Szparagi z grilla to pyszne i ekspresowe w przygotowaniu danie. Do grillowania najlepsze są zielone szparagi, ponieważ mają bardziej zwartą strukturę niż białe czy zielone. Warzywo najlepiej smakuje w towarzystwie wyrazistych w smaku dodatków, takich jak: parmezan, czosnek lub chili.

Reklama

Do grillowania szparagi można przebić patyczkami do szaszłyków, tworząc wzór warzywnego płotku. Wówczas stanowią bardzo dekoracyjny akcent i ciekawe urozmaicenie grill party.

Szparagi grillowane na patelni z parmezanem – przepis

Składniki:

  • 1 pęczek świeżych zielonych szparagów,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • sól.

Zobacz także

Sposób przygotowania:

  • Umyj i delikatnie osusz szparagi i oderwij łykowatą zdrewniałą dolną część.
  • Rozgrzej na patelni olej z masłem.
  • Smaż szparagi z obu stron przez około 3 minuty każdą. Jeżeli lubisz bardzo miękkie szparagi, wydłuż czas o 2-5 minut.
  • Zdejmij patelnię z ognia, oprósz solą i posyp szparagi parmezanem.

Szparagi z parmezanem świetnie smakują z czosnkowymi grzankami lub pieczonymi batatami.

Smacznego!

Pieczone szparagi z grilla elektrycznego - przepis

Składniki:

  • 1 pęczek świeżych zielonych szparagów,
  • plastry sera żółtego – tyle ile jest szparagów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pół łyżeczki sosu sojowego jasnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść świeżego i posiekanego drobno tymianku, oregano lub kopru.

Potrzebne również będą wykałaczki – około 20-30 sztuk.

Sposób przygotowania:

  • Umyj i delikatnie osusz szparagi i oderwij łykowatą zdrewniałą dolną część.
  • W małej miseczce wymieszaj olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym i wybranym ziołem.
  • Każdy szparag natrzyj smakowym olejem, następnie wszystkie podpiecz na ruszcie przez około 3 minuty z każdej strony, po czym każdy pęd owiń plastrem sera i przekłuj wykałaczką.
  • Ułóż zawinięte w serowy płaszczyk szparagi na rozgrzanym ruszcie i piecz do momentu, gdy ser się delikatnie rozpuści.

Szparagi upieczone w ten sposób podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Zielone szparagi z czosnkiem z grilla węglowego – przepis

Składniki:

  • 1 pęczek świeżych zielonych szparagów,
  • 4 łyżki oleju, np. sezamowego lub rzepakowego,
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
  • sól.

Potrzebne również będą: 2 długie patyczki do szaszłyków oraz (opcjonalnie) pędzelek do smarowania oliwą.

Sposób przygotowania:

  • Umyj i delikatnie osusz szparagi i oderwij łykowatą zdrewniałą dolną część.
  • Wymieszaj olej z czosnkiem i solą.
  • Każdy szparag natrzyj smakową oliwą.
  • Nabij szparagi na patyczki, tworząc płotek.
  • Połóż szparagowy płotek na rozgrzanym ruszcie w taki sposób, by główki łodyżek znalazły się w najchłodniejszym miejscu. Piecz z obu stron na złoty kolor przez około 5-9 minut.

Przygotowane w ten sposób szparagi są znakomite jako dodatek do innych dań z grilla lub jako przekąska.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama