Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Grillowane żeberka z przyprawami.
©ruslan_100/Fotolia
Styl życia

Grillowane żeberka wieprzowe – przepis na marynatę miodową i sposób grillowania

Jednym z rodzajów mięs najczęściej wybieranych na grilla są żeberka. Jeśli wcześniej ugotuje się je, a dopiero potem zamarynuje, po zdjęciu z grilla będą soczyste, kruche i delikatne, a przy tym mniej kaloryczne niż żeberka od razu po zamarynowaniu położone na ruszt.

Jednym z rodzajów mięs najczęściej wybieranych na grilla są żeberka. Jeśli wcześniej ugotuje się je, a dopiero potem zamarynuje, po zdjęciu z grilla będą soczyste, kruche i delikatne, a przy tym mniej kaloryczne niż żeberka od razu po zamarynowaniu położone na ruszt.

 

Najlepiej wybrać żeberka, na których będzie znajdowało się dużo mięsa. Poniższy przepis zawiera proporcje wystarczające do przygotowania 1,5-2 kg żeberek.

Gotowanie żeberek przed grillowaniem

Przyprawy do gotowania żeberek:

  • 5 liści laurowych,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • łyżeczka suszonego lubczyku,
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżeczki soli.

Sposób gotowania żeberek przed grillowaniem

Żeberka należy włożyć go dużego garnka i zalać wodą. Woda (ok. 2-3 litry) powinna dokładnie zakryć żeberka. Następnie należy wrzucić do garnka przyprawy i gotować mięso pod przykryciem przez ok. godzinę.

Marynata miodowa do żeberek

Po ugotowaniu, żeberka należy ostudzić. Kiedy mięso będzie stygło, można przygotować marynatę.

 

Składniki na marynatę miodową:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • łyżka ostrej musztardy,
  • 3 łyżki miodu (najlepiej gryczanego),
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżeczka słodkiej papryki.

 

Sposób przygotowania marynaty miodowej do żeberek:

Oliwę, musztardę i ocet należy wymieszać z miodem, dodać posiekany czosnek, sól i słodką paprykę. Wszystkie składniki należy wymieszać, a następnie zalać nimi mięso i odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce.

Jak grillować żeberka wieprzowe

Żeberka należy ułożyć na grillu i piec do momentu, kiedy się przyrumienią, czyli ok. 10 minut. Żeberka można podawać z grillowanymi warzywami: ziemniakami, cukinią, bakłażanem, papryką oraz kukurydzą w kolbach.


 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Przepisy na żeberka z grilla
© Mara Zemgaliete/Adobe Stock
Styl życia
Żeberka na grilla. Jak przyrządzić grillowane żeberka, by wszystkim smakowały?
W trakcie sezonu grillowego szukamy coraz to nowych przepisów na przepyszne dania. Żeberka z grilla będą fantastycznym urozmaiceniem. Żeberka grillowane wyglądają efektownie i równie dobrze smakują. Jakie są przepisy na żeberka z grilla?

W trakcie sezonu grillowego szukamy coraz to nowych przepisów na przepyszne dania. Żeberka z grilla będą fantastycznym urozmaiceniem. Żeberka grillowane wyglądają efektownie i równie dobrze smakują. Jakie są przepisy na żeberka z grilla?   Żeberka z grilla są fenomenalnym daniem na rodzinne lub towarzyskie spotkania. Część osób nie wyobraża sobie grillowania bez tego mięsa. Danie to wcale nie musi być trudne i czasochłonne. W zależności od tego, jakie są nasze preferencje smakowe, przepis na żeberka z grilla może być mniej lub bardziej skomplikowany. Mogą się pojawić na stole podczas codziennych posiłków i wystawnych przyjęć. Jak przygotować żeberka na grilla, żeby były miękkie i soczyste? Jak przygotować grillowane żeberka, by zasmakowały wszystkim? Dlaczego zrobić żeberka grillowane? Żeberka z grilla mają tę zaletę, że są ciekawszą propozycją niż tradycyjne kiełbaski . Poza tym wyglądają dużo bardziej wykwintnie. Mało tego, wcale nie muszą być bardzo trudne i czasochłonne, choć na takie wyglądają. Zwłaszcza jeśli na talerzu fantazyjnie ułożymy nie tylko żeberka z grilla, lecz także kolorowe dodatki. Często wystarczy odpowiednia marynata do żeberek z grilla, by wszystkim zasmakowały i momentalnie znikały z talerzy. Nikt nawet nie pomyśli, że zrobienie dania zajęło tak mało czasu. Żeberka nadają się na grill opalany węglem drzewnym, grill elektryczny i gazowy. Można je również upiec w piekarniku. Dobrze przygotowane grillowane żeberka będą charakteryzowały się lekko chrupiącą skórką. Samo mięso powinno być soczyste, miękkie i odchodzić od kości. Żeberka na grilla – przepis podstawowy Żeby zrobić szybko żeberka na grilla, przygotowujemy około 2 kg żeberek z kością, które myjemy i kroimy na mniejsze porcje. Szykujemy mieszankę przypraw - możemy kupić gotową...

Gulasz z jelenia ugotowany z grzybami
©anna_shepulova/Fotolia
Styl życia
Przepis na gulasz z jelenia z podgrzybkami w marynacie z czerwonego wina, chili i ziaren jałowca
Przepis na gulasz z jelenia z grzybami zawiera: składniki na marynatę (czerwone wino półwytrawne, czosnek, chili i zioła), 600 gramów dziczyzny oraz 200 gramów podgrzybków. Grzyby mogą być świeże lub mrożone. Danie dobrze smakuje z ziemniakami i surówką z marchewki.

Przepis na gulasz z jelenia z grzybami zawiera: składniki na marynatę (czerwone wino półwytrawne, czosnek, chili i zioła), 600 gramów dziczyzny oraz 200 gramów podgrzybków. Grzyby mogą być świeże lub mrożone. Danie dobrze smakuje z ziemniakami i surówką z marchewki.   Mięso z jelenia będzie smakować najlepiej, gdy postoi dobę w marynacie, dlatego przygotowania do gulaszu dobrze zacząć dzień wcześniej. Przyprawy dodane pod sam koniec gotowania mają bardziej intensywny smak. Przepis na gulasz z podgrzybkami z dziczyzny, krok po kroku Składniki: około 600 gramów mięsa z jelenia na gulasz, 200 gramów świeżych lub mrożonych podgrzybków, 2 cebule, 3 łyżki oleju.   Składniki na marynatę: 1 szklanka czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina (250 mililitrów), 4 ząbki czosnku, pół łyżeczki suszonej słodkiej papryki, szczypta suszonego chili, 1 łyżeczka rozmarynu, 5 ziaren jałowca, 5 ziaren ziela angielskiego, szczypta majeranku , szczypta soli, szczypta czarnego pieprzu mielonego.   Czas przygotowania: około 3,5 godziny Stopień trudności: średnio trudne   Sposób przygotowania: Umyj mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Czosnek, słodką paprykę, chili, ziarna jałowca, rozmaryn, ziele angielskie, majeranek, sól oraz pieprz włóż do moździerza i utłucz na pył. Przyprawy włóż do miski i wlej do nich pół szklanki wina (około 125 mililitrów). Wymieszaj składniki ze sobą i dodaj do nich mięso. Przykryj dziczyznę w marynacie np. folią aluminiową i wstaw na dobę do lodówki. Cebule pokrój na piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dołóż mięso z zalewą i smaż, aż wino odparuje a dziczyzna przyrumieni się lekko (około 15 minut). Dolej resztę wina (około 125 mililitrów) i około 100 mililitrów...

Dania z patelni grillowej
© VICUSCHKA/Fotolia.com
Styl życia
Jak grillować na patelni grillowej - przepisy
Do grillowania na patelni należy przygotować patelnię, regularnie używając jej przez kilka miesięcy. Tylko wtedy będzie można wykorzystać wszystkie jej możliwości.

Do grillowania na patelni należy przygotować patelnię, regularnie używając jej przez kilka miesięcy. Tylko wtedy będzie można wykorzystać wszystkie jej możliwości.   Smak dań z patelni grillowej doskonale zastępuje smak dań przyrządzanych na klasycznym ruszcie. Gdy za oknem deszcz albo ujemna temperatura, najlepiej postawić na grillowanie w domowym zaciszu i przywołać wspomnienie lata. Czy na patelni grillowej można zrobić kotlety mielone - przepis Patelnię grillową należy dobrze „wygrzać”, używając jej regularnie przez 2-3 miesiące, co pozwoli najlepiej wykorzystać jej właściwości. Będzie można nawet przygotować na niej tradycyjne kotlety z mielonego mięsa , który zyskają nowy smak i wygląd.   Składniki: 1 kg mielonej chudej łopatki, szynki lub mieszanki wołowiny i wieprzowiny, 1 bułka namoczona w mleku, 2 jajka, sól i pieprz do smaku.   Sposób przygotowania: Wymieszaj mięso z odciśniętą i rozdrobnioną bułką, jajkami i przyprawami. Możesz dodać również swoje ulubione zioła. Jeśli masa jest za rzadka, dosyp kilka łyżek bułki tartej . Uformuj płaskie kotleciki. Połóż je na posmarowaną olejem patelnię grillową i smaż po kilka minut z każdej strony, aby upiekły się w środku, kontrolując, czy płomień na kuchence nie jest zbyt duży.   Takie płaskie kotlety mielone wspaniale smakują z pieczonymi ziemniakami i sałatką oraz z pysznymi sosami do burgerów. Pomysłowe wykorzystanie warzyw z patelni grillowej Warzywa z patelni grillowej nie muszą być nudne. Wystarczy dodać aromatyczne przyprawy i zioła, a każde danie z ich wykorzystaniem będzie niepowtarzalne.   Składniki: 1 cukinia, 1 bakłażan, 2 czerwone papryki kilka łyżek oliwy, ulubione przyprawy do...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner