Party Stories
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
©HandmadePictures/Fotolia
Styl życia

Jak zrobić sos koperkowy na ciepło na jogurcie naturalnym, śmietanie i mleku: 3 błyskawiczne i łatwe przepisy

Dressing koperkowy można zrobić na bazie śmietany lub mleka. Dietetyczny sos powstanie z jogurtu naturalnego. Do każdego przepisu potrzebny jest pęczek świeżego koperku i mały garnek, w którym połączy się wszystkie składniki. Zrobienie sosu zajmuje 5 minut.

Dressing koperkowy można zrobić na bazie śmietany lub mleka. Dietetyczny sos powstanie z jogurtu naturalnego. Do każdego przepisu potrzebny jest pęczek świeżego koperku i mały garnek, w którym połączy się wszystkie składniki. Zrobienie sosu zajmuje 5 minut.

 

Jeżeli chcesz przyrządzić sos w zielonym kolorze, wystarczy gotowy dressing zmiksować blenderem. Sos na ciepło można podawać z mięsem, gołąbkami, ziemniakami, smażoną rybą i jajkami na twardo.

Sos koperkowy na jogurcie naturalnym, krok po kroku

Składniki (na 3 porcje):

  • 200 mililitrów jogurtu naturalnego (około 3/4 szklanki),
  • 200 mililitrów bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki soli.

 

Czas przygotowania: 5 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Bulion wlej do garnka i zagotuj.
  • Koper umyj, drobno posiekaj i dodaj do rosołu.
  • Dopraw pieprzem, solą i wymieszaj.
  • W oddzielnej miseczce połącz mąkę z jogurtem.
  • Mieszaj, aż nie będzie grudek.
  • Dodaj mąkę do bulionu.
  • Gotuj około 30 sekund cały czas mieszając.
  • Zdejmij sos z ognia.

 

Smacznego!

 

Wejdź na stronę Carrefour promocje i kup wszystkie składniki na pyszny sos koperkowy.

 

Sos koperkowy na śmietanie, krok po kroku

Składniki (na 3 porcje):

  • 400 mililitrów śmietany 30 procentowej,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 1/3 łyżeczki soli.

 

Czas przygotowania: 5 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Koper opłucz wodą, osusz i posiekaj drobno.
  • Do garnka wlej śmietanę.
  • Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj (by nie było grudek).
  • Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
  • Dodaj koper i gotuj około 1 minuty.
  • Zdejmij z ognia i dopraw solą.

 

Smacznego!

Sos koperkowy (bez śmietany) na mleku, krok po kroku

Składniki (na 3 porcje):

  • 200 mililitrów mleka (około 3/4 szklanki),
  • 250 mililitrów bulionu (może być z kostki rosołowej),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 1/3 łyżeczki soli.

 

Czas przygotowania: 5 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  • W małym garnku rozpuść masło.
  • Dodaj mąkę i mieszaj, aż składniki się połączą.
  • Wlej mleko, nie przestając mieszać.
  • Dodaj bulion.
  • Zagotuj całość.
  • Dodaj koper, sól.
  • Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.

 

Smacznego!


©Fanfo/Fotolia
Styl życia
Przepis na sos berneński z estragonem i holenderski z klarowanym masłem
Sos holenderski można podawać z jajkami na twardo. Dressing po dodaniu estragonu i octu winnego zmienia się w sos berneński. Oba są dobrym dodatkiem do łososia lub grillowanego steku.

Sos holenderski można podawać z jajkami na twardo. Dressing po dodaniu estragonu i octu winnego zmienia się w sos berneński. Oba są dobrym dodatkiem do łososia lub grillowanego steku.   Sos berneński, w niektórych przepisach pisany „bearneński” pochodzi z Francji . Jego oryginalna nazwa brzmi: sauce bearnaise. Sos berneński, krok po kroku Składniki (na 4 porcje): 4 jajka, 2 łyżki posiekanej szalotki, 2 łyżki estragonu, 70 mililitrów białego octu winnego (niecałe pół szklanki), pół cytryny, 200 gramów masła, 1/3 łyżeczki soli.   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: W rondlu wymieszaj estragon z szalotką. Dodaj ocet winny i gotuj całość około 5 minut. Odcedź płyn na sitku i wlej do miski. Dodaj żółtka, sok wyciśnięty z cytryny oraz sól i zmiksuj blenderem. Rozpuść masło w garnku i dodaj do reszty składników. Całość dokładnie wymieszaj. Posyp sos odrobiną estragonu.   Smacznego! Sos berneński a holenderski Sos holenderski nie zawiera w sobie octu winnego (tak jak berneński), a do jego zrobienia potrzebne jest masło klarowane . Proces klarowania masła jest oczyszczaniem go z białka , przez co otrzymuje się czysty tłuszcz. Jak klarować masło do sosu holenderskiego? Masło musi zawierać co najmniej 82 procent tłuszczu. Wystarczy rozpuścić masło w rondlu na bardzo małym ogniu. Potrwa to około 15 minut. Na wierzchu płynu pojawi się biała pianka . Należy ją dokładnie zebrać łyżką. Sos holenderski, krok po kroku Składniki (na 4 porcje): 4 jajka, 250 gramów masła (cała kostka), pół cytryny , 2/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki białego pieprzu ....

Pęczotto z warzywami i kurczakiem w glinianym naczyniu.
©timolina/Fotolia.com
Styl życia
Dania z kaszy pęczak – przepis na buraczane pęczotto wegetariańskie oraz wersję z kurczakiem i szpinakiem
Pęczotto jest potrawą przygotowywaną z kaszy pęczak. Doskonale sprawdza się jako danie wegetariańskie. Smakowitym połączeniem jest również pęczotto z kurczakiem i warzywami.

Pęczotto jest potrawą przygotowywaną z kaszy pęczak. Doskonale sprawdza się jako danie wegetariańskie. Smakowitym połączeniem jest również pęczotto z kurczakiem i warzywami.   Kasza pęczak jest uznana za jedną  z najzdrowszych kasz – w swoim składzie zawiera duże ilości witamin z grupy B, witaminę A, E i K oraz składniki mineralne, zwłaszcza potas, żelazo, magnez i wapń. Doskonałym pomysłem na obiad jest pęczotto, które można przygotować jako potrawę typowo wegetariańską lub z dodatkiem mięsa. Przepis na pęczotto z kurczakiem, buraczkami i szpinakiem Składniki (na 2 porcje): 2 pojedyncze filety z kurczaka (około 350 gramów), 3 łyżki oliwy extra virgin, 1 łyżka sosu sojowego , ½ pora, ½ cebuli, ¼ szklanki suchej kaszy pęczak, 1 łyżeczka suszonego tymianku, ¼ szklanki białego wina, 300 gramów buraczków, 1 ½ szklanki bulionu, 2 duże garści świeżego szpinaku (lub jarmużu).   Czas przygotowania: 45-60 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i skrop sosem sojowym oraz łyżką oliwy z oliwek. Wymieszaj. Na dużą patelnię wlej 2 łyżki oliwy i dokładnie obsmaż kurczaka. Do kurczaka dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany por. Posyp tymiankiem. Smaż przez około 2 minuty, ciągle mieszając – aż warzywa staną się miękkie. Dodaj kaszę pęczak i przez chwilę wszystko razem podsmażaj. Wlej białe wino i gotuj przez około 2 minuty. Dodaj obrane i starte na tarce buraczki. Chwilę podsmażaj, ciągle mieszając. Wlej gorący bulion, wymieszaj i zagotuj. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Po zagotowaniu przykryj pokrywką. Gotuj przez około 25 minut, od...

©bit24/Fotolia
Styl życia
Łatwe potrawy z ryżu dla dzieci: ryż na słodko z jabłkami, owocową polewą i czekoladą
Deser ryżowy można zrobić z jabłek. Owoce wystarczy pokroić w kostkę, doprawić cynamonem i zapiec w piekarniku. Ryż dobrze smakuje z czekoladą oraz polewą z truskawek, porzeczek, malin i jagód.

Szukcie inspiracji na pyszne posiłki w czasie "narodowej kwarantanny"? Proponujemy deser ryżowy z jabłek. Owoce wystarczy pokroić w kostkę, doprawić cynamonem i zapiec w piekarniku. Ryż dobrze smakuje z czekoladą oraz polewą z truskawek, porzeczek, malin i jagód. Do deserów ryżowych można dodać bitą śmietanę, suszone śliwki, morele i rodzynki. Po przełożeniu ryżu do pucharków lub miseczek do ozdoby warto użyć kolorowej posypki. Ryż z jabłkami, cynamonem i słodką śmietaną, krok po kroku Składniki (na 2 porcje): 1 woreczek ryżu, 2 jabłka, 2 płaskie łyżeczki cynamonu, 2 łyżki śmietany 36 procentowej (do deserów), 250 mililitrów mleka (1 szklanka), 1 łyżka cukru, 125 mililitrów wody (pół szklanki). Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. W rondlu zagotuj mleko z cukrem . Dodaj ryż i gotuj około 3 minuty. Wlej śmietanę, wymieszaj i odstaw z ognia. W oddzielnym rondlu wlej wodę. Jabłka obierz ze skórki i usuń pestki. Owoce pokrój w kostkę, dodaj do wody i dopraw cynamonem. Gotuj na małym ogniu około 5 minut. Do małego naczynia żaroodpornego układaj na przemian 1 łyżkę jabłek, 1 łyżkę cynamonu (aż skończą się składniki). Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza . Piecz jabłka z ryżem 10-15 minut. Całość lekko oprósz cynamonem. Smacznego!   Ryż z owocową polewą, krok po kroku Składniki (na 2 porcje): 1 woreczek ryżu, 10 truskawek, 10 malin, 15 jagód, 15 porzeczek, opakowanie jogurtu naturalnego (210 gramów), 500 mililitrów mleka, 3 łyżki cukru. Czas przygotowania:...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner