sałatka ułożona warstwami
©kostrez/Fotolia
Styl życia

Dwa przepisy na sałatkę warstwową – z kurczakiem i z makaronem

: Sałatka warstwowa sprawdzi się jako przystawka, danie główne lub przekąska. Ułożenie sałatki warstwami pozwala zachować smak i aromat każdego ze składników.

Sałatka warstwowa sprawdzi się jako przystawka, danie główne lub przekąska. Ułożenie sałatki warstwami pozwala zachować smak i aromat każdego ze składników. 

 

Układając sałatkę warstwową, sos warto podzielić na dwie części. Dwie warstwy sosu sprawią, że sałatka będzie bardziej wilgotna i intensywna w smaku.

Sałatka warstwowa z kurczakiem

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • ręcznika kuchennego,
  • dużego talerza
  • wysokiej szklanej misy.

 

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 5 jajek,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka ananasów w plastrach,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 1 słoik selera marynowanego (320 g),
  • 1 słoik majonezu (400 ml),
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki kolendry,
  • 1 cebula,
  • do smaku szczypta: soli, słodkiej papryki, czarnego pieprzu, chili, suszonej kozieradki, rozmarynu, tymianku i oregano.

 

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka umyj, oczyść z tłustych elementów i pokój w drobną kostkę.
  • Mięso przełóż do miski, oprósz przyprawami, dodaj oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Cebulę obierz, posiekaj na drobno i dodaj do kurczaka.
  • Całość przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
  • Zamarynowanego kurczaka przełóż na patelnię i smaż przez ok. 8 minut, co jakiś czas mieszając, aby mięso zarumieniło się po obu stronach.
  • Duży talerz wyłóż ręcznikiem kuchennym i przełóż na niego usmażonego kurczaka.
  • Jajka ugotuj na twardo.
  • Ananasy, fasolę, kukurydzę i selera odcedź z zalewy.
  • Jajka, ananasy i ogórki konserwowe pokrój w kostkę.
  • W wysokiej szklanej misie lub w naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: ogórki, kukurydzę, seler, połowę majonezu, czerwoną fasolę, jajka, filet z kurczaka, ananasa i drugą połowę majonezu.

Smacznego!

Sałatka warstwowa z makaronem bez mięsa

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • tarki,
  • wysokiej szklanej miski,
  • patelni,
  • garnka,
  • sitka,
  • małej ceramicznej miseczki.

 

Składniki:

Sałatka

  • 200 g makaronu małe muszelki,
  • 4 marchewki,
  • pół główki kapusty rzymskiej,
  • 1 ogórek,
  • pół puszki zielonego groszku,
  • 20 dag żółtego sera (w kawałku).

Sos

  • 200 ml majonezu,
  • 1 łyżka curry,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • pół łyżeczki soli czosnkowej.

 

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób wykonania:

  • Makaron ugotuj al dente (na półtwardo) według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
  • Gotowy makaron odcedź i przepłucz w bieżącej zimnej wodzie.
  • Marchewkę obierz i pokrój w słupki.
  • Kapustę rzymską podrzyj na kawałki.
  • W małej ceramicznej miseczce wymieszaj majonez, sól czosnkową, curry i brązowy cukier.
  • Sałatkę układaj warstwami w wysokiej szklanej misie w kolejności: marchewka, sałata, pierwsza część sosu, ogórek, groszek, makaron, druga część sosu.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i posyp nim wierzch sałatki.
  • Całość wstaw do lodówki na godzinę.

Smacznego!

 

sałatka grecka na talerzu
©Alexander Raths/fotolia
Styl życia
Błyskawiczne przepisy na lekkie sałatki!
Lekkie sałatki są idealnym pomysłem na podwieczorek, lunch czy kolację. Przygotowując sałatkę możesz łączyć smaki na wiele sposobów. Potrawy przygotujesz zaledwie w 15 minut.

Lekkie sałatki są idealnym pomysłem na podwieczorek, lunch czy kolację. Przygotowując sałatkę możesz łączyć smaki na wiele sposobów. Potrawy przygotujesz zaledwie w 15 minut. Sałatka grecka Sałatka grecka jest jedną z najbardziej lubianych i popularnych sałatek. By ją przygotować potrzebujesz mieszanki sałat, świeżego pomidora, ogórka, oliwek i sera feta. Niektórzy dodają kukurydzę, ale to zależy od gustu. Do głębokiej misy przełóż sałatę, po czym dodaj do niej posiekane na kawałki warzywa i ser feta. Całość zalej odrobiną oliwy lub specjalnym sosem do greckich sałatek. Podawaj z ulubionym pieczywem. 100 g sałatki greckiej zawiera około 105 kcal . Sałatka z kurczakiem na ostro Do sałatki na ostro potrzebujesz filetu z kurczaka, miksu sałat, ostrego sosu paprykowego, marchewki, majonezu i jogurtu naturalnego. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, usmaż na patelni i dodaj ostry sos paprykowy . Zamiast sosu możesz doprawić kurczaka papryką chili. Następnie do szklanej misy wsyp sałatę, do której dodasz startą na tarce marchewkę i pozostałe składniki. Sałatka z kurczakiem na ostro ma około 126 kcal w 100 g. Sałatka z warzyw Sałatka z warzyw jest pełnowartościowa i na pewno przyciągnie uwagę domowników. Do jej wykonania potrzebujesz główki sałaty, pomidorów koktajlowych, świeżego ogórka, papryki czerwonej i łyżeczki musztardy. Niektórzy dodają ząbek czosnku. Sałatę dokładnie umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Podziel liście na kawałki i wrzuć do naczynia. Następnie ułóż na nich małe pomidorki, paprykę i świeży ogórek. Jedną łyżeczkę musztardy połącz razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i do całości dodaj odrobinę oliwy z oliwek i sól do smaku . Polej sałatkę sosem przed podaniem. Sałatka z warzyw ma bardzo mało kalorii – 42 kcal/100 g. Sałatka szopska Jest to tradycyjna sałatka...

sałatka z jajkiem i świeżymi warzywami
©yuliyatrukhan/Fotolia
Styl życia
3 sałatki z jajkiem: z łososiem, brokułami w sosie czosnkowym oraz czerwoną fasolą
Jajko to uniwersalny dodatek do sałatki. Dobrze smakuje podane z łososiem, brokułami, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą. Sosy pasujące do jajek to: sos czosnkowy, cytrynowy oraz koperkowy.

Jajko to uniwersalny dodatek do sałatki. Dobrze smakuje podane z łososiem, brokułami, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą. Sosy pasujące do jajek to: sos czosnkowy, cytrynowy oraz koperkowy.   Aby sprawdzić, czy jajko jest świeże, wystarczy, że wlejesz do szklanki lub małego garnka wody (tyle, aby można było zanurzyć całe jajko). Jeśli wypłynie, oznacza to, że jest nieświeże. Sałatka z jajkiem, wędzonym łososiem i ogórkiem w sosie koperkowo-cytrynowym Potrzebujesz: dużego, głębokiego talerza, praski do czosnku, małej miseczki.   Składniki (na 2 porcje): opakowanie wędzonego łososia (150 gramów), 3 jajka, duża garść rukoli (około 50 gramów), 1 nieduży zielony ogórek, Składniki na sos : 2 ząbki czosnku, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka oleju, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku, 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, szczypta soli.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Na talerz wyłóż rukolę. Ogórek obierz, pokrój w plastry i połóż na zieleninie. Ugotuj jajka na twardo . Jak ostygną pokrój je w ćwiartki i ułóż na brzegu talerza. Łososia zwiń w ruloniki (powinno wyjść około 6 ruloników). Rybę połóż na środku talerza. W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, olej, sok z cytryny, koperek, pieprz oraz sól. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i ponownie wymieszaj. Polej sałatkę sosem i gotowe. Smacznego! Sałatka z jajkiem, brokułami i pomidorami w sosie czosnkowym Potrzebujesz: garnka, durszlaka, dużej miski, praski do czosnku.   Składniki (na 4 porcje): 3 szklanki wody, 2 duże brokuły (po 500 gramów każdy), 5 jajek, 4 pomidory, 1 łyżeczka soli,...

Kolorowa sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową.
©fotek/Fotolia.com
Styl życia
Sałatka z tuńczykiem i ryżem, sałatka warstwowa oraz tuńczyk z makaronem
Do sałatki z tuńczykiem najczęściej dodaje się majonez i kukurydzę konserwową. Przekąskę można też podać z ryżem lub makaronem. Przed podaniem należy ją schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę.

Do sałatki z tuńczykiem najczęściej dodaje się majonez i kukurydzę konserwową. Przekąskę można też podać z ryżem lub makaronem. Przed podaniem należy ją schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę.   Tuńczyk to doskonałe źródło białka . Zawiera też dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz potasu. Nie należy jednak jeść tej ryby częściej niż 1-2 razy w tygodniu, ponieważ ma dosyć dużo rtęci.   Sałatka z tuńczykiem i ryżem   Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 200 g ryżu parboiled , 1 puszka kukurydzy konserwowej, 3 jaja, 1 średnia czerwona cebula, 3 łyżki majonezu, szczypta soli, szczypta pieprzu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 20-30 minut   Sposób przygotowania: Ugotuj ryż według instrukcji podanej na opakowaniu, po czym odsącz z wody. Wsyp go do miski i pozostaw do ostygnięcia. Ugotuj jajka na twardo, a następnie je ostudź. Obierz jaja i pokrój je w drobną kosteczkę. Odsącz z zalewy tuńczyka i kukurydzę. Obierz cebulę i posiekaj drobno. Dodaj wszystkie składniki do ryżu. Wymieszaj całość wraz z majonezem. Wstaw sałatkę do lodówki na około godzinę, aby się schłodziła.   Sałatka z tuńczykiem warstwowa - przepis   Składniki: 3 puszki tuńczyka w sosie własnym, 6 jaj, 1 cebula, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 20 dag żółtego sera , 8 łyżek majonezu , szczypta soli.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 20 minut   Sposób przygotowania: Ugotuj jajka na twardo, po czym pozostaw do ostygnięcia. Obierz jaja, oddziel białka od żółtek i zetrzyj je osobno na tarce. Umieść je w dwóch miseczkach. Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Zetrzyj żółty ser. Odsącz...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner