Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
rosół z kaczki
© leszekglasner/Fotolia.com
Styl życia

Jak zrobić rosół z kaczki: dobór mięsa, warzyw i przypraw

Rosół z kaczki to aromatyczna i niecodzienna zupa. Aby go przygotować, koniecznie należy kupić chudą kaczkę. Wyrafinowany smak zupy zapewni dodatek lubczyku.

Rosół z kaczki to aromatyczna i niecodzienna zupa. Aby go przygotować, koniecznie należy kupić chudą kaczkę. Wyrafinowany smak zupy zapewni dodatek lubczyku.

 

Rosół z kaczki nie powinien być zbyt tłusty. Tę zupę robi się z porcji rosołowej, a więc korpusu kaczki. Można też dodać kaczą pierś lub uda. Czasem do rosołu wykorzystuje się również skrzydła i szyję.

 

Składniki na rosół z kaczki:

  • 1 duża kaczka (chuda),
  • 2-3 pietruszki,
  • 5-6 marchwi,
  • 1/2 selera,
  • 2 cebule w łupinach,
  • 2 pory,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 1 garść ususzonego lubczyku,
  • koperek bądź natka pietruszki do dekoracji rosołu.

 

Do rosołu z kaczki idealnie pasuje przyrządzony w domu makaron. Do jego wykonania potrzebne będą:

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Najpierw należy oczyścić kaczkę, wyjąć ze środka podroby, jeśli nadal tam są i dokładnie umyć mięso. Jeśli kaczka nie mieści się do garnka, można ją pokroić. Do rosołu można dodać też umyte uprzednio podroby (np. serce lub żołądek).
  • Kaczkę należy włożyć do garnka i zalać w całości wodą. Gotuje się ją na niewielkim ogniu. Duży ogień sprawi, że zupa będzie mętna. Kaczkę należy gotować przez mniej więcej godzinę. Przez ten czas na bieżąco trzeba zdejmować małym sitkiem lub łyżką powstającą pianę (inaczej szumy lub szumowiny).
  • W międzyczasie należy umyć i pokroić warzywa.
  • Po godzinie do wywaru należy dodać obrane warzywa: pietruszkę, marchewkę, por, seler i cebulę. Dodaje się też przyprawy: ziele angielskie, pieprz, sól oraz lubczyk. Całość gotuje się jeszcze przez 1 lub 1,5 godziny. Marchewki należy wyjąć przed upływem tego czasu, aby się nie rozgotowały.
  • Kiedy rosół będzie gotowy, należy wyjąć z niego mięso i warzywa, dosolić do smaku, a na końcu przecedzić przez sitko.

Jak zrobić domowy makaron do rosołu?

Kiedy rosół zacznie się gotować, można przystąpić do przygotowywania makaronu.

  • Aby zrobić makaron najpierw trzeba wymieszać semolinę i mąkę pszenną z jajami, oliwą i solą. Z tej mieszanki należy wyrobić ciasto. Dzięki semolinie konsystencja makaronu będzie bardziej zwarta, a makaron będzie się lepiej gotował.
  • Ciasto należy zawinąć w folię i odłożyć na godzinę. Po tym czasie trzeba je bardzo cienko rozwałkować i pokroić, najlepiej na kształt nitek. Można to zrobić za pomocą noża lub maszynki do makaronu.
  • Tak przygotowany makaron należy rozłożyć na papierze i podsuszyć, a następnie zagotować w lekko osolonym wrzątku. Wystarczy nawet 1,5 minut, ponieważ świeży makaron gotuje się szybciej niż suszony z paczki.

Makaron można nałożyć na talerze, zalać rosołem i udekorować zupę marchewką pokrojoną w plastry. Całość warto posypać pokrojoną natką pietruszki lub koperkiem.

 

Smacznego!

 

rosół
Flickr/Roland Tanglao/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Rosół z kaczki – sprawdzony przepis
Rosół z kaczki to rarytas, który można z powodzeniem przyrządzić samemu w domowym zaciszu. Należy tylko przestrzegać kilku prostych zasad, aby osiągnąć kulinarny sukces.

Rosół z kaczki to rarytas, który można z powodzeniem przyrządzić samemu w domowym zaciszu. Należy tylko przestrzegać kilku prostych zasad, aby osiągnąć kulinarny sukces.   Wśród zalet rosołu wymieniane są jego właściwości odżywcze, które są szczególnie cenne w czasie choroby oraz rekonwalescencji. Rosół z kaczki nie jest potrawą pospolitą a jej smak może uświetnić zarówno niedzielny obiad, jak i szczególną uroczystość. Wybór kaczki na rosół Przy zakupie kaczki na rosół należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jej świeżość oraz stopnień otłuszczenia mięsa. Jeżeli tłuszczu jest zbyt wiele, będzie trzeba go zbierać łyżką z wywaru. Dlatego najlepiej wybrać kaczkę młodą i chudą o wadze 1,5 – 2 kg. Jak sprawdzić czy kaczka jest świeża? Mięso musi być sprężyste – czyli po naciśnięciu palcem „wraca” do poprzedniego kształtu. Powąchaj – świeże mięso pachnie, nie może też być szare ani lepkie. Jeżeli nie masz okazji, aby kupić świeżą kaczkę, kup mrożoną. Rosół z kaczki – przepis Składniki: 1 kaczka, 2 duże cebule – najlepiej z łupinami, 2 średniej wielkości pietruszki, 5 małych marchewek, pół dużego selera lub 1 cały mały seler, 1 średni por, sól, pieprz, przyprawy: 8-9 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 2 łyżeczki suszonego lubczyku, makaron nitki, garść natki pietruszki lub koperku do podania.   Czas przygotowania: 120 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: 1. Kaczkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Jeżeli jest taka potrzeba pokrój ją na części. 2. Włóż kaczkę do garnka, zalej wodą tak, aby przykryła mięso. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę...

Włoszczyzna
Pixabay/HebiFot/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Czarna polewka - zupa z kaczej krwi
Czarnina, czernina, czarna zalewajka lub czarna polewka – wszystko to nazwy wyjątkowej zupy, której podstawowym składnikiem jest krew z kaczki. Charakterystyczny smak czarnina zawdzięcza dodatkowi cukru i octu.

Czarnina, czernina, czarna zalewajka lub czarna polewka – wszystko to nazwy wyjątkowej zupy, której podstawowym składnikiem jest krew z kaczki. Charakterystyczny smak czarnina zawdzięcza dodatkowi cukru i octu.   Jest wiele wariantów czerniny – do przepisu podstawowego można dodawać na przykład syrop ze śliwki, suszone owoce, miód, ocet winny lub jabłkowy. Można ją podawać z makaronem, kluskami i ziemniakami. Dla niektórych czarnina jest rarytasem, innym nie może przejść przez gardło ze względu na składniki. Czarna polewka – symbol odmowy „Do zamku nieproszony coraz częściej jeździł. W końcu u nas jak w domu swoim się zagnieździł. I już się miał oświadczać, lecz pomiarkowano. I czarną mu polewkę do stołu podano.” – tak kończą się starania Jacka Soplicy, czyli księdza Robaka z „Pana Tadeusza”. Czarną polewkę ojciec panny podawał mężczyźnie, którego odrzucał jako kandydata na męża dla córki. Krótko mówiąc – w kulturze szlacheckiej był to symbol rekuzy, czyli najzwyczajniejszego w świecie „kosza” . Oczywiście obecnie nie stosuje się czerniny jako znaku odrzucenia adoratora. Kojarzy się natomiast z tradycyjną polską potrawą , która była serwowana przez babcię. Czernina – przepis podstawowy Składniki: krew z kaczki, korpus kaczki, żołądki drobiowe, szyjka z indyka, 4 marchewki, 1 seler, 2 pietruszki, 8 suszonych śliwek, 2 jabłka, 2 łyżki pszennej mąki, 3 łyżki octu, 1-2 łyżki cukru, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól.   Czas przygotowania : 60 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: 1. Przygotuj wywar jak na rosół – gotuj żołądki...

Zupa rybna
© denira/Fotolia.com
Styl życia
Rosół z ryby – różne odmiany zupy znanej na całym świecie
Rosół rybny to zupa przygotowywana na bazie mięsa i ości ryb, a czasami także owoców morza. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się różne gatunki morskich i śródlądowych ryb. Zupę rybną gotuje się krócej w porównaniu z innymi zupami, ponieważ mięso rozgotowuje się o wiele szybciej.

Rosół rybny to zupa przygotowywana na bazie mięsa i ości ryb, a czasami także owoców morza. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się różne gatunki morskich i śródlądowych ryb. Zupę rybną gotuje się krócej w porównaniu z innymi zupami, ponieważ mięso rozgotowuje się o wiele szybciej.   Przed gotowaniem rosołu rybnego należy odpowiednio przygotować rybę , czyli ją umyć, pozbawić skrzeli i odfiletować. Do zupy dodaje się także głowę ryby, ale wcześniej należy z niej usunąć oczy. Przepis na rosół rybny Składniki: 1 kg ryby lub jej resztek (głowa, skóra, okrawki mięsa, kręgosłup), 3 marchewki, 1 cebula, 1 por, pół selera naciowego, natka pietruszki, przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz czarny .   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Jarzyny pokrój na mniejsze kawałki. Rybę i warzywa włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Całość gotuj na dużym ogniu, zbierając co jakiś czas ciemną pianę (tzw. szumy lub szumowinę). Gdy szumowina przestanie się pojawiać, zmniejsz ogień, dodaj ziele angielskie i liście laurowe . Gotuj 20 minut. Dopraw przyprawami. Po przestudzeniu zupy, przecedź ją i podawaj.   Smacznego!   Rosół rybny z pulpetami i innymi dodatkami Ponieważ sam rosół jest klarowną zupą, często serwuje się ją z różnymi dodatkami, np. makaronem, pulpetami lub przypieczonymi kromkami chleba. Rosół rybny z makaronem jest z pewnością bardziej sycący i szybciej zaspokoi głód niż sama zupa. Jaką rybę wybrać do zupy rybnej? Choć istnieje wiele przepisów na konkretne zupy, np. rosół z karpia lub rosół z łososia, to nie ma potrzeby przywiązywać się do jednej ryby. Rosół rybny może być przygotowywany z różnych gatunków ryb morskich i...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner