Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Szparagi z boczkiem
© sebastianreuter/Fotolia.com
Styl życia

Szparagi z boczkiem, w szynce i z kurczakiem – przepisy kulinarne na obiad ze szparagami

Dania ze szparagami to świetny pomysł na kulinarną inaugurację lata. Sezon na szparagi zaczyna się w połowie maja i kończy pod koniec czerwca. Jest to czas na to, aby wypróbować szparagi w różnych wariantach, np. jako danie obiadowe z kurczakiem, boczkiem albo szynką.

Dania ze szparagami to świetny pomysł na kulinarną inaugurację lata. Sezon na szparagi zaczyna się w połowie maja i kończy pod koniec czerwca. Jest to czas na to, aby wypróbować szparagi w różnych wariantach, np. jako danie obiadowe z kurczakiem, boczkiem albo szynką.

 

Białe szparagi należy dokładnie obrać ze skórki, aby nie były gorzkie i łykowate, kierując się od góry (spod główki) do dołu. Szparagów zielonych nie trzeba obierać.

Obiadowe danie ze szparagami i kurczakiem

Składniki (2 porcje dania):

  • pęczek białych szparagów,
  • piersi kurczaka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeże: sałata, rukola albo szpinak.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej szczyptę soli. Wody powinno być tylko tyle, żeby zakryła szparagi.
  • Do wrzącej wody wrzuć obrane szparagi. Powinny się one w niej gotować przez 4 minuty.
  • Po 4 minutach wyjmij szparagi, połóż je w durszlaku lub sicie i polej zimną wodą.
  • Pokrój mięso na filety
  • Posyp mięso z obu stron solą, pieprzem oraz papryką.
  • Usmaż przyprawione mięso na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego.
  • Kiedy mięso przyrumieni się z obu stron, a po przekrojeniu będzie białe, wrzuć na patelnię szparagi i przez 2 minuty duś razem z mięsem.

Danie jest gotowe. Możesz podawać je ze świeżą rukolą, sałatą, świeżym albo duszonym z czosnkiem szpinakiem.

Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i parmezanem

Składniki (2 porcje):

  • pęczek zielonych szparagów,
  • tyle plasterków szynki parmeńskiej, ile jest szparagów w pęczku,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • dwa ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziemniaki.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wrzuć szparagi na wrzącą, osoloną wodę i gotuj je przez 4 minuty.
  • Obierz i ugotuj ziemniaki.
  • Odcedź szparagi.
  • Każdego szparaga owiń plasterkiem szynki parmeńskiej.
  • Szparagi w szynce układaj w naczyniu żaroodpornym.
  • Pomiędzy szparagami układaj ugotowane i odsączone ziemniaki.
  • Posiekaj czosnek i posyp nim szparagi i ziemniaki.
  • Przypraw wszystko pieprzem i odrobiną soli.
  • Następnie skrop oliwą z oliwek.
  • Posyp startym parmezanem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 15-20 minut.

Szparagi z boczkiem i jajkiem sadzonym

Składniki (2 porcje):

  • pęczek zielonych szparagów,
  • tyle cienkich plasterków boczku, ile jest szparagów w pęczku,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 jajka.

 

Czas przygotowania: 30-35 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Szparagi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 4 minuty.
  • Odcedź szparagi i owiń je plasterkami boczku.
  • Wysmaruj oliwą naczynie żaroodporne i ułóż w nim szparagi.
  • Posyp szparagi pieprzem.
  • Wstaw do rozgrzanego na 190 stopni Celsjusza piekarnika na 15-20 minut.
  • Przygotuj na patelni jajka sadzone.
  • Wyłóż szparagi na talerze, obok nich połóż jajko.
  • Posyp danie posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego!


Smażone szparagi
© littleny/Fotolia.com
Styl życia
Zielone szparagi z patelni – szybki i prosty obiad
Szparagi zielone z patelni to idealny pomysł na szybki, a przy tym bardzo smaczny posiłek. Najszybciej poddają się obróbce termicznej zielone szparagi, które też nie wymagają dodatkowego obierania ze skórki. Mogą być podawane samodzielnie lub z dodatkami np. serem lub sosem.

Szparagi zielone z patelni to idealny pomysł na szybki, a przy tym bardzo smaczny posiłek. Najszybciej poddają się obróbce termicznej zielone szparagi, które też nie wymagają dodatkowego obierania ze skórki. Mogą być podawane samodzielnie lub z dodatkami np. serem lub sosem.   Sezon na szparagi zaczyna się w kwietniu i trwa do czerwca – to najlepszy moment na to, by kupić świeże warzywo. Przygotowanie zielonych szparagów do smażenia Zielone szparagi, w przeciwieństwie do białych i fioletowych, nie mają skórki, którą trzeba obrać. Wystarczy więc je umyć i oderwać lub odkroić zdrewniałe końcówki. Przed smażeniem lepiej też je osuszyć, ponieważ woda skapująca z łodyg prosto na gorący tłuszcz może zacząć pryskać i boleśnie poparzyć. Szparagi można połamać lub pokroić na mniejsze kawałki, zwłaszcza gdy patelnia jest niewielka. Jakie dodatki pasują do smażonych zielonych szparagów? Smażone szparagi mogą być posypane serem – najlepiej startym parmezanem, ale wielbiciele ciągnących się przysmaków mogą go śmiało zastąpić np. goudą lub serem edamskim, które także dobrze się topią pod wpływem temperatury. Szparagi z patelni można również polać sosem , tak jak robi się to z gotowanymi szparagami. Najpopularniejsze są sosy beszamelowy, serowy, holenderski i maślany. Masz ochotę na przepyszne zielone szparagi z patelni? Wejdź na tę stronię i koniecznie wykorzystaj PizzaPortal kod rabatowy . 3 szybkie przepisy na szparagi z patelni Proste zielone szparagi z patelni z dodatkiem masła   Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła śmietankowego, przyprawy: czarny pieprz, biały pieprz, sól   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności:...

Szparagi z szynką
© nblxer/Fotolia.com
Styl życia
4 szybkie przepisy na dania ze szparagami
Proste dania ze szparagami bazują na gotowanych na parze bądź grillowanych szparagach. Można je też krótko gotować w osolonym wrzątku lub piec w piekarniku.

Proste dania ze szparagami bazują na gotowanych na parze bądź grillowanych szparagach. Można je też krótko gotować w osolonym wrzątku lub piec w piekarniku.   Z trakcie krótkiego sezonu na szparagi warto użyć ich zielonych i białych odmian do przygotowania licznych potraw z wykorzystaniem szparagów. Szparagi z jajkiem - przepis Aby szparagi zachowały swój unikalny kolor, głębię smaku i jędrność, upiecz je zamiast gotować . Pieczone szparagi z jajkami na półmiękko to delikatna i dietetyczne potrawa.   Składniki: 2 pęczki szparagów, 4 jajka, 10 dag masła, sól.   Czas wykonania: 20 minut (z nagrzewaniem piekarnika) Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Nagrzej piekarnik do 230°. Dokładnie umyj szparagi, odetnij ich stwardniałe końcówki. Podziel masło na 2 części, jedną połową lekko posmaruj naczynie do zapiekania. Pozostałe po smarowaniu masło z pierwszej połowy pokrój w kostki i ułóż je równomiernie na dnie naczynia. Na maśle ułóż szparagi, lekko je posól i posyp pokrojonym w kostkę masłem z drugiej połowy. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Przewróć szparagi na drugą stronę i wstaw na kolejne 3 minuty. Delikatnie wbij na wierzch jajka, posól i piecz około 3 minut do ścięcia białek – żółtka maja pozostać półpłynne. Podawaj z bagietką i schłodzonym, białym winem. Zielone szparagi z szynką parmeńską i serem Składniki: 8 szparagów, 6 plastrów szynki parmeńskiej, 30 g parmezanu, świeżo zmielony czarny pieprz, gotowy sos winegret, natka pietruszki do przybrania.   Czas wykonania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Jeśli trzeba, odłam stwardniałe końcówki i obierz szparagi . Dokładnie je umyj i pokrój na...

Szparagi z grilla podane z łososiem.
©karepa/Fotolia.com
Styl życia
Grillowane szparagi: na patelni, grillu elektrycznym i grillu węglowym – 3 proste i szybkie w przygotowaniu przepisy
Szparagi z grilla to pyszne i ekspresowe w przygotowaniu danie. Do grillowania najlepsze są zielone szparagi, ponieważ mają bardziej zwartą strukturę niż białe czy zielone. Warzywo najlepiej smakuje w towarzystwie wyrazistych w smaku dodatków, takich jak: parmezan, czosnek lub chili.

Szparagi z grilla to pyszne i ekspresowe w przygotowaniu danie. Do grillowania najlepsze są zielone szparagi, ponieważ mają bardziej zwartą strukturę niż białe czy zielone. Warzywo najlepiej smakuje w towarzystwie wyrazistych w smaku dodatków, takich jak: parmezan, czosnek lub chili.   Do grillowania szparagi można przebić patyczkami do szaszłyków, tworząc wzór warzywnego płotku. Wówczas stanowią bardzo dekoracyjny akcent i ciekawe urozmaicenie grill party . Szparagi grillowane na patelni z parmezanem – przepis Składniki: 1 pęczek świeżych zielonych szparagów , 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka masła klarowanego, 3 łyżki tartego parmezanu, sól.   Sposób przygotowania: Umyj i delikatnie osusz szparagi i oderwij łykowatą zdrewniałą dolną część. Rozgrzej na patelni olej z masłem. Smaż szparagi z obu stron przez około 3 minuty każdą. Jeżeli lubisz bardzo miękkie szparagi, wydłuż czas o 2-5 minut. Zdejmij patelnię z ognia, oprósz solą i posyp szparagi parmezanem.   Szparagi z parmezanem świetnie smakują z czosnkowymi grzankami lub pieczonymi batatami.   Smacznego! Pieczone szparagi z grilla elektrycznego - przepis Składniki: 1 pęczek świeżych zielonych szparagów , plastry sera żółtego – tyle ile jest szparagów 2 łyżki oleju rzepakowego, pół łyżeczki sosu sojowego jasnego, 3 ząbki czosnku, garść świeżego i posiekanego drobno tymianku, oregano lub kopru.   Potrzebne również będą wykałaczki – około 20-30 sztuk.   Sposób przygotowania: Umyj i delikatnie osusz szparagi i oderwij łykowatą zdrewniałą dolną część. W małej miseczce wymieszaj olej z przeciśniętym...

Nasze akcje
wyniki konkursu duplo 2021
Fleszstyle

KONKURS! Wygraj zaproszenie na największą imprezę modową w Polsce i inne supernagrody!

Partner
hada-labo-3d-lifting-mask
Fleszstyle

Sposób Japonek na zatrzymanie upływu czasu tkwi w prostocie kosmetyków

Partner
kosmetyki-neutrogena-bright-boost
Fleszstyle

TEST REDAKCJI: Sprawdziłyśmy kosmetyki Neutrogena® Hydro Boost® i Bright Boost!

Partner