Surówka z marchewki wydać się może banalna, ale spróbuj ją wykonać na kilka różnych sposobów. Oto 4 proste przepisy, które urozmaicą twój obiad.

Reklama

Przepis pierwszy: Tradycyjna surówka z marchewki

Dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne przepisy polecamy standardowy sposób przygotowania surówki z marchewki.

Potrzebujesz:

  • głębokiego naczynia,
  • tarki,
  • noża.

Składniki:

Zobacz także
  • 4 marchewki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczyptę cukru i soli.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Obierz marchewki (możesz je również oskrobać) i zetrzyj na dużych oczkach tarki.

2. Skrop sokiem z cytryny, dodaj do smaku cukier i sól (ilość według uznania).

Przepis drugi: Surówka z marchewki po polsku

Aby nadać wyrazisty smak swojej surówce, dodaj do przygotowanej już tradycyjnej surówki jabłko – jest to jeden z najbardziej popularnych przysmaków na polskich stołach.

Składniki:

  • składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnej surówki z marchwi,
  • 2 średniej wielkości, słodkie jabłka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie).

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj tradycyjną surówkę (jak w przepisie powyżej).

2. Zetrzyj na dużych oczkach jabłko i dodaj do surówki.

3. Możesz ewentualnie skropić całość 2 łyżkami oliwy z oliwek.

Przepis trzeci: Surówka z marchewki na bogato

Aby jeszcze bardziej urozmaicić swoje danie sięgnij po produkty, o których nigdy byś nie pomyślała przygotowując prozaiczną surówkę z marchwi.

Składniki:

  • 0,5 kg marchwi,
  • 1 średniej wielkości słodkie jabłko,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • wyciśnięty sok pomarańczowy z 1/2 świeżej pomarańczy,
  • garść skruszonych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka skruszonego imbiru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Obierz marchewki (możesz je również oskrobać) i zetrzyj na dużych oczkach tarki.

2. Obierz jabłko i zetrzyj również na dużych oczkach tarki.

3. Skrop sokiem z cytryny, dodaj do smaku sól (ilość według uznania).

4. Oliwę pomieszaj z sokiem z pomarańczy i imbirem, następnie dodaj do surówki.

5. Zwieńczeniem twoich przygotowań jest posypanie po surówce skruszonych orzechów włoskich.

Przepis czwarty: Surówka z marchewki z porem

Ostatnią propozycją twojej surówki z marchewki jest dodanie do jej tradycyjnej wersji pora, co nada jej ostrzejszy smak i całkowicie odmienną konsystencję.

Składniki:

  • składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnej surówki z marchwi,
  • 1 duży por,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj tradycyjną surówkę (jak w przepisie powyżej).

2. Pokrój pora na cienkie plasterki (jego jasną i jasnozieloną część) i dodaj do surówki.

3. Na koniec możesz skropić ją 2 łyżkami oliwy z oliwek.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama