Szparagi z grilla podane z łososiem.
©karepa/Fotolia.com
Styl życia

Grillowane szparagi: na patelni, grillu elektrycznym i grillu węglowym – 3 proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Szparagi z grilla to pyszne i ekspresowe w przygotowaniu danie. Do grillowania najlepsze są zielone szparagi, ponieważ mają bardziej zwartą strukturę niż białe czy zielone. Warzywo najlepiej smakuje w towarzystwie wyrazistych w smaku dodatków, takich jak: parmezan, czosnek lub chili.

Szparagi z grilla to pyszne i ekspresowe w przygotowaniu danie. Do grillowania najlepsze są zielone szparagi, ponieważ mają bardziej zwartą strukturę niż białe czy zielone. Warzywo najlepiej smakuje w towarzystwie wyrazistych w smaku dodatków, takich jak: parmezan, czosnek lub chili.

 

Do grillowania szparagi można przebić patyczkami do szaszłyków, tworząc wzór warzywnego płotku. Wówczas stanowią bardzo dekoracyjny akcent i ciekawe urozmaicenie grill party.

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik na zimno

Szparagi grillowane na patelni z parmezanem – przepis

Składniki:

  • 1 pęczek świeżych zielonych szparagów,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • sól.

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i delikatnie osusz szparagi i oderwij łykowatą zdrewniałą dolną część.
  • Rozgrzej na patelni olej z masłem.
  • Smaż szparagi z obu stron przez około 3 minuty każdą. Jeżeli lubisz bardzo miękkie szparagi, wydłuż czas o 2-5 minut.
  • Zdejmij patelnię z ognia, oprósz solą i posyp szparagi parmezanem.

 

Szparagi z parmezanem świetnie smakują z czosnkowymi grzankami lub pieczonymi batatami.

 

Smacznego!

Pieczone szparagi z grilla elektrycznego - przepis

Składniki:

  • 1 pęczek świeżych zielonych szparagów,
  • plastry sera żółtego – tyle ile jest szparagów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pół łyżeczki sosu sojowego jasnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść świeżego i posiekanego drobno tymianku, oregano lub kopru.

 

Potrzebne również będą wykałaczki – około 20-30 sztuk.

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i delikatnie osusz szparagi i oderwij łykowatą zdrewniałą dolną część.
  • W małej miseczce wymieszaj olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym i wybranym ziołem.
  • Każdy szparag natrzyj smakowym olejem, następnie wszystkie podpiecz na ruszcie przez około 3 minuty z każdej strony, po czym każdy pęd owiń plastrem sera i przekłuj wykałaczką.
  • Ułóż zawinięte w serowy płaszczyk szparagi na rozgrzanym ruszcie i piecz do momentu, gdy ser się delikatnie rozpuści.

 

Szparagi upieczone w ten sposób podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem.

 

Smacznego!

Zielone szparagi z czosnkiem z grilla węglowego – przepis

Składniki:

  • 1 pęczek świeżych zielonych szparagów,
  • 4 łyżki oleju, np. sezamowego lub rzepakowego,
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
  • sól.

 

Potrzebne również będą: 2 długie patyczki do szaszłyków oraz (opcjonalnie) pędzelek do smarowania oliwą.

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i delikatnie osusz szparagi i oderwij łykowatą zdrewniałą dolną część.
  • Wymieszaj olej z czosnkiem i solą.
  • Każdy szparag natrzyj smakową oliwą.
  • Nabij szparagi na patyczki, tworząc płotek.
  • Połóż szparagowy płotek na rozgrzanym ruszcie w taki sposób, by główki łodyżek znalazły się w najchłodniejszym miejscu. Piecz z obu stron na złoty kolor przez około 5-9 minut.

 

Przygotowane w ten sposób szparagi są znakomite jako dodatek do innych dań z grilla lub jako przekąska.

 

Smacznego!

Smażone szparagi
© littleny/Fotolia.com
Styl życia
Zielone szparagi z patelni – szybki i prosty obiad
Szparagi zielone z patelni to idealny pomysł na szybki, a przy tym bardzo smaczny posiłek. Najszybciej poddają się obróbce termicznej zielone szparagi, które też nie wymagają dodatkowego obierania ze skórki. Mogą być podawane samodzielnie lub z dodatkami np. serem lub sosem.

Szparagi zielone z patelni to idealny pomysł na szybki, a przy tym bardzo smaczny posiłek. Najszybciej poddają się obróbce termicznej zielone szparagi, które też nie wymagają dodatkowego obierania ze skórki. Mogą być podawane samodzielnie lub z dodatkami np. serem lub sosem.   Sezon na szparagi zaczyna się w kwietniu i trwa do czerwca – to najlepszy moment na to, by kupić świeże warzywo. Przygotowanie zielonych szparagów do smażenia Zielone szparagi, w przeciwieństwie do białych i fioletowych, nie mają skórki, którą trzeba obrać. Wystarczy więc je umyć i oderwać lub odkroić zdrewniałe końcówki. Przed smażeniem lepiej też je osuszyć, ponieważ woda skapująca z łodyg prosto na gorący tłuszcz może zacząć pryskać i boleśnie poparzyć. Szparagi można połamać lub pokroić na mniejsze kawałki, zwłaszcza gdy patelnia jest niewielka. Jakie dodatki pasują do smażonych zielonych szparagów? Smażone szparagi mogą być posypane serem – najlepiej startym parmezanem, ale wielbiciele ciągnących się przysmaków mogą go śmiało zastąpić np. goudą lub serem edamskim, które także dobrze się topią pod wpływem temperatury. Szparagi z patelni można również polać sosem , tak jak robi się to z gotowanymi szparagami. Najpopularniejsze są sosy beszamelowy, serowy, holenderski i maślany. Masz ochotę na przepyszne zielone szparagi z patelni? Wejdź na tę stronię i koniecznie wykorzystaj PizzaPortal kod rabatowy . 3 szybkie przepisy na szparagi z patelni Proste zielone szparagi z patelni z dodatkiem masła   Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła śmietankowego, przyprawy: czarny pieprz, biały pieprz, sól   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności:...

Szparagi z boczkiem
© sebastianreuter/Fotolia.com
Styl życia
Szparagi z boczkiem, w szynce i z kurczakiem – przepisy kulinarne na obiad ze szparagami
Dania ze szparagami to świetny pomysł na kulinarną inaugurację lata. Sezon na szparagi zaczyna się w połowie maja i kończy pod koniec czerwca. Jest to czas na to, aby wypróbować szparagi w różnych wariantach, np. jako danie obiadowe z kurczakiem, boczkiem albo szynką.

Dania ze szparagami to świetny pomysł na kulinarną inaugurację lata. Sezon na szparagi zaczyna się w połowie maja i kończy pod koniec czerwca. Jest to czas na to, aby wypróbować szparagi w różnych wariantach, np. jako danie obiadowe z kurczakiem, boczkiem albo szynką.   Białe szparagi należy dokładnie obrać ze skórki, aby nie były gorzkie i łykowate, kierując się od góry (spod główki) do dołu. Szparagów zielonych nie trzeba obierać. Obiadowe danie ze szparagami i kurczakiem Składniki (2 porcje dania): pęczek białych szparagów , piersi kurczaka, 3 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, świeże: sałata, rukola albo szpinak.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej szczyptę soli. Wody powinno być tylko tyle, żeby zakryła szparagi. Do wrzącej wody wrzuć obrane szparagi. Powinny się one w niej gotować przez 4 minuty. Po 4 minutach wyjmij szparagi, połóż je w durszlaku lub sicie i polej zimną wodą. Pokrój mięso na filety Posyp mięso z obu stron solą, pieprzem oraz papryką. Usmaż przyprawione mięso na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Kiedy mięso przyrumieni się z obu stron, a po przekrojeniu będzie białe, wrzuć na patelnię szparagi i przez 2 minuty duś razem z mięsem. Danie jest gotowe. Możesz podawać je ze świeżą rukolą , sałatą, świeżym albo duszonym z czosnkiem szpinakiem. Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i parmezanem Składniki (2 porcje): pęczek zielonych szparagów, tyle plasterków szynki parmeńskiej, ile jest szparagów w pęczku, 3 łyżki startego parmezanu, dwa ząbki czosnku, oliwa z...

Makaron z sosem szparagowym.
©Lorenzo Buttitta/Fotolia.com
Styl życia
Sos szparagowy: 2 przepisy – ze szparagów konserwowych i świeżych. Przepis na makaron z sosem szparagowym
Sos szparagowy to wykwintny dodatek do dań. Ma bardzo delikatny smak dlatego najlepiej komponuje się z wyrazistymi dodatkami, takimi jak: chili, czarny pieprz oraz smażona cebulka. Szparagowy specjał jest wyśmienity do dań z grilla, np. karczochów.

Sos szparagowy to wykwintny dodatek do dań. Ma bardzo delikatny smak dlatego najlepiej komponuje się z wyrazistymi dodatkami, takimi jak: chili, czarny pieprz oraz smażona cebulka. Szparagowy specjał jest wyśmienity do dań z grilla, np. karczochów.   Sos szparagowy będzie miał aksamitną konsystencję, jeżeli po zblendowaniu wszystkich składników zostanie przetarty przez gęste sito. Można go podawać na zimno i na ciepło. Sos można przygotować zarówno ze świeżych, pieczonych, jak i marynowanych szparagów . Przepis na sos szparagowy ze szparagów konserwowych Składniki: 1 słoik (200-250 ml) zielonych lub białych szparagów w zalewie, 1 puszka groszku konserwowego , 3 małe serki topione śmietankowe, 100 ml śmietany 30 % , 1 cukrowa cebula, 1 ząbek czosnku, sól, olej do smażenia, np. rzepakowy, czarny świeżo mielony pieprz, garść siekanej drobno natki pietruszki.   Sposób przygotowania: Cebulę obierz, pokrój w pióra i zeszklij na oleju. Pod koniec smażenia dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Odcedź szparagi z zalewy i pokrój w małą kosteczkę, dodaj do cebuli i czosnku. Dodaj serki i podgrzewaj całość, delikatnie mieszając. Zdejmij patelnię z ognia, posól i wsyp szczyptę pieprzu oraz natkę pietruszki.   Przygotowany w ten sposób sos szparagowy jest znakomitym towarzystwem do pieczonej papryki oraz dań z makaronem lub ryżem.   Smacznego! Przepis na sos ze świeżych szparagów Składniki: pęczek świeżych zielonych lub białych szparagów, sól, szczypta sproszkowanego chili (opcjonalnie), 2 łyżeczki masła śmietankowego, 1 łyżka mąki pszennej, 300 ml bulionu warzywnego.   Sposób przygotowania:...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik