Party Stories
Surowy filet z łososia na desce, obok posiekany koperek i cytryna
©adrian_am13/Fotolia.com
Styl życia

Obiad dla gości w 20 minut: pieczony łosoś i kurczak po seczuańsku

Obiad dla niespodziewanych gości powinien być ekspresowy w przygotowaniu, ale też efektowny. Ciekawe propozycje to pieczony łosoś i kurczak po seczuańsku. Przygotowanie tych potraw nie zajmie dłużej niż 20 minut.

Obiad dla niespodziewanych gości powinien być ekspresowy w przygotowaniu, ale też efektowny. Ciekawe propozycje to pieczony łosoś i kurczak po seczuańsku. Przygotowanie tych potraw nie zajmie dłużej niż 20 minut.

 

Oba przepisy bazują na popularnych składnikach, które na pewno masz w domu lub kupisz w najbliższym sklepie.

Pieczony łosoś z koperkiem w 20 minut

Składniki na 4 osoby:

  • 4 porcje świeżego, filetowanego łososia (możesz go zastąpić pstrągiem łososiowym),
  • 1 cytryna,
  • garść świeżego kopru,
  • przyprawy do smaku: pieprz, sól, ulubione zioła.

 

Czas przygotowania: 20 minut (łącznie z pieczeniem)

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Łososia umyj zimną wodą, wysusz ręcznikiem papierowym i przypraw.
  • Cytrynę przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok, a następnie skrop nim filety ryby. Drugą połowę pokrój w plastry.
  • Posiekaj koper i posyp nim łososia.
  • Na każdej porcji ryby ułóż plaster cytryny.
  • Każdy filet zawiń oddzielnie w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 12-15 minut. Można też ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.

 

Filety z łososia dobrze komponują się z pieczonymi ziemniakami i świeżymi surówkami. Jeśli nie masz dużo czasu na przygotowanie dodatków, podaj rybę z frytkami i sałatą z dressingiem jogurtowym.

Szybki kurczak po seczuańsku

Składniki dla 4 osób:

 

  • 2 filety z kurczaka,
  • 5 łyżek sosu sojowego (możesz go zastąpić przyprawą w płynie),
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/4 łyżeczki przyprawy chili.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokrój w kostkę.
  • Jeśli nie ma czasu na dokładne obtaczanie każdego kawałka mięsa, wrzuć kurczaka do foliowego worka razem z mąką i potrząsaj składnikami do czasu, aż kurczak się dokładnie oblepi.
  • Mięso wrzuć na rozgrzany olej i smaż do uzyskania złotego koloru.
  • Wodę wymieszaj z octem i sosem sojowym. Całość wlej na patelnię z mięsem.
  • Dodaj cukier i zmiażdżony czosnek. Duś wszystko przez około 5 minut na średnim ogniu.
  • Cebulę pokrój razem ze szczypiorkiem i wrzuć na patelnię. Dodaj chili i duś potrawę przez jeszcze około 2 minuty.

 

Kurczaka po seczuańsku podawaj z ryżem. W wyjątkowych przypadkach możesz zastąpić ryż kaszą gryczaną lub makaronem.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Dwie piersi z kurczaka duszone z warzywami
©VICUSCHKA/Fotolia
Styl życia
Przepisy na pierś z kurczaka na obiad: w winie, na słodko i na ostro
Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.

Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.   Smak piersi z kurczaka podkreślą zioła, takie jak: tymianek , rozmaryn , majeranek , estragon i cząber. Pierś z kurczaka na słodko z miodem i musztardą francuską Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski, miski, naczynia żaroodpornego, łyżki.   Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka , 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, szczypta soli himalajskiej.   Sposób wykonania: Pierś z kurczaka umyj, przekrój na pół i usuń kostki oraz tłuste fragmenty. Do dużej miski wlej ocet balsamiczny, olej i dodaj miód, sól, musztardę i kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita marynata. Piersi natrzyj marynatą i pozostaw w niej na około 15 minut. Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 35 minut. Pierś podawaj z puree z ziemniaków i surówką z marchewki. Smacznego! Pierś z kurczaka na ostro z pomidorami i chili Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, drewnianej łyżki, praski do czosnku.   Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, 400 g pomidorów, szczypta: pieprzu Cayenne, mielonej ostrej papryki, soli i...

skrzydełka w coli na talerzu
©nieogolony/fotolia
Styl życia
Skrzydełka w coli – przepis na niezwykłe mięso
Skrzydełka w coli są idealnym daniem na imprezę urodzinową, spotkanie ze znajomymi czy jako przekąska na sylwestra. Potrawa przyciąga uwagę nie tylko wyglądem, ale i zapachem.

Skrzydełka w coli są idealnym daniem na imprezę urodzinową, spotkanie ze znajomymi czy jako przekąska na sylwestra. Potrawa przyciąga uwagę nie tylko wyglądem, ale i zapachem.   Skrzydełka w coli – przepis na niepowtarzalne danie Skrzydełka w coli są lekko pikantne, miękkie i na pewno przyciągną uwagę domowników. Na ich wykonanie nie potrzebujesz dużo czasu. Możesz przygotowywać je na dwa sposoby.   Sposób I Składniki: 14 skrzydełek kurczaka, 3 szklanki coca-coli, sos sojowy, imbir, papryka chili, czosnek , białe wino, olej lub oliwa z oliwek.   Sposób przygotowania:   Skrzydełka dokładnie umyj i osusz np. za pomocą papierowego ręcznika. Następnie ponacinaj kawałki mięsa. Do głębokiej patelni wlej olej lub oliwę z oliwek i obsmaż skrzydełka z każdej ze stron. Imbir pokrój na cienkie plasterki, a czosnek i paprykę drobno posiekaj, po czym przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż przez minutę. Następnie wlej trzy szklanki coca-coli, 2 łyżki białego wina i sos sojowy. Gotuj do momentu, aż sos zacznie wrzeć. Następnie, skrzydełka umieść w sosie i poczekaj 15-20 minut aż zgęstnieje i oblepi skrzydełka. Po tym czasie skrzydełka wyjmij na talerz. Dla smaku możesz posypać je sezamem. Przed podaniem, udekoruj mięso szczypiorkiem.   Sposób II   Składniki: szklanka coca-coli, 14 skrzydełek, przecier pomidorowy (2 łyżki), słodka papryka (2 łyżeczki), kminek (1 łyżeczka), miód (2 łyżki), czosnek granulowany (2 łyżeczki), papryka chili (1 łyżeczka).   Sposób przygotowania: Do głębokiego naczynia wsyp przyprawy i dodaj do nich przecier pomidorowy i coca-colę. Skrzydełka dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i zalej marynatą . W takiej postaci włóż do lodówki na godzinę, a po...

ryba-po-grecku
©Magdziak Marcin/Fotolia.com
Styl życia
Przystawki na święta – przepis na sałatkę z rukoli i owocami, roladki z łososia i dietetyczną rybę po grecku
W tradycji polskiej Boże Narodzenie to czas, który spędzamy z rodziną przy suto zastawionym stole. Obowiązkowo należy przygotować różne przystawki na święta, które można odchudzić rezygnując ze smażenia czy z dodatku majonezu.

W tradycji polskiej Boże Narodzenie to czas, który spędzamy z rodziną przy suto zastawionym stole. Obowiązkowo należy przygotować różne przystawki na święta, które można odchudzić rezygnując ze smażenia czy z dodatku majonezu. Na bożonarodzeniowym stole pojawia się wiele potraw i przystawek. Wśród nich znajdują się m.in. śledzie, ryba po grecku oraz domowe przetwory. Warto również pomyśleć o dietetycznych przekąskach, takich jak: lekkie sałatki warzywne, z dodatkiem kurczaka lub owoców oraz pieczony lub parowany łosoś. Przystawki na Boże Narodzenie Święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas spędzany z rodziną i najbliższymi, ale również bogato zastawiony stół rozmaitymi potrawami i przekąskami. Sposobem na odchudzenie świąt jest przygotowanie różnych, dietetycznych przystawek bożonarodzeniowych . Wśród nich powinny pojawić się sałatki warzywne, które można wzbogacać o kawałki pieczonego kurczaka lub ryby, orzechy oraz sery, np. feta lub mozzarella. Nietypową sałatką będzie sałatka z rukoli z dodatkiem owoców, np. gruszki i granatu. Słodką i zdrową przekąską na święta są np. ciasteczka owsiane lub maślane udekorowane dżemem. Na bożonarodzeniowym stole mogą pojawić się również delikatne roladki z łososia gotowane na parze, które można podawać w towarzystwie zielonej fasolki lub pieczonych czy gotowanych ziemniaczków. Ponadto, wiele tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych można przygotować w dietetycznej wersji, np. rybę po grecku czy śledzie i sałatki śledziowe . Wystarczy zrezygnować z wysokokalorycznych i tłustych dodatków, np. majonezu, śmietany. Smażenie natomiast zaleca się zastąpić duszeniem, pieczeniem i gotowaniem w wodzie lub na parze. Przepis na dietetyczną rybę po grecku Składniki: 500 g chudej ryby (np. filet z...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner