łosoś pokrojony w dzwonka z cząstką cytryny
©BillionPhotos.com/Fotolia.com
Styl życia

Sałatka z tuńczyka i łosoś na wigilię – przepisy

Ryba na wigilię to wielowiekowa tradycja. Najczęściej serwowane ryby to karp i śledzie. Obecnie równie łatwo dostępne i coraz chętniej wybierane jako ryby na wigilię są tuńczyk oraz łosoś. Ten pierwszy zwykle występuje w sałatce, drugi – na ciepło.

Ryba na wigilię to wielowiekowa tradycja. Najczęściej serwowane ryby to karp i śledzie. Obecnie równie łatwo dostępne i coraz chętniej wybierane jako ryby na wigilię są tuńczyk oraz łosoś. Ten pierwszy zwykle występuje w sałatce, drugi – na ciepło.

Rybne potrawy na wigilię przyrządza się na zimno i na ciepło. Pyszna, słodko-kwaśna rybna sałatka zaostrza apetyt i jest jednocześnie lżejsza niż inne potrawy wigilijne, jak kapusta z grzybami czy pierogi. W tej roli najlepiej sprawdza się sałatka z tuńczykiem. Z kolei monotonię potraw z karpiem może przełamać podanie smażonego lub duszonego na parze czy pieczonego łososia.

Sałatki wigilijne – sałatka z tuńczyka: przepis

Sałatka z tuńczyka z ryżem

Potrzebujesz:

  • tarki.

Składniki (na 6-8 porcji):

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 1 cebula,
  • 1 duże jabłko,
  • ok. 250-300 gramów papryki marynowanej (lub ogórków konserwowych),
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu (około 100-150 gramów przed ugotowaniem),
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-6 łyżek majonezu.

Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut gotowanie i studzenie ryżu

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Tuńczyka odsącz z oleju lub sosu własnego i włóż do miski.
  • Cebulę i paprykę (lub ogórki) pokrój w kostkę, dodaj do tuńczyka.
  • Odcedź groszek i kukurydzę, dodaj do miski.
  • Obierz jabłko i zatrzyj je na tarce na grubych oczkach.
  • Dodaj ugotowany ryż.
  • Dopraw pieprzem, wymieszaj wszystko dokładnie.
  • Dodaj majonez, ponownie wymieszaj, na końcu dodaj sól do smaku.

Wskazówka: Sałatka z tuńczyka jest najlepsza, gdy schłodzi się w lodówce przynajmniej przez kilkadziesiąt minut.

Łosoś wigilijny: zastępca smażonego karpia

Smażony łosoś na wigilię

Potrzebujesz:

  • patelni.

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 gramów fileta z łososia,
  • 150 gramów masła,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Łososia podziel na 4 kawałki po 150 gramów każdy.
  • Dopraw je solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 15 do 20 minut.
  • Odsącz rybę.
  • Na patelnię wlej olej i dodaj masło, na zimny jeszcze tłuszcz wrzuć pokrojony ząbek czosnku.
  • Gdy tłuszcz się rozgrzeje, podsmaż na nim rybę z obu stron do zarumienienia.
  • Łososia podawaj ciepłego z kawałkiem cytryny.

Pieczony łosoś wigilijny

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • piekarnika,
  • folii aluminiowej.

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 gramów fileta z łososia,
  • 100-150 gramów masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • sól, pieprz cytrynowy,
  • sok z 1 cytryny,
  • opcjonalnie ostra papryczka.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Łososia opłucz i podziel na 4 porcje, pokrop sokiem z cytryny i odstaw na około 15 minut.
  • Miękkie masło wymieszaj z solą, pieprzem cytrynowym, posiekaną pietruszką i czosnkiem (i ewentualnie ostrą papryczką drobno pokrojoną). Uformuj walec i wstaw na kwadrans do zamrażarki.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Masło wyjmij i pokrój na 8 części.
  • Na kawałku folii na blasze ułóż po kawałku masła, filet skórą do dołu i ponownie kawałek masła. Zawiń folię, by powstały sakiewki.
  • Wstaw do piekarnika na 15 do 20 minut.

Wskazówka: Solą i pieprzem możesz posypać rybę, zamiast dodawać te przyprawy do masła.

Smacznego!

Talerz z łososiem i warzywami.
©Dani Vincek/Fotolia
Styl życia
Przepis na łososia, dorsza i sandacza gotowanego na parze
Ryby gotowane na parze nie tracą swoich właściwości odżywczych. Para jest najzdrowszym sposobem obróbki termicznej jedzenia.

Ryby gotowane na parze nie tracą swoich właściwości odżywczych. Para jest najzdrowszym sposobem obróbki termicznej jedzenia.   Ryby są niskokaloryczne. Powinny je jeść osoby na diecie, dbające o linię, zdrowo odżywiające się i mające problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Łosoś gotowany na parze z warzywami Łosoś z dodatkiem cebulki, groszku, kukurydzy i marchewki tworzy smaczne oraz niesamowicie zdrowe danie, bogate w kwasy omega-3 i omega-6 (odpowiedzialne są za poziom triglicerydów we krwi, kondycję naszego mózgu i nastrój).   Potrzebujesz: garnka, sita do parowania.   Składniki na 2 porcje: 400 g filetu z łososia, 4 ząbki czosnku , marchewka, 1 cebula, 100 g groszku, 100 g kukurydzy, 4 ziemniaki, 2 łyżki soku z cytryny, sól (do smaku), pieprz (do smaku).   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Umyj i osusz rybę. Polej sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Obierz czosnek, ziemniaki, marchewkę i pokrój w plasterki. Do garnka wlej niewielką ilość wody. Włóż sito do parowania. Ułóż na sicie rybę i warzywa. Dosyp groszku i kukurydzy. Gotuj na parze pod przykryciem przez pół godziny.  Smacznego! Dorsz gotowany na parze Dorsz z kalafiorem gotowany na parze to dietetyczne danie pełne smaku i aromatu. Pokochają je wszyscy fani lekkiego, zdrowego i smacznego jedzenia.   Potrzebujesz: parowaru.   Składniki na 2 porcje: 300 g filetu z dorsza, 1 kalafior, 150 g jogurtu naturalnego , 2 łyżki musztardy sarepskiej, tymianek (do smaku), bazylia (do smaku), sól (do smaku), pieprz (do smaku), oregano (do smaku), rozmaryn (do smaku).   Czas przygotowania: 45 minut (60 minut oczekiwania)...

sałatka z jajkiem i świeżymi warzywami
©yuliyatrukhan/Fotolia
Styl życia
3 sałatki z jajkiem: z łososiem, brokułami w sosie czosnkowym oraz czerwoną fasolą
Jajko to uniwersalny dodatek do sałatki. Dobrze smakuje podane z łososiem, brokułami, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą. Sosy pasujące do jajek to: sos czosnkowy, cytrynowy oraz koperkowy.

Jajko to uniwersalny dodatek do sałatki. Dobrze smakuje podane z łososiem, brokułami, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą. Sosy pasujące do jajek to: sos czosnkowy, cytrynowy oraz koperkowy.   Aby sprawdzić, czy jajko jest świeże, wystarczy, że wlejesz do szklanki lub małego garnka wody (tyle, aby można było zanurzyć całe jajko). Jeśli wypłynie, oznacza to, że jest nieświeże. Sałatka z jajkiem, wędzonym łososiem i ogórkiem w sosie koperkowo-cytrynowym Potrzebujesz: dużego, głębokiego talerza, praski do czosnku, małej miseczki.   Składniki (na 2 porcje): opakowanie wędzonego łososia (150 gramów), 3 jajka, duża garść rukoli (około 50 gramów), 1 nieduży zielony ogórek, Składniki na sos : 2 ząbki czosnku, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka oleju, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku, 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, szczypta soli.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Na talerz wyłóż rukolę. Ogórek obierz, pokrój w plastry i połóż na zieleninie. Ugotuj jajka na twardo . Jak ostygną pokrój je w ćwiartki i ułóż na brzegu talerza. Łososia zwiń w ruloniki (powinno wyjść około 6 ruloników). Rybę połóż na środku talerza. W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, olej, sok z cytryny, koperek, pieprz oraz sól. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i ponownie wymieszaj. Polej sałatkę sosem i gotowe. Smacznego! Sałatka z jajkiem, brokułami i pomidorami w sosie czosnkowym Potrzebujesz: garnka, durszlaka, dużej miski, praski do czosnku.   Składniki (na 4 porcje): 3 szklanki wody, 2 duże brokuły (po 500 gramów każdy), 5 jajek, 4 pomidory, 1 łyżeczka soli,...

Makaron z łososiem na patelni.
©Massimiliano Gallo/fotolia
Styl życia
Przepisy na makaron z łososiem i łososia zapiekanego z serem
Aby świeży łosoś nie był zbyt suchy, obsmażaj go krótko – po maksymalnie 3 minuty z każdej strony – żeby pozostał wilgotny wewnątrz. Apetycznie chrupiąca skorupka na zewnątrz dobrze smakuje skropiona sokiem z cytryny lub limonki.

Aby świeży łosoś nie był zbyt suchy, obsmażaj go krótko – po maksymalnie 3 minuty z każdej strony – żeby pozostał wilgotny wewnątrz. Apetycznie chrupiąca skorupka na zewnątrz dobrze smakuje skropiona sokiem z cytryny lub limonki.   Ryba psuje się od głowy, więc podczas wybierania świeżego łososia (jeśli w sklepie masz możliwość obejrzenia ryby w całości) warto zwrócić uwagę na wygląd jego oczu - nie mogą być mętne. Sprężyste mięso, błyszcząca skóra oraz różowe i wilgotne skrzela są również oznaką świeżości ryby. Przepis na makaron ze smażonym łososiem w sosie cytrynowym Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 , białko i witaminy . Najlepsze dzwonki z łososia pochodzą ze środkowej części ryby i charakteryzują się dużymi słojami tłuszczowymi.   Składniki (na 2 duże porcje): 500 gramów fileta z łososia w kawałku, 400 gramów kolorowego makaronu tagliatelle (szerokie wstążki) o smaku czosnkowym, szpinakowym lub pomidorowym, 4 łyżki odsączonych kaparów ze słoika, 1 sparzona cytryna, 1 duża cebula, 4 łyżki masła, 200 mililitrów śmietanki 36%, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu, świeży koperek do dekoracji.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ugotuj makaron tagliatelle w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. W garnku o głębokim dnie rozgrzej połowę masła i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj miód i sok z całej cytryny i duś na małym ogniu kilka minut. Stopniowo wlewaj do rondla słodką śmietankę, często mieszając - sos powinien zgęstnięć po kilku minutach. Dorzuć do sosu pozostałą część masła i gotuj...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria
Styl życia

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner
Newsy

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner
Newsy

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner
Newsy

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy

Małgorzata Rozenek-Majdan

BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy

Julia Wieniawa

BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy

Katarzyna Cichopek

BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show

Hotel Paradise

BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show

Ślub od pierwszego wejrzenia

BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji

Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021

Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle

Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend

Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle

Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają

Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle

Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat

Anna Kusiak