Pieczone warzywa
©ruslan_100/Fotolia
Styl życia

Pyszności z piekarnika – jak piec warzywa

Pieczone warzywa mają niepowtarzalny i pełny smak - często zupełnie inny np. od gotowanego. Ten sposób obróbki termicznej jest zdrowszym wariantem smażenia. Można przygotować dietetyczne czipsy z buraka lub chrupiącą przekąskę z upieczonej gotowanej cieciorki.

Pieczone warzywa mają niepowtarzalny i pełny smak - często zupełnie inny np. od gotowanego. Ten sposób obróbki termicznej jest zdrowszym wariantem smażenia. Można przygotować dietetyczne czipsy z buraka lub chrupiącą przekąskę z upieczonej gotowanej cieciorki.

Które warzywa są najlepsze do pieczenia

Upiec można niemal wszystkie warzywa. Wyjątkiem jest brokuł, który w piekarniku zwiędnie i straci smak.

  • Seler, marchewka, pietruszka, dynia, bataty, buraki i ziemniaki wymagają najwięcej czasu, szczególnie, gdy są pokrojone w grube plastry lub są w całości. Wymagają też natarcia olejem ponieważ szybko wysychają.
  • Kalarepa, papryka, czosnek, cukinia, pieczarki, bakłażan poradzą sobie bez oleju za to doskonale upieką się w folii wydzielając smaczny sos.
  • Kalafior, cebula, seler naciowy, jarmuż, kapusta, brukselka wymagają nieco krótszego czasu, aby zmięknąć, ponadto atutem jest chrupiąca skórka, szczególnie po natarciu ich olejem.

Pieczone warzywa – w całości czy krojone

Ważne jest, aby kawałki na jakie pokroimy warzywa były mniej więcej tej samej wielkości, wówczas czas upieczenia wszystkich do miękkości będzie zbliżony. Najlepiej jest kroić je w grube plastry, wówczas zachowają kształt i nie przypalą się szybko. Optymalna temperatura do pieczenia warzyw to 190-220 stopni Celsjusza. Termoobieg może powodować szybsze wysychanie warzyw, dlatego najlepiej stosować tę opcję w przypadku pieczenia w folii.

 

Jeżeli chcemy przyrządzić warzywne czipsy najlepiej użyć obieraczki do warzyw, którą możemy zrobić bardzo cieniutkie plastry. Pamiętajmy wtedy, że czas pieczenia takiej przekąski bardzo się skróci.

 

Burak czy seler upieczony w całości wraz ze skórką natarty jedynie grubą solą wymaga długiego czasu – około 60-90 minut w temperaturze 180-220 stopni, ale rezultat jest pyszny. W konsystencji i smaku nabierają zupełnie nowej faktury, są miękkie, mięsiste. Seler traci swój charakterystyczny smak, co może być zachęcające szczególnie dla osób, które nie przepadają za jego intensywnym aromatem.

 

Można również piec mrożone warzywa, nie różni się to od pieczenia surowych, w smaku również są podobne.

 

Warzywa przygotowane w ten sposób można jeść na zimno, na gorąco, z ryżem, ale też warto zrobić z nich sałatkę, pyszną zupę krem, pastę do chleba lub warzywny sos. Do pieczenia nadają się również strączki np. cieciorka – ale tylko po uprzednim ugotowaniu – jest to ciekawy, chrupiący dodatek do sałatki lub zdrowsza alternatywa dla popcornu.

Media Expert promocje to okazja, aby kupić parowar, na którym przygotujesz zdrowe warzywa na obiad.

Pieczenie warzyw – oliwa, przyprawy i folia

Pamiętajmy, aby nie używać do pieczenia olejów tłoczonych na zimno. Pieczenie w ziołach, przyprawach czy miodzie nadaje warzywom wspaniały aromat. Najlepsze w tym celu są: rozmaryn, kminek, czubryca, curry, oregano, bazylia, cynamon, czosnek oraz imbir. Nie przesadzajmy jednak, bo pieczone warzywa same w sobie mają bardzo intensywny smak. Skropienie przed włożeniem do piekarnika odrobiną soku z cytryny dodatkowo podniesie walory smakowe i podkreśli naturalny smak jarzyn.

 

Pieczenie warzyw w folii skraca cały proces i nie pozwala im wyschnąć, co jest szczególnie ważne w przypadku warzyw korzeniowych. Pamiętajmy żeby zawijać je błyszczącą stroną do wewnątrz – błyszcząca oddaje temperaturę, którą strona matowa pochłania. Jeżeli zależy nam na niełączeniu smaków poszczególnych warzyw zawińmy każdy rodzaj w osobny kawałek folii lub pieczmy partiami. Jeżeli pieczemy bezpośrednio na blaszce nie zapomnijmy natrzeć jej oliwą.

 

Zupa krem w filiżance
©Dani Vincek/Fotolia
Styl życia
Przepis za imbirową zupę krem z białych warzyw z jarmużowymi czipsami
Krem z białych warzyw to pomysł na pyszny dietetyczny i zarazem sycący obiad lub kolację. Seler, korzeń pietruszki, ziemniaki, por, czosnek, biała cebula i imbir to bomby witaminowe, które zawierają mnóstwo drogocennych składników odżywczych. Dodatek imbiru rozgrzeje i przyspieszy spalanie kalorii a jarmużowe czipsy wzbogacą smak i dodadzą chrupkiego i wykwintnego charakteru całemu daniu.

Krem z białych warzyw to pomysł na pyszny dietetyczny i zarazem sycący obiad lub kolację. Seler, korzeń pietruszki, ziemniaki, por, czosnek, biała cebula i imbir to bomby witaminowe, które zawierają mnóstwo drogocennych składników odżywczych. Dodatek imbiru rozgrzeje i przyspieszy spalanie kalorii a jarmużowe czipsy wzbogacą smak i dodadzą chrupkiego i wykwintnego charakteru całemu daniu. Krem z białych warzyw z imbirem i czipsami z jarmużu – przepis Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy Składniki na zupę: 1 mała cukrowa cebula, 1 średniej wielkości por – tylko bała część, 2 duże lub 3 małe korzenie pietruszki, 1 mały lub ½ dużego selera, 3 średniej wielkości ziemniaki, 3 ząbki czosnku, 1-2 cm korzenia imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku, łyżeczka sosu sojowego jasnego, szczypta białego mielonego pieprzu, szczypta zmielonej gałki muszkatołowej, łyżeczka soli himalajskiej, łyżeczka oleju kokosowego. Składniki na czipsy: łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta soli himalajskiej, 1 ząbek czosnku, 2 garści posiekanych i oddzielonych od łodyg liści jarmużu . Sposób przygotowania: 1. Warzywa (por, pietruszka, seler) obierz ze skórki i umyj, pokrój na grube plastry oprósz solą i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut. 2. Przygotuj czipsy: oliwę wymieszaj z solą, papryką i startym na tarce lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jarmuż włóż do wysokiej miski zalej smakową oliwą i dokładnie wymieszaj rękami tak, aby każdy listek był dokładnie natłuszczony. Umieść na oddzielnej blaszce i włóż do piekarnika razem z warzywami. 3. Cebulę posiekaj w piórka i zeszklij w garnku z olejem kokosowym . Dodaj sos sojowy. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, wrzuć do cebuli, zalej...

Tarta z warzywami
© FPWing/Fotolia.com
Styl życia
Tarty warzywne – na cieście kruchym i francuskim
Tarty z warzywami możemy serwować na cieście kruchym lub francuskim. Dodając do nich ser sprawdźmy, jak bardzo jest słony by nie przesolić potrawy.

Tarty z warzywami możemy serwować na cieście kruchym lub francuskim. Dodając do nich ser sprawdźmy, jak bardzo jest słony by nie przesolić potrawy.   Przygotowanie warzywnych tart jest bardzo proste, a bogactwo jarzyn i warzyw, świeżych czy mrożonych, pozwala nam cieszyć się nimi przez cały rok. Błyskawiczna tarta z ciasta francuskiego Delikatna tarta na cieście francuskim z plasterkami chrupiących warzyw to idealna propozycja na kolorowy obiad na gorąco, gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Dodajmy do tego wielobarwne sałaty, kiełki i uprażone pestki słonecznika , odrobinę jogurtu naturalnego, posypmy świeżo zmielonym pieprzem, a potrawą nacieszymy również oczy.   Składniki: 1 ciasto francuskie, 3 pietruszki, 2 marchewki, 1 burak, oliwa, pieprz, sól morska.   Czas wykonania: 15 minut na przygotowywanie warzyw + 30 minut na pieczenie we wcześniej nagrzanym piekarniku Stopień trudności: łatwy Z podanych proporcji wychodzi blacha o wymiarze płata ciasta francuskiego , którego używamy.   Sposób przygotowania: Wykładamy blachę papierem do pieczenia i rozwijamy ciasto francuskie. Układamy na nim cienkie plasterki obranych warzyw, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem i zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°. Podajemy na ciepło lub na zimno, dodając na wierzch niewielką porcję oliwy i drobno posiekane, świeże zioła . Warzywa można wymieniać na wszystkie, które lubimy, a które dadzą się pokroić w talarki, np. na cebulę, cukinię, bakłażana.   Kolorowa tarta warzywna z kozim serem Tarta z warzywami z kozim serem ma charakterystyczny smak i przepięknie wygląda. Doskonale smakuje z kieliszkiem chłodnego, białego wina, jedzona na świeżym powietrzu.   Składniki: Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 kostki...

kukurydza z grilla
©Vankad/fotolia
Styl życia
Jak grillować warzywa – kilka ważnych informacji i smaczne przepisy
Warzywa z grilla mają wyjątkowy smak ponieważ uzyskują aromat dymu jednocześnie zachowując swoją naturalną świeżość, chrupkość i soczystość.

Warzywa z grilla mają wyjątkowy smak ponieważ uzyskują aromat dymu jednocześnie zachowując swoją naturalną świeżość, chrupkość i soczystość. Warzywa najlepsze na grilla Najlepsze warzywa na grilla to cukinia, bakłażan, czosnek i papryka. Świetnie sprawdzają się również szparagi, kukurydza i pieczarki. Twarde warzywa, takie jak ziemniaki, seler czy marchewka wymagają trochę więcej czasu, ewentualnie wcześniejszego obgotowania lub podpieczenia w piekarniku . Przed położeniem na ruszt pamiętajmy, by zawsze skropić je odrobiną oliwy. Grillowanie warzyw – dodatki Przygotowując warzywa do grillowania pamiętajmy o przyprawach (takich jak np. tymianek, rozmaryn, bazylia, pieprz, oregano, papryka, cząber, cynamon, imbir), które nie tylko wzbogacą naturalny smak, ale dodatkowo wyśmienicie nasycą je pysznymi zapachami. Warzywa z grilla można podawać jako dodatek do mięs, ale równie dobrze funkcjonują jako samodzielne dania . Na grillu możemy przyrządzić prawie wszystkie wersje rozmaitych potraw. Doskonale sprawdzają się w tym wydaniu szaszłyki, nadziewane cukinie, papryki czy pieczarki. Warzywa z rusztu świetnie nadają się na sałatkę czy kanapkę. Oliwa, smakowe masła i sosy do dań z grilla to równie ważny element uczty. Można używać sosów majonezowych, śmietanowych, serowych, z suszonych śliwek, musztardy, pomidorów lub papryki (np. pasta harissa), przyrządzonych samodzielnie oraz tych gotowych do kupienia w sklepach. Kanapki z grillowanymi warzywami – przepis Czas przygotowania:15 minut Stopień trudności: łatwy Składniki: 2 pełnoziarniste podłużne bułki, 1 czerwona papryka, 2 ząbki czosnku , 1 mała cukinia, 1 kulka sera mozzarella, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki sosu sojowego, 3 łyżki majonezu , 1 łyżeczka musztardy, świeżo mielony pieprz, 2 ogórki konserwowe. Przygotowanie:...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria
Styl życia

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner
Newsy

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner
Newsy

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner
Newsy

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy

Małgorzata Rozenek-Majdan

BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy

Julia Wieniawa

BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy

Katarzyna Cichopek

BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show

Hotel Paradise

BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show

Ślub od pierwszego wejrzenia

BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji

Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021

Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle

Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend

Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle

Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają

Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle

Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat

Anna Kusiak