Surowy filet z łososia na desce, obok posiekany koperek i cytryna
©adrian_am13/Fotolia.com
Styl życia

Obiad dla gości w 20 minut: pieczony łosoś i kurczak po seczuańsku

Obiad dla niespodziewanych gości powinien być ekspresowy w przygotowaniu, ale też efektowny. Ciekawe propozycje to pieczony łosoś i kurczak po seczuańsku. Przygotowanie tych potraw nie zajmie dłużej niż 20 minut.

Obiad dla niespodziewanych gości powinien być ekspresowy w przygotowaniu, ale też efektowny. Ciekawe propozycje to pieczony łosoś i kurczak po seczuańsku. Przygotowanie tych potraw nie zajmie dłużej niż 20 minut.

 

Oba przepisy bazują na popularnych składnikach, które na pewno masz w domu lub kupisz w najbliższym sklepie.

Pieczony łosoś z koperkiem w 20 minut

Składniki na 4 osoby:

  • 4 porcje świeżego, filetowanego łososia (możesz go zastąpić pstrągiem łososiowym),
  • 1 cytryna,
  • garść świeżego kopru,
  • przyprawy do smaku: pieprz, sól, ulubione zioła.

 

Czas przygotowania: 20 minut (łącznie z pieczeniem)

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Łososia umyj zimną wodą, wysusz ręcznikiem papierowym i przypraw.
  • Cytrynę przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok, a następnie skrop nim filety ryby. Drugą połowę pokrój w plastry.
  • Posiekaj koper i posyp nim łososia.
  • Na każdej porcji ryby ułóż plaster cytryny.
  • Każdy filet zawiń oddzielnie w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 12-15 minut. Można też ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.

 

Filety z łososia dobrze komponują się z pieczonymi ziemniakami i świeżymi surówkami. Jeśli nie masz dużo czasu na przygotowanie dodatków, podaj rybę z frytkami i sałatą z dressingiem jogurtowym.

Szybki kurczak po seczuańsku

Składniki dla 4 osób:

 

  • 2 filety z kurczaka,
  • 5 łyżek sosu sojowego (możesz go zastąpić przyprawą w płynie),
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/4 łyżeczki przyprawy chili.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokrój w kostkę.
  • Jeśli nie ma czasu na dokładne obtaczanie każdego kawałka mięsa, wrzuć kurczaka do foliowego worka razem z mąką i potrząsaj składnikami do czasu, aż kurczak się dokładnie oblepi.
  • Mięso wrzuć na rozgrzany olej i smaż do uzyskania złotego koloru.
  • Wodę wymieszaj z octem i sosem sojowym. Całość wlej na patelnię z mięsem.
  • Dodaj cukier i zmiażdżony czosnek. Duś wszystko przez około 5 minut na średnim ogniu.
  • Cebulę pokrój razem ze szczypiorkiem i wrzuć na patelnię. Dodaj chili i duś potrawę przez jeszcze około 2 minuty.

 

Kurczaka po seczuańsku podawaj z ryżem. W wyjątkowych przypadkach możesz zastąpić ryż kaszą gryczaną lub makaronem.

 

Dwie piersi z kurczaka duszone z warzywami
©VICUSCHKA/Fotolia
Styl życia
Przepisy na pierś z kurczaka na obiad: w winie, na słodko i na ostro
Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.

Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.   Smak piersi z kurczaka podkreślą zioła, takie jak: tymianek , rozmaryn , majeranek , estragon i cząber. Pierś z kurczaka na słodko z miodem i musztardą francuską Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski, miski, naczynia żaroodpornego, łyżki.   Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka , 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, szczypta soli himalajskiej.   Sposób wykonania: Pierś z kurczaka umyj, przekrój na pół i usuń kostki oraz tłuste fragmenty. Do dużej miski wlej ocet balsamiczny, olej i dodaj miód, sól, musztardę i kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita marynata. Piersi natrzyj marynatą i pozostaw w niej na około 15 minut. Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 35 minut. Pierś podawaj z puree z ziemniaków i surówką z marchewki. Smacznego! Pierś z kurczaka na ostro z pomidorami i chili Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, drewnianej łyżki, praski do czosnku.   Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, 400 g pomidorów, szczypta: pieprzu Cayenne, mielonej ostrej papryki, soli i...

skrzydełka w coli na talerzu
©nieogolony/fotolia
Styl życia
Skrzydełka w coli – przepis na niezwykłe mięso
Skrzydełka w coli są idealnym daniem na imprezę urodzinową, spotkanie ze znajomymi czy jako przekąska na sylwestra. Potrawa przyciąga uwagę nie tylko wyglądem, ale i zapachem.

Skrzydełka w coli są idealnym daniem na imprezę urodzinową, spotkanie ze znajomymi czy jako przekąska na sylwestra. Potrawa przyciąga uwagę nie tylko wyglądem, ale i zapachem.   Skrzydełka w coli – przepis na niepowtarzalne danie Skrzydełka w coli są lekko pikantne, miękkie i na pewno przyciągną uwagę domowników. Na ich wykonanie nie potrzebujesz dużo czasu. Możesz przygotowywać je na dwa sposoby.   Sposób I Składniki: 14 skrzydełek kurczaka, 3 szklanki coca-coli, sos sojowy, imbir, papryka chili, czosnek , białe wino, olej lub oliwa z oliwek.   Sposób przygotowania:   Skrzydełka dokładnie umyj i osusz np. za pomocą papierowego ręcznika. Następnie ponacinaj kawałki mięsa. Do głębokiej patelni wlej olej lub oliwę z oliwek i obsmaż skrzydełka z każdej ze stron. Imbir pokrój na cienkie plasterki, a czosnek i paprykę drobno posiekaj, po czym przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż przez minutę. Następnie wlej trzy szklanki coca-coli, 2 łyżki białego wina i sos sojowy. Gotuj do momentu, aż sos zacznie wrzeć. Następnie, skrzydełka umieść w sosie i poczekaj 15-20 minut aż zgęstnieje i oblepi skrzydełka. Po tym czasie skrzydełka wyjmij na talerz. Dla smaku możesz posypać je sezamem. Przed podaniem, udekoruj mięso szczypiorkiem.   Sposób II   Składniki: szklanka coca-coli, 14 skrzydełek, przecier pomidorowy (2 łyżki), słodka papryka (2 łyżeczki), kminek (1 łyżeczka), miód (2 łyżki), czosnek granulowany (2 łyżeczki), papryka chili (1 łyżeczka).   Sposób przygotowania: Do głębokiego naczynia wsyp przyprawy i dodaj do nich przecier pomidorowy i coca-colę. Skrzydełka dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i zalej marynatą . W takiej postaci włóż do lodówki na godzinę, a po...

ryba-po-grecku
©Magdziak Marcin/Fotolia.com
Styl życia
Przystawki na święta – przepis na sałatkę z rukoli i owocami, roladki z łososia i dietetyczną rybę po grecku
W tradycji polskiej Boże Narodzenie to czas, który spędzamy z rodziną przy suto zastawionym stole. Obowiązkowo należy przygotować różne przystawki na święta, które można odchudzić rezygnując ze smażenia czy z dodatku majonezu.

W tradycji polskiej Boże Narodzenie to czas, który spędzamy z rodziną przy suto zastawionym stole. Obowiązkowo należy przygotować różne przystawki na święta, które można odchudzić rezygnując ze smażenia czy z dodatku majonezu. Na bożonarodzeniowym stole pojawia się wiele potraw i przystawek. Wśród nich znajdują się m.in. śledzie, ryba po grecku oraz domowe przetwory. Warto również pomyśleć o dietetycznych przekąskach, takich jak: lekkie sałatki warzywne, z dodatkiem kurczaka lub owoców oraz pieczony lub parowany łosoś. Przystawki na Boże Narodzenie Święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas spędzany z rodziną i najbliższymi, ale również bogato zastawiony stół rozmaitymi potrawami i przekąskami. Sposobem na odchudzenie świąt jest przygotowanie różnych, dietetycznych przystawek bożonarodzeniowych . Wśród nich powinny pojawić się sałatki warzywne, które można wzbogacać o kawałki pieczonego kurczaka lub ryby, orzechy oraz sery, np. feta lub mozzarella. Nietypową sałatką będzie sałatka z rukoli z dodatkiem owoców, np. gruszki i granatu. Słodką i zdrową przekąską na święta są np. ciasteczka owsiane lub maślane udekorowane dżemem. Na bożonarodzeniowym stole mogą pojawić się również delikatne roladki z łososia gotowane na parze, które można podawać w towarzystwie zielonej fasolki lub pieczonych czy gotowanych ziemniaczków. Ponadto, wiele tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych można przygotować w dietetycznej wersji, np. rybę po grecku czy śledzie i sałatki śledziowe . Wystarczy zrezygnować z wysokokalorycznych i tłustych dodatków, np. majonezu, śmietany. Smażenie natomiast zaleca się zastąpić duszeniem, pieczeniem i gotowaniem w wodzie lub na parze. Przepis na dietetyczną rybę po grecku Składniki: 500 g chudej ryby (np. filet z...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria
Styl życia

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner
Newsy

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner
Newsy

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner
Newsy

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy

Małgorzata Rozenek-Majdan

BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy

Julia Wieniawa

BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy

Katarzyna Cichopek

BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show

Hotel Paradise

BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show

Ślub od pierwszego wejrzenia

BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji

Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021

Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle

Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend

Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle

Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają

Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle

Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat

Anna Kusiak