Kanapki z jajkiem i tymiankiem
© Ramses/Fotolia.com
Styl życia

Tymianek do mięs, warzyw i grzybów

Tymianek ma zdecydowany smak i zapach, nadaje charakteru potrawom. Stosuje się go głównie do mięs, choć warto przyprawiać tymiankiem także np. potrawy z warzyw.

Tymianek ma zdecydowany smak i zapach, nadaje charakteru potrawom. Stosuje się go głównie do mięs, choć warto przyprawiać tymiankiem także np. potrawy z warzyw.

 

Ziele tymianku wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i w leczeniu m.in. niestrawności i chorób skóry oraz dróg oddechowych. Jego kulinarne zastosowania są bardzo szerokie – od przyprawiania mięs, poprzez sosy i pasztety, potrawy jarskie, aż do owoców morza i ryb.

Moc zapachu i smaku ziela tymianku

Tymianek jest bardzo aromatyczny, a jego zapach jeszcze zwiększa się po ususzeniu tego zioła. Należy więc uważać, żeby nie dodać zbyt wiele podczas gotowania, ponieważ może całkowicie zdominować smak przyrządzanej potrawy. Bezpieczna ilość to 1 do 2 łyżek mielonego ziela tymianku na 1 kilogram mięsa. Ze względu na intensywność zapachu i smaku nie powinno się łączyć tymianku z majerankiem, z koperkiem i estragonem. Bardzo dobrze ziele tymianku komponuje się natomiast z kolendrą i szałwią, a także z czosnkiem, cebulą, liściem laurowym i zieloną pietruszką.

Tymianek nadaje smak potrawom mięsnym

Z dodatkiem tymianku bardzo dobrze smakować będzie mięso. Zioło to nadaje się do przyprawiania przede wszystkim dziczyzny, ale też cielęciny, wołowiny, drobiu i królika. Także z rybami i owocami morza tworzy niebanalną kompozycję. We Francji popularna jest m.in. zupa krem z mięczaków z dodatkiem tymianku. Tymianek w kuchni stosuje się także jako dodatek do farszów i pasztetów, ale najlepszym ruchem będzie dodanie tego zioła do gulaszów i pieczeni.

Warzywa też dobrze komponują się z tymiankiem

Ze względu zarówno na walory smakowe i zapachowe, jak i właściwości lecznicze wspomagające trawienie ziele tymianku można dodawać do zup fasolowej i grochowej oraz innych potraw z fasoli czy grochu. Ponadto sprawdzi się jako dodatek do dań z pomidorów, w tym sosu. Wzbogaci smak cebuli, marchwi, bakłażanów, ziemniaków, słodkiej papryki, a także porów i jajek. Tymianek w kuchni znakomicie przyprawia leśne grzyby i pieczarki. To zioło daje wiele możliwości, może być stosowane nawet do napojów (np. lemoniady truskawkowej) i sałatek.

 

Szałwia w moździerzu
© HandmadePictures/Fotolia.com
Styl życia
Szałwia przyprawia mięso i warzywa
Szałwia znana z właściwości leczniczych znajduje zastosowanie także w kuchni. Dzięki temu, że wspomaga trawienie tłuszczów, dobrze jest dodać kilka listków podczas przyrządzania tłustych mięs, np. wieprzowiny. Szałwia to przyprawa nadająca się też do potraw z ziemniaków i z pomidorów.

Szałwia znana z właściwości leczniczych znajduje zastosowanie także w kuchni. Dzięki temu, że wspomaga trawienie tłuszczów, dobrze jest dodać kilka listków podczas przyrządzania tłustych mięs, np. wieprzowiny. Szałwia to przyprawa nadająca się też do potraw z ziemniaków i z pomidorów. Mięsa i sery przyprawione szałwią Lekko sosnowy z nutą cytrynową bądź eukaliptusową aromat i smak szałwii sprawiają, że zioło to nadaje się do przyprawiania mięs. Jako że ułatwia trawienie tłuszczów, szczególnie warto stosować ją do doprawiania wieprzowiny czy tłustego drobiu – kaczek i gęsiny. Należy pamiętać, że suszona szałwia gorzknieje i nabiera stęchłego zapachu, trzeba więc uważać, by nie przesadzić z jej ilością.   Przez to, że szałwia ma ostry smak, komponuje się z serami o intensywnym zapachu i smaku, np. gruyère, cheddarem . Nada się także do przygotowania pasty serowej z sera białego, ale jej smak zdominuje pozostałe składniki. Szałwią przyprawia się też kurczaka, węgorza oraz kiełbasę. Szałwia w towarzystwie warzyw i pod postacią ciastek Jako przyprawa szałwia sprawdza się w połączeniu z m.in. kapustą, grochem i dynią. Warzywa te mogą powodować wzdęcia, a dodatek szałwii pomoże temu zapobiec. Świeże listki nadadzą niecodzienny smak zupie pomidorowej. Szałwią można przyprawić również gotowane i gniecione ziemniaki, także te w formie puree.   Smak szałwii pasuje też do smaku pomidorów i cebuli, zwłaszcza w towarzystwie bakłażana . W zachodniej Europie listki szałwii przyrządza się w formie ciastek – liście zanurza się w cieście naleśnikowym i smaży na maśle. Dodatek szałwii wzbogaci smak farszu do pierogów i pieczywa. Zioła można łączyć również z masłem, a także aromatyzować nimi olej i zaprawiać ocet. Szałwia to przyprawa o wielu zastosowaniach, a stosuje się ją przede wszystkim w...

Nać koperku
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Zioła w kuchni: dlaczego warto je mieć pod ręką podczas gotowania?
Zioła w kuchni to podstawa smacznych potraw. Można je zakupić w zasuszonej postaci w torebkach oraz samemu uprawiać w doniczkach na parapecie. Jakiej przyprawy nie może zabraknąć w kuchni? Bazylia, mięta czy oregano to absolutna, „ziołowa” podstawa.

Zioła w kuchni to podstawa smacznych potraw. Można je zakupić w zasuszonej postaci w torebkach oraz samemu uprawiać w doniczkach na parapecie. Jakiej przyprawy nie może zabraknąć w kuchni? Bazylia, mięta czy oregano to absolutna, „ziołowa” podstawa.   Zioła w kuchni możemy uprawiać na parapecie w doniczce. Jest to idealny sposób na to, aby mieć pod ręką zawsze świeże przyprawy. Ich pielęgnacja nie wymaga wielkich nakładów siły czy pieniędzy, ponieważ wystarczy zakupić doniczkę, ziemię i nasiona. Jedyną czynnością pielęgnacyjną okazuje się podlewanie rośliny – raz lub dwa razy w ciągu dnia. Jakie zioła są kulinarnym „must have” w kuchni? Zioła, które dodają potrawom smak, to przede wszystkim bazylia, tymianek, oregano, pietruszka i koperek.. Można nimi przyprawić potrawy mięsne, zupy i sosy. Nadają im aromatycznego zapachu czy wzmacniają smak. Bazylia - „ziołowa królowa” w polskich domach. Posiada ostry, choć aromatyczny zapach. Idealnie wkomponowuje się w potrawy z pomidorów, np. spaghetti lub lasagne. Często dodawana do potraw mięsnych. Tymianek – również ma silny aromat przez co łączony jest z potrawami mięsnymi – drobiem, wołowiną. Ma właściwości odtruwające i wspomagające trawienie, dlatego tym bardziej sprawdzi się przy ciężkostrawnych posiłkach. Oregano – przyprawa ma mniej intensywny zapach niż bazylia czy tymianek, jednak w smaku jest dość gorzki. Przyprawiamy nim mięsa, pizzę czy gęste sosy. Jest również dodawana do win i innych trunków alkoholowych domowej roboty. Pietruszka – jest mało intensywna w smaku, choć dodaje aromatu zupom czy sosom. Jest bogata w witaminy, min. witaminę C i A. Posiada właściwości lecznicze – np. wzmacnia organizm. Koperek – zawiera wiele właściwości leczniczych, m.in. olejek eteryczny, sole mineralne, wapń i żelazo. Można nimi doprawić...

Gałązka estragonu
© Andrey Starostin/Fotolia.com
Styl życia
Jak stosować i uprawiać estragon?
Uprawa estragonu nie jest trudna, a zioło to ma zastosowanie w kuchni, jak i m.in. w poprawianiu trawienia. Do wzrostu potrzebuje dobrze spulchnionej i nawiezionej ziemi. Estragon sadzi się w nasłonecznionych miejscach i w minimum 40-centymetrowych odstępach.

Uprawa estragonu nie jest trudna, a zioło to ma zastosowanie w kuchni, jak i m.in. w poprawianiu trawienia. Do wzrostu potrzebuje dobrze spulchnionej i nawiezionej ziemi. Estragon sadzi się w nasłonecznionych miejscach i w minimum 40-centymetrowych odstępach. Estragon jako przyprawa – zastosowanie w kuchni Silny smak i aromat estragonu sprawiają, że trzeba uważać z jego dozowaniem. Nie należy też poddawać obróbce cieplnej zbyt długo liści tej rośliny, bo staną się gorzkie. Świeże listki nadają się np. do sałatek. Sprawdzą się też jako dodatek do sosów: tatarskiego, remoulade, bearnaise czy sosów francuskich. Nadaje się też do aromatyzowania octu winnego. Estragon ma zastosowanie także w przyrządzaniu ryb, owoców morza i mięs. Dobrze komponuje się z dziczyzną, drobiem, cielęciną i jagnięciną.   Estragon pasuje do potraw jajecznych i serów. Podkreśla smak wielu warzyw , np. karczochów, pomidorów, cebuli, cukinii, szparagów, kalafiorów i brokułów oraz marchewki. Choć ma intensywny smak, można go łączyć z innymi ziołami, w tym ze szczypiorkiem, czosnkiem czy cytryną. Najlepiej odda smak, jeśli do zup i gulaszów zostanie dodany kwadrans przed zakończeniem gotowania . Estragon wspomaga trawienie i działa moczopędnie, powinny go używać osoby narażone na miażdżycę. Słonecznie i bezwietrznie – takie powinno być miejsce sadzenia estragonu Estragon uprawia się w doniczce albo w ogródku, należy jednak pamiętać, by ziemia była odpowiednio pulchna i z dodatkiem nawozu. Ziele to lubi ziemię próchniczą i bez chwastów. Z tego powodu estragon wymaga pielenia. Najlepiej rośnie w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru. Estragon jest rośliną wieloletnią, bardzo łatwo się go rozmnaża – z nasion (odmianę rosyjską) albo z kłączy czy rozłogów (odmianę niemiecką/francuską). Jeśli ma być zasadzony w ogródku, należy pamiętać, by...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner