Szparagi jako afrodyzjak
© manu/Fotolia.com
Styl życia

Szparagi jako afrodyzjak - jak przygotować szparagi na kolację

Szparagi jako afrodyzjak to świetny pomysł na kolację – można z nich zrobić zupę krem lub zapiec w piekarniku. Naturalne afrodyzjaki zawierają fitoestrogeny, działające jak żeńskie hormony odpowiedzialne za libido.

Szparagi jako afrodyzjak to świetny pomysł na kolację – można z nich zrobić zupę krem lub zapiec w piekarniku. Naturalne afrodyzjaki zawierają fitoestrogeny, działające jak żeńskie hormony odpowiedzialne za libido.

 

Jasna barwa szparagów spowodowana jest tym, że warzywa uprawiane są pod folią lub przysypywane ziemią, przez co mają ograniczony dostęp do słońca.

Afrodyzjaki naturalne w domowej kuchni

Charakterystyczny kształt szparagów, przypominających członek w stanie erekcji, budzi erotyczne skojarzenia. Popęd płciowy rodzi się w mózgu – już sam wygląd dania nasuwa odpowiednie skojarzenia.

 

To jednak niejedyne działanie tego naturalnego afrodyzjaku. Zawarte w szparagach fitoestrogeny mają podobne działanie, co żeński hormon estrogen, zwiększający popęd seksualny. Do tego zawarty w szparagach kwas foliowy wpływa na poziom histaminy we krwi. Histamina działa na naczynia krwionośne, powodując, między innymi, lepsze ukrwienie stref erogennych.

 

Szparagi, poza witaminami, zawierają wapń, fosfor i potas, wpływające na stan skóry, włosów i paznokci.

 

Przygotowując naturalne afrodyzjaki w domu pamiętaj , że szparagi najwygodniej gotować związując je nitką. Jeśli główki warzyw będą wystawać poza garnek, nie ulegną rozgotowaniu. Szparag nie straci więc swojego prowokującego, seksualnego kształtu. Sezon szparagowy rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca. W tym okresie w sklepach pojawiają się świeże szparagi.

Białe szparagi jako afrodyzjak

Białe szparagi już od setek lat uważane są za afrodyzjak. Można je przyrządzać na wiele sposobów: gotować, smażyć, grillować i piec. W ponad 90% składają się z wody, przez co ich wartość kaloryczna jest niska – 100 gramów szparagów ma około 20 kalorii. W 100 gramach szparagów znajduje się ponad 2 gram błonnika, który poprawia przemianę materii.

Afrodyzjaki na kolacje

Szparagi na kolację mogą być uzupełnieniem dania głównego. Ugotuj młode ziemniaczki w garnku, jednocześnie na patelni podgrzewając boczek. Następnie duś szparagi około 10 minut na oliwie z oliwek. Potem wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i posyp koperkiem. Szparagi możesz przygotować jako osobne danie – są świetnym afrodyzjakiem.

Przepis - szparagi zapiekane w piekarniku

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • plastry boczku (tyle ile łodyg szparagów),
  • 1 opakowanie francuskiego ciasta,
  • 1 żółtko,
  • oliwa lub masło,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Do wysokiego garnka z osoloną wodą i cukrem włóż szparagi.
  • Gotuj, główkami do góry, około 2-3 minuty na małym ogniu.
  • Ugotowane szparagi ostudź w zimnej wodzie.
  • Po ostudzeniu każdą łodygę owiń plasterkiem boczku.
  • Francuskie ciasto pokrój na kwadraty 10 cm na 10 cm i owiń łodygi.
  • Każdy kawałek ciasta posmaruj żółtkiem.
  • Blaszkę posmaruj masłem i ułóż na niej szparagi.
  • W rozgrzanym do 200 stopni piekarniku piecz całość przez około 15 minut.

 

Smacznego!

Domowy afrodyzjak – przepisy

Białe szparagi i śmietana wystarczą, aby przygotować domowy afrodyzjak. Potrawę posyp świeżym koperkiem do smaku.

 

Przepis - krem z białych szparagów

 

Składniki:

  • 0,7 litra wody,
  • 0,5 kilograma białych szparagów,
  • 125 mililitrów śmietany 30%,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • szczypta cukru,
  • sól, pieprz.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania:

  • Z każdej łodygi odetnij końcówki, a pozostałą część pokrój na 3 części.
  • Odcięte główki doprowadź do wrzenia w wodzie z solą, masłem i cukrem.
  • Wyciągnij główki, a do wywaru dodaj pozostałe szparagi.
  • Gotuj 15 minut, po czym zmiksuj blenderem.
  • Śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do gotującej się zupy.
  • Dodaj roztarte żółtko i wymieszaj.
  • Dopraw solą i pieprzem.

 

Smacznego!


Grillowane szparagi
© okolaa/Fotolia.com
Styl życia
Wykwintne danie z grilla – przepis na białe szparagi z sosem holenderskim
Grillowane szparagi mają niepowtarzalny smak. Szparagi zarówno białe, jak i zielone, mimo że w prawie 90% składają się z wody, są bardzo bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację, zapewniają dobry nastrój, oczyszczają i odmładzają organizm.

Grillowane szparagi mają niepowtarzalny smak. Szparagi zarówno białe, jak i zielone, mimo że w prawie 90% składają się z wody, są bardzo bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację, zapewniają dobry nastrój, oczyszczają i odmładzają organizm.   W szparagach znajdują się witaminy: A, K, B, C, żelazo, fosfor, potas, beta-karoten oraz kwas foliowy . Szparagi są jędrne, kruche, z przyjemnie delikatnym środkiem, dlatego grillowanie to najlepszy sposób ich przyrządzania . W tej odsłonie są idealne jako przekąska lub dodatek do dań mięsnych, boczku lub gotowanych jajek. Szparagi białe, zielone lub fioletowe – jaka jest różnica Białe i zielone szparagi znajdziemy bez trudu na rodzimych straganach i targowiskach. Najdelikatniejsza fioletowa odmiana jest bardzo dekoracyjna, jednak rzadko można ją u nas spotkać, ponieważ jej uprawa jest bardzo trudna. Należy szukać tych sprowadzanych z Francji lub Hiszpanii. Białe szparagi są grube, czasem lekko gorzkawe, mają mięsiste wnętrze i więcej włóknistych struktur niż zielone, dlatego przed obróbką warto je obrać. Zielone są wiotkie i idealne do smażenia na maśle. Jak kupować i przyrządzać szparagi? Świeże szparagi mają kilka charakterystycznych cech, na które należy zwrócić uwagę podczas zakupów. Przede wszystkim szparagi powinny cały czas stać w wodzie. Rośliny, które były przez dłuży czas pozbawione do niej dostępu są po prostu zwiędnięte i łykowate. Główki muszą być szczelnie zamknięte i przede wszystkim jędrne, a całość pokryta lśniącą, gładką i lekko wilgotną skórką. Gdy potrze się dwa szparagi o siebie, wydają charakterystyczny, skrzypiący dźwięk. Po uszkodzeniu łodygi, np. paznokciem, wydziela się z niej sok, który jest oznaką świeżości.   Białe szparagi należy obrać ze skórki. W tym celu wystarczy je...

Szparagi z szynką
© nblxer/Fotolia.com
Styl życia
4 szybkie przepisy na dania ze szparagami
Proste dania ze szparagami bazują na gotowanych na parze bądź grillowanych szparagach. Można je też krótko gotować w osolonym wrzątku lub piec w piekarniku.

Proste dania ze szparagami bazują na gotowanych na parze bądź grillowanych szparagach. Można je też krótko gotować w osolonym wrzątku lub piec w piekarniku.   Z trakcie krótkiego sezonu na szparagi warto użyć ich zielonych i białych odmian do przygotowania licznych potraw z wykorzystaniem szparagów. Szparagi z jajkiem - przepis Aby szparagi zachowały swój unikalny kolor, głębię smaku i jędrność, upiecz je zamiast gotować . Pieczone szparagi z jajkami na półmiękko to delikatna i dietetyczne potrawa.   Składniki: 2 pęczki szparagów, 4 jajka, 10 dag masła, sól.   Czas wykonania: 20 minut (z nagrzewaniem piekarnika) Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Nagrzej piekarnik do 230°. Dokładnie umyj szparagi, odetnij ich stwardniałe końcówki. Podziel masło na 2 części, jedną połową lekko posmaruj naczynie do zapiekania. Pozostałe po smarowaniu masło z pierwszej połowy pokrój w kostki i ułóż je równomiernie na dnie naczynia. Na maśle ułóż szparagi, lekko je posól i posyp pokrojonym w kostkę masłem z drugiej połowy. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Przewróć szparagi na drugą stronę i wstaw na kolejne 3 minuty. Delikatnie wbij na wierzch jajka, posól i piecz około 3 minut do ścięcia białek – żółtka maja pozostać półpłynne. Podawaj z bagietką i schłodzonym, białym winem. Zielone szparagi z szynką parmeńską i serem Składniki: 8 szparagów, 6 plastrów szynki parmeńskiej, 30 g parmezanu, świeżo zmielony czarny pieprz, gotowy sos winegret, natka pietruszki do przybrania.   Czas wykonania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Jeśli trzeba, odłam stwardniałe końcówki i obierz szparagi . Dokładnie je umyj i pokrój na...

Szparagi z masłem
© ExQuisine/Fotolia.com
Styl życia
Gotowane szparagi – z sosem maślanym i holenderskim
Gotowane szparagi mogą być podawane jako samodzielne danie, ale doskonale sprawdzą się również jako dodatek do zapiekanek, makaronów lub sałatek. Należy kontrolować czas gotowania szparagów, ponieważ rozgotowane stają się łykowate i gorzkie.

Gotowane szparagi mogą być podawane jako samodzielne danie, ale doskonale sprawdzą się również jako dodatek do zapiekanek, makaronów lub sałatek. Należy kontrolować czas gotowania szparagów, ponieważ rozgotowane stają się łykowate i gorzkie.   Chociaż szparagi można jeść na surowo, wiele osób uważa, że najlepiej smakują gotowane i polane masłem , które sprawia, że konsystencja warzyw jest jeszcze delikatniejsza i bardziej kremowa. Białe, fioletowe czy zielone – jak wybrać dobre szparagi Choć istnieją trzy główne rodzaje szparagów, w Polsce najpopularniejsze szparagi zielone i białe. Pierwsze mają wyrazistszy smak i nie trzeba ich obierać ze skórki. Białe szparagi są delikatniejsze , ale i bardziej włókniste, dlatego trzeba z nich obrać skórkę i wyciąć zdrewniałe części. Trzeci, mniej popularny rodzaj, który preferuje się we Francji i Hiszpanii, to fioletowe szparagi – choć są trudniej dostępne w Polsce, trud ich poszukiwań się opłaca. Mają słodki smak i bardzo intensywny zapach. Przyrządzane są podobnie jak białe – należy je obrać, dlatego decydując się na nie lub na odmianę białą, wybieraj grubsze sztuki. Świeże warzywo powinno mieć ściśnięte i zamknięte szczelnie główki oraz sprężyste łodygi . Dla pewności możesz potrzeć o siebie dwie łodygi – jeśli wydają charakterystyczne skrzypienie, są świeże. Jak gotować szparagi? Szparagi powinny być gotowane w wysokim naczyniu – najlepiej ustawić je pionowo , ponieważ ich główki są bardzo delikatne i po zamoczeniu bardzo szybko miękną.   Umyte i oczyszczone szparagi zwiąż naturalnym sznurkiem, aby nie rozsypały się po garnku. Następnie je wstaw do garnka z niewielką ilością wody , lekko posól wodę, dodaj szczyptę cukru i gotuj.   Czas gotowania szparagów jest zależy od ich grubości i rodzaju: zielone szparagi gotuje się około...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner