Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Szparagi w cieście francuskim
© aneta_gu/Fotolia.com
Styl życia

Szparagi zapiekane w cieście francuskim – przepis na szparagi białe zapiekane z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera

Szparagi zapiekane w cieście francuskim można podawać na dwa sposoby. Jednym z nich jest owinięcie szparagów szynką parmeńską i ciastem francuskim, a drugim są szparagi zapiekane w sosie beszamelowym. Jeszcze ciepły dressing dodajemy do szparagów po około 10 minutach zapiekania w piekarniku.

Szparagi zapiekane w cieście francuskim można podawać na dwa sposoby. Jednym z nich jest owinięcie szparagów szynką parmeńską i ciastem francuskim, a drugim są szparagi zapiekane w sosie beszamelowym. Jeszcze ciepły dressing dodajemy do szparagów po około 10 minutach zapiekania w piekarniku.

Szparagi w cieście francuskim - przepis

Szparagi zapiekane na cieście francuskim to przepis, z którym można dowolnie eksperymentować. Szynkę parmeńską można zastąpić inną szynką dojrzewającą, np. szynką serrano pochodzącą z Hiszpanii lub prosciutto – surową włoską odmianą. Ser żółty zastąpić może mozzarella lub ser kozi.

 

Przygotuj:

  • blaszkę do pieczenia,
  • wałek do ciasta,
  • tarkę do sera.

 

Składniki:

  • pęczek białych szparagów,
  • około 150 gramów ciasta francuskiego,
  • plasterki szynki parmeńskiej (połowę ilości łodyżek szparagów),
  • około 100 gramów żółtego sera,
  • oliwa extra virgin,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Rozmrożone wcześniej ciasto francuskie rozwałkuj do grubości około 2 milimetry.
  • Szparagi białe umyj i wyrzuć zdrewniałe, grube końcówki.
  • Łodyżki ułóż na talerzu, polej oliwą extra virgin, a następnie oprósz solą oraz pieprzem.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-220 stopni Celsjusza.
  • Z ciasta francuskiego wytnij 6 kwadratów, mniej więcej 10 na 10 cm i ułóż na blaszce do pieczenia.
  • Każdy kwadrat z ciasta przykryj plastrem szynki parmeńskiej, a po przekątnej połóż dwa szparagi.
  • Na środek kwadratu zetrzyj około 30 gramów żółtego sera.
  • Owiń szynkę wokół szparagów, a potem to samo zrób z ciastem francuskim, aby zlepiło się ze sobą.
  • Piecz w piekarniku około 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym

Przy przygotowaniu dressingu najważniejsze jest ciągłe mieszanie sosu, tak aby nie powstały grudki. Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym przyrządzamy w ten sam sposób, jak szparagi w cieście francuskim, z tą różnicą, że po 10 minutach pieczenia w piekarniku zalewamy całość dressingiem, po czym pieczemy kolejne 10 minut.

 

Przepis na sos beszamelowy

 

Przygotuj:

  • mały rondelek.

 

Składniki:

  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 szklanki mleka (około 500 mililitrów),
  • gałka muszkatołowa do smaku,
  • sól, pieprz kolorowy do smaku.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • W rondelku roztop masło.
  • Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Dodawaj mleko nie przestając mieszać.
  • Zagotuj sos i zdejmij z ognia.
  • Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.

 

Szparagi z piekarnika zalewaj zawsze jeszcze ciepłym sosem. Pamiętaj, że szparagi białe zawsze piecze się około 5 minut dłużej niż zielone.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Szparagi w galarecie
© kab-vision/Fotolia.com
Styl życia
Szparagi zawijane z szynką i serem zalane drobiową galaretą
Szparagi w galarecie w połączeniu z kremowym sosem podawanym w sosjerce to kulinarne mistrzostwo świata. Starannie umyte szparagi należy gotować jedynie przez kilka minut w osolonym, lekko posłodzonym wrzątku. Zrobione z nich ruloniki z szynką, serem i majonezem, zalane galaretą będą świetnie prezentować się na stole.

Szparagi w galarecie w połączeniu z kremowym sosem podawanym w sosjerce to kulinarne mistrzostwo świata. Starannie umyte szparagi należy gotować jedynie przez kilka minut w osolonym, lekko posłodzonym wrzątku. Zrobione z nich ruloniki z szynką, serem i majonezem, zalane galaretą będą świetnie prezentować się na stole. Przepis na szparagi w galarecie z szynką i serem Każdy obiad zyska wyjątkową oprawę, gdy na stole pojawią się ruloniki ze szparagów z szynką i serem, z nutką majonezu, zalane aromatyczną, drobiową galaretką.   Wskazówki Do szparagów z szynką i serem w galarecie doskonale pasują kremowe, jasne sosy . Obok półmiska możesz postawić sosjerkę z sosem beszamelowym , czosnkowym lub holenderskim albo ulubionym sosem serowym.   Składniki: 1 pęczek szparagów (liczba plastrów sera i szynki powinna być co najmniej równa liczbie szparagów ), ser żółty w cienkich plastrach, szynka w plasterkach, kilka łyżek majonezu, 2 kostki drobiowe rosołowe, żelatyna spożywcza. Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu stygnięcia) Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Rozkrusz 2 kostki rosołowe do litra wody i zagotuj. W garnku z osolonym wrzątkiem i odrobiną cukru ugotuj umyte szparagi (3-5 minut) i odcedź je. Do wrzącego bulionu dodaj 4 łyżeczki żelatyny, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Połóż plasterek sera na plasterku szynki i posmaruj cienko majonezem. Ułóż je rogami do góry i połóż na nich po 2 szparagi. Zwiń ściśle i ułóż je na niezbyt głębokim półmisku . Zalej ostrożnie galaretą, gdy zacznie już tężeć. Potrawę podawaj schłodzoną z octem do doprawienia.   Smacznego! Urządzasz...

Zielone szparagi
© haveseen/Fotolia.com
Styl życia
5 pomysłów na szybkie potrawy ze szparagami
Na przekąskę warto przygotować szparagi z masłem i cytryną, bułką tartą lub zawijane w szynkę i ser. Na obiad sprawdzą się szparagi zapiekane pod beszamelem lub parmezanem.

Na przekąskę warto przygotować szparagi z masłem i cytryną, bułką tartą lub zawijane w szynkę i ser. Na obiad sprawdzą się szparagi zapiekane pod beszamelem lub parmezanem.   Szparagi są wyjątkowo smaczne i zdrowe, szybkie do przyrządzenia, ale nadal niedocenione w polskiej kuchni. Możesz przygotować z nich smaczne dania obiadowe, a także kolacje i przystawki na przyjęcia. Wybór koloru szparagów zależy od twoich upodobań. Dlaczego warto jeść szparagi? Szparagi zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego, witamin C i E, beta-karotenu, inuliny, wapnia, fosforu i potasu. Zapobiegają rozwijaniu się nowotworów, jedzone w ciąży pozwalają prawidłowo rozwijać się płodowi, są moczopędne, niskokaloryczne i sycące. Dzięki nim wspomożesz pracę nerek i układu pokarmowego, a także poprawisz wygląd skóry, włosów i paznokci. Na rynku są dostępne są trzy odmiany szparagów: zielone, białe i fioletowe. Pierwsze z nich są cienkie, aromatyczne i ostre, drugie charakteryzuje łagodny smak i większa grubość. Z kolei szparagi fioletowe są najbardziej unikatowe, a zawierają najwięcej cukru. Szparagi z masłem i cytryną Składniki: 1 pęczek szparagów, 2 łyżki masła, 1 średniej wielkości cytryna (sok oraz skórka), Pół szklanki bulionu warzywnego, Sól, pieprz, inne przyprawy. Sposób przygotowania: Oczyść szparagi, opłucz je i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj masło oraz startą skórkę z cytryny. Po kilku minutach zalej całość bulionem i duś ok. 10 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem, innymi przyprawami i sokiem z cytryny. Szparagi zapiekane pod beszamelem Składniki: 1 pęczek szparagów, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 2 łyżki startego sera żółtego, Sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Sposób przygotowania: Oczyść i umyj szparagi, włóż je do...

Szparagi marynowane
© casanisa/Fotolia.com
Styl życia
Szparagi marynowane – propozycje podania – przepisy na obiad i sałatkę
Szparagi marynowane można podawać jako przystawkę, np. owijając je w plasterek szynki. Szparagi ze słoika w połączeniu z sałatą i musztardą francuską stanowią dodatek do obiadu lub tradycyjnej surówki.

Szparagi marynowane można podawać jako przystawkę, np. owijając je w plasterek szynki. Szparagi ze słoika w połączeniu z sałatą i musztardą francuską stanowią dodatek do obiadu lub tradycyjnej surówki.   Szparagi można marynować domowymi sposobami , podobnie jak paprykę czy grzyby. Po 3 – 4 dniach konserwowania, szparagi w słoiku są gotowe do zjedzenia. Smak szparagów w słoiku Szparagi w słoiku marynuje się, dodając ocet, liście laurowe , czosnek i odrobinę kolendry. Szparagi marynowane często mają w swoim składzie kilka papryczek chilli oraz miód , przez co ich smak jest ostrzejszy i słodszy w porównaniu ze świeżymi łodyżkami. Za sprawą octu smak szparagów jest kwaśny i intensywny. Szparagi marynowane – jak podawać na przyjęciu Szparagi marynowane zastąpią na przyjęciu tradycyjne przystawki, jak np. jajka w majonezie.   Szparagi możesz podawać na kilka sposobów, np: zawinięte w plasterek wędzonego łososia , oprószonego koperkiem, owinięte w szynkę parmeńską z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego, z plastrem gotowanej szynki, polane sosem holenderskim (na bazie jajka i masła), szparagi w cieście francuskim z dodatkiem kaparów i czerwonej papryki. Szparagi marynowane – przepis na szparagi marynowane w szynce Składniki: słoik marynowanych szparagów (180 gramów), plasterki wędzonej szynki (mniej więcej tyle ile łodyżek szparagów w słoiku), szczypior (najlepiej długie pędy).   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Szparagi wyjmij ze słoika i odsącz z zalewy. Każde warzywo owiń plasterkiem szynki. Szparagi obwiąż pędem szczypioru „na kokardkę”. Szparagi na obiad – przepis na sałatkę Przepis dla 4 osób. Sałatkę z marynowanymi szparagami możesz podawać na obiad zamiast...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner