Strona zawiera treści tylko dla osób dorosłych

pocięty seler w porcelanowej misce
©mates/Fotolia
Styl życia

Seler – naturalny afrodyzjak

Zamiast sięgać po leki na potencje, lepiej zacząć jeść seler naciowy – działa podobnie jak viagra. Seler naciowy zawiera też feromony, które przyciągają uwagę płci przeciwnej. Najlepiej seler naciowy jeść na surowo w surówkach lub koktajlach.

Zamiast sięgać po leki na potencje, lepiej zacząć jeść seler naciowy – działa podobnie jak viagra. Seler naciowy zawiera też feromony, które przyciągają uwagę płci przeciwnej. Najlepiej seler naciowy jeść na surowo w surówkach lub koktajlach.

Seler naciowy a feromony, które przyciągają płeć przeciwną

Seler zawiera naturalne feromony (związki chemiczne, które wpływają na ośrodek centralnego układu nerwowego płci przeciwnej, pobudzając sferę seksualną) - androsteron i androstenol. Kiedy zjadamy seler, te dwa feromony krążą po ciele, przyciągając osoby o odmiennej płci.

Seler naciowy, czyli lek na potencję

Arginina - aminokwas zawarty w selerze – odpowiedzialna jest za rozkurczanie naczyń krwionośnych. W organizmie arginina przekształcana jest w tlenek azotu, który usprawnia przepływ krwi, intensyfikując doznania seksualne. Mężczyźni, którzy mają problem z potencją, z pewnością powinni sięgnąć po seler naciowy. Podobne działanie mają leki na potencję, w tym chyba najpopularniejszy – viagra. Seler naciowy ma jednak oczywistą przewagę nad środkami farmaceutycznymi – nie powoduje skutków ubocznych.

Seler naciowy - sposób przyrządzenia

Seler naciowy najlepiej jeść w surowej postaci, np. w formie koktajlu - 3 jabłka i 3 łodygi selera naciowego wrzucić do sokowirówki lub blendera, zmiksować i wypić. Dobrym posłem jest także jedzenie surówek na bazie selera naciowego lub po prostu podgryzanie łodygi.

 

Surówka z selera naciowego z gruszką i orzechami włoskimi – przepis dla 2 osób

 

Składniki:

  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 2 gruszki,
  • 5 orzechów włoskich,
  • 4 kiszone ogórki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka wody,
  • przyprawa chili,
  • sól.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób wykonania

  • Łodygi selera umyj i obierz z włókien.
  • Pokrój łodygi selera i ogórki na plastry.
  • Pokrój gruszkę na kawałki.
  • Orzechy włoskie pokrój w kostkę.
  • Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i wodą, a następnie dodaj chili i sól.
  • Połącz wszystkie składniki.

Smacznego!


seler naciowy pokrojony na drewnianej desce
©tashka2000/Fotolia
Styl życia
Seler naciowy – podstawowy składnik diety odchudzającej i oczyszczającej
Seler naciowy jest bogaty w składniki odżywcze – zawiera witaminy z gruby B, witaminę PP, C i E oraz minerały: fosfor, cynk, magnez, wapń, potas, żelazo Warzywo zawiera przeciwutleniacze, chroniące przed nowotworami oraz kwas foliowy (szczególnie cenny dla kobiet w ciąży).

Seler naciowy jest bogaty w składniki odżywcze – zawiera witaminy z gruby B, witaminę PP, C i E oraz minerały: fosfor, cynk, magnez, wapń, potas, żelazo Warzywo zawiera przeciwutleniacze, chroniące przed nowotworami oraz kwas foliowy (szczególnie cenny dla kobiet w ciąży).   Seler naciowy pomaga zrzucić zbędne kilogramy - jest warzywem niskokalorycznym – ma jedynie 13 kalorii w 100 gramach, a jego indeks glikemiczny (poziom glukozy we krwi po spożyciu produktu) wynosi 15.   Seler naciowy dostępny jest w dwóch odmianach: pascal – o ciemnozielonym zabarwieniu i seler naciowy złocisty – o żółtej barwie liści i jasnych łodygach. Najmłodsza odmiana warzywa została wyhodowana w Stanach Zjednoczonych – w kraju tym seler naciowy jest bardzo popularny. Kupując warzywo należy zwrócić uwagę na jego wygląd – łodygi powinny być jędrne i twarde. Wykorzystaj oferowany przez PizzaPortal kod i zamów na obiad wyjątkową w smaku, a dodatkowo zdrową zupę selerową. Seler naciowy – walory zdrowotne i kulinarne Seler naciowy wzmacnia odporność , dlatego szczególnie warto spożywać go w okresie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia. Warzywo pomaga także pozbyć się zaparć oraz wspomaga leczenie zapalenia dróg oddechowych i chorób płuc . Korzeń selera naciowego warto jeść, aby zmniejszyć ciśnienie krwi i wspomóc pracę układu moczowego. Warzywo najlepiej jeść na surowo – nie traci wtedy cennych witamin i minerałów . Aby wzbogacić smak selera, można go połączyć z jabłkiem – zarówno w formie surówki, jak i koktajlu. Sok z selera wypity na czczo oczyszcza organizm z toksyn, wygładza skórę, wzmacnia włosy, usuwa obrzęki, nawilża organizm, a także pomaga zwalczyć objawy bólu stawów . Seler naciowy nadaje...

Seler naciowy
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Seler dla zdrowia – oczyszcza organizm i pomaga w odchudzaniu
Seler zawiera 86 substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dostępne są trzy rodzaje selera: naciowy, liściasty i korzeniowy. Dwa pierwsze uprawia się dla liści, zaś z ostatniego wykorzystuje się także bulwy.

Seler zawiera 86 substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dostępne są trzy rodzaje selera: naciowy, liściasty i korzeniowy. Dwa pierwsze uprawia się dla liści, zaś z ostatniego wykorzystuje się także bulwy. Seler – bogactwo witamin i minerałów Seler ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy (nawet 150 mg/100 gramów). Uzupełni niedobory witaminy B, E, PP, kwasu foliowego oraz beta-karotenu. Warzywo jest bogate w pierwiastki takie, jak: cynk, wapń , potas, żelazo, magnez . Seler ukoi nerwy, pomoże obniżyć ciśnienie krwi oraz wyleczyć zapalenie górnych dróg oddechowych. Seler a oczyszczanie organizmu Seler usuwa z organizmu toksyny, m.in. kwas moczowy, który powoduje bóle stawów. Warzywo poprawia przemianę materii. Osoby, które mają niedobór błonnika w diecie chwalą sobie przeczyszczające działanie selera – warzywo pomaga przy zaparciach. Najlepiej zacząć dzień od szklanki soku z selera i jabłek – w tych samych proporcjach. Taki eliksir, oprócz działania odtruwającego, poprawi wygląd skóry , wzmocni kondycję włosów, a także usunie obrzęki. Seler na odchudzanie Seler wiedzie prym wśród warzyw. W 100 gramach selera naciowego i liściastego jest jedynie 15 kalorii, selera korzeniowego – 21 kalorii. Właściwości odchudzające ma zwłaszcza seler naciowy – można go jeść na surowo jako samodzielną przekąskę lub w sałatce. Seler korzeniowy także lepiej jeść w postaci surowej, ponieważ indeks glikemiczny wynosi wtedy tylko 35, a po ugotowaniu już 85. Osoby na diecie redukcyjnej (odchudzającej) nie powinny spożywać produktów o indeksie wyższym niż 50. Seler działa także moczopędnie . Seler – przeciwwskazania Seler zawiera furanokumaryny, które mogą uczulać niektóre osoby na promienie słoneczne,...

cielęcina w plastrach
©BillionPhotos.com/Fotolia.com
Styl życia
Cielęcina duszona z sosem z tuńczyka, anchois i kaparów – pomysł na obiad dla całej rodziny
Duszona cielęcina w białym winie i przyprawach to smaczne mięsne danie, idealne na obiad. Mięso podaje się z kremowym sosem z tuńczyka, anchois, kaparów oraz czosnku. Cielęcina duszona zyska wyrazisty smak, gdy doda się do niej selera naciowego oraz czosnku.

Duszona cielęcina w białym winie i przyprawach to smaczne mięsne danie, idealne na obiad. Mięso podaje się z kremowym sosem z tuńczyka, anchois, kaparów oraz czosnku. Cielęcina duszona zyska wyrazisty smak, gdy doda się do niej selera naciowego oraz czosnku. Cielęcina to jedno z najzdrowszych mięs. Zawiera duże ilości białka, potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz cynk oraz stosunkowo mało tłuszczu. Najlepsze mięso cielęce pochodzi od cieląt między 4. a 8. tygodniem życia, które są karmione głównie mlekiem. Przepis na cielęcinę duszoną z kremowym sosem, krok po kroku Duszona cielęcina w winie to klasyczne danie włoskiej kuchni, nazywane Vitello Tonnato. Mięso podawane jest z gęstym i aromatycznym sosem na bazie: tuńczyka, anchois, kaparów, jajek oraz soku z cytryny . Potrzebujesz: rondla, miski, praski do czosnku, blendera. Składniki: 500 g cielęciny z udźca, 300 ml jasnego wytrawnego wina, 5 łyżek oliwy z oliwek, 4 liście laurowe, 2 łodygi selera naciowego , 2 ząbki czosnku, pieprz i sól do smaku. Składniki na sos z tuńczyka: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 żółtka kurzych jaj, 3/4 szklanki oleju, 2 anchois, 1 łyżka kaparów, 1 cytryna. Czas przygotowania: 1,5 h Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Do rondla wlej niewielką ilość oleju i obsmaż w nim cielęcinę. Dopraw solą, pieprzem oraz podlej białym winem. Seler naciowy pokrój na małe kawałki. Dodaj do rondla liście laurowe, pokrojonego selera oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś całość na małym ogniu przez około 60 minut. Do miski wbij żółtka i powoli dodawaj olej. Mieszaj składniki, aż powstanie majonez. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny i wymieszaj. Kapary i...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner