Pieczone warzywa
Pixabay/charlottem/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Prosty przepis na pieczone warzywa

Warzywa z piekarnika są znacznie zdrowsze niż smażone czy gotowane. Nie tracą podczas obróbki termicznej tak wielu witamin, a do ich przygotowania nie potrzeba dużej ilości tłuszczu. Warzywa upieczone w piekarniku nadają się zarówno na przystawkę (przyrządzone w taki sposób smakują bardziej wyraziście – razem z witaminami zatrzymywana jest ich naturalna słodycz), jak i do obiadu – zamiast surówki i jako dodatek do zupy. Można z nich też robić sałatki, do czego nadają się zwłaszcza warzywa korzeniowe, jak marchewka, pietruszka i seler. Najpopularniejsze są jednak ziemniaki, bakłażany i cukinia z piekarnika, które w połączeniu z ziołami i innymi warzywami mogą stanowić samodzielne danie.

Warzywa z piekarnika są znacznie zdrowsze niż smażone czy gotowane. Nie tracą podczas obróbki termicznej tak wielu witamin, a do ich przygotowania nie potrzeba dużej ilości tłuszczu. Warzywa upieczone w piekarniku nadają się zarówno na przystawkę (przyrządzone w taki sposób smakują bardziej wyraziście – razem z witaminami zatrzymywana jest ich naturalna słodycz), jak i do obiadu – zamiast surówki i jako dodatek do zupy. Można z nich też robić sałatki, do czego nadają się zwłaszcza warzywa korzeniowe, jak marchewka, pietruszka i seler. Najpopularniejsze są jednak ziemniaki, bakłażany i cukinia z piekarnika, które w połączeniu z ziołami i innymi warzywami mogą stanowić samodzielne danie.

 

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 3 papryki: czerwona, żółta i zielona,
  • 1 duża lub 2 małe cukinie,
  • 1 mała dynia,
  • 1 bakłażan,
  • 2 czerwone cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • zioła: tymianek, bazylia rozmaryn (najlepiej świeże liście),
  • szczypta soli i pieprzu.


Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyj wszystkie warzywa.

2. Przekrój dynię i paprykę na pół i wyjmij ze środka ziarna. Miąższ dyni pokrój w kostkę o grubości ok. 2 cm, natomiast połówki papryki podziel na 4 podłużne kawałki. Podobnie jak dynię pokrój też bakłażan i ziemniaki.

3. Obierz cebule i pokrój je na ósemki.
4. Cukinię pokrój na plasterki o grubości ok. 2 cm.
5. Wyłóż pokrojone warzywa na blachę do pieczenia, posyp je solą i pieprzem i nagrzej piekarnik do 200°C.
6. Zgnieć łyżką lub przepuść przez praskę ząbki czosnku, a następnie wymieszaj je z posiekanymi ziołami i oliwą.
7. Skrop warzywa oliwą z czosnkiem i ziołami.
8. Piecz wszystko przez 40–60 min, o czasu do czasu przewracając warzywa na drugą stronę, aby upiekły się równomiernie.

 

Smacznego!

 

Co zrobić z bakłażana - 2 wegańskie przepisy
© pilipphoto/Adobe Stock
Styl życia
Bakłażan – przepisy na wegańskie dania – bakłażan w pomidorach i chrupiące medaliony z bakłażana
Bakłażan w sosie pomidorowym to jedno z dań, które warto wybrać na początek „znajomości” z oberżyną. Warzywa w tej odsłonie są soczyste i mięsiste a kompozycja przypraw doskonale podkreśla ich wyjątkowy smak. Bakłażan w pomidorach znakomicie smakuje z makaronem, ryżem, wszystkimi rodzajami kasz oraz z pieczywem. Z kolei medaliony z bakłażana są wspaniałe jako składnik drugiego dania lub baza wegańskich burgerów.

Bakłażan w sosie pomidorowym to jedno z dań, które warto wybrać na początek „znajomości” z oberżyną. Warzywa w tej odsłonie są soczyste i mięsiste a kompozycja przypraw doskonale podkreśla ich wyjątkowy smak. Bakłażan w pomidorach znakomicie smakuje z makaronem, ryżem, wszystkimi rodzajami kasz oraz z pieczywem. Z kolei medaliony z bakłażana są wspaniałe jako składnik drugiego dania lub baza wegańskich burgerów.   Przygotowując potrawę z bakłażanów trzeba pamiętać, aby je obficie solić. Niedosolone są niestety nieco mdłe i mało wyraziste w smaku. Bakłażany są niskokaloryczne i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych dlatego warto włączyć je do sezonowego menu. Przepis na bakłażany w sosie pomidorowym Składniki: 5 bakłażanów średniej wielkości, 1 kg mięsistych pomidorów, np. malinowych, 1 duża marchewka, 3 średnie cebule czerwone, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry , szczypta mielonej chili, 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej, 4 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę, sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku, olej do smażenia.   Czas przygotowania: około 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj bakłażany pod bieżącą wodą, pokrój na kawałki (około 3-4 cm kostkę) i podsmaż na suchej patelni (najlepiej takiej z powłoką non-stick) do momentu aż się zarumienią. Odstaw do ostygnięcia. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Sparz wrzątkiem pomidory i obierz je ze skórki, następnie pokrój w małe kawałki. Cebule obierz i pokrój w piórka i podsmaż na oleju, dodaj czosnek i wszystkie przyprawy. Po 5 minutach dodaj marchewkę i...

zapiekanka ziemniaczana
Flickr/Shawn Rossi/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem wersja podstawowa i zmodyfikowana – przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem ma wiele wariantów. Można do niej dodawać sezonowe warzywa, boczek, świeże zioła, grzyby, sery. Zapiekanka z kurczakiem w wersji podstawowej z ziemniakami to danie smaczne i niedrogie. Poniżej znajdują się dwie propozycje ziemniaczanej zapiekanki z kurczakiem – wersja podstawowa i wykwintna.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem ma wiele wariantów. Można do niej dodawać sezonowe warzywa, boczek, świeże zioła, grzyby, sery. Zapiekanka z kurczakiem w wersji podstawowej z ziemniakami to danie smaczne i niedrogie. Poniżej znajdują się dwie propozycje ziemniaczanej zapiekanki z kurczakiem – wersja podstawowa i wykwintna. Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami – wersja podstawowa Potrzebujesz: naczynia do zapiekania z przykrywką lub blaszki do pieczenia i folii aluminiowej. Składniki: 400 g świeżej piersi z kurczaka, 15 średniej wielkości ziemniaków, 2 duże cebule cukrowe lub zwykłe, 1 kulka mozzarelli (100 g), 2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego, sól, pieprz, zioła: oregano, papryka słodka, curry, olej – do smażenia i nasmarowania naczynia. Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w półtalarki, wrzuć do osolonego wrzątku i lekko podgotuj – na półtwardo. Odcedź i odparuj. 2. Cebule obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do wysokiego garnka na rozgrzany olej, posól. 3. Mięso umyj, pokrój w kostkę i usmaż z cebulą na wolnym ogniu do miękkości. 4. Włącz piekarnik, ustaw na 200 stopni. 5. Do cebuli i mięsa wsyp ziemniaki i delikatnie wymieszaj, dodaj czosnek i zioła. 6. Wysmaruj naczynie olejem i przełóż do niego zawartość garnka, lekko dociśnij całość, żeby składniki dobrze się połączyły. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli. 7. Zapiekaj w 200 stopniach 45 minut pod przykryciem – jeżeli nie masz naczynia z pokrywką, zastąp ją folią aluminiową (matową stroną do góry – ona pochłania ciepło). Na 5 minut przed końcem zdejmij pokrywkę/folię, aby mozzarella się...

grill
Pixabay/szpadi/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Bezmięsne potrawy na grilla
Nasze nawyki sprawiają, że potrawy na grilla najczęściej kojarzą się z mięsem, zwłaszcza z kiełbasą. Warto, jeśli nie całkiem zastąpić, to przynajmniej wzbogacić menu o inne propozycje kulinarne. Pyszne potrawy na grilla możesz zrobić z cukinii, bakłażana, papryki, pieczarek, sera pleśniowego czy bananów.

Nasze nawyki sprawiają, że potrawy na grilla najczęściej kojarzą się z mięsem, zwłaszcza z kiełbasą. Warto, jeśli nie całkiem zastąpić, to przynajmniej wzbogacić menu o inne propozycje kulinarne. Pyszne potrawy na grilla możesz zrobić z cukinii, bakłażana, papryki, pieczarek, sera pleśniowego czy bananów. Potrawy na grilla bez mięsa – trzy propozycje Grillowane warzywa z serem feta Rada: Jeśli lubisz chrupiące potrawy, możesz uprażyć pestki dyni, a następnie posypać nimi ser feta. Potrawa smakuje najlepiej na ciepło.   Składniki: 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 papryka, 10 pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz, sól, posiekana pietruszka, 200 gramów sera feta. Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Przeciśnij czosnek przez praskę. 2. Wymieszaj czosnek z oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. 3. Umyj warzywa. 4. Obierz bakłażana, cukinię, pieczarki i cebulę. 5. Usuń gniazdo nasienne z papryki. 6. Pokrój paprykę na pionowe paski. 7. Cukinię, bakłażan i pieczarki pokrój na małe kawałki. 8. Pieczarki pokrój na ćwiartki. 9. Warzywa połóż na grillu. 10. Grilluj warzywa z obu stron. 11. Ser pokrój na małe kawałki. 12. Wszystkie warzywa przełóż do miski. 13. Wlej sos z oliwy. 14. Wymieszaj dokładnie warzywa z sosem. 15. Posyp warzywa serem. 16. Do potrawy dodaj posiekaną pietruszkę. Grillowany ser pleśniowy w panierce Rada:   Ser przekładaj za pomocą drewnianej szpatułki lub szczypców. Podczas przyrządzania nie przekłuwaj sera widelcem, ponieważ w środku ma postać płynną. Grillowana...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner