stół świąteczny z barszczem i bigosem
©teressa/Fotolia
Styl życia

Przepisy, którymi zachwycisz gości podczas świątecznego obiadu

Na świąteczny obiad można przygotować tradycyjną kwaśnicę, schab pieczony i bigos. Do tego świąteczna nalewka własnej roboty, oparta na suszonych owocach i bakaliach.

Na świąteczny obiad można przygotować tradycyjną kwaśnicę, schab pieczony i bigos. Do tego świąteczna nalewka własnej roboty, oparta na suszonych owocach i bakaliach.

 

Świąteczny obiad to wyjątkowa chwila - nareszcie jest okazja, by spotkać się całą rodziną i powspominać dawne czasy. Oprócz typowo świątecznych detali jak choinka, stroiki czy odświętne ubrania, należy też zadbać o to, by potrawy na świątecznym stole były na tyle apetyczne, by nikomu nie chciało się od niego odchodzić.

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa gulaszowa

Must have na świątecznym obiedzie

Co prawda od kilku lat nie ma już obowiązku przestrzegania postu podczas kolacji wigilijnej, jednak w większości polskich domów pozostaje się przy tej tradycji. 24 grudnia wielu z nas nadal serwuje tylko bezmięsne potrawy i nie pije alkoholu. Natomiast kolejne świąteczne dni są czasem, gdy można bardziej sobie pofolgować. Podczas świątecznego obiadu nie może zabraknąć typowo świątecznych dań, takich jak schab ze śliwką, z żurawiną czy bigos – najlepiej z suszonymi grzybami i śliwkami. Jeśli jednak zależy ci na tym, by zrobić jak najlepsze wrażenie na gościach, spróbuj wyjść poza kanon.

Schab na świąteczny obiad – nie tylko ze śliwką!

Wypróbuj schab nadziewany nie śliwką czy żurawiną, ale… kasztanami i bakaliami.

 

Składniki:

  • 2 kg schabu,
  • pół szklanki pokruszonych kasztanów jadalnych,
  • pół szklanki bakalii: suszonej moreli, żurawiny, fig, rodzynek, orzechów,
  • szklanka wytrawnego białego wina,
  • 1 łyżka oliwy,
  • pół litra bulionu,
  • 3 łyżki masła,
  • przyprawy: musztarda, kolendra, pieprz, gruboziarnista sól.

Czas wykonania: powyżej godziny

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Zrób wzdłuż schabu nacięcie – przekrój go z jednej strony, by można było schab otworzyć (jak książkę) i zamknąć.
  • Środek posyp pokruszonymi kasztanami, orzechami i bakaliami. Zostaw po obu końcach około 2-3 cm bez nadzienia.
  • Obwiąż mięso sznurkiem.
  • Natrzyj schab solą, kolendrą, pieprzem, skrop oliwą.
  • Ułóż mięso w brytfannie – piecz przez 40 minut w 230 stopniach, po czym zostaw do ostudzenia.
  • Ustaw następnie brytfannę na palniku, wlej do niej wino, bulion, dodaj dwie łyżki musztardy i gotuj przez około 10 minut.
  • Zdejmij mięso z ognia, dodaj do niego masło.
  • Pokrój schab w plastry i podawaj z sosem, np. żurawinowym.

Świąteczna kwaśnica na świątecznym stole

Kwaśnica jest typowo góralskim daniem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować ją podczas świątecznego obiadu. Jeśli nie chcesz przesadzić z ilością kapusty, możesz podać kwaśnicę zamiast bigosu.

 

Składniki:

  • 1 kg schabu z kością,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 30 dag włoszczyzny,
  • 3 cebule,
  • 2 dag suszonych grzybów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz, sól.

Czas wykonania: ponad godzina

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania:

  • Schab z kością zalej wodą, dodaj włoszczyznę i gotuj do miękkości.
  • Następnie oddziel mięso od kości.
  • W osobnym naczyniu uduś posiekaną kapustę z pokrojoną w kostkę cebulą i grzybami.
  • Ugotowany schab pokrój w kostkę, po czym połącz wszystkie składniki ze sobą.
  • Dopraw czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Doprowadź potrawę do wrzenia.
  • Podawaj do ugotowanych ziemniaków.

Świąteczne trunki

Żeby rozmowy się lepiej kleiły, a trawienie było sprawniejsze, można zaproponować gościom typowo świąteczny trunek, czyli nalewkę pachnącą Bożym Narodzeniem. W przypadku nalewki musisz rozpocząć przygotowania już miesiąc wcześniej, ponieważ potrzebuje czasu, by „nabrać mocy”.

 

Składniki:

  • po 10 dag: suszonych moreli, śliwek, żurawiny, rodzynek, orzechów włoskich, daktyli,
  • 5 goździków,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 laski cynamonu,
  • 20 dag cukru (niecała szklanka),
  • 800 ml wódki (trochę ponad 3 szklanki).

Sposób przygotowania:

  • Wyparz duży słoik.
  • Ułóż w nim wszystkie bakalie po kolei – warstwa po warstwie.
  • Wyparz pomarańczę, po czym pokrój w plastry i także ułóż.
  • Dodaj goździki i cynamon.
  • Rozpuść cukier w wódce, a następnie zalej tym zawartość słoika.
  • Odstaw do zaciemnionego miejsca na miesiąc.

 

Smacznego!

 

Schab z żurawiną
Flickr/Randy OHC/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Schab z żurawiną – pomysł na odświętny obiad
Schab z żurawiną wydaje się być luksusowym daniem. Wygląda bardzo efektownie, równie dobrze smakuje. Tak naprawdę nie wymaga wielu składników, a jego przygotowanie jest banalnie proste.

Schab z żurawiną wydaje się być luksusowym daniem. Wygląda bardzo efektownie, równie dobrze smakuje. Tak naprawdę nie wymaga wielu składników, a jego przygotowanie jest banalnie proste.   Na przygotowanie schabu z żurawiną lepiej zarezerwować sobie dwa dni, ponieważ dobrze, by mięso mogło przez całą noc marynować się i przechodzić żurawinowym aromatem. Możesz na przykład przygotować je w sobotę wieczorem, by na drugi dzień tylko wstawić do piekarnika i zaserwować gościom prawdziwie odświętny niedzielny obiad.   Składniki: - 1,5 kg schabu w całości, - 0,5 szklanki białego wina, - 0,5 opakowania suszonej żurawiny, - 2 ząbki czosnku, - 1 łyżka majeranku, sól, pieprz, oliwa.   Czas przygotowania: 120 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: 1. W umytym i osuszonym mięsie na środku zrób długim nożem nacięcie przez całą jego długość. 2. Wypełnij ciasno otwór żurawiną na całą długość. 3. Nasmaruj z zewnątrz mięso oliwą, sprasowanym czosnkiem, posyp solą i pieprzem. 4. Resztę żurawiny drobno posiekaj, wymieszaj z majerankiem i obtocz w tym schab. 5. Wstaw mięso do lodówki (najlepiej na całą noc). 6. Po wyjęciu mięsa – rozgrzej piekarnik do 160 stopni. 7. Włóż schab do rękawa do pieczenia, przełóż do naczynia żaroodpornego i polej winem. 8. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1,5 godziny.   Schab możesz ustawić na stole w całości lub pokroić na plastry i dodatkowo polać sosem żurawinowym.   Schab z żurawiną możesz przygotować także w wersji rolady: Składniki: 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki tartego chrzanu, 30 dag suszonej żurawiny, 50...

pokrojony schab ze śliwką na świątecznym stole
©teressa/Fotolia
Styl życia
Świąteczne potrawy – schab nadziewany śliwkami
Do popularnych potraw świątecznych, które często goszczą na stole pierwszego i drugiego dnia Świąt, należy schab ze śliwką. Potrawa jest smaczna, efektowna, a jednocześnie nie wymaga wielu zabiegów. Poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.

Do popularnych potraw świątecznych, które często goszczą na stole pierwszego i drugiego dnia Świąt, należy schab ze śliwką. Potrawa jest smaczna, efektowna, a jednocześnie nie wymaga wielu zabiegów. Poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu. Tradycyjny schab ze śliwką Składniki: 1 kg schabu, garść suszonych śliwek, sól, pieprz. Czas przygotowania: 90 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: umyj i osusz schab , wytnij na środku schabu przez całą jego długość otwór, natrzyj mięso solą i pieprzem, po czym odstaw na 24h do lodówki, po dobie do otworu w schabie włóż suszone śliwki – tak, żeby był ułożone równomiernie na całej długości mięsa, podsmaż schab ze wszystkich stron na rumiano, przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej mięso odrobiną wody, piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Schab ze śliwką w marynacie Składniki: 1 kg schabu bez kości, 10 suszonych śliwek, sól, czosnek, pieprz Składniki marynaty: 2 liście laurowe , 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna czarnego pieprzu, 1 kostka rosołowa, 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy, łyżeczka owoców jałowca, 2 ząbki czosnki, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki ostrej musztardy, pół łyżeczki tymianku, szczypta curry, pół szklanki oleju, szklanka wody. Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania marynaty: pieprz, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe i kostkę rosołową gotuj pod przykryciem 10 minut, ostudź lekko wywar, dodaj musztardę, miód, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżeczkę soli, olej. pozostaw do...

talerz z tradycyjnym bigosem
©teressa/Fotolia
Styl życia
Świąteczny bigos ze śliwkami i grzybami
Trudno wyobrazić sobie stół bożonarodzeniowy bez bigosu – to tradycyjna potrawa świąteczna, której podstawowymi składnikami jest kapusta (kiszona lub świeża) i mięso. Jednak prawdziwie świątecznego charakteru tej potrawie nadają grzyby i suszone śliwki.

Trudno wyobrazić sobie stół bożonarodzeniowy bez bigosu – to tradycyjna potrawa świąteczna, której podstawowymi składnikami jest kapusta (kiszona lub świeża) i mięso. Jednak prawdziwie świątecznego charakteru tej potrawie nadają grzyby i suszone śliwki.   Tradycyjny świąteczny bigos powinien być przygotowywany przez kilka dni – prawdziwa gospodyni nie powinna zostawiać go na ostatnią chwilę! Dzięki kilkudniowemu podgrzewaniu tej świątecznej potrawy, przejdzie ona dokładnie wszystkimi smakami i aromatami. Uważaj jednak na wątrobę – bigos jest ciężkostrawną potrawą i zawiera sporo kalorii! Świąteczny bigos Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg mięsa (może być pieczeń wołowa, szynka, boczek, żeberka, kiełbasa, wędzonka itd.), 1 cebula, 1 szklanka bulionu, 4 wędzone śliwki, 2 łyżki powideł śliwkowych, 5 dag suszonych grzybów, garść jagód jałowca, 1 cebula, pół szklanki czerwonego wina, mąka, łyżka oliwy, mały przecier pomidorowy, przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Namocz na pół godziny suszone grzyby , następnie obgotuj i pokrój. Opłucz kiszoną kapustę, a następnie posiekaj. Wrzuć do garnka kapustę, grzyby, przecier pomidorowy i przyprawy i nastaw do gotowania. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż z cebulką, a następnie dodaj do kapusty. Całość duś około 40 minut, po ostygnięciu przenieś w chłodne miejsce. Następnego dnia wymieszaj bigos i ponownie gotuj pół godziny. Ponownie odstaw w chłodne miejsce. Po raz kolejny gotuj bigos – tym razem już tylko kwadrans. Dodaj śliwki, powidła i czerwone wino. Przez kolejne dwa dni doprowadzaj bigos do wrzenia , po czym zdejmij go z ognia i pozostawiaj do ostygnięcia.  ...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik