Seler naciowy
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Seler dla zdrowia – oczyszcza organizm i pomaga w odchudzaniu

Seler zawiera 86 substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dostępne są trzy rodzaje selera: naciowy, liściasty i korzeniowy. Dwa pierwsze uprawia się dla liści, zaś z ostatniego wykorzystuje się także bulwy.

Seler zawiera 86 substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dostępne są trzy rodzaje selera: naciowy, liściasty i korzeniowy. Dwa pierwsze uprawia się dla liści, zaś z ostatniego wykorzystuje się także bulwy.

Seler – bogactwo witamin i minerałów

Seler ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy (nawet 150 mg/100 gramów). Uzupełni niedobory witaminy B, E, PP, kwasu foliowego oraz beta-karotenu. Warzywo jest bogate w pierwiastki takie, jak: cynk, wapń, potas, żelazo, magnez. Seler ukoi nerwy, pomoże obniżyć ciśnienie krwi oraz wyleczyć zapalenie górnych dróg oddechowych.

Seler a oczyszczanie organizmu

Seler usuwa z organizmu toksyny, m.in. kwas moczowy, który powoduje bóle stawów. Warzywo poprawia przemianę materii. Osoby, które mają niedobór błonnika w diecie chwalą sobie przeczyszczające działanie selera – warzywo pomaga przy zaparciach. Najlepiej zacząć dzień od szklanki soku z selera i jabłek – w tych samych proporcjach. Taki eliksir, oprócz działania odtruwającego, poprawi wygląd skóry, wzmocni kondycję włosów, a także usunie obrzęki.

Seler na odchudzanie

Seler wiedzie prym wśród warzyw. W 100 gramach selera naciowego i liściastego jest jedynie 15 kalorii, selera korzeniowego – 21 kalorii. Właściwości odchudzające ma zwłaszcza seler naciowy – można go jeść na surowo jako samodzielną przekąskę lub w sałatce. Seler korzeniowy także lepiej jeść w postaci surowej, ponieważ indeks glikemiczny wynosi wtedy tylko 35, a po ugotowaniu już 85. Osoby na diecie redukcyjnej (odchudzającej) nie powinny spożywać produktów o indeksie wyższym niż 50. Seler działa także moczopędnie.

Seler – przeciwwskazania

Seler zawiera furanokumaryny, które mogą uczulać niektóre osoby na promienie słoneczne, dlatego tuż po zjedzeniu tego warzywa lub wypiciu selerowego soku najlepiej nie wychodzić na słońce. Jest to jedyne ograniczenie w spożywaniu selera.

 

seler naciowy pokrojony na drewnianej desce
©tashka2000/Fotolia
Styl życia
Seler naciowy – podstawowy składnik diety odchudzającej i oczyszczającej
Seler naciowy jest bogaty w składniki odżywcze – zawiera witaminy z gruby B, witaminę PP, C i E oraz minerały: fosfor, cynk, magnez, wapń, potas, żelazo Warzywo zawiera przeciwutleniacze, chroniące przed nowotworami oraz kwas foliowy (szczególnie cenny dla kobiet w ciąży).

Seler naciowy jest bogaty w składniki odżywcze – zawiera witaminy z gruby B, witaminę PP, C i E oraz minerały: fosfor, cynk, magnez, wapń, potas, żelazo Warzywo zawiera przeciwutleniacze, chroniące przed nowotworami oraz kwas foliowy (szczególnie cenny dla kobiet w ciąży).   Seler naciowy pomaga zrzucić zbędne kilogramy - jest warzywem niskokalorycznym – ma jedynie 13 kalorii w 100 gramach, a jego indeks glikemiczny (poziom glukozy we krwi po spożyciu produktu) wynosi 15.   Seler naciowy dostępny jest w dwóch odmianach: pascal – o ciemnozielonym zabarwieniu i seler naciowy złocisty – o żółtej barwie liści i jasnych łodygach. Najmłodsza odmiana warzywa została wyhodowana w Stanach Zjednoczonych – w kraju tym seler naciowy jest bardzo popularny. Kupując warzywo należy zwrócić uwagę na jego wygląd – łodygi powinny być jędrne i twarde. Wykorzystaj oferowany przez PizzaPortal kod i zamów na obiad wyjątkową w smaku, a dodatkowo zdrową zupę selerową. Seler naciowy – walory zdrowotne i kulinarne Seler naciowy wzmacnia odporność , dlatego szczególnie warto spożywać go w okresie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia. Warzywo pomaga także pozbyć się zaparć oraz wspomaga leczenie zapalenia dróg oddechowych i chorób płuc . Korzeń selera naciowego warto jeść, aby zmniejszyć ciśnienie krwi i wspomóc pracę układu moczowego. Warzywo najlepiej jeść na surowo – nie traci wtedy cennych witamin i minerałów . Aby wzbogacić smak selera, można go połączyć z jabłkiem – zarówno w formie surówki, jak i koktajlu. Sok z selera wypity na czczo oczyszcza organizm z toksyn, wygładza skórę, wzmacnia włosy, usuwa obrzęki, nawilża organizm, a także pomaga zwalczyć objawy bólu stawów . Seler naciowy nadaje...

szparagi
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Warzywa wspomagające odchudzanie
Warzywa są źródłem składników odżywczych, które pełnią istotną rolę w procesie odchudzania. Dzienna zalecana porcja warzyw to 600-700 g. Warto jednak wybrać odpowiednie warzywa i jeść je we właściwej formie.

Warzywa są źródłem składników odżywczych, które pełnią istotną rolę w procesie odchudzania. Dzienna zalecana porcja warzyw to 600-700 g. Warto jednak wybrać odpowiednie warzywa i jeść je we właściwej formie. Warzywa a cukier Zachowanie właściwego poziomu cukru we krwi jest ważne dla utrzymania równowagi pomiędzy masą ciała a poziomem energii. Rośliny strączkowe: fasola, groch, soczewica nie mają wpływu na poziom cukru we krwi . Marchew i pasternak, pomimo tego że uważane są za jedne z najsłodszych warzyw to na surowo nie podnoszą znacząco poziomu cukru we krwi. Jedzenie gotowanych warzyw ma istotny wpływ na wzrost cukru, dlatego ważne jest zadbanie o to, by dostarczać do organizmu produkty głównie w postaci surowej. Kaloryczność wybranych warzyw 88 kcal/100 g - bób 30 kcal/100 g - brokuł 15 kcal/100 g - cukinia 328 kcal/100 g - fasola 13 kcal/100 g - kapusta kiszona 22 kcal/100 g - kalafior 35 kcal/1 szt. - marchew 22 kcal/1 szt. - pomidor 15 kcal/100 g - sałata 21 kcal/100 g - szpinak 120 kcal/1 szt. – ziemniaki Warzywa a ich wpływ na organizm – przykłady Fasola - zawiera błonnik, który ułatwia trawienie i wspomaga zachowanie prawidłowej masy ciała. Jest źródłem białka roślinnego, soli mineralnych, witamin: E, K, B1, B2, B6, C. Wspomaga pracę jelit, ma dobry wpływ na nerki i narządy rodne kobiet. Kalafior - najbardziej wartościowy jest jedzony na surowo, zawiera dużo witaminy C (100 g kalafiora wystarczy do wypełnienia dziennego zapotrzebowania na tę witaminę). Po ugotowaniu kalafior traci część witamin. Jest źródłem błonnika, potasu, kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu. Warzywo to posiada właściwości przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Seler (naciowy i korzeniowy) – pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, przyspiesza metabolizm. Pełni...

Sałatka warzywna w salaterce
©BillionPhotos.com/Fotolia
Styl życia
Owoce, warzywa i zioła o właściwościach moczopędnych – oczyszczają i dostarczają witamin
Moczopędne rośliny: owoce, zioła i warzywa powinny włączyć do diety osoby, które mają problemy z nerkami lub chcą oczyścić organizm. Jedzenie ich sprawia, że z organizmu wydalana jest większa ilość wody, a wraz z nią toksyn. Same mają też inne właściwości zdrowotne, zawierają witaminy, makro- i mikroelementy. Dzięki temu, w przeciwieństwie do farmakologicznych środków moczopędnych, nie wypłukują z organizmu tych składników, a nawet pomagają je uzupełniać.

Moczopędne rośliny: owoce, zioła i warzywa powinny włączyć do diety osoby, które mają problemy z nerkami lub chcą oczyścić organizm. Jedzenie ich sprawia, że z organizmu wydalana jest większa ilość wody, a wraz z nią toksyn. Same mają też inne właściwości zdrowotne, zawierają witaminy, makro- i mikroelementy. Dzięki temu, w przeciwieństwie do farmakologicznych środków moczopędnych, nie wypłukują z organizmu tych składników, a nawet pomagają je uzupełniać. Moczopędne owoce: agrest i truskawka Agrest – owoce agrestu oprócz tego, że zwiększają wydalanie moczu, dostarczają żelaza, witaminy C, witaminy A, B1 i PP. Jedzenie ich wzmacnia odporność, wpływa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Owoce agrestu można jeść na surowo, ale też w postaci konfitur i dżemów.   Truskawka – sezon na truskawki jest najlepszym momentem, żeby rozpocząć dietę oczyszczającą lub odchudzającą. W tych czerwonych owocach oprócz witamin (C, B1, B2 i PP), cennych mikro- i makroelementów (przede wszystkim wapnia, żelaza i fosforu) znajdują się też substancje poprawiające przemianę materii : bromelina ułatwiająca trawienie białek i pektyny oczyszczające jelita z zalegających resztek pokarmu. Truskawki najlepiej jeść na surowo lub zamrozić i przyrządzać z nich koktajle. Można także przyrządzić z nich konfiturę. Moczopędne warzywa: seler i pomidor Seler – to aromatyczne warzywo zawiera dużo witaminy C oraz witamin z grupy B, a także fosforu, wapnia, potasu i cynku. Jedzenie selera pomaga w walce z wolnymi rodnikami, dzięki czemu zapobiega nowotworom i opóźnia proces starzenia się organizmu. Ponadto seler obniża ciśnienie i działa jak afrodyzjak. Właściwości te ma zarówno bulwa selera, jak i jego liście. Najlepszy efekt daje jedzenie świeżego selera, np. w surówkach, oraz picie soku z selera. Można go też ukisić.   Pomidory...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner