kukurydza z grilla
©Vankad/fotolia
Styl życia

Jak grillować warzywa – kilka ważnych informacji i smaczne przepisy

Warzywa z grilla mają wyjątkowy smak ponieważ uzyskują aromat dymu jednocześnie zachowując swoją naturalną świeżość, chrupkość i soczystość.

Warzywa z grilla mają wyjątkowy smak ponieważ uzyskują aromat dymu jednocześnie zachowując swoją naturalną świeżość, chrupkość i soczystość.

Warzywa najlepsze na grilla

Najlepsze warzywa na grilla to cukinia, bakłażan, czosnek i papryka. Świetnie sprawdzają się również szparagi, kukurydza i pieczarki. Twarde warzywa, takie jak ziemniaki, seler czy marchewka wymagają trochę więcej czasu, ewentualnie wcześniejszego obgotowania lub podpieczenia w piekarniku. Przed położeniem na ruszt pamiętajmy, by zawsze skropić je odrobiną oliwy.

Grillowanie warzyw – dodatki

Przygotowując warzywa do grillowania pamiętajmy o przyprawach (takich jak np. tymianek, rozmaryn, bazylia, pieprz, oregano, papryka, cząber, cynamon, imbir), które nie tylko wzbogacą naturalny smak, ale dodatkowo wyśmienicie nasycą je pysznymi zapachami. Warzywa z grilla można podawać jako dodatek do mięs, ale równie dobrze funkcjonują jako samodzielne dania. Na grillu możemy przyrządzić prawie wszystkie wersje rozmaitych potraw. Doskonale sprawdzają się w tym wydaniu szaszłyki, nadziewane cukinie, papryki czy pieczarki. Warzywa z rusztu świetnie nadają się na sałatkę czy kanapkę. Oliwa, smakowe masła i sosy do dań z grilla to równie ważny element uczty. Można używać sosów majonezowych, śmietanowych, serowych, z suszonych śliwek, musztardy, pomidorów lub papryki (np. pasta harissa), przyrządzonych samodzielnie oraz tych gotowych do kupienia w sklepach.

Kanapki z grillowanymi warzywami – przepis

Czas przygotowania:15 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 pełnoziarniste podłużne bułki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 kulka sera mozzarella,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki sosu sojowego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 2 ogórki konserwowe.

Przygotowanie:

  • Do małej miseczki wlej sos sojowy, olej, dodaj majonez i musztardę. Wymieszaj dokładnie, dodaj pieprz i wstaw do lodówki.
  • Warzywa umyj, oczyść, pokrój w plastry i oprósz solą. Cukinię delikatnie posól i odstaw w miseczce na bok, aby puściła sok.

Czosnek obierz, skrop oliwą, dodaj listek świeżej bazylii, zawiń w folię aluminiową.

  • Na naoliwionym ruszcie ułóż warzywa i zawinięty w folię czosnek, grilluj je około 3-4 minut. Paprykę i czosnek zostaw na dodatkowe 5-7 minut.
  • Bułki przekrój na pół przyłóż wewnętrzną stroną do rusztu i opiekaj około 2 minut. Posmaruj upieczonym czosnkiem i sosem majonezowo-musztardowym.
  • Warzywa układaj w bułkach przekładając plastrami mozzarelli. Owiń bułki w folię aluminiową i grilluj około 2-3 minut. W tym czasie bułki się podgrzeją a ser smakowicie rozpuści.

Kukurydza z grilla z masłem pomidorowym – przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • pół kostki masła,
  • 4 kolby kukurydzy,
  • łyżka oleju,
  • pół łyżeczki sosu sojowego,
  • pół słoika suszonych pomidorów,
  • garść listków świeżej bazylii,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Oczyść kukurydzę, posmaruj olejem wymieszanym z sosem sojowym i grilluj na rozgrzanym ruszcie około 20 minut często obracając.
  • W tym czasie przygotuj smarowidło – zblenduj pomidory z masłem, solą, pieprzem i świeżą bazylią
  • Kolby kukurydzy połam na kawałki, nabij na wykałaczki i jedz smarując pomidorowym masłem.

Smacznego!


trzy rodzaje papryki
©viperagp/fotolia
Styl życia
Grillowana papryka jako sos lub przekąska z fetą
Grillowana papryka jest dobrym dodatkiem do potraw mięsnych, dip paprykowy świetnie nadaje się też do słonych przekąsek. Możesz wykonać z niej samodzielną potrawę, dodając ser feta i zioła. Sprawdź nasze przepisy

Grillowana papryka jest dobrym dodatkiem do potraw mięsnych, dip paprykowy świetnie nadaje się też do słonych przekąsek. Możesz wykonać z niej samodzielną potrawę, dodając ser feta i zioła. Sprawdź nasze przepisy   Grillowana papryka staje się hitem w sezonie grillowym, ale można ją przygotować również w domowym piekarniku – niezależnie od sezonu.   Grillowana papryka w postaci sosu Sos jako dodatek do mięs, przekąsek lub do makaronu możesz przyrządzić z pieczonej i z grillowanej papryki.   Składniki: 3 duże papryki, ½ l przecieru pomidorowego, 1 cebula , 2 ząbki czosnku , garść świeżych liści bazylii, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, sól, 4 łyżki oliwy.   Poziom trudności: łatwe Czas wykonania: 30 minut   Sposób przyrządzenia:   Paprykę umyj, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Pokrop warzywo oliwą z oliwek i ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj do momentu, aż skórka będzie bardzo ciemna, a miąższ stanie się miękki. Zdejmij paprykę z rusztu i poczekaj, aż trochę ostygnie, a potem zdejmij skórkę. Wskazówka: Taka papryka nadaje się jako dodatek do hummusu i na kanapki.   Na patelni podsmaż na oliwie 1 cebulę pokrojoną w kostkę z 2 ząbkami czosnku. Dodaj paprykę i drobno posiekaną bazylię, paprykę w proszku i sól . Podsmażaj przez około 4 minuty, a następnie zalej przecierem pomidorowym. Duś przez 20 minut. Zawartość patelni lekko ostudź, przelej do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładko.   Grillowana papryka z serem feta i czosnkiem Składniki: 2 duże papryki, 4 ząbki czosnku, 150 g sera typu feta, oliwa do skropienia papryki, sól, pieprz, kilka świeżych listków bazylii.   Poziom trudności: łatwe Czas wykonania: 30 minut...

Przepisy na szaszłyki z grilla
© fortyforks/Adobe Stock
Styl życia
Grill na diecie - przepisy na dietetyczne potrawy z grilla
Grill na diecie - przepisy na dietetyczne potrawy z grilla

Grillowanie to jeden z najbardziej popularnych sposobów spędzania letnich wieczorów z rodziną i znajomymi. Odpowiednio dobrane i przygotowane potrawy z grilla wcale nie muszą być kaloryczne. Świeże ryby, chude mięso i chrupiące warzywa świetnie sprawdzą się na ruszcie. Poniżej znajdziecie dietetyczne przepisy na grilla , idealne dla osób na diecie. Przepis na dietetyczne szaszłyki z piersią kurczaka i warzywami Składniki na szaszłyki z grilla 2 papryki (czerwona i żółta/zielona) 3 cebule podwójna pierś kurczaka przyprawy: sól, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek, pieprz ziołowy 2 łyżki oleju Jak zrobić dietetyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami? Filet z kurczaka pokroić w duża kostkę. Olej zmieszać z przyprawami - do powstałej marynaty wrzucić mięso. Zostawić na godzinę w marynacie. Przez ten czas przygotować resztę składników. Cebulę pokroić w plastry, paprykę w duża kostkę. Składniki nabijać naprzemiennie na patyk. Polać resztą marynaty. Grillować około 15-20 minut. Przewracać raz na jakiś czas. Podawać ze świeżym sosem tzatziki. Przepis na łososia z grilla Składniki na łososia z grilla łosoś w dzwonkach lub filet z łososia cytryna przyprawy: sól, pieprz, koperek Jak zrobić dietetycznego łososia z grilla? Filet z łososia pokroić na na kawałki lub pozostawić dzwonki. Rybę skropić obficie cytryną. W miseczce zmieszać przyprawy i natrzeć nimi łososia. Odstaw na pół godziny. Grilluj przez 12-15 minut na mocno rozgrzanym grillu. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych sałat i pomidorkami koktajlowymi. Grillowane warzywa - dietetyczne dodatki na grilla Grillowane warzywa to idealny wybór na...

grill
Pixabay/szpadi/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Bezmięsne potrawy na grilla
Nasze nawyki sprawiają, że potrawy na grilla najczęściej kojarzą się z mięsem, zwłaszcza z kiełbasą. Warto, jeśli nie całkiem zastąpić, to przynajmniej wzbogacić menu o inne propozycje kulinarne. Pyszne potrawy na grilla możesz zrobić z cukinii, bakłażana, papryki, pieczarek, sera pleśniowego czy bananów.

Nasze nawyki sprawiają, że potrawy na grilla najczęściej kojarzą się z mięsem, zwłaszcza z kiełbasą. Warto, jeśli nie całkiem zastąpić, to przynajmniej wzbogacić menu o inne propozycje kulinarne. Pyszne potrawy na grilla możesz zrobić z cukinii, bakłażana, papryki, pieczarek, sera pleśniowego czy bananów. Potrawy na grilla bez mięsa – trzy propozycje Grillowane warzywa z serem feta Rada: Jeśli lubisz chrupiące potrawy, możesz uprażyć pestki dyni, a następnie posypać nimi ser feta. Potrawa smakuje najlepiej na ciepło.   Składniki: 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 papryka, 10 pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz, sól, posiekana pietruszka, 200 gramów sera feta. Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Przeciśnij czosnek przez praskę. 2. Wymieszaj czosnek z oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. 3. Umyj warzywa. 4. Obierz bakłażana, cukinię, pieczarki i cebulę. 5. Usuń gniazdo nasienne z papryki. 6. Pokrój paprykę na pionowe paski. 7. Cukinię, bakłażan i pieczarki pokrój na małe kawałki. 8. Pieczarki pokrój na ćwiartki. 9. Warzywa połóż na grillu. 10. Grilluj warzywa z obu stron. 11. Ser pokrój na małe kawałki. 12. Wszystkie warzywa przełóż do miski. 13. Wlej sos z oliwy. 14. Wymieszaj dokładnie warzywa z sosem. 15. Posyp warzywa serem. 16. Do potrawy dodaj posiekaną pietruszkę. Grillowany ser pleśniowy w panierce Rada:   Ser przekładaj za pomocą drewnianej szpatułki lub szczypców. Podczas przyrządzania nie przekłuwaj sera widelcem, ponieważ w środku ma postać płynną. Grillowana...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner