Słodkie, wiśniowe mufinki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Niebezpieczne słodkości – czy słodzik sukraloza jest zdrowy?

Sukraloza, sprzedawana na polskim rynku jako Splenda, jest nawet 600 razy słodsza niż cukier – w związku z tym jest chętnie wykorzystywana jako słodzik, by zaspokoić chęć na sięgniecie po coś słodkiego.

Sukraloza, sprzedawana na polskim rynku jako Splenda, jest nawet 600 razy słodsza niż cukier – w związku z tym jest chętnie wykorzystywana jako słodzik, by zaspokoić chęć na sięgniecie po coś słodkiego.

Co to jest sukraloza?

Sukraloza jest słodzikiem, który nadaje słodki smak jedzeniu i napojom, jednocześnie nie dodając kalorii ani węglowodanów. Jest zamiennikiem cukru i innych substancji słodzących podczas programów odchudzających, które łączą racjonalne żywienie i aktywność fizyczną. Sukraloza jest wytwarzana z sacharozy lub białego cukru, jednak końcowy produkt pod względem chemicznym różni się od nich. Słodzik pobudza te same kubki smakowe na języku co cukier, jednak nie dostarcza organizmowi żadnych kalorii, ponieważ nie jest metabolizowany. Sukraloza generalnie nie jest wchłaniana przez organizm, a niewielka ilość, która czasowo pozostaje w organizmie, jest wydalana razem z moczem, nie kumulując się w organizmie.

Czy sukraloza jest szkodliwa?

Sukralozę badano wielokrotnie i bardzo intensywnie na całym świecie. Wyniki świadczą o tym, że słodzik ten jest bezpieczny i nie wywołuje negatywnych skutków nawet u osób, które spożywają jego duże ilości. Nie wykazano także szkodliwych skutków dla kobiet w ciąży ani dzieci. Został dopuszczony do stosowania w ponad 80 krajach.

 

Sukraloza nie wpływa także na wahania poziomu cukru we krwi, w związku z tym mogą go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

 

Jednak... najnowsze badania dr S. Schiffman z Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej, przeprowadzane na szczurach, przyniosły niepokojące wyniki. Jak się okazuje, przyjmowanie sukralozy:

  • zmniejszało liczbę dobrych bakterii jelitowych, czego konsekwencją było zwiększenie masy ciała,
  • ograniczało wchłanialność leków,
  • uwalniało toksyczne związki (chloropropanole) pod wpływem wysokiej temperatury,
  • zmieniało odpowiedź organizmu na insulinę i poziom cukru we krwi.

Badania były przeprowadzane, jak już wspomniano, na szczurach, jednak to na podstawie ich reakcji dopuszcza się lub nie produkty. Inne badania z 2013 opublikowane w „Endocrinology&Metabolism” zwróciły uwagę na to, że wszelkie zamienniki cukru są powiązane z cukrzycą typu 2, chorobami serca, zespołem metabolicznym i otyłością.

Czym osłodzić życie?

Jeżeli nie jesteś w stanie całkowicie wyeliminować cukru ze swojej diety, pozwól sobie na posłodzenie kawy czy herbaty i nie obwiniaj się, jeśli zjesz coś słodkiego. Na tyle, ile to możliwe, spróbuj słodzić potrawy bardziej naturalnymi zamiennikami, np. miodem czy stewią. Pamiętaj też, że sukraloza, niezależnie od tego, jakie będą ostateczne wyniki badań, nie jest produktem naturalnym.

 

Fiolki z krwią, w tle pielęgniarka pobiera krew pacjentowi
©Big Face/Fotolia
Styl życia
Doustny test tolerancji glukozy, czyli badanie OGTT
Badanie krzywej cukrowej znane jest także jako badanie obciążenia glukozą, doustny tekst tolerancji glukozy (DTTG) oraz OGTT (ang. Oral Glucose Tolerance Test). Badanie umożliwia wczesne zdiagnozowanie cukrzycy. Przeprowadzane jest na czczo. Przed badaniem należy unikać niektórych leków, stresu i wysiłku fizycznego Wynik testu może też zaburzyć dieta uboga w węglowodany.

Badanie krzywej cukrowej znane jest także jako badanie obciążenia glukozą, doustny tekst tolerancji glukozy (DTTG) oraz OGTT (ang. Oral Glucose Tolerance Test). Badanie umożliwia wczesne zdiagnozowanie cukrzycy. Przeprowadzane jest na czczo. Przed badaniem należy unikać niektórych leków, stresu i wysiłku fizycznego Wynik testu może też zaburzyć dieta uboga w węglowodany.   Badanie OGTT przeprowadzane jest, gdy wyniki potrzebne do rozpoznania cukrzycy nie są jednoznaczne po przeprowadzeniu innych badań (np. glikemii na czczo) lub, gdy stężenie cukru we krwi ma wartość graniczną (poziom glukozy utrzymuje się na poziomie 100 -125 mg%). Na czym polega badanie OGTT? Badanie krzywej cukrowej sprawdza w jaki sposób organizm radzi sobie z dużą dawką (75 g) glukozy spożytej w krótkim czasie. Po wprowadzeniu do organizmu glukozy, organizm powinien wytworzyć taką ilość insuliny, by cukier nie pozostawał w krwioobiegu, a mógł być przetransportowany do tkanek. Wysoki poziom cukru we krwi powoduje hiperglikemię (przecukrzenie) . O czym pamiętać przed wykonaniem badania krzywej cukrowej? Badanie przeprowadzane jest na czczo. Na 8 do 14 godzin przed wykonaniem doustnego testu tolerancji glukozy nie należy jeść żadnych posiłków, palić papierosów, pić alkoholu, mocnej kawy ani herbaty. Można jedynie pić niegazowaną wodę mineralną. Na kolację – dzień przed badaniem – nie zaleca się jedzenia owoców ani słodyczy. Przed zabiegiem (co najmniej na 3 dni) nie należy stosować diety ubogiej w węglowodany. Taka dieta wpływa na poziom glukozy w organizmie i zaburza wyniki testu. Na wynik testu wpływ mają także: wysiłek fizyczny – dzień przed badaniem obciążenia glukozą nie należy obciążać organizmu. Zmęczone mięśnie szybciej absorbują cukier z krwi, co obniża glikemię (stężenie glukozy we krwi),...

cukier brzozowy ksylitol w miseczce
©ded/Fotolia.com
Styl życia
Ksylitol, czyli naturalny zamiennik cukru – wady i zalety stosowania
Ksylitol wyglądem i smakiem przypomina biały cukier. Jest jednak od niego zdrowszy -nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy we krwi. Ponadto ksylitol wykazuje właściwości bakteriobójcze, które są szczególnie przydatne w profilaktyce próchnicy.

Ksylitol wyglądem i smakiem przypomina biały cukier. Jest jednak od niego zdrowszy -nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy we krwi. Ponadto ksylitol wykazuje właściwości bakteriobójcze, które są szczególnie przydatne w profilaktyce próchnicy. Ten zdrowszy zamiennik cukru nie powoduje skoków insuliny u człowieka, natomiast drastycznie zwiększa jej produkcję u psów. Już 1 gram ksylitolu może spowodować poważne konsekwencje zdrowotne u czworonożnego pupila. Cukier brzozowy czy kukurydziany – jak uzyskuje się ksylitol Ksylitol był produkowany już w XIX wieku. Wówczas pozyskiwano go z kory brzozy. Obecnie tylko w Finlandii ksylitol jest cukrem brzozowym. Na masową skalę ksylitol wytwarza się z kukurydzy , która jest o wiele tańsza niż brzozowa kora. W jakiej formie i gdzie można kupić ksylitol Ksylitol jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością oraz w supermarketach. Najczęściej można go dostać w formie krystalicznej (takiej samej jak zwykły, biały cukier), jako drażetki i kostki. Dodawany jest do produktów spożywczych, takich jak: gumy do żucia, dżemy, cukierki. Ksylitol oznaczany jest symbolem: E 300. Ile kalorii ma ksylitol Ksylitol to idealny słodzik dla osób dbających o linię . Ten kukurydziany cukier jest niemal o połowę mniej kaloryczny od popularnej sacharozy (białego cukru). 1 gram ksylitolu to zaledwie 2,5 kcal. Właściwości zdrowotne ksylitolu Ksylitol zawiera błonnik, wapń i fosforany, dzięki czemu jego stosowanie korzystnie wpływa na: kości i zęby – przyspiesza ich remineralizację (odbudowę) zapobiegając tym samym osteoporozie, szkliwo zębów – zmniejszając kwasowość śliny, chroni szkliwo zębów, florę bakteryjną jelit – działa prebiotycznie (przywracające równowagę flory bakteryjnej przewodu pokarmowego), stężenie kolagenu w organizmie . Stosowanie ksylitolu może wpływać na zagęszczenie...

Cukier kokosowy
©janonkas/Fotolia
Styl życia
Stosowanie cukru kokosowego
Cukier kokosowy jest mało rafinowany, nie zawiera sztucznych barwników, ma bardzo niski indeks glikemiczny, jest długotrwałym źródłem energii. Zawiera mnóstwo substancji odżywczych, witamin, przeciwutleniaczy i aminokwasów.

Cukier kokosowy jest mało rafinowany, nie zawiera sztucznych barwników, ma bardzo niski indeks glikemiczny, jest długotrwałym źródłem energii. Zawiera mnóstwo substancji odżywczych, witamin, przeciwutleniaczy i aminokwasów. Właściwości cukru kokosowego Cukier kokosowy uzyskuje się nie z orzechów kokosowych, a słodkiego wodnistego płynu, który wydzielają nacięte pąki kwiatowe palm. Ma wspaniałe walory aromatyczne, dzięki zapachowi karmelu wsypany do miseczki skutecznie zastępuje sztuczne odświeżacze do wnętrz. Cukier z palmy kokosowej składa się głównie z sacharozy, glukozy i fruktozy. Na jego zabarwienie wpływają metody podgrzewania oraz wiek i odmiany palm. Ma niski indeks glikemiczny, nie wywołuje więc skoków poziomu cukru we krwi (bezpieczny dla cukrzyków) i jest długotrwałym źródłem energii. Zawiera dużo substancji odżywczych: potasu, magnezu, cynku, żelaza, witamin B i C, przeciwutleniaczy, aminokwasów, kwasu octowego. Nie zawiera sztucznych barwników, jest mniej rafinowany niż zwykły biały cukier , podobnie jak miód, syrop klonowy czy syrop z brązowego ryżu. Czy cukier kokosowy jest na pewno taki zdrowy? Cukier kokosowy jest zdecydowanie zdrowszą wersją dla osób nie będących w stanie zrezygnować z cukru. Warto wzbogacić o niego swoją dietę, powinien być jednak stosowany z umiarem. Półkilowe opakowanie to wydatek rzędu nawet 25 złotych. Trzeba zawsze sprawdzać przed zakupem, czy na pewno nabywamy cukier z palmy kokosowej, a nie po prostu cukier palmowy, wytwarzany z soków innych palm, np. Palmyra czy Sago.   Cukier kokosowy nie może być uznawany za słodzik i stosowany bez umiaru, gdyż w rzeczywistości jego kaloryczność dorównuje kaloryczności białego cukru. Niski indeks glikemiczny oznacza jedynie, że po zjedzeniu cukru palmowego poziom cukru we krwi rośnie powoli i powoli się później obniża. Ze względu na to, że wchłanianie...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner