Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
masło na talerzyku
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Co wybrać – margarynę czy masło?

Masło i margaryna są tłuszczami potrzebnymi w codziennej diecie. Oba te produkty mają zarówno swoich wrogów, jak i zwolenników. Zarówno margaryna, jak i masło, mają swoje zalety oraz wady i trudno jest dokonać jednoznacznego wyboru.

Masło i margaryna są tłuszczami potrzebnymi w codziennej diecie. Oba te produkty mają zarówno swoich wrogów, jak i zwolenników. Zarówno margaryna, jak i masło, mają swoje zalety oraz wady i trudno jest dokonać jednoznacznego wyboru.

Właściwości masła

Największymi zaletami masła są jego wspaniały smak i proste wytwarzanie. Masło robi się wyłącznie z mleka, nie są do niego dodawane żadne substancje zagęszczające czy konserwujące. Masło jest więc wyrobem całkowicie naturalnym. Masło zawiera witaminy A, D, E, K, dodatkowo kwas foliowy, beta-karoten, cynk, wapń, fosfor, a także kwasy omega 3.

 

Masło ma także kilka wad – może podwyższać cholesterol poprzez nasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo trudno się je rozsmarowuje po wyjęciu z lodówki, ponieważ twardnieje w niskiej temperaturze, i szybko się psuje (jełczeje), gdy stoi zbyt długo poza lodówką.

Właściwości margaryny

Margaryna jest połączeniem olejów roślinnych, wody lub mleka oraz polepszaczy smaku. Jest więc produktem sztucznym, który przyczynia się do powstawania miażdżycy poprzez zawarte w nim izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.

 

Margaryna nie zawiera cholesterolu, więc mogą ją spożywać osoby borykające się z podwyższonym cholesterolem. Dodatkowo jej konsystencja pozwala na posmarowanie nią chleba od razu po wyjęciu z lodówki.

Co jest zdrowsze i co wybrać – masło czy margarynę?

Wybór smarowidła często jest prozaiczny – masło jest droższe od margaryny, zatem wybierane jest często przez osoby lepiej zarabiające. Margarynę wybierają głównie ci, którym zależy bardziej na niskiej cenie niż na wyższej jakości.

 

Dietetycy w większości opowiadają się za masłem, ze względu na jego proste wytwarzanie i stosunkowo małe zagrożenie dla zdrowia.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Ciemny chleb posmarowany masłem
©fortyforks/Fotolia
Styl życia
Czy masło jest zdrowe – opinie zwolenników i przeciwników
Masło jest najzdrowsze, jeśli przygotujemy je sami i zachowamy umiar w jedzeniu. Na zakupach należy uważnie czytać etykiety. Zarówno walory smakowe, jak i walory zdrowotne tłuszczu mlecznego są przez jednych kwestionowane, przez innych potwierdzane.

Masło jest najzdrowsze, jeśli przygotujemy je sami i zachowamy umiar w jedzeniu. Na zakupach należy uważnie czytać etykiety. Zarówno walory smakowe, jak i walory zdrowotne tłuszczu mlecznego są przez jednych kwestionowane, przez innych potwierdzane.   W składzie masła powinno znajdować się od 80 do 90% tłuszczu mlecznego (śmietany i mleka). Producenci tego produktu stosują chwyty marketingowe, pisząc na etykiecie, np. 90% tłuszczu, z tymże jest to w rzeczywistości produkt masłopodobny – z tłuszczem mleczno-roślinnym. Nawet napis „osełka”, który kojarzy się z prawdziwym, pełnowartościowym masłem, może okazać się zdradliwy – zawsze powinniśmy czytać etykiety, jeśli chcemy wiedzieć, co naprawdę jemy. Czy masło jest zdrowe – zalety masła Masło jest lekkostrawnym, łatwo przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym . Zawiera witaminy A, D, E, K, wapń i fosfor. W maśle pochodzącym od krów wypasanych na trawie, znajduje się kwas linolowy, który hamuje proces powstawania nowotworów. W porównaniu z margaryną, masło jest zdrowsze , ponieważ nie zawiera sztucznych barwników i ulepszaczy. Wady masła – nie jest zdrowe przy nadciśnieniu, podnosi cholesterol Masło zawiera bardzo dużo tłuszczów nasyconych , które są wrogie sercu i szczupłej sylwetce. Za minus produktu mlecznego można uznać trudność w jego rozsmarowywaniu, co zniechęca zabiegane osoby do jego konsumpcji. Masła nie powinny jeść osoby z nadciśnieniem tętniczym, cholesterolem, miażdżycą, chorobami krążenia. Ile kalorii ma masło? 100 gramów masła to średnio 735 kalorii, w tym 82,5 gramów tłuszczu. W łyżeczce masła znajduje się około 4 gramów tłuszczu i 35 kalorii. Dziennie nie powinno się jeść więcej niż 2-3 łyżki masła. Najlepszym rozwiązaniem będzie jedzenie zarówno dobrych tłuszczów roślinnych, jak i masła w niewielkiej dawce. Jedz jajka! Ale ile...

Naturalne masło shea
© luisapuccini/Fotolia.com
Fleszstyle
Masło kakaowe, murumuru, shea – pielęgnacja i regeneracja skóry
Masła roślinne tłoczone na zimno mają najwięcej składników i minerałów do pielęgnacji skóry. Masło kakaowe warto stosować w czasie zimy do wygładzania i poprawy elastyczności naskórka. Masło murumuru jest bogate w kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy A i C. Masło shea natomiast jest naturalnym filtrem UV, który stosuje się do skóry wrażliwej (najlepszy dla dzieci i niemowląt).

Masła roślinne tłoczone na zimno mają najwięcej składników i minerałów do pielęgnacji skóry. Masło kakaowe warto stosować w czasie zimy do wygładzania i poprawy elastyczności naskórka. Masło murumuru jest bogate w kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy A i C. Masło shea natomiast jest naturalnym filtrem UV, który stosuje się do skóry wrażliwej (najlepszy dla dzieci i niemowląt).   Na rynku kosmetycznym można znaleźć wiele kosmetyków do pielęgnacji urody. Natura obdarzyła człowieka roślinnymi kosmetykami, które nie potrzebują chemicznego wzmocnienia. Masła roślinne - charakterystyka Masła roślinne to oleje, które w temperaturze pokojowej uzyskują stałą konsystencję. W celu użytkowania wystarczy je rozetrzeć w dłoniach lub rozpuścić w kąpieli wodnej. Najlepiej wybierać nierafinowane masła tłoczone na zimno , dzięki czemu w procesie przetworzenia nie tracą one swoich cennych składników. Masła roślinne to kosmetyki wielofunkcyjne, które pomogą w pielęgnacji skóry , włosów oraz paznokci. Masło kakaowe – intensywny zapach na długi czas Masło kakaowe (łac. butyrum cacao) jest wytwarzane z ziaren kakaowca. Jego cechą charakterystyczną jest to, że zachowuje żółty kolor i swój intensywny czekoladowy zapach na długi czas. Substancja wygładza skórę i poprawia jej elastyczność. Jest idealna do zimowej pielęgnacji, bo chroni ciało przed warunkami atmosferycznymi, takimi jak wiatr, zimno i zmiany temperatury. Używanie jej jako balsamu zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry . Masło kakaowe działa kojąco na wszelkie stany zapalne. Jest idealne do pielęgnacji włosów o niskiej porowatości, ponieważ zawiera kwas palmitynowy i stearynowy. Warto olejować nim włosy, aby wspomóc ich kondycję i nadać blask. Masło...

Masło pokrojone na kawałki podane jest na stole.
©Artem Shadrin/Fotolia.com
Styl życia
Masło a miks tłuszczowy. Czym się różnią i na co zwracać uwagę podczas zakupów?
Miks tłuszczowy to wzbogacony o utwardzone oleje roślinne tłuszcz mleczny, który służy do smarowania pieczywa i ma zastępować masło. Jest tańszy w produkcji i nie jest tak wartościowy jak prawdziwe masło. Podczas zakupów łatwo dostrzeżemy różnicę, wystarczy, że przeczytamy etykietę oraz zwrócimy uwagę na kolor i twardość kostki leżącej w sklepowej lodówce.

Miks tłuszczowy to wzbogacony o utwardzone oleje roślinne tłuszcz mleczny, który służy do smarowania pieczywa i ma zastępować masło. Jest tańszy w produkcji i nie jest tak wartościowy jak prawdziwe masło. Podczas zakupów łatwo dostrzeżemy różnicę, wystarczy, że przeczytamy etykietę oraz zwrócimy uwagę na kolor i twardość kostki leżącej w sklepowej lodówce.   Krajem, w którym zjadane jest najwięcej masła, jest Francja. W ciągu roku każdy Francuz spożywa przeciętnie około jednego kilograma masła. Po przeciwnej stronie znajdują się Hiszpanie, którzy jedzą niewiele masła, ponieważ zastępują je oliwą z oliwek. Polacy mieszczą się pośrodku tej skali, rocznie zjadamy blisko czterech kilogramów/litrów olejów roślinnych.   Masło a miks tłuszczowy, czyli tłuszcz mleczny wzobogacony olejem roślinnym   Świeże, klarowane, smakowe, wiejskie, do smarowania, do pieczenia, obniżające cholesterol - sklepowe półki wprost uginają się od rodzajów masła. Chętnie po nie sięgamy, ponieważ nadaje smak kanapkom, jajecznicy, ziemniakom i jest nieodzownym składnikiem większości wypieków. Niestety wiele z produktów dostępnych w sprzedaży to jednak nie prawdziwe masło , a miks tłuszczowy, który zawiera w sobie niezdrowe oleje roślinne. W maśle występują różne kwasy, jednym z nich jest kwas masłowy. Pełni on funkcję wskaźnika, który umożliwia rozpoznawanie tłuszczu mlecznego. W chwili, gdy masło jest nieświeże i zaczyna jełczeć, kwas masłowy wydziela intensywny zapach, dzięki czemu łatwo rozpoznamy, że nie nadaje się już ono do użytku. W maśle najliczniej występują kwasy nasycone (głównie palmitynowy i stearynowy) - od 65% do 70%. Znajdujący się w maśle tłuszcz mleczny w naszym organizmie całkowicie zamieniany jest na...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner