
Warzywa z grilla mają wyjątkowy smak ponieważ uzyskują aromat dymu jednocześnie zachowując swoją naturalną świeżość, chrupkość i soczystość.
Warzywa najlepsze na grilla
Najlepsze warzywa na grilla to cukinia, bakłażan, czosnek i papryka. Świetnie sprawdzają się również szparagi, kukurydza i pieczarki. Twarde warzywa, takie jak ziemniaki, seler czy marchewka wymagają trochę więcej czasu, ewentualnie wcześniejszego obgotowania lub podpieczenia w piekarniku. Przed położeniem na ruszt pamiętajmy, by zawsze skropić je odrobiną oliwy.
Grillowanie warzyw – dodatki
Przygotowując warzywa do grillowania pamiętajmy o przyprawach (takich jak np. tymianek, rozmaryn, bazylia, pieprz, oregano, papryka, cząber, cynamon, imbir), które nie tylko wzbogacą naturalny smak, ale dodatkowo wyśmienicie nasycą je pysznymi zapachami. Warzywa z grilla można podawać jako dodatek do mięs, ale równie dobrze funkcjonują jako samodzielne dania. Na grillu możemy przyrządzić prawie wszystkie wersje rozmaitych potraw. Doskonale sprawdzają się w tym wydaniu szaszłyki, nadziewane cukinie, papryki czy pieczarki. Warzywa z rusztu świetnie nadają się na sałatkę czy kanapkę. Oliwa, smakowe masła i sosy do dań z grilla to równie ważny element uczty. Można używać sosów majonezowych, śmietanowych, serowych, z suszonych śliwek, musztardy, pomidorów lub papryki (np. pasta harissa), przyrządzonych samodzielnie oraz tych gotowych do kupienia w sklepach.
Kanapki z grillowanymi warzywami – przepis
Czas przygotowania:15 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 2 pełnoziarniste podłużne bułki,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cukinia,
- 1 kulka sera mozzarella,
- 2 łyżki oleju,
- pół łyżeczki sosu sojowego,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- świeżo mielony pieprz,
- 2 ogórki konserwowe.
Przygotowanie:
- Do małej miseczki wlej sos sojowy, olej, dodaj majonez i musztardę. Wymieszaj dokładnie, dodaj pieprz i wstaw do lodówki.
- Warzywa umyj, oczyść, pokrój w plastry i oprósz solą. Cukinię delikatnie posól i odstaw w miseczce na bok, aby puściła sok.
Czosnek obierz, skrop oliwą, dodaj listek świeżej bazylii, zawiń w folię aluminiową.
- Na naoliwionym ruszcie ułóż warzywa i zawinięty w folię czosnek, grilluj je około 3-4 minut. Paprykę i czosnek zostaw na dodatkowe 5-7 minut.
- Bułki przekrój na pół przyłóż wewnętrzną stroną do rusztu i opiekaj około 2 minut. Posmaruj upieczonym czosnkiem i sosem majonezowo-musztardowym.
- Warzywa układaj w bułkach przekładając plastrami mozzarelli. Owiń bułki w folię aluminiową i grilluj około 2-3 minut. W tym czasie bułki się podgrzeją a ser smakowicie rozpuści.
Kukurydza z grilla z masłem pomidorowym – przepis
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- pół kostki masła,
- 4 kolby kukurydzy,
- łyżka oleju,
- pół łyżeczki sosu sojowego,
- pół słoika suszonych pomidorów,
- garść listków świeżej bazylii,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Oczyść kukurydzę, posmaruj olejem wymieszanym z sosem sojowym i grilluj na rozgrzanym ruszcie około 20 minut często obracając.
- W tym czasie przygotuj smarowidło – zblenduj pomidory z masłem, solą, pieprzem i świeżą bazylią
- Kolby kukurydzy połam na kawałki, nabij na wykałaczki i jedz smarując pomidorowym masłem.
Smacznego!
- Tymbaliki są świetnym pomysłem na niedzielną przekąskę. Oto przepis na galaretę z kurczaka.
- Skrzydełka w coli przyciągną uwagę bliskich i znajomych. Przekąska świetnie sprawdzi się na imprezę urodzinową.
- Jeśli nie masz pomysłu na rodzinny obiad, sprawdź przepis na łososia ze szparagami.

Grillowana papryka jest dobrym dodatkiem do potraw mięsnych, dip paprykowy świetnie nadaje się też do słonych przekąsek. Możesz wykonać z niej samodzielną potrawę, dodając ser feta i zioła. Sprawdź nasze przepisy Grillowana papryka staje się hitem w sezonie grillowym, ale można ją przygotować również w domowym piekarniku – niezależnie od sezonu. Grillowana papryka w postaci sosu Sos jako dodatek do mięs, przekąsek lub do makaronu możesz przyrządzić z pieczonej i z grillowanej papryki. Składniki: 3 duże papryki, ½ l przecieru pomidorowego, 1 cebula , 2 ząbki czosnku , garść świeżych liści bazylii, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, sól, 4 łyżki oliwy. Poziom trudności: łatwe Czas wykonania: 30 minut Sposób przyrządzenia: Paprykę umyj, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Pokrop warzywo oliwą z oliwek i ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj do momentu, aż skórka będzie bardzo ciemna, a miąższ stanie się miękki. Zdejmij paprykę z rusztu i poczekaj, aż trochę ostygnie, a potem zdejmij skórkę. Wskazówka: Taka papryka nadaje się jako dodatek do hummusu i na kanapki. Na patelni podsmaż na oliwie 1 cebulę pokrojoną w kostkę z 2 ząbkami czosnku. Dodaj paprykę i drobno posiekaną bazylię, paprykę w proszku i sól . Podsmażaj przez około 4 minuty, a następnie zalej przecierem pomidorowym. Duś przez 20 minut. Zawartość patelni lekko ostudź, przelej do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładko. Grillowana papryka z serem feta i czosnkiem Składniki: 2 duże papryki, 4 ząbki czosnku, 150 g sera typu feta, oliwa do skropienia papryki, sól, pieprz, kilka świeżych listków bazylii. Poziom trudności: łatwe Czas wykonania: 30 minut...

Grillowanie to jeden z najbardziej popularnych sposobów spędzania letnich wieczorów z rodziną i znajomymi. Odpowiednio dobrane i przygotowane potrawy z grilla wcale nie muszą być kaloryczne. Świeże ryby, chude mięso i chrupiące warzywa świetnie sprawdzą się na ruszcie. Poniżej znajdziecie dietetyczne przepisy na grilla , idealne dla osób na diecie. Przepis na dietetyczne szaszłyki z piersią kurczaka i warzywami Składniki na szaszłyki z grilla 2 papryki (czerwona i żółta/zielona) 3 cebule podwójna pierś kurczaka przyprawy: sól, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek, pieprz ziołowy 2 łyżki oleju Jak zrobić dietetyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami? Filet z kurczaka pokroić w duża kostkę. Olej zmieszać z przyprawami - do powstałej marynaty wrzucić mięso. Zostawić na godzinę w marynacie. Przez ten czas przygotować resztę składników. Cebulę pokroić w plastry, paprykę w duża kostkę. Składniki nabijać naprzemiennie na patyk. Polać resztą marynaty. Grillować około 15-20 minut. Przewracać raz na jakiś czas. Podawać ze świeżym sosem tzatziki. Przepis na łososia z grilla Składniki na łososia z grilla łosoś w dzwonkach lub filet z łososia cytryna przyprawy: sól, pieprz, koperek Jak zrobić dietetycznego łososia z grilla? Filet z łososia pokroić na na kawałki lub pozostawić dzwonki. Rybę skropić obficie cytryną. W miseczce zmieszać przyprawy i natrzeć nimi łososia. Odstaw na pół godziny. Grilluj przez 12-15 minut na mocno rozgrzanym grillu. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych sałat i pomidorkami koktajlowymi. Grillowane warzywa - dietetyczne dodatki na grilla Grillowane warzywa to idealny wybór na...

Nasze nawyki sprawiają, że potrawy na grilla najczęściej kojarzą się z mięsem, zwłaszcza z kiełbasą. Warto, jeśli nie całkiem zastąpić, to przynajmniej wzbogacić menu o inne propozycje kulinarne. Pyszne potrawy na grilla możesz zrobić z cukinii, bakłażana, papryki, pieczarek, sera pleśniowego czy bananów. Potrawy na grilla bez mięsa – trzy propozycje Grillowane warzywa z serem feta Rada: Jeśli lubisz chrupiące potrawy, możesz uprażyć pestki dyni, a następnie posypać nimi ser feta. Potrawa smakuje najlepiej na ciepło. Składniki: 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 papryka, 10 pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz, sól, posiekana pietruszka, 200 gramów sera feta. Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: 1. Przeciśnij czosnek przez praskę. 2. Wymieszaj czosnek z oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. 3. Umyj warzywa. 4. Obierz bakłażana, cukinię, pieczarki i cebulę. 5. Usuń gniazdo nasienne z papryki. 6. Pokrój paprykę na pionowe paski. 7. Cukinię, bakłażan i pieczarki pokrój na małe kawałki. 8. Pieczarki pokrój na ćwiartki. 9. Warzywa połóż na grillu. 10. Grilluj warzywa z obu stron. 11. Ser pokrój na małe kawałki. 12. Wszystkie warzywa przełóż do miski. 13. Wlej sos z oliwy. 14. Wymieszaj dokładnie warzywa z sosem. 15. Posyp warzywa serem. 16. Do potrawy dodaj posiekaną pietruszkę. Grillowany ser pleśniowy w panierce Rada: Ser przekładaj za pomocą drewnianej szpatułki lub szczypców. Podczas przyrządzania nie przekłuwaj sera widelcem, ponieważ w środku ma postać płynną. Grillowana...