Cebule
Pixabay/avantrend/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Kremowy sos cebulowy z karmelem

Sos cebulowy to smaczny dodatek do wielu dań. W połączeniu ze śmietaną i karmelem jest lekko słodki, delikatny i mocno kremowy. Dopełni smak dań mięsnych, kopytek oraz warzyw gotowanych na parze.

Sos cebulowy to smaczny dodatek do wielu dań. W połączeniu ze śmietaną i karmelem jest lekko słodki, delikatny i mocno kremowy. Dopełni smak dań mięsnych, kopytek oraz warzyw gotowanych na parze.

 

Potrzebujesz:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z budyniem i jabłkami

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • garnka,
  • drewnianej łyżki,
  • blendera.

 

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 250 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 200 ml słodkiej śmietany,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Cebule obierz, opłucz i drobno posiekaj.

2. Masło rozpuść na patelni i podsmaż na nim cebulę.

3. Bulion podgrzej w garnku i dodaj do niego cebulę z masłem. Całość gotuj na najmniejszym ogniu.

4. Na patelnię wsyp cukier i karmelizuj go tak, aby miał jasnobrązowy kolor. Dodaj go do bulionu i mieszaj, aby karmel w pełni się rozpuścił.

5. Mąkę wsyp na patelnię i ciągle mieszając lekko ją zarumień.

6. Przy pomocy drewnianej łyżki szybko mieszaj mąkę i dolewaj do niej śmietanę. Zasmażkę dodaj do bulionu z cebulą i karmelem.

7. Sos dopraw według uznania łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem.

8. Używając blendera możesz zmiksować sos na gładką masę.

 

Smacznego!

 

Zupa chłodnik.
©Anna Bobrowska/Fotolia
Styl życia
Przepisy na chłodniki z buraczków, szpinaku i ogórków
Chłodnik idealnie nadaje się na upalne dni. Gasi pragnienie, syci i świetnie smakuje. Można go przygotować już w 20 minut.

Chłodnik idealnie nadaje się na upalne dni. Gasi pragnienie, syci i świetnie smakuje. Można go przygotować już w 20 minut.   Chłodniki przygotowuje się zazwyczaj na bazie bulionów warzywnych lub produktów z nabiałem. Można je przyrządzić z każdego rodzaju warzyw. Najpopularniejsze w Polsce są chłodniki z botwinki, buraczków i ogórków. Chłodnik z botwinki i buraczków Chłodnik z buraczkami zawiera dużo witaminy C i kwasu foliowego . Dodatkowo jest niesamowicie smaczny i pożywny.   Potrzebujesz: garnka.   Składniki na 4 porcje: 1 pęczek liści botwiny , 2 buraki czerwone , 2 ogórki sałatkowe, szczypiorek (do smaku), 1 pęczek kopru, 2 łyżki soku z cytryny, 500 ml jogurtu naturalnego, 300 ml bulionu warzywnego, 5 jajek, pierz (do smaku), sól (do smaku).   Czas przygotowania: 20 minut (30 minut oczekiwania) Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Obierz buraki. Pokrój je w kostkę i wrzuć do bulionu warzywnego. Gotuj przez 10 minut. Botwinkę oczyść, pokrój i dodaj do buraków. Wlej soku z cytryny. Obierz ogórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę i dodaj do reszty. Ugotuj jajka. Białka pokrój w kostkę. Żółtka dodaj do jogurtu i wymieszaj. Szczypiorek i koperek posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do chłodnika. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 30 minut. Gotowe. Smacznego! Chłodnik ze szpinakiem i serem feta Chłodnik ze szpinakiem jest bogaty w beta-karoten , który zapewnia prawidłowe działanie narządu wzroku. Jest łatwy w przygotowaniu i niezwykle pyszny.   Potrzebujesz: garnka, patelni, blendera.   Składniki na 4 porcje: 500 g szpinaku , 500 g jogurtu gęstego, 150 ml bulionu warzywnego, 100 g sera typu feta,...

Masło orzechowe jako dodatek
© Hendraxu/Fotolia.com
Styl życia
Masło orzechowe – uniwersalny dodatek do potraw. Przepisy na zupę, sos i smoothie z masłem orzechowym
Masło orzechowe dzięki swojej konsystencji jest znakomitym zagęstnikiem do potraw. Jego delikatny fistaszkowy smak idealnie wzbogaca smak zarówno dań wytrawnych, jak i deserów. Należy uważać, by nie dodać go za dużo, ponieważ szybko zdominuje smak całego dania i niestety spowoduje, że będzie ono mało wyraziste, ciężkie i mdłe.

Masło orzechowe dzięki swojej konsystencji jest znakomitym zagęstnikiem do potraw. Znakomicie wzbogaca smak zarówno dań wytrawnych, jak i deserów o fistaszkowe nuty. Należy uważać, by nie dodać go za dużo, ponieważ szybko zdominuje danie i niestety spowoduje, że będzie ono mało wyraziste, ciężkie i mdłe.   Masło orzechowe można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy zmielić fistaszki (nie smażone, bez dodatku soli) w młynku lub mocnym benderze. Przy czym warto pamiętać, by nie mielić orzechów za długo, ponieważ zacznie wytrącać się z nich tłuszcz, który doprowadzi do tworzenia się grudek i rozwarstwiania konsystencji. Przepis na wegańską zupę z masłem orzechowym, mlekiem kokosowym, soczewicą i kolendrą Składniki na około 3 porcje: 2-3 łyżki masła orzechowego, bez dodatku chrupiących orzeszków, 2 łodyżki selera naciowego, 1 l wody, 2 łyżeczki nasion kolendry , 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej, 1 puszka mleka kokosowego, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, szczypta sproszkowanej chili, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 mała cebula, 1 łyżka oleju np. rzepakowego.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 30-40 minut, Sposób przygotowania: Pokrój cebulę w pióra i zeszklij ją na oleju (najlepiej w garnku, w którym będziesz gotować zupę), następnie dodaj sos sojowy i wlej wodę. Doprowadź całość do wrzenia. Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą i wsyp do gotującej się wody. Nie przykrywaj. Zbieraj pojawiającą się na powierzchni pianę, tzw. szumy. Gdy soczewica będzie miękka (po około 15-20 minutach), wlej mleko kokosowe i dodaj pozostałe składniki, oprócz selera naciowego. Zagotuj zupę, zdejmij z ognia i zblenduj na gładką masę, następnie ponownie doprowadź do...

Słoiki z sosem
Pixabay/countrygirl3/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Sos węgierski krok po kroku
Sos węgierski wzbogaca smak i wygląd wielu potraw. Jest idealnym dodatkiem do dań z mięs i ziemniaków takich jak: bitki cielęce, zrazy wieprzowe czy placki ziemniaczane.

Sos węgierski wzbogaca smak i wygląd wielu potraw. Jest idealnym dodatkiem do dań z mięs i ziemniaków takich jak: bitki cielęce, zrazy wieprzowe czy placki ziemniaczane.   Potrzebujesz: patelni, noża, deski do krojenia, garnka.   Składniki: 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 1 duża cebula, 1 szklankę bulionu warzywnego, 0,5 szklanki śmietany, 2 łyżki oleju, szczypta kwasku cytrynowego, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz, cukier.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Cebulę obierz, opłucz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na rozgrzanym oleju, aby się zeszkliła. Dodaj mąkę i zasmaż ją z cebulą. W garnku podgrzej bulion warzywny i dodaj do niego zasmażoną cebulę z mąką i koncentrat pomidorowy. Całość zagotuj i dopraw solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym, cukrem i papryką według uznania. Przed podaniem sos wymieszaj ze śmietaną.   Smacznego!     Sos węgierski pasuje do pieczonej kaczki . Zobacz, jak przygotować ją samodzielnie. Pieczone mięso na słodko? Wypróbuj  sos śliwkowy do mięs . Zobacz,  jak wyczyścić piekarnik .

Nasze akcje
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik