łosoś pokrojony w dzwonka z cząstką cytryny
©BillionPhotos.com/Fotolia.com
Styl życia

Sałatka z tuńczyka i łosoś na wigilię – przepisy

Ryba na wigilię to wielowiekowa tradycja. Najczęściej serwowane ryby to karp i śledzie. Obecnie równie łatwo dostępne i coraz chętniej wybierane jako ryby na wigilię są tuńczyk oraz łosoś. Ten pierwszy zwykle występuje w sałatce, drugi – na ciepło.

Ryba na wigilię to wielowiekowa tradycja. Najczęściej serwowane ryby to karp i śledzie. Obecnie równie łatwo dostępne i coraz chętniej wybierane jako ryby na wigilię są tuńczyk oraz łosoś. Ten pierwszy zwykle występuje w sałatce, drugi – na ciepło.

Rybne potrawy na wigilię przyrządza się na zimno i na ciepło. Pyszna, słodko-kwaśna rybna sałatka zaostrza apetyt i jest jednocześnie lżejsza niż inne potrawy wigilijne, jak kapusta z grzybami czy pierogi. W tej roli najlepiej sprawdza się sałatka z tuńczykiem. Z kolei monotonię potraw z karpiem może przełamać podanie smażonego lub duszonego na parze czy pieczonego łososia.

Sałatki wigilijne – sałatka z tuńczyka: przepis

Sałatka z tuńczyka z ryżem

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z rzodkiewek

Potrzebujesz:

  • tarki.

Składniki (na 6-8 porcji):

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 1 cebula,
  • 1 duże jabłko,
  • ok. 250-300 gramów papryki marynowanej (lub ogórków konserwowych),
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu (około 100-150 gramów przed ugotowaniem),
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-6 łyżek majonezu.

Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut gotowanie i studzenie ryżu

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Tuńczyka odsącz z oleju lub sosu własnego i włóż do miski.
  • Cebulę i paprykę (lub ogórki) pokrój w kostkę, dodaj do tuńczyka.
  • Odcedź groszek i kukurydzę, dodaj do miski.
  • Obierz jabłko i zatrzyj je na tarce na grubych oczkach.
  • Dodaj ugotowany ryż.
  • Dopraw pieprzem, wymieszaj wszystko dokładnie.
  • Dodaj majonez, ponownie wymieszaj, na końcu dodaj sól do smaku.

Wskazówka: Sałatka z tuńczyka jest najlepsza, gdy schłodzi się w lodówce przynajmniej przez kilkadziesiąt minut.

Łosoś wigilijny: zastępca smażonego karpia

Smażony łosoś na wigilię

Potrzebujesz:

  • patelni.

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 gramów fileta z łososia,
  • 150 gramów masła,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Łososia podziel na 4 kawałki po 150 gramów każdy.
  • Dopraw je solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 15 do 20 minut.
  • Odsącz rybę.
  • Na patelnię wlej olej i dodaj masło, na zimny jeszcze tłuszcz wrzuć pokrojony ząbek czosnku.
  • Gdy tłuszcz się rozgrzeje, podsmaż na nim rybę z obu stron do zarumienienia.
  • Łososia podawaj ciepłego z kawałkiem cytryny.

Pieczony łosoś wigilijny

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • piekarnika,
  • folii aluminiowej.

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 gramów fileta z łososia,
  • 100-150 gramów masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • sól, pieprz cytrynowy,
  • sok z 1 cytryny,
  • opcjonalnie ostra papryczka.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Łososia opłucz i podziel na 4 porcje, pokrop sokiem z cytryny i odstaw na około 15 minut.
  • Miękkie masło wymieszaj z solą, pieprzem cytrynowym, posiekaną pietruszką i czosnkiem (i ewentualnie ostrą papryczką drobno pokrojoną). Uformuj walec i wstaw na kwadrans do zamrażarki.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Masło wyjmij i pokrój na 8 części.
  • Na kawałku folii na blasze ułóż po kawałku masła, filet skórą do dołu i ponownie kawałek masła. Zawiń folię, by powstały sakiewki.
  • Wstaw do piekarnika na 15 do 20 minut.

Wskazówka: Solą i pieprzem możesz posypać rybę, zamiast dodawać te przyprawy do masła.

Smacznego!

Talerz z łososiem i warzywami.
©Dani Vincek/Fotolia
Styl życia
Przepis na łososia, dorsza i sandacza gotowanego na parze
Ryby gotowane na parze nie tracą swoich właściwości odżywczych. Para jest najzdrowszym sposobem obróbki termicznej jedzenia.

Ryby gotowane na parze nie tracą swoich właściwości odżywczych. Para jest najzdrowszym sposobem obróbki termicznej jedzenia.   Ryby są niskokaloryczne. Powinny je jeść osoby na diecie, dbające o linię, zdrowo odżywiające się i mające problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Łosoś gotowany na parze z warzywami Łosoś z dodatkiem cebulki, groszku, kukurydzy i marchewki tworzy smaczne oraz niesamowicie zdrowe danie, bogate w kwasy omega-3 i omega-6 (odpowiedzialne są za poziom triglicerydów we krwi, kondycję naszego mózgu i nastrój).   Potrzebujesz: garnka, sita do parowania.   Składniki na 2 porcje: 400 g filetu z łososia, 4 ząbki czosnku , marchewka, 1 cebula, 100 g groszku, 100 g kukurydzy, 4 ziemniaki, 2 łyżki soku z cytryny, sól (do smaku), pieprz (do smaku).   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Umyj i osusz rybę. Polej sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Obierz czosnek, ziemniaki, marchewkę i pokrój w plasterki. Do garnka wlej niewielką ilość wody. Włóż sito do parowania. Ułóż na sicie rybę i warzywa. Dosyp groszku i kukurydzy. Gotuj na parze pod przykryciem przez pół godziny.  Smacznego! Dorsz gotowany na parze Dorsz z kalafiorem gotowany na parze to dietetyczne danie pełne smaku i aromatu. Pokochają je wszyscy fani lekkiego, zdrowego i smacznego jedzenia.   Potrzebujesz: parowaru.   Składniki na 2 porcje: 300 g filetu z dorsza, 1 kalafior, 150 g jogurtu naturalnego , 2 łyżki musztardy sarepskiej, tymianek (do smaku), bazylia (do smaku), sól (do smaku), pieprz (do smaku), oregano (do smaku), rozmaryn (do smaku).   Czas przygotowania: 45 minut (60 minut oczekiwania)...

sałatka z jajkiem i świeżymi warzywami
©yuliyatrukhan/Fotolia
Styl życia
3 sałatki z jajkiem: z łososiem, brokułami w sosie czosnkowym oraz czerwoną fasolą
Jajko to uniwersalny dodatek do sałatki. Dobrze smakuje podane z łososiem, brokułami, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą. Sosy pasujące do jajek to: sos czosnkowy, cytrynowy oraz koperkowy.

Jajko to uniwersalny dodatek do sałatki. Dobrze smakuje podane z łososiem, brokułami, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą. Sosy pasujące do jajek to: sos czosnkowy, cytrynowy oraz koperkowy.   Aby sprawdzić, czy jajko jest świeże, wystarczy, że wlejesz do szklanki lub małego garnka wody (tyle, aby można było zanurzyć całe jajko). Jeśli wypłynie, oznacza to, że jest nieświeże. Sałatka z jajkiem, wędzonym łososiem i ogórkiem w sosie koperkowo-cytrynowym Potrzebujesz: dużego, głębokiego talerza, praski do czosnku, małej miseczki.   Składniki (na 2 porcje): opakowanie wędzonego łososia (150 gramów), 3 jajka, duża garść rukoli (około 50 gramów), 1 nieduży zielony ogórek, Składniki na sos : 2 ząbki czosnku, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka oleju, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku, 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, szczypta soli.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Na talerz wyłóż rukolę. Ogórek obierz, pokrój w plastry i połóż na zieleninie. Ugotuj jajka na twardo . Jak ostygną pokrój je w ćwiartki i ułóż na brzegu talerza. Łososia zwiń w ruloniki (powinno wyjść około 6 ruloników). Rybę połóż na środku talerza. W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, olej, sok z cytryny, koperek, pieprz oraz sól. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i ponownie wymieszaj. Polej sałatkę sosem i gotowe. Smacznego! Sałatka z jajkiem, brokułami i pomidorami w sosie czosnkowym Potrzebujesz: garnka, durszlaka, dużej miski, praski do czosnku.   Składniki (na 4 porcje): 3 szklanki wody, 2 duże brokuły (po 500 gramów każdy), 5 jajek, 4 pomidory, 1 łyżeczka soli,...

Makaron z łososiem na patelni.
©Massimiliano Gallo/fotolia
Styl życia
Przepisy na makaron z łososiem i łososia zapiekanego z serem
Aby świeży łosoś nie był zbyt suchy, obsmażaj go krótko – po maksymalnie 3 minuty z każdej strony – żeby pozostał wilgotny wewnątrz. Apetycznie chrupiąca skorupka na zewnątrz dobrze smakuje skropiona sokiem z cytryny lub limonki.

Aby świeży łosoś nie był zbyt suchy, obsmażaj go krótko – po maksymalnie 3 minuty z każdej strony – żeby pozostał wilgotny wewnątrz. Apetycznie chrupiąca skorupka na zewnątrz dobrze smakuje skropiona sokiem z cytryny lub limonki.   Ryba psuje się od głowy, więc podczas wybierania świeżego łososia (jeśli w sklepie masz możliwość obejrzenia ryby w całości) warto zwrócić uwagę na wygląd jego oczu - nie mogą być mętne. Sprężyste mięso, błyszcząca skóra oraz różowe i wilgotne skrzela są również oznaką świeżości ryby. Przepis na makaron ze smażonym łososiem w sosie cytrynowym Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 , białko i witaminy . Najlepsze dzwonki z łososia pochodzą ze środkowej części ryby i charakteryzują się dużymi słojami tłuszczowymi.   Składniki (na 2 duże porcje): 500 gramów fileta z łososia w kawałku, 400 gramów kolorowego makaronu tagliatelle (szerokie wstążki) o smaku czosnkowym, szpinakowym lub pomidorowym, 4 łyżki odsączonych kaparów ze słoika, 1 sparzona cytryna, 1 duża cebula, 4 łyżki masła, 200 mililitrów śmietanki 36%, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu, świeży koperek do dekoracji.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ugotuj makaron tagliatelle w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. W garnku o głębokim dnie rozgrzej połowę masła i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj miód i sok z całej cytryny i duś na małym ogniu kilka minut. Stopniowo wlewaj do rondla słodką śmietankę, często mieszając - sos powinien zgęstnięć po kilku minutach. Dorzuć do sosu pozostałą część masła i gotuj...

Nasze akcje
Douglas
Styl życia
Największa perfumeria Douglas to miejsce inne niż wszystkie
Współpraca reklamowa
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik