Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
Smażone szparagi
© littleny/Fotolia.com
Styl życia

Zielone szparagi z patelni – szybki i prosty obiad

Szparagi zielone z patelni to idealny pomysł na szybki, a przy tym bardzo smaczny posiłek. Najszybciej poddają się obróbce termicznej zielone szparagi, które też nie wymagają dodatkowego obierania ze skórki. Mogą być podawane samodzielnie lub z dodatkami np. serem lub sosem.

Szparagi zielone z patelni to idealny pomysł na szybki, a przy tym bardzo smaczny posiłek. Najszybciej poddają się obróbce termicznej zielone szparagi, które też nie wymagają dodatkowego obierania ze skórki. Mogą być podawane samodzielnie lub z dodatkami np. serem lub sosem.

 

Sezon na szparagi zaczyna się w kwietniu i trwa do czerwca – to najlepszy moment na to, by kupić świeże warzywo.

Przygotowanie zielonych szparagów do smażenia

Zielone szparagi, w przeciwieństwie do białych i fioletowych, nie mają skórki, którą trzeba obrać. Wystarczy więc je umyć i oderwać lub odkroić zdrewniałe końcówki. Przed smażeniem lepiej też je osuszyć, ponieważ woda skapująca z łodyg prosto na gorący tłuszcz może zacząć pryskać i boleśnie poparzyć. Szparagi można połamać lub pokroić na mniejsze kawałki, zwłaszcza gdy patelnia jest niewielka.

Jakie dodatki pasują do smażonych zielonych szparagów?

Smażone szparagi mogą być posypane serem – najlepiej startym parmezanem, ale wielbiciele ciągnących się przysmaków mogą go śmiało zastąpić np. goudą lub serem edamskim, które także dobrze się topią pod wpływem temperatury. Szparagi z patelni można również polać sosem, tak jak robi się to z gotowanymi szparagami. Najpopularniejsze są sosy beszamelowy, serowy, holenderski i maślany.

Masz ochotę na przepyszne zielone szparagi z patelni? Wejdź na tę stronię i koniecznie wykorzystaj PizzaPortal kod rabatowy.

3 szybkie przepisy na szparagi z patelni

Proste zielone szparagi z patelni z dodatkiem masła

 

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła śmietankowego,
  • przyprawy: czarny pieprz, biały pieprz, sól

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Po umyciu i oczyszczeniu szparagów i przełóż do głębokiej patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Jeśli się nie mieszczą, możesz je przełamać na pół.

2. Smaż około 8-10 minut, po czym dodaj dwie łyżki masła.

3. Dodaj świeżo zmielony biały i czarny pieprz, posól.

4. Smaż jeszcze 3 minuty.

 

Szybkie zielone szparagi na patelnię z parmezanem

 

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka startego parmezanu,
  • przyprawy: czarny pieprz, sól.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Nalej oliwę z oliwek na patelnię. Na rozgrzaną połóż delikatnie oczyszczone i osuszone zielone szparagi.

2. Smaż 3-4 minuty, aż szparagi odparują i odrobinę zwiędną, ale nie dopuść do tego, by straciły kolor. Cały czas je mieszaj.

3. Usmażone szparagi przełóż na talerz, skrop sokiem z cytryny i posyp świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz startym parmezanem.

 

Szparagi z patelni grillowej

 

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • przyprawy: sól, czarny pieprz.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej patelnię grillową.

2. Oczyszczone szparagi posmaruj oliwą z oliwek i posyp solą.

3. Grilluj szparagi około 10 minut – powinny mieć charakterystyczne ślady po patelni, ale jednocześnie zachować jędrność i zielony kolor.

4. Przełóż na talerz i skrop sokiem z cytryny.

5. Dopraw przyprawami i posyp startym serem.

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Szparagi z boczkiem
© sebastianreuter/Fotolia.com
Styl życia
Szparagi z boczkiem, w szynce i z kurczakiem – przepisy kulinarne na obiad ze szparagami
Dania ze szparagami to świetny pomysł na kulinarną inaugurację lata. Sezon na szparagi zaczyna się w połowie maja i kończy pod koniec czerwca. Jest to czas na to, aby wypróbować szparagi w różnych wariantach, np. jako danie obiadowe z kurczakiem, boczkiem albo szynką.

Dania ze szparagami to świetny pomysł na kulinarną inaugurację lata. Sezon na szparagi zaczyna się w połowie maja i kończy pod koniec czerwca. Jest to czas na to, aby wypróbować szparagi w różnych wariantach, np. jako danie obiadowe z kurczakiem, boczkiem albo szynką.   Białe szparagi należy dokładnie obrać ze skórki, aby nie były gorzkie i łykowate, kierując się od góry (spod główki) do dołu. Szparagów zielonych nie trzeba obierać. Obiadowe danie ze szparagami i kurczakiem Składniki (2 porcje dania): pęczek białych szparagów , piersi kurczaka, 3 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, świeże: sałata, rukola albo szpinak.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej szczyptę soli. Wody powinno być tylko tyle, żeby zakryła szparagi. Do wrzącej wody wrzuć obrane szparagi. Powinny się one w niej gotować przez 4 minuty. Po 4 minutach wyjmij szparagi, połóż je w durszlaku lub sicie i polej zimną wodą. Pokrój mięso na filety Posyp mięso z obu stron solą, pieprzem oraz papryką. Usmaż przyprawione mięso na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Kiedy mięso przyrumieni się z obu stron, a po przekrojeniu będzie białe, wrzuć na patelnię szparagi i przez 2 minuty duś razem z mięsem. Danie jest gotowe. Możesz podawać je ze świeżą rukolą , sałatą, świeżym albo duszonym z czosnkiem szpinakiem. Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i parmezanem Składniki (2 porcje): pęczek zielonych szparagów, tyle plasterków szynki parmeńskiej, ile jest szparagów w pęczku, 3 łyżki startego parmezanu, dwa ząbki czosnku, oliwa z...

Szparagi z grilla podane z łososiem.
©karepa/Fotolia.com
Styl życia
Grillowane szparagi: na patelni, grillu elektrycznym i grillu węglowym – 3 proste i szybkie w przygotowaniu przepisy
Szparagi z grilla to pyszne i ekspresowe w przygotowaniu danie. Do grillowania najlepsze są zielone szparagi, ponieważ mają bardziej zwartą strukturę niż białe czy zielone. Warzywo najlepiej smakuje w towarzystwie wyrazistych w smaku dodatków, takich jak: parmezan, czosnek lub chili.

Szparagi z grilla to pyszne i ekspresowe w przygotowaniu danie. Do grillowania najlepsze są zielone szparagi, ponieważ mają bardziej zwartą strukturę niż białe czy zielone. Warzywo najlepiej smakuje w towarzystwie wyrazistych w smaku dodatków, takich jak: parmezan, czosnek lub chili.   Do grillowania szparagi można przebić patyczkami do szaszłyków, tworząc wzór warzywnego płotku. Wówczas stanowią bardzo dekoracyjny akcent i ciekawe urozmaicenie grill party . Szparagi grillowane na patelni z parmezanem – przepis Składniki: 1 pęczek świeżych zielonych szparagów , 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka masła klarowanego, 3 łyżki tartego parmezanu, sól.   Sposób przygotowania: Umyj i delikatnie osusz szparagi i oderwij łykowatą zdrewniałą dolną część. Rozgrzej na patelni olej z masłem. Smaż szparagi z obu stron przez około 3 minuty każdą. Jeżeli lubisz bardzo miękkie szparagi, wydłuż czas o 2-5 minut. Zdejmij patelnię z ognia, oprósz solą i posyp szparagi parmezanem.   Szparagi z parmezanem świetnie smakują z czosnkowymi grzankami lub pieczonymi batatami.   Smacznego! Pieczone szparagi z grilla elektrycznego - przepis Składniki: 1 pęczek świeżych zielonych szparagów , plastry sera żółtego – tyle ile jest szparagów 2 łyżki oleju rzepakowego, pół łyżeczki sosu sojowego jasnego, 3 ząbki czosnku, garść świeżego i posiekanego drobno tymianku, oregano lub kopru.   Potrzebne również będą wykałaczki – około 20-30 sztuk.   Sposób przygotowania: Umyj i delikatnie osusz szparagi i oderwij łykowatą zdrewniałą dolną część. W małej miseczce wymieszaj olej z przeciśniętym...

Zielone szparagi
© haveseen/Fotolia.com
Styl życia
5 pomysłów na szybkie potrawy ze szparagami
Na przekąskę warto przygotować szparagi z masłem i cytryną, bułką tartą lub zawijane w szynkę i ser. Na obiad sprawdzą się szparagi zapiekane pod beszamelem lub parmezanem.

Na przekąskę warto przygotować szparagi z masłem i cytryną, bułką tartą lub zawijane w szynkę i ser. Na obiad sprawdzą się szparagi zapiekane pod beszamelem lub parmezanem.   Szparagi są wyjątkowo smaczne i zdrowe, szybkie do przyrządzenia, ale nadal niedocenione w polskiej kuchni. Możesz przygotować z nich smaczne dania obiadowe, a także kolacje i przystawki na przyjęcia. Wybór koloru szparagów zależy od twoich upodobań. Dlaczego warto jeść szparagi? Szparagi zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego, witamin C i E, beta-karotenu, inuliny, wapnia, fosforu i potasu. Zapobiegają rozwijaniu się nowotworów, jedzone w ciąży pozwalają prawidłowo rozwijać się płodowi, są moczopędne, niskokaloryczne i sycące. Dzięki nim wspomożesz pracę nerek i układu pokarmowego, a także poprawisz wygląd skóry, włosów i paznokci. Na rynku są dostępne są trzy odmiany szparagów: zielone, białe i fioletowe. Pierwsze z nich są cienkie, aromatyczne i ostre, drugie charakteryzuje łagodny smak i większa grubość. Z kolei szparagi fioletowe są najbardziej unikatowe, a zawierają najwięcej cukru. Szparagi z masłem i cytryną Składniki: 1 pęczek szparagów, 2 łyżki masła, 1 średniej wielkości cytryna (sok oraz skórka), Pół szklanki bulionu warzywnego, Sól, pieprz, inne przyprawy. Sposób przygotowania: Oczyść szparagi, opłucz je i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj masło oraz startą skórkę z cytryny. Po kilku minutach zalej całość bulionem i duś ok. 10 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem, innymi przyprawami i sokiem z cytryny. Szparagi zapiekane pod beszamelem Składniki: 1 pęczek szparagów, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 2 łyżki startego sera żółtego, Sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Sposób przygotowania: Oczyść i umyj szparagi, włóż je do...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner