Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Danie z łososia
Flickr/Timothy Tsui/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia

Najprostszy przepis na łososia z patelni

Pomysłów na to, jak przyrządzić łososia nie brakuje, a ponieważ ta ryba jest smaczna i bardzo zdrowa pod każdą postacią – zyskuje coraz większą popularność. Na sklepowych półkach najczęściej pojawia się ten z norweskich połowów lub odmiana hodowlana. Łosoś jako danie obiadowe króluje w postaci wędzonej, grillowanej, jest też podawany na surowo jako przystawka i dodawany do sałatek. Często podaje się też łososia pieczonego, do którego świetnie pasuje sos (np. holenderski). Najszybszym sposobem jest jednak przyrządzenie łososia z patelni. Nie traci on wówczas ani swoich walorów odżywczych, ani smakowych, a czas przygotowania takiego dania nie przekracza 15 min.

Pomysłów na to, jak przyrządzić łososia nie brakuje, a ponieważ ta ryba jest smaczna i bardzo zdrowa pod każdą postacią – zyskuje coraz większą popularność. Na sklepowych półkach najczęściej pojawia się ten z norweskich połowów lub odmiana hodowlana.

 

Łosoś jako danie obiadowe króluje w postaci wędzonej, grillowanej, jest też podawany na surowo jako przystawka i dodawany do sałatek. Często podaje się też łososia pieczonego, do którego świetnie pasuje sos (np. holenderski). Najszybszym sposobem jest jednak przyrządzenie łososia z patelni. Nie traci on wówczas ani swoich walorów odżywczych, ani smakowych, a czas przygotowania takiego dania nie przekracza 15 min.

Łosoś – najzdrowsza ryba

Niezależnie od odmiany, warto podawać łososia jak najczęściej, bo choć ta ryba należy najtłustszych, to jednocześnie także do najbogatszych w składniki odżywcze. Jest to naturalne źródło białka, witamin A, B, D i E oraz kwasów omega-3, które – zdaniem specjalistów – regulują poziom tłuszczu we krwi, dzięki czemu chronią serce i naczynia krwionośne. Kwasy omega-3 powinny być podstawowym składnikiem diety nie tylko sercowców, ale też cukrzyków. Poza tym porcja łososia zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na jod i potas, co jest bardzo cenne zwłaszcza dla chorych na tarczycę i tych, którzy cierpią na choroby wywołane zaburzeniami układu nerwowego.

Przepis na łososia z patelni

Składniki:

  • 4 porcje sprawionego łososia,
  • 0,5 cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 gałązka świeżego koperku,
  • szczypta pieprzu i soli.


Sposób przygotowania:

1. Łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie skrop go świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Jeśli smażysz dzwonka z łososia, możesz je pokropić z obydwu stron, jeśli kawałki ryby ze skórką – tylko z jednej strony.
2. Posyp każdy kawałek solą i pieprzem.
3. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i układaj na niej kawałki ryby. Zacznij od przypiekania ich od strony bez skórki. Z jednej strony ryba powinna się smażyć, aż nabierze rumianego koloru (ok. 3 min).
4. Pod koniec smażenia możesz posypać łososia posiekanym koperkiem i dusić go pod przykrywką jeszcze przez ok. 10 min.


Do ryby świetnie pasują ziemniaki – pod każdą postacią, zarówno te gotowane i pieczone, jak i w formie frytek. Można ją też podać z warzywami z patelni.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Makaron z łososiem na patelni.
©Massimiliano Gallo/fotolia
Styl życia
Przepisy na makaron z łososiem i łososia zapiekanego z serem
Aby świeży łosoś nie był zbyt suchy, obsmażaj go krótko – po maksymalnie 3 minuty z każdej strony – żeby pozostał wilgotny wewnątrz. Apetycznie chrupiąca skorupka na zewnątrz dobrze smakuje skropiona sokiem z cytryny lub limonki.

Aby świeży łosoś nie był zbyt suchy, obsmażaj go krótko – po maksymalnie 3 minuty z każdej strony – żeby pozostał wilgotny wewnątrz. Apetycznie chrupiąca skorupka na zewnątrz dobrze smakuje skropiona sokiem z cytryny lub limonki.   Ryba psuje się od głowy, więc podczas wybierania świeżego łososia (jeśli w sklepie masz możliwość obejrzenia ryby w całości) warto zwrócić uwagę na wygląd jego oczu - nie mogą być mętne. Sprężyste mięso, błyszcząca skóra oraz różowe i wilgotne skrzela są również oznaką świeżości ryby. Przepis na makaron ze smażonym łososiem w sosie cytrynowym Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 , białko i witaminy . Najlepsze dzwonki z łososia pochodzą ze środkowej części ryby i charakteryzują się dużymi słojami tłuszczowymi.   Składniki (na 2 duże porcje): 500 gramów fileta z łososia w kawałku, 400 gramów kolorowego makaronu tagliatelle (szerokie wstążki) o smaku czosnkowym, szpinakowym lub pomidorowym, 4 łyżki odsączonych kaparów ze słoika, 1 sparzona cytryna, 1 duża cebula, 4 łyżki masła, 200 mililitrów śmietanki 36%, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu, świeży koperek do dekoracji.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ugotuj makaron tagliatelle w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. W garnku o głębokim dnie rozgrzej połowę masła i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj miód i sok z całej cytryny i duś na małym ogniu kilka minut. Stopniowo wlewaj do rondla słodką śmietankę, często mieszając - sos powinien zgęstnięć po kilku minutach. Dorzuć do sosu pozostałą część masła i gotuj...

Dania z patelni grillowej
© VICUSCHKA/Fotolia.com
Styl życia
Jak grillować na patelni grillowej - przepisy
Do grillowania na patelni należy przygotować patelnię, regularnie używając jej przez kilka miesięcy. Tylko wtedy będzie można wykorzystać wszystkie jej możliwości.

Do grillowania na patelni należy przygotować patelnię, regularnie używając jej przez kilka miesięcy. Tylko wtedy będzie można wykorzystać wszystkie jej możliwości.   Smak dań z patelni grillowej doskonale zastępuje smak dań przyrządzanych na klasycznym ruszcie. Gdy za oknem deszcz albo ujemna temperatura, najlepiej postawić na grillowanie w domowym zaciszu i przywołać wspomnienie lata. Czy na patelni grillowej można zrobić kotlety mielone - przepis Patelnię grillową należy dobrze „wygrzać”, używając jej regularnie przez 2-3 miesiące, co pozwoli najlepiej wykorzystać jej właściwości. Będzie można nawet przygotować na niej tradycyjne kotlety z mielonego mięsa , który zyskają nowy smak i wygląd.   Składniki: 1 kg mielonej chudej łopatki, szynki lub mieszanki wołowiny i wieprzowiny, 1 bułka namoczona w mleku, 2 jajka, sól i pieprz do smaku.   Sposób przygotowania: Wymieszaj mięso z odciśniętą i rozdrobnioną bułką, jajkami i przyprawami. Możesz dodać również swoje ulubione zioła. Jeśli masa jest za rzadka, dosyp kilka łyżek bułki tartej . Uformuj płaskie kotleciki. Połóż je na posmarowaną olejem patelnię grillową i smaż po kilka minut z każdej strony, aby upiekły się w środku, kontrolując, czy płomień na kuchence nie jest zbyt duży.   Takie płaskie kotlety mielone wspaniale smakują z pieczonymi ziemniakami i sałatką oraz z pysznymi sosami do burgerów. Pomysłowe wykorzystanie warzyw z patelni grillowej Warzywa z patelni grillowej nie muszą być nudne. Wystarczy dodać aromatyczne przyprawy i zioła, a każde danie z ich wykorzystaniem będzie niepowtarzalne.   Składniki: 1 cukinia, 1 bakłażan, 2 czerwone papryki kilka łyżek oliwy, ulubione przyprawy do...

Grillowane żeberka z przyprawami.
©ruslan_100/Fotolia
Styl życia
Grillowane żeberka wieprzowe – przepis na marynatę miodową i sposób grillowania
Jednym z rodzajów mięs najczęściej wybieranych na grilla są żeberka. Jeśli wcześniej ugotuje się je, a dopiero potem zamarynuje, po zdjęciu z grilla będą soczyste, kruche i delikatne, a przy tym mniej kaloryczne niż żeberka od razu po zamarynowaniu położone na ruszt.

Jednym z rodzajów mięs najczęściej wybieranych na grilla są żeberka. Jeśli wcześniej ugotuje się je, a dopiero potem zamarynuje, po zdjęciu z grilla będą soczyste, kruche i delikatne, a przy tym mniej kaloryczne niż żeberka od razu po zamarynowaniu położone na ruszt.   Najlepiej wybrać żeberka, na których będzie znajdowało się dużo mięsa. Poniższy przepis zawiera proporcje wystarczające do przygotowania 1,5-2 kg żeberek. Gotowanie żeberek przed grillowaniem Przyprawy do gotowania żeberek: 5 liści laurowych, 8 ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka suszonego tymianku , łyżeczka suszonego majeranku, łyżeczka suszonego lubczyku , łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 2 łyżeczki soli. Sposób gotowania żeberek przed grillowaniem Żeberka należy włożyć go dużego garnka i zalać wodą. Woda (ok. 2-3 litry) powinna dokładnie zakryć żeberka . Następnie należy wrzucić do garnka przyprawy i gotować mięso pod przykryciem przez ok. godzinę. Marynata miodowa do żeberek Po ugotowaniu, żeberka należy ostudzić. Kiedy mięso będzie stygło, można przygotować marynatę.   Składniki na marynatę miodową: 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu balsamicznego, łyżka ostrej musztardy, 3 łyżki miodu (najlepiej gryczanego), 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej papryki.   Sposób przygotowania marynaty miodowej do żeberek: Oliwę, musztardę i ocet należy wymieszać z miodem, dodać posiekany czosnek, sól i słodką paprykę. Wszystkie składniki należy wymieszać, a następnie zalać nimi mięso i odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce. Jak grillować żeberka wieprzowe Żeberka należy ułożyć na grillu i piec do momentu, kiedy się przyrumienią, czyli ok. 10 minut. Żeberka można podawać z grillowanymi warzywami: ziemniakami,...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner