Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Ziarna kolorowego pieprzu.
©Nik_Merkulov/Fotolia
Styl życia

Król przypraw – rodzaje i zastosowanie pieprzu

Pieprz czarny, pieprz biały i pieprz zielony rosną na tym samym krzewie. Różnice w smaku i wyglądzie zawdzięczają różnej porze zbioru jagód i różnym sposobom obróbki.

Pieprz czarny, pieprz biały i pieprz zielony rosną na tym samym krzewie. Różnice w smaku i wyglądzie zawdzięczają różnej porze zbioru jagód i różnym sposobom obróbki.

 

Ziarna pieprzu to suszone jagody krzewu pieprzowca. Pestki lub jagody pieprzu wykorzystywane są jako przyprawy do dań, sosów, sałatek, marynat i przetworów. Wśród najpopularniejszych odmian pieprzu znajdują się: pieprz czarny, zielony, biały i czerwony.

 

  • pieprz czarny – jest to najbardziej pospolita odmiana pieprzu. Pieprz czarny to suszone w słońcu niedojrzałe jagody. Ich kształt jest kulisty. Zewnętrzna warstwa ziaren jest równomierna („pomarszczona”). Średnica wysuszonych jagód czarnego pieprzu to ok. 4-5 mm. Czarny pieprz jest odmianą najmocniejszą o palącym ostrym smaku. Stosowany jest w postaci ziaren całych lub zmielonych. Piperyna zawarta w składzie pieprzu czarnego wspomaga odchudzanie.

 

  • pieprz biały – aby uzyskać owoce pieprzu białego należy czekać aż jagody osiągną pełną dojrzałość. Po zbiorach owoce pieprzu moczone są w wodzie i usuwana jest ich zewnętrzna skorupa. Tak przygotowane ziarna są poddawane suszeniu aż uzyskają biało-żółty odcień. Pieprz biały ma nieco łagodniejszy smak niż pieprz czarny, ale jego zapach jest bardziej intensywny. Pieprz biały jest przyprawą często dodawaną do mięs, białych sosów i marynat.

 

  • pieprz zielony – do jego uzyskania jagody pieprzu zbierane są najwcześniej – jeszcze zanim dojrzeją. Aby ziarna pieprzu zachowały swój zielony kolor oraz delikatny smak nie należy suszyć ich w słońcu, a wyłącznie poprzez liofilizację (suszenie przez działanie niskich temperatur). Świeżo zerwane jagody zielonego pieprzu konserwowane są w solance. W ten sposób zachowywane jest najwięcej ich właściwości. Suszone jagody zielonego pieprzu można odświeżyć poprzez wrzucenie ich do bulionu, ciepłej wody, winnego sosu lub solanki. Pieprz zielony to najłagodniejsza i orzeźwiająca odmiana pieprzu czarnego. Nadaje się do ryb, dipów, puree i sosów.

 

  • pieprz czerwony – znany jest także pod nazwą pieprzu różowego. Uzyskiwany jest z drzewa pieprzowego. Ziarna pieprzu czerwonego mają lekko słodko-gorzki smak, pozbawiony ostrego smaku charakterystycznego dla pieprzu czarnego. Zewnętrzna warstwa pokrywająca ziarno różowego pieprzu to krucha różowa skórka. Podobnie jak w przypadku pieprzu zielonego, pieprz czerwony bywa konserwowany w solance lub zalewie octowej. Czerwony pieprz stosowany jest w postaci całych lub tłuczonych ziaren i najczęściej obecny jest w mieszankach przypraw. Ziarna pieprzu czerwonego sprawdzają się jako dodatek do drobiu i warzyw.  
Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Miseczka z ziarnami czarnego pieprzu
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Zioła lecznicze – czarny pieprz na przeziębienie, trawienie i… na potencję
Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu to zapobieganie wzdęciom, leczenie pierwszych objawów infekcji i wspomaganie odchudzania. Czarny pieprz wykorzystywany jest także jako naturalny afrodyzjak.

Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu to zapobieganie wzdęciom, leczenie pierwszych objawów infekcji i wspomaganie odchudzania. Czarny pieprz wykorzystywany jest także jako naturalny afrodyzjak.   Wśród wielu odmian pieprzu największą popularnością cieszy się pieprz czarny. Dzięki niemu potrawy zyskują ostry, piekący i wyrazisty smak. Oprócz walorów aromatyzujących pieprz czarny ma także liczne właściwości lecznicze. Lecznicze właściwości czarnego pieprzu – wspomaga trawienie, krążenie i zapobiega wzdęciom Ziarna czarnego pieprzu zawierają piperynę i olejki eteryczne. Składniki te wspomagają trawienie, wzmacniają mięśnie i przyspieszają proces odchudzania . Piperyna podnosi odporność organizmu na infekcje. Pieprz działa rozgrzewająco i napotnie , dlatego jego spożywanie jest wskazane przy pierwszych objawach przeziębienia i kaszlu.   Pieprz działa pobudzająco, uznawany jest za jeden z „naturalnych afrodyzjaków” . Pobudza apetyt i działa moczopędnie . Właściwości czarnego pieprzu usprawniają pracę układu krwionośnego oraz proces oddychania. Czarny pieprz zapobiega wzdęciom – wzmaga produkcję śliny i produkcję enzymów. Działa wiatropędnie i zapobiega zaparciom. Pieprz czarny łagodzi stany zapalne. Poprawia biodostępność (przyswajalność) niektórych substancji. Czarny pieprz jest bogatym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy , które zmniejszają ryzyko zachorowań na raka i choroby zwyrodnieniowe stawów, a także spowalniają proces starzenia. Pomaga leczyć choroby dziąseł. Pieprz czarny tłumi odczucie bólu, dzięki temu, że pobudza produkcję serotoniny („hormonu szczęścia”). Lecznicze wykorzystanie pieprzu czarnego Czarny pieprz ma wiele właściwości leczniczych i może być stosowany na różne dolegliwości.   niestrawność – aby pozbyć się niestrawności ¼ łyżeczki świeżo zmielonego...

butelka z octem jabłkowym i jabłka
©anjelagr/Fotolia.com
Styl życia
Co to jest ocet? Rodzaje najpopularniejszych octów i ich zastosowanie kuchni
Ocet jest produktem spożywczym, używanym od 5 tys. lat. Octem określany jest płyn, który zawiera co najmniej 4% stężenie kwasu octowego, uzyskanego w procesie fermentacji tlenowej produktów, które zawierają cukier. Ocet nadaje kwaskowaty lekko pikantny smak potrawom. Jest używany jest do przetworów, sosów, majonezów, marynat oraz sałatek.

Ocet jest produktem spożywczym, używanym od 5 tys. lat. Octem określany jest płyn, który zawiera co najmniej 4% stężenie kwasu octowego, uzyskanego w procesie fermentacji tlenowej produktów, które zawierają cukier. Ocet nadaje kwaskowaty lekko pikantny smak potrawom. Jest używany jest do przetworów, sosów, majonezów, marynat oraz sałatek. Ocet można zrobić nie tylko z owoców czy wina – nadają się do tego również kokos, ziemniaki, ryż, a nawet miód. Ocet można również przygotować samodzielnie, dzięki czemu można eksperymentować z jego smakiem, np. dodając aromatyczne zioła lub przyprawy – cynamon czy imbir. Ocet spirytusowy Ocet spirytusowy jest jednym z najpopularniejszych rodzajów octu i ma bardzo szerokie zastosowanie. Jego smak jest ostry i kwaskowaty, ale nie posiada żadnego aromatu. Produkowany jest najczęściej z ziemniaków lub buraków. Wykorzystuje się go do przetworów, np. marynowanych grzybów czy ogórków konserwowych. Ocet winny biały i czerwony Ocet winny biały otrzymuje się w procesie fermentacji wina białego, czerwony - wina czerwonego. Ocet winny biały jest idealny do surówek, sałatek, galaret oraz dań rybnych. Octu czerwonego używa się głównie do marynowania mięs – wołowiny i cielęciny. Ocet winny często stanowi bazę do produkcji innych octów, np. ziołowych. Ocet balsamiczny Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego musu z białych winogron (moszczu), który leżakuje w drewnianych beczkach wiele lat. Proces produkcji tego rodzaju octu sprawia, że ma on głęboką, ciemnobrązową barwę i bogaty winny aromat. Dobrej jakości ocet balsamiczny ma co najmniej 12 lat. Ocet balsamiczny jest szeroko stosowany szczególnie w kuchni włoskiej. Dodaje się go do dań mięsnych, sałatek, sosów, deserów, a nawet świeżych owoców. Ocet jabłkowy Ocet jabłkowy ma bardzo świeży jabłkowy posmak, dlatego doskonale sprawdza...

Bulion warzywny
© bit24/Fotolia.com
Styl życia
Rosół wegetariański rozgrzewa i regeneruje organizm - przepis na rosół bez mięsa
Rosół wegetariański powinien zawierać więcej przypraw niż tradycyjny rosół na mięsie. Charakterystyczny dla rosołu smak można uzyskać dzięki dodaniu oleju i sosu sojowego. Zupę należy gotować około trzech godzin, by warzywa i przyprawy oddały pełen aromat.

Rosół wegetariański powinien zawierać więcej przypraw niż tradycyjny rosół na mięsie. Charakterystyczny dla rosołu smak można uzyskać dzięki dodaniu oleju i sosu sojowego. Zupę należy gotować około trzech godzin, by warzywa i przyprawy oddały pełen aromat.   Rosół to najbardziej tradycyjna zupa w naszym kraju. Od lat króluje na polskich stołach, zwłaszcza podczas niedzielnych obiadów. Przypisuje mu się także znaczenie lecznicze i regeneracyjne. Mimo że wiele osób nie wyobraża sobie tej zupy bez kury czy kaczki, rosół w wersji wegetariańskiej jest równie smaczny i ma podobne właściwości, jak ten gotowany na mięsie.   Rosół jarski to nie to samo, co bulion warzywny. Rosół jest od bulionu dużo bardziej aromatyczny, dłużej się go gotuje, ma głębszy kolor i smak. Przepis na aromatyczny rosół wegetariański Składniki na około 10 porcji:   2,5 litra wody, 3 marchewki, 2 cebule, 2 pietruszki, 1 korzeń selera, liście pora, natka i łodyżki pietruszki , łodyżka lubczyku (można zastąpić zmielonym lubczykiem), 1 łyżka oleju roślinnego (na przykład słonecznikowego, rzepakowego, z pestek winogron), 10 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego , 2 goździki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy , 1 łyżeczka soli, opcjonalnie: kawałek świeżego imbiru, suszone grzyby (na przykład borowiki), żurawina, suszone śliwki, jagody goji.   Czas przygotowania: 1,5 - 3 godziny Stopień trudności: Łatwy   Sposób przygotowania: Cebulę obierz, łupiny włóż do garnka, a wnętrze przekrój na pół i opal na kuchence lub w piekarniku. Resztę warzyw dokładnie umyj, nie obieraj...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner