Suszony majeranek
©CUKMEN/Fotolia
Styl życia

Mięso, zupy, fasola – jakie potrawy lubią majeranek?

Dzięki swojemu aromatowi majeranek dodawany jest chętnie do licznych potraw. Kto wyobraża sobie wielkanocny żur lub pieczone mięso bez majeranku? Oto lista potraw, które bez tej przyprawy po prostu stracą wyjątkowy, tradycyjny smak.

Dzięki swojemu aromatowi majeranek dodawany jest chętnie do licznych potraw. Kto wyobraża sobie wielkanocny żur lub pieczone mięso bez majeranku? Oto lista potraw, które bez tej przyprawy po prostu stracą wyjątkowy, tradycyjny smak.

 

Majeranek ma pobudzające właściwości, ostry, choć przyjemny smak i wzmaga apetyt. Do jakich potraw jest dodawany:

  • Potrawy mięsne – są z reguły tłuste, przez co ciężkostrawne. Majeranek ma właściwości orzeźwiające, łagodzi skutki przejedzenia i pomaga w trawieniu.
  • Potrawy na bazie roślin strączkowych – podobnie jak mięsne – są bardzo ciężkostrawne i dodatkowo powodują gazy. Dlatego dodanie majeranku do potraw z fasolą zmniejsza dyskomfort po zjedzeniu ciężkiej potrawy.
  • Biały żur – majeranek to podstawowa przyprawa tej zupy, szczególnie gdy dodajemy do niej kiełbasę.
  • Śledź – potrawa ze śledzia może mieć lekko mdły smak, dlatego warto dodać do niej odrobinę majeranku i cebuli.
  • Placki ziemniaczane – aby zwieńczyć smak placków na słono, dodaj przed smażeniem szczyptę majeranku, aby ich smak stał się bardziej intensywny.
  • Flaki – są równie tłuste jak potrawy mięsne, dlatego warto dodać do nich majeranek, aby wspomóc późniejsze trawienie.
  • Pieczone ziemniaki lub frytki.

 

Majerankiem często nacieramy kurczaka przed pieczeniem, czy dodajemy go do smażonej ryby. Można go spokojnie nazwać królem wśród przypraw w Polsce. Jedno jest pewne – nie powinno się go wykorzystać przy przyrządzaniu potraw mlecznych (całkowicie zmieni ich smak), warzywnych (majeranek może zabić naturalny smak warzyw), tym bardziej majeranek nie pasuje do owoców.

 

Nać koperku
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Zioła w kuchni: dlaczego warto je mieć pod ręką podczas gotowania?
Zioła w kuchni to podstawa smacznych potraw. Można je zakupić w zasuszonej postaci w torebkach oraz samemu uprawiać w doniczkach na parapecie. Jakiej przyprawy nie może zabraknąć w kuchni? Bazylia, mięta czy oregano to absolutna, „ziołowa” podstawa.

Zioła w kuchni to podstawa smacznych potraw. Można je zakupić w zasuszonej postaci w torebkach oraz samemu uprawiać w doniczkach na parapecie. Jakiej przyprawy nie może zabraknąć w kuchni? Bazylia, mięta czy oregano to absolutna, „ziołowa” podstawa.   Zioła w kuchni możemy uprawiać na parapecie w doniczce. Jest to idealny sposób na to, aby mieć pod ręką zawsze świeże przyprawy. Ich pielęgnacja nie wymaga wielkich nakładów siły czy pieniędzy, ponieważ wystarczy zakupić doniczkę, ziemię i nasiona. Jedyną czynnością pielęgnacyjną okazuje się podlewanie rośliny – raz lub dwa razy w ciągu dnia. Jakie zioła są kulinarnym „must have” w kuchni? Zioła, które dodają potrawom smak, to przede wszystkim bazylia, tymianek, oregano, pietruszka i koperek.. Można nimi przyprawić potrawy mięsne, zupy i sosy. Nadają im aromatycznego zapachu czy wzmacniają smak. Bazylia - „ziołowa królowa” w polskich domach. Posiada ostry, choć aromatyczny zapach. Idealnie wkomponowuje się w potrawy z pomidorów, np. spaghetti lub lasagne. Często dodawana do potraw mięsnych. Tymianek – również ma silny aromat przez co łączony jest z potrawami mięsnymi – drobiem, wołowiną. Ma właściwości odtruwające i wspomagające trawienie, dlatego tym bardziej sprawdzi się przy ciężkostrawnych posiłkach. Oregano – przyprawa ma mniej intensywny zapach niż bazylia czy tymianek, jednak w smaku jest dość gorzki. Przyprawiamy nim mięsa, pizzę czy gęste sosy. Jest również dodawana do win i innych trunków alkoholowych domowej roboty. Pietruszka – jest mało intensywna w smaku, choć dodaje aromatu zupom czy sosom. Jest bogata w witaminy, min. witaminę C i A. Posiada właściwości lecznicze – np. wzmacnia organizm. Koperek – zawiera wiele właściwości leczniczych, m.in. olejek eteryczny, sole mineralne, wapń i żelazo. Można nimi doprawić...

Staropolski bigos na talerzu
©FomaA/Fotolia
Styl życia
Potrawy staropolskie gotowane współcześnie: żur i piernik
Łączenie ryb z cynamonem i dodawanie jednocześnie wielu mocnych, zwykle egzotycznych przypraw do mięs to powszechne praktyki kucharzy staropolskich. Najpopularniejsze dziś potrawy staropolskie to żur i piernik.

Łączenie ryb z cynamonem i dodawanie jednocześnie wielu mocnych, zwykle egzotycznych przypraw do mięs to powszechne praktyki kucharzy staropolskich. Najpopularniejsze dziś potrawy staropolskie to żur i piernik. Funkcje przypraw w potrawach kuchni staropolskiej Przepisy na tradycyjne potrawy staropolskie zawierały dużo bardzo aromatycznych przypraw . Po pierwsze dlatego, że przyprawy egzotyczne, były bardzo drogie. Panowało przekonanie, że im więcej przypraw, tym bogatszy pan domu. W książkach kucharskich z tamtych czasów można znaleźć przepis na m.in. ozorki karpiowe z gałką muszkatołową czy bigos z ryb z cynamonem. Drugim powodem dodawania tak dużej ilości przypraw była chęć zamaskowania zapachu psującego się mięsa . Problem z przechowywaniem mięsa był powszechny, dlatego zdarzało się często, że wykorzystane mięso nie było pierwszej świeżości – mocne przyprawy miały ukryć ten fakt. Potrawy staropolskie: przepisy na żur i piernik Żur staropolski na zakwasie Kiedyś żur był potrawą bezmięsną , jedzoną w czasie Wielkiego Postu. Ostatni raz żur jedzono w Wielkanoc, a następnie urządzano pogrzeb żuru, zakopując cały gar tej zupy. Obecnie żurek to danie świąteczne, które przyrządza się na wędzonce i z użyciem kiełbasy . Współczesny przepis na żur staropolski Składniki: 3,5 l wody, 1 l zakwasu na żur, 400 g wędzonych kości wieprzowych, 600 g kiełbasy: wiejskiej i białej w dowolnych proporcjach, 1 marchew, ½ selera, ½ pora, 1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, 1 pietruszka, 1 łyżka świeżego, tartego chrzanu, 4 liście laurowe, 6-8 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek do smaku, 6 jajek ugotowanych na twardo, opcjonalnie: 250 ml kwaśnej śmietany.   Składniki na zakwas: 200 g mąki żytniej razowej (typ 2000), 1 l ciepłej, przegotowanej wody....

Flaki wołowe
Flickr/Alpha/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Tradycyjne flaki wołowe – przepis
Flaki wołowe to potrawa w formie gęstej zupy znana nie tylko w Polsce i bardzo różnie przyrządzana – w zależności od tradycji kulinarnych danego kraju. Turcy uważają flaki z octem, cytryną i czosnkiem za jedną ze swoich potraw narodowych, Czesi swoją wersję flaków przyprawiają dużą ilością mielonej papryki, a Bułgarzy dodają do nich słodkie mleko. Również i w samej Polsce nie ma jednego przepisu na flaki – większość zaprawia je mąką i zabarwia koncentratem pomidorowym, ale w niektórych rejonach kraju nie dodaje się ani jednego, ani drugiego. Tym, co wspólne dla wszystkich regionalnych wersji flaków, jest intensywny smak i aromat, który zyskują dzięki przyprawom – pieprzowi, gałce muszkatołowej, imbirowi czy mielonej papryce.

Flaki wołowe to potrawa w formie gęstej zupy znana nie tylko w Polsce i bardzo różnie przyrządzana – w zależności od tradycji kulinarnych danego kraju. Turcy uważają flaki z octem, cytryną i czosnkiem za jedną ze swoich potraw narodowych, Czesi swoją wersję flaków przyprawiają dużą ilością mielonej papryki, a Bułgarzy dodają do nich słodkie mleko. Również i w samej Polsce nie ma jednego przepisu na flaki – większość zaprawia je mąką i zabarwia koncentratem pomidorowym, ale w niektórych rejonach kraju nie dodaje się ani jednego, ani drugiego. Tym, co wspólne dla wszystkich regionalnych wersji flaków, jest intensywny smak i aromat, który zyskują dzięki przyprawom – pieprzowi, gałce muszkatołowej, imbirowi czy mielonej papryce.   Składniki: mała porcja wołowiny na rosół (np. goleni wołowej), 0,8 kg ugotowanych flaków wołowych, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżka octu winnego, 2 marchwie, 1 cebula, 1 pietruszka, 0,5 selera, 0,25 pora, przyprawy i zioła do smaku: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka mielona (słodka i ostra), imbir, pieprz, sól.   Sposób przygotowania: 1. Ugotuj rosół na wołowinie – wrzuć mięso do zimnej wody i gotuj na bardzo małym ogniu przez 2–2,5 h. 3. Pod koniec gotowania dodaj do bulionu kilka ziarenek ziela angielskiego i parę suszonych listków laurowych, dopraw go też solą i pieprzem. 4. Opłucz flaki zimną wodą i gotuj przez ok. 1 h w osolonej wodzie. Jeśli nie są krojone, po ugotowaniu poczekaj aż wystygną i pokrój je w drobne paski. 5. Flaki opłucz i zalej bulionem, a potem gotuj, aż będą całkiem miękkie (ok. 1 h). Wołowinę odłóż lub – jeśli wolisz mięsne flaki – pokrój je na drobne...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner