojeniem się ran i krzepliwością krwi oraz skłonność do powstawania siniaków, nawet przy lekkim uderzeniu. Niedobór kwasu askorbinowego - kto jest w grupie ryzyka? Ryzyko wystąpienia niedoboru witaminy C w organizmie zwiększa się u osób chorujących na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze  oraz otyłość. Pacjenci z wymienionymi przypadłościami powinni szczególną uwagę zwrócić na suplementację kwasu askorbinowego i włączanie go do codziennych posiłków. Naturalna witamina C w dużych ilościach znajduje się w czarnej porzeczce, dzikiej róży, natce pietruszki czy cytrynie. Niedobór witaminy C - skutki Jednym z najpoważniejszych skutków niedoboru witaminy C w organizmie jest szkorbut. Choroba powoduje...

pokrzywa
Pixabay/Hans/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Witamina B3 na nerwy, trzustkę, cholesterol i na zdrową skórę
Witamina PP, zwana także niacyną i witaminą B3 należy do koenzymów, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania komórek. Poznaj ich działanie a zobaczysz jak szczególne zastosowanie mają w organizmie człowieka.

Witamina PP, zwana także niacyną i witaminą B3 należy do koenzymów, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania komórek. Poznaj ich działanie a zobaczysz jak szczególne zastosowanie mają w organizmie człowieka. Funkcja witaminy PP Witamina PP, czyli B3 bierze udział w metabolicznych przemianach węglowodanów, które uwalniają energię. Jest odpowiedzialna za właściwą pracę układu nerwowego, bierze udział w syntezie hormonów steroidowych tarczycy i trzustki. Ponadto reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Przyczynia się do zachowania właściwego stanu skóry. Źródła występowania witaminy PP Witamina B3 przeważnie występuje w mięsie, rybach, nasionach zbóż, drożdżach i orzeszkach ziemnych. Jest obecna, ale już w mniejszych ilościach w mleku, jajkach i zielonych liściastych warzywach, tj. sałata, koperek, natka pietruszki, szczaw czy szpinak. Znikomą ilość niacyny odnajdziesz jeszcze w kawie czy herbacie. Objawy niedoboru witaminy B3: częste bóle głowy; pojawienie się bezsenności;  wybuchy agresji i złości; trudność w zapamiętywaniu; występowanie chorób skórnych; większa wrażliwość na promienie UV.   Niedobór niacyny może być skutkiem chorób nowotworowych, a także powikłań chorób dotyczących układu pokarmowego. Przyczyną zbyt małej ilości niacyny są niedożywienia, alkoholizm, stosowanie diety, która nie zawiera tej witaminy oraz zażywanie leków na gruźlicę. Niedobór niacyny przyczynia się do powstania pelagry, inaczej nazywanej rumieniem lombardzkim. Choroba objawia się wysypką na skórze, problemami w układzie pokarmowym i bólem głowy. Dodatkowo może przejawiać się trudnościami w zapamiętywaniu i zachowaniu koncentracji. Rumień lombardzki jest chorobą...

Młoda kobieta je warzywa.
©GTeam/Fotolia.com
Styl życia
Witaminy A i E – sposób na witalność i młody wygląd – gdzie je znaleźć i jak ich nie stracić
Witaminy A i E to eliksir młodości. W połączeniu mają znacznie silniejsze działanie. Utrzymują odpowiednie nawilżenie skóry i spowalniają powstawanie zmarszczek. Witaminy A i E są rozpuszczalne w tłuszczach.

Witaminy A i E to eliksir młodości. W połączeniu mają znacznie silniejsze działanie. Utrzymują odpowiednie nawilżenie skóry i spowalniają powstawanie zmarszczek. Witaminy A i E są rozpuszczalne w tłuszczach.   Witaminy A i E ulegają degradacji pod wpływem światła i tlenu, ale są odporne na wysokie temperatury. Narażenie produktów spożywczych i kosmetyków na działanie tych czynników może doprowadzić do utraty około 70% ich właściwości. Dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i E osób dorosłych Zapotrzebowanie na witaminy  u osób dorosłych uzależnione jest od płci . Dobowa dawka witamin: A i E powinna wynosić: u kobiet: około 800 µg witaminy A i około 10 mg witaminy E – wartości te wzrastają u kobiet w ciąży i kobiet karmiących, odpowiednio o 400 µg więcej witaminy A oraz o 2 mg więcej witaminy E. u mężczyzn: około 1000 µg witaminy A i około 10 mg witaminy E.   Witaminy A i E to bardzo silne antyoksydanty . Oznacza to, że włączenie do diety bogatych w nie produktów spowolni degenerację komórek, czyli zahamuje proces starzenia, zmiany nowotworowe oraz schorzenia sercowo-naczyniowe. Wpływ witaminy A na organizm Witamina A jest niezbędna do: prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, utrzymania optymalnego nawilżenia, jędrności, elastyczności i regeneracji skóry, właściwego wzrostu kości , paznokci i włosów, utrzymania równowagi hormonalnej w organizmie, ochrony skóry przed promieniowaniem UV, prawidłowej pracy układu immunologicznego.   Niedobór witaminy A objawia się przede wszystkim suchą skóra, zwiększoną łamliwością paznokci i wypadaniem włosów. Może spowodować również wzmożoną podatność na infekcje , kurzą ślepotę...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner