©robert6666/Fotolia
Styl życia

Pasta z tuńczyka oraz zielonych i czarnych oliwek: 3 łatwe przepisy na pasty do kanapek

Przygotowując pastę z oliwek warto mieć w domu blender. Zmiksuje on składniki na gładką masę, którą będzie można łatwo rozsmarować na kanapkach. Pasta z tuńczyka najlepiej smakuje z dodatkiem jajka na twardo, cebuli pokrojonej w kostkę i jogurtu naturalnego.

Przygotowując pastę z oliwek warto mieć w domu blender. Zmiksuje on składniki na gładką masę, którą będzie można łatwo rozsmarować na kanapkach. Pasta z tuńczyka najlepiej smakuje z dodatkiem jajka na twardo, cebuli pokrojonej w kostkę i jogurtu naturalnego.

 

Pasty do kanapek można jeść od razu po przygotowaniu lub odstawić na 20 minut do lodówki. Najlepiej smakują z bagietką. Pieczywo można wcześniej wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza) na 10 minut. Bagietka będzie wtedy chrupiąca.

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik krakowski

Pasta z tuńczyka i cebuli, krok po kroku

Składniki (na około 6 porcji):

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185 gramów),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (można użyć majonezu),
  • 1/4 cebuli,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

 

Czas przygotowania: 10 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Odsącz wodę z puszki.
  • Tuńczyka przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
  • Ugotuj jajko na twardo, obierz, pokrój na mniejsze części i włóż do miski.
  • Dodaje cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  • Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Pastę możesz posypać szczypiorkiem.

 

Smacznego!

Pasta z zielonych oliwek, cytryny i pietruszki, krok po kroku

Składniki (na około 6 porcji):

  • 100 gramów zielonych oliwek (1 szklanka),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 gałązka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

 

Czas przygotowania: 5 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wlej oliwę do miski.
  • Dodaj oliwki, czosnek, pietruszkę, sok z cytryny i zmiksuj wszystko blenderem.
  • Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

 

Smacznego!

Pasta z czarnych oliwek i kaparów, krok po kroku

Składniki (na około 6 porcji):

  • 100 gramów czarnych oliwek (1 szklanka),
  • 3 łyżki kaparów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy (np. stołowej lub sarepskiej),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

 

Czas przygotowania: 5 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wlej oliwę do miski.
  • Dodaj oliwki, kapary, musztardę i czosnek.
  • Zmiksuj całość blenderem.
  • Dopraw pieprzem, solą i wymieszaj.

 

Smacznego!


©Fanfo/Fotolia
Styl życia
Przepis na sos berneński z estragonem i holenderski z klarowanym masłem
Sos holenderski można podawać z jajkami na twardo. Dressing po dodaniu estragonu i octu winnego zmienia się w sos berneński. Oba są dobrym dodatkiem do łososia lub grillowanego steku.

Sos holenderski można podawać z jajkami na twardo. Dressing po dodaniu estragonu i octu winnego zmienia się w sos berneński. Oba są dobrym dodatkiem do łososia lub grillowanego steku.   Sos berneński, w niektórych przepisach pisany „bearneński” pochodzi z Francji . Jego oryginalna nazwa brzmi: sauce bearnaise. Sos berneński, krok po kroku Składniki (na 4 porcje): 4 jajka, 2 łyżki posiekanej szalotki, 2 łyżki estragonu, 70 mililitrów białego octu winnego (niecałe pół szklanki), pół cytryny, 200 gramów masła, 1/3 łyżeczki soli.   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: W rondlu wymieszaj estragon z szalotką. Dodaj ocet winny i gotuj całość około 5 minut. Odcedź płyn na sitku i wlej do miski. Dodaj żółtka, sok wyciśnięty z cytryny oraz sól i zmiksuj blenderem. Rozpuść masło w garnku i dodaj do reszty składników. Całość dokładnie wymieszaj. Posyp sos odrobiną estragonu.   Smacznego! Sos berneński a holenderski Sos holenderski nie zawiera w sobie octu winnego (tak jak berneński), a do jego zrobienia potrzebne jest masło klarowane . Proces klarowania masła jest oczyszczaniem go z białka , przez co otrzymuje się czysty tłuszcz. Jak klarować masło do sosu holenderskiego? Masło musi zawierać co najmniej 82 procent tłuszczu. Wystarczy rozpuścić masło w rondlu na bardzo małym ogniu. Potrwa to około 15 minut. Na wierzchu płynu pojawi się biała pianka . Należy ją dokładnie zebrać łyżką. Sos holenderski, krok po kroku Składniki (na 4 porcje): 4 jajka, 250 gramów masła (cała kostka), pół cytryny , 2/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki białego pieprzu ....

©HandmadePictures/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić sos koperkowy na ciepło na jogurcie naturalnym, śmietanie i mleku: 3 błyskawiczne i łatwe przepisy
Dressing koperkowy można zrobić na bazie śmietany lub mleka. Dietetyczny sos powstanie z jogurtu naturalnego. Do każdego przepisu potrzebny jest pęczek świeżego koperku i mały garnek, w którym połączy się wszystkie składniki. Zrobienie sosu zajmuje 5 minut.

Dressing koperkowy można zrobić na bazie śmietany lub mleka. Dietetyczny sos powstanie z jogurtu naturalnego. Do każdego przepisu potrzebny jest pęczek świeżego koperku i mały garnek, w którym połączy się wszystkie składniki. Zrobienie sosu zajmuje 5 minut.   Jeżeli chcesz przyrządzić sos w zielonym kolorze, wystarczy gotowy dressing zmiksować blenderem. Sos na ciepło można podawać z mięsem , gołąbkami, ziemniakami, smażoną rybą i jajkami na twardo. Sos koperkowy na jogurcie naturalnym, krok po kroku Składniki (na 3 porcje): 200 mililitrów jogurtu naturalnego (około 3/4 szklanki), 200 mililitrów bulionu warzywnego, 2 łyżki mąki pszennej, 1 pęczek świeżego koperku , 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki soli.   Czas przygotowania: 5 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Bulion wlej do garnka i zagotuj. Koper umyj, drobno posiekaj i dodaj do rosołu. Dopraw pieprzem, solą i wymieszaj . W oddzielnej miseczce połącz mąkę z jogurtem. Mieszaj, aż nie będzie grudek. Dodaj mąkę do bulionu. Gotuj około 30 sekund cały czas mieszając. Zdejmij sos z ognia.   Smacznego!   Wejdź na stronę Carrefour promocje i kup wszystkie składniki na pyszny sos koperkowy.   Sos koperkowy na śmietanie, krok po kroku Składniki (na 3 porcje): 400 mililitrów śmietany 30 procentowej, 4 łyżki mąki pszennej , 1 pęczek świeżego koperku, 1/3 łyżeczki soli.   Czas przygotowania: 5 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Koper opłucz wodą, osusz i posiekaj drobno. Do garnka wlej śmietanę. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj (by nie było grudek)....

©robert6666/Fotolia
Styl życia
Pomidory zapiekane na bagietce, cukinii i podane w całości z dodatkiem mozzarelli, bazylii, czosnku: 3 smaczne przepisy
Pomidory, opakowanie mozzarelli i listki świeżej bazylii wystarczą na przygotowanie smacznej przekąski. Warzywa doprawia się czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i oregano. Pomidory dobrze smakują zapieczone na bagietce, cukinii lub podane w całości.

Pomidory, opakowanie mozzarelli i listki świeżej bazylii wystarczą na przygotowanie smacznej przekąski. Warzywa doprawia się czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i oregano. Pomidory dobrze smakują zapieczone na bagietce, cukinii lub podane w całości.   Jeżeli lubisz ostre smaki, do każdego przepisu dodaj 1/3 łyżeczki papryczki chilli. Zamiast mozzarelli możesz użyć żółtego sera startego na tarce z dużymi oczkami. Zapiekane pomidory na bagietce, krok po kroku Składniki (na 10 porcji): 1 bagietka, masło do posmarowania pieczywa, 1 opakowanie mozzarelli (125 gramów), 3 pomidory , 3 ząbki czosnku, 1 łyżka oregano, 1 łyżka suszonej bazylii, 1/3 łyżeczki soli.   Czas przygotowania: 15 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Bagietkę pokrój na 10 części i każdą posmaruj masłem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na kromki połóż po 1 plastrze pomidora i oprósz go solą. Mozzarellę pokrój na 10 plastrów i dodaj do kanapek. Dopraw bazylią i oregano. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj kromki 6 minut, aż ser się rozpuści. Zapiekanki podawaj z sosem czosnkowym .   Smacznego! Zapiekane pomidory na cukinii, krok po kroku Składniki (na 4 porcje): 1 cukinia (około 700 gramów), 1 opakowanie mozzarelli (125 gramów), 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oregano , 8 listków świeżej bazylii, 1 łyżeczka soli.   Czas przygotowania: około 30 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Cukinię przekrój na pół (wzdłuż). Łyżką wydrąż nasiona , tak aby...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik