Dzięki swojemu aromatowi majeranek dodawany jest chętnie do licznych potraw. Kto wyobraża sobie wielkanocny żur lub pieczone mięso bez majeranku? Oto lista potraw, które bez tej przyprawy po prostu stracą wyjątkowy, tradycyjny smak.

Reklama

Majeranek ma pobudzające właściwości, ostry, choć przyjemny smak i wzmaga apetyt. Do jakich potraw jest dodawany:

  • Potrawy mięsne – są z reguły tłuste, przez co ciężkostrawne. Majeranek ma właściwości orzeźwiające, łagodzi skutki przejedzenia i pomaga w trawieniu.
  • Potrawy na bazie roślin strączkowych – podobnie jak mięsne – są bardzo ciężkostrawne i dodatkowo powodują gazy. Dlatego dodanie majeranku do potraw z fasolą zmniejsza dyskomfort po zjedzeniu ciężkiej potrawy.
  • Biały żur – majeranek to podstawowa przyprawa tej zupy, szczególnie gdy dodajemy do niej kiełbasę.
  • Śledź – potrawa ze śledzia może mieć lekko mdły smak, dlatego warto dodać do niej odrobinę majeranku i cebuli.
  • Placki ziemniaczane – aby zwieńczyć smak placków na słono, dodaj przed smażeniem szczyptę majeranku, aby ich smak stał się bardziej intensywny.
  • Flaki – są równie tłuste jak potrawy mięsne, dlatego warto dodać do nich majeranek, aby wspomóc późniejsze trawienie.
  • Pieczone ziemniaki lub frytki.

Majerankiem często nacieramy kurczaka przed pieczeniem, czy dodajemy go do smażonej ryby. Można go spokojnie nazwać królem wśród przypraw w Polsce. Jedno jest pewne – nie powinno się go wykorzystać przy przyrządzaniu potraw mlecznych (całkowicie zmieni ich smak), warzywnych (majeranek może zabić naturalny smak warzyw), tym bardziej majeranek nie pasuje do owoców.

Zobacz także

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama