Suszony majeranek
©CUKMEN/Fotolia
Styl życia

Mięso, zupy, fasola – jakie potrawy lubią majeranek?

Dzięki swojemu aromatowi majeranek dodawany jest chętnie do licznych potraw. Kto wyobraża sobie wielkanocny żur lub pieczone mięso bez majeranku? Oto lista potraw, które bez tej przyprawy po prostu stracą wyjątkowy, tradycyjny smak.

Dzięki swojemu aromatowi majeranek dodawany jest chętnie do licznych potraw. Kto wyobraża sobie wielkanocny żur lub pieczone mięso bez majeranku? Oto lista potraw, które bez tej przyprawy po prostu stracą wyjątkowy, tradycyjny smak.

 

Majeranek ma pobudzające właściwości, ostry, choć przyjemny smak i wzmaga apetyt. Do jakich potraw jest dodawany:

Kasia gotuje z Polki.pl: truskawki w czekoladzie

  • Potrawy mięsne – są z reguły tłuste, przez co ciężkostrawne. Majeranek ma właściwości orzeźwiające, łagodzi skutki przejedzenia i pomaga w trawieniu.
  • Potrawy na bazie roślin strączkowych – podobnie jak mięsne – są bardzo ciężkostrawne i dodatkowo powodują gazy. Dlatego dodanie majeranku do potraw z fasolą zmniejsza dyskomfort po zjedzeniu ciężkiej potrawy.
  • Biały żur – majeranek to podstawowa przyprawa tej zupy, szczególnie gdy dodajemy do niej kiełbasę.
  • Śledź – potrawa ze śledzia może mieć lekko mdły smak, dlatego warto dodać do niej odrobinę majeranku i cebuli.
  • Placki ziemniaczane – aby zwieńczyć smak placków na słono, dodaj przed smażeniem szczyptę majeranku, aby ich smak stał się bardziej intensywny.
  • Flaki – są równie tłuste jak potrawy mięsne, dlatego warto dodać do nich majeranek, aby wspomóc późniejsze trawienie.
  • Pieczone ziemniaki lub frytki.

 

Majerankiem często nacieramy kurczaka przed pieczeniem, czy dodajemy go do smażonej ryby. Można go spokojnie nazwać królem wśród przypraw w Polsce. Jedno jest pewne – nie powinno się go wykorzystać przy przyrządzaniu potraw mlecznych (całkowicie zmieni ich smak), warzywnych (majeranek może zabić naturalny smak warzyw), tym bardziej majeranek nie pasuje do owoców.

 

Nać koperku
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Zioła w kuchni: dlaczego warto je mieć pod ręką podczas gotowania?
Zioła w kuchni to podstawa smacznych potraw. Można je zakupić w zasuszonej postaci w torebkach oraz samemu uprawiać w doniczkach na parapecie. Jakiej przyprawy nie może zabraknąć w kuchni? Bazylia, mięta czy oregano to absolutna, „ziołowa” podstawa.

Zioła w kuchni to podstawa smacznych potraw. Można je zakupić w zasuszonej postaci w torebkach oraz samemu uprawiać w doniczkach na parapecie. Jakiej przyprawy nie może zabraknąć w kuchni? Bazylia, mięta czy oregano to absolutna, „ziołowa” podstawa.   Zioła w kuchni możemy uprawiać na parapecie w doniczce. Jest to idealny sposób na to, aby mieć pod ręką zawsze świeże przyprawy. Ich pielęgnacja nie wymaga wielkich nakładów siły czy pieniędzy, ponieważ wystarczy zakupić doniczkę, ziemię i nasiona. Jedyną czynnością pielęgnacyjną okazuje się podlewanie rośliny – raz lub dwa razy w ciągu dnia. Jakie zioła są kulinarnym „must have” w kuchni? Zioła, które dodają potrawom smak, to przede wszystkim bazylia, tymianek, oregano, pietruszka i koperek.. Można nimi przyprawić potrawy mięsne, zupy i sosy. Nadają im aromatycznego zapachu czy wzmacniają smak. Bazylia - „ziołowa królowa” w polskich domach. Posiada ostry, choć aromatyczny zapach. Idealnie wkomponowuje się w potrawy z pomidorów, np. spaghetti lub lasagne. Często dodawana do potraw mięsnych. Tymianek – również ma silny aromat przez co łączony jest z potrawami mięsnymi – drobiem, wołowiną. Ma właściwości odtruwające i wspomagające trawienie, dlatego tym bardziej sprawdzi się przy ciężkostrawnych posiłkach. Oregano – przyprawa ma mniej intensywny zapach niż bazylia czy tymianek, jednak w smaku jest dość gorzki. Przyprawiamy nim mięsa, pizzę czy gęste sosy. Jest również dodawana do win i innych trunków alkoholowych domowej roboty. Pietruszka – jest mało intensywna w smaku, choć dodaje aromatu zupom czy sosom. Jest bogata w witaminy, min. witaminę C i A. Posiada właściwości lecznicze – np. wzmacnia organizm. Koperek – zawiera wiele właściwości leczniczych, m.in. olejek eteryczny, sole mineralne, wapń i żelazo. Można nimi doprawić...

Staropolski bigos na talerzu
©FomaA/Fotolia
Styl życia
Potrawy staropolskie gotowane współcześnie: żur i piernik
Łączenie ryb z cynamonem i dodawanie jednocześnie wielu mocnych, zwykle egzotycznych przypraw do mięs to powszechne praktyki kucharzy staropolskich. Najpopularniejsze dziś potrawy staropolskie to żur i piernik.

Łączenie ryb z cynamonem i dodawanie jednocześnie wielu mocnych, zwykle egzotycznych przypraw do mięs to powszechne praktyki kucharzy staropolskich. Najpopularniejsze dziś potrawy staropolskie to żur i piernik. Funkcje przypraw w potrawach kuchni staropolskiej Przepisy na tradycyjne potrawy staropolskie zawierały dużo bardzo aromatycznych przypraw . Po pierwsze dlatego, że przyprawy egzotyczne, były bardzo drogie. Panowało przekonanie, że im więcej przypraw, tym bogatszy pan domu. W książkach kucharskich z tamtych czasów można znaleźć przepis na m.in. ozorki karpiowe z gałką muszkatołową czy bigos z ryb z cynamonem. Drugim powodem dodawania tak dużej ilości przypraw była chęć zamaskowania zapachu psującego się mięsa . Problem z przechowywaniem mięsa był powszechny, dlatego zdarzało się często, że wykorzystane mięso nie było pierwszej świeżości – mocne przyprawy miały ukryć ten fakt. Potrawy staropolskie: przepisy na żur i piernik Żur staropolski na zakwasie Kiedyś żur był potrawą bezmięsną , jedzoną w czasie Wielkiego Postu. Ostatni raz żur jedzono w Wielkanoc, a następnie urządzano pogrzeb żuru, zakopując cały gar tej zupy. Obecnie żurek to danie świąteczne, które przyrządza się na wędzonce i z użyciem kiełbasy . Współczesny przepis na żur staropolski Składniki: 3,5 l wody, 1 l zakwasu na żur, 400 g wędzonych kości wieprzowych, 600 g kiełbasy: wiejskiej i białej w dowolnych proporcjach, 1 marchew, ½ selera, ½ pora, 1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, 1 pietruszka, 1 łyżka świeżego, tartego chrzanu, 4 liście laurowe, 6-8 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek do smaku, 6 jajek ugotowanych na twardo, opcjonalnie: 250 ml kwaśnej śmietany.   Składniki na zakwas: 200 g mąki żytniej razowej (typ 2000), 1 l ciepłej, przegotowanej wody....

Flaki wołowe
Flickr/Alpha/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Tradycyjne flaki wołowe – przepis
Flaki wołowe to potrawa w formie gęstej zupy znana nie tylko w Polsce i bardzo różnie przyrządzana – w zależności od tradycji kulinarnych danego kraju. Turcy uważają flaki z octem, cytryną i czosnkiem za jedną ze swoich potraw narodowych, Czesi swoją wersję flaków przyprawiają dużą ilością mielonej papryki, a Bułgarzy dodają do nich słodkie mleko. Również i w samej Polsce nie ma jednego przepisu na flaki – większość zaprawia je mąką i zabarwia koncentratem pomidorowym, ale w niektórych rejonach kraju nie dodaje się ani jednego, ani drugiego. Tym, co wspólne dla wszystkich regionalnych wersji flaków, jest intensywny smak i aromat, który zyskują dzięki przyprawom – pieprzowi, gałce muszkatołowej, imbirowi czy mielonej papryce.

Flaki wołowe to potrawa w formie gęstej zupy znana nie tylko w Polsce i bardzo różnie przyrządzana – w zależności od tradycji kulinarnych danego kraju. Turcy uważają flaki z octem, cytryną i czosnkiem za jedną ze swoich potraw narodowych, Czesi swoją wersję flaków przyprawiają dużą ilością mielonej papryki, a Bułgarzy dodają do nich słodkie mleko. Również i w samej Polsce nie ma jednego przepisu na flaki – większość zaprawia je mąką i zabarwia koncentratem pomidorowym, ale w niektórych rejonach kraju nie dodaje się ani jednego, ani drugiego. Tym, co wspólne dla wszystkich regionalnych wersji flaków, jest intensywny smak i aromat, który zyskują dzięki przyprawom – pieprzowi, gałce muszkatołowej, imbirowi czy mielonej papryce.   Składniki: mała porcja wołowiny na rosół (np. goleni wołowej), 0,8 kg ugotowanych flaków wołowych, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżka octu winnego, 2 marchwie, 1 cebula, 1 pietruszka, 0,5 selera, 0,25 pora, przyprawy i zioła do smaku: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka mielona (słodka i ostra), imbir, pieprz, sól.   Sposób przygotowania: 1. Ugotuj rosół na wołowinie – wrzuć mięso do zimnej wody i gotuj na bardzo małym ogniu przez 2–2,5 h. 3. Pod koniec gotowania dodaj do bulionu kilka ziarenek ziela angielskiego i parę suszonych listków laurowych, dopraw go też solą i pieprzem. 4. Opłucz flaki zimną wodą i gotuj przez ok. 1 h w osolonej wodzie. Jeśli nie są krojone, po ugotowaniu poczekaj aż wystygną i pokrój je w drobne paski. 5. Flaki opłucz i zalej bulionem, a potem gotuj, aż będą całkiem miękkie (ok. 1 h). Wołowinę odłóż lub – jeśli wolisz mięsne flaki – pokrój je na drobne...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik