Sałatka warstwowa sprawdzi się jako przystawka, danie główne lub przekąska. Ułożenie sałatki warstwami pozwala zachować smak i aromat każdego ze składników.

Reklama

Układając sałatkę warstwową, sos warto podzielić na dwie części. Dwie warstwy sosu sprawią, że sałatka będzie bardziej wilgotna i intensywna w smaku.

Sałatka warstwowa z kurczakiem

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • ręcznika kuchennego,
  • dużego talerza
  • wysokiej szklanej misy.

Zobacz także

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 5 jajek,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka ananasów w plastrach,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 1 słoik selera marynowanego (320 g),
  • 1 słoik majonezu (400 ml),
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki kolendry,
  • 1 cebula,
  • do smaku szczypta: soli, słodkiej papryki, czarnego pieprzu, chili, suszonej kozieradki, rozmarynu, tymianku i oregano.

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka umyj, oczyść z tłustych elementów i pokój w drobną kostkę.
  • Mięso przełóż do miski, oprósz przyprawami, dodaj oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Cebulę obierz, posiekaj na drobno i dodaj do kurczaka.
  • Całość przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
  • Zamarynowanego kurczaka przełóż na patelnię i smaż przez ok. 8 minut, co jakiś czas mieszając, aby mięso zarumieniło się po obu stronach.
  • Duży talerz wyłóż ręcznikiem kuchennym i przełóż na niego usmażonego kurczaka.
  • Jajka ugotuj na twardo.
  • Ananasy, fasolę, kukurydzę i selera odcedź z zalewy.
  • Jajka, ananasy i ogórki konserwowe pokrój w kostkę.
  • W wysokiej szklanej misie lub w naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: ogórki, kukurydzę, seler, połowę majonezu, czerwoną fasolę, jajka, filet z kurczaka, ananasa i drugą połowę majonezu.

Smacznego!

Sałatka warstwowa z makaronem bez mięsa

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • tarki,
  • wysokiej szklanej miski,
  • patelni,
  • garnka,
  • sitka,
  • małej ceramicznej miseczki.

Składniki:

Sałatka

  • 200 g makaronu małe muszelki,
  • 4 marchewki,
  • pół główki kapusty rzymskiej,
  • 1 ogórek,
  • pół puszki zielonego groszku,
  • 20 dag żółtego sera (w kawałku).

Sos

  • 200 ml majonezu,
  • 1 łyżka curry,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • pół łyżeczki soli czosnkowej.

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób wykonania:

  • Makaron ugotuj al dente (na półtwardo) według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
  • Gotowy makaron odcedź i przepłucz w bieżącej zimnej wodzie.
  • Marchewkę obierz i pokrój w słupki.
  • Kapustę rzymską podrzyj na kawałki.
  • W małej ceramicznej miseczce wymieszaj majonez, sól czosnkową, curry i brązowy cukier.
  • Sałatkę układaj warstwami w wysokiej szklanej misie w kolejności: marchewka, sałata, pierwsza część sosu, ogórek, groszek, makaron, druga część sosu.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i posyp nim wierzch sałatki.
  • Całość wstaw do lodówki na godzinę.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama