Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
rosół wołowy
© librakv/Fotolia.com
Styl życia

Jak zrobić rosół wołowy i rosół wołowo-drobiowy? Czas przygotowania i niezbędne warzywa

Rosół wołowy ma pikantny i bardziej wyrazisty posmak niż zupa z kury. Dodaje się do niego warzywa i podaje z makaronem. Aby wzbogacić smak, można przyrządzić rosół wołowo-drobiowy.

Rosół wołowy ma pikantny i bardziej wyrazisty posmak niż zupa z kury. Dodaje się do niego warzywa i podaje z makaronem. Aby wzbogacić smak, można przyrządzić rosół wołowo-drobiowy.

 

Rosół wołowy bardzo dobrze rozgrzewa. Im bardziej jest tłusty, tym dłużej trzyma ciepło. Podczas gotowania tworzy się w nim piana, którą trzeba usuwać.

Rosół wołowy – co warto wiedzieć o jego przygotowaniu?

  • Rosół wołowy gotuje się nieco dłużej niż zupa z kury lub kaczki.
  • Rosół z mięsa wołowego jest zwykle ciemniejszy niż rosół drobiowy. Można go jeszcze zintensyfikować, dodając cebulę opieczoną w piekarniku lub nad gazem. W cebulę wbija się też goździki. Kilka ich sztuk wystarczy, aby nadać zupie ciekawy smak.
  • Najlepsze części mięsa na rosół wołowy to: łata wołowa, szponder, pręga wołowa, goleń lub mostek. Można też dodać do niego kości szpikowe, jednak sprawi to, że rosół będzie gotował się jeszcze dłużej.
  • Dobrze, aby w mięsie przeznaczonym na rosół wołowy była kość i nieco tłuszczu. Nadadzą potrawie intensywniejszy smak.
  • Zmniejszenie gazu bądź mocy płyty indukcyjnej zaraz po zagotowaniu się wywaru pozwoli uniknąć zmętnienia rosołu. Zupa powinna gotować się na niewielkim ogniu aż do miękkości mięsa.

Przepis na rosół wołowo-drobiowy

Rosół wołowo-drobiowy będzie nieco delikatniejszy w smaku niż rosół z samej wołowiny.

 

Składniki:

  • 4 skrzydełka drobiowe,
  • 1 kurze podudzie,
  • 2 nóżki z kurczaka,
  • opcjonalnie 20 dkg żołądków,
  • 30 dkg mięsa wołowego,
  • 2 pietruszki,
  • 3 marchewki,
  • połowa selera,
  • 1 por,
  • 3 liście kapusty włoskiej,
  • 1 niewielka cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeży lubczyk lub natka pietruszki,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Z powyższych składników otrzymamy 6-8 porcji rosołu.

 

Czas przygotowania: 3-5 godzin

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Warzywa umyj i obierz ze skórki.
  • Marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na pół.
  • Mięso umyj, a jeśli nie mieści się w garnku - pokrój.
  • Cebulę obierz, przekrój i podsmaż na patelni. Możesz ją też opiec w piekarniku lub nad palnikiem gazowym.
  • Warzywa oraz mięso włóż do garnka i dolej zimnej wody. Dorzuć łyżkę soli, ziele angielskie i liść laurowy.
  • Wywar wstaw na gaz, a kiedy się zagotuje zdejmij pianę, czyli szumowiny z powierzchni rosołu.
  • Rosół gotuj dotąd, aż mięso wołowe będzie miękkie. Może to trwać 1,5 godziny, a jeśli użyjesz bardziej żylastego mięsa, nawet 3 godziny.

 

Czysty rosół wołowy przygotowuje się oczywiście bez dodatku drobiu, z większą ilością (o około 50 dkg) mięsa wołowego.

 

Do gotowej zupy można dodać nieco natki pietruszki lub koperku.

 

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
rosół z kury
© O.B./Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić rosół z kury: składniki, przepis i przydatne porady
Rosół to popularna zupa, najczęściej gotowana z kurczaka. Podstawą tradycyjnego rosołu jest cała kura lub połowa jej korpusu. Można też wybrać lżejszą wersję: rosół na udkach. Do wywaru oprócz mięsa potrzebne są warzywa i przyprawy.

Rosół to popularna zupa, najczęściej gotowana z kurczaka. Podstawą tradycyjnego rosołu jest cała kura lub połowa jej korpusu. Można też wybrać lżejszą wersję: rosół na udkach. Do wywaru oprócz mięsa potrzebne są warzywa i przyprawy.   Ta tradycyjna zupa smakuje każdemu. Sprawdza się nie tylko jako samodzielna potrawa. Na bazie rosołu z kury domowej można przygotować wiele innych dań , np. farsz do pierogów lub krokietów, bulion, inne zupy lub mięso w galarecie. Mięso na rosół z kurczaka Na rosół kup całą tuszę lub półtuszę z kurczaka. Do zupy wykorzystaj świeże – nie mrożone mięso. Mrożenie zwiększa bowiem ryzyko zmętnienia wywaru. Jeśli jednak masz mięso mrożone, przełóż je z zamrażalnika do lodówki dzień przed planowanym gotowaniem. Rozmrażanie w mikrofalówce nie jest najlepszym sposobem. Jak ugotować rosół – cenne wskazówki Istnieją dwa główne sposoby, na pozbycie się piany ze ściętego białka (tzw. szumów, szumowin), która powstaje podczas gotowania mięsa na rosół . Pierwszy to wrzucenie mięsa do wrzącej wody. Po pojawieniu się szumów trzeba je zebrać, a potem wyrzucić. Możesz również wylać wywar z mięsa i zalać je świeżą wodą. Jeśli nie wylejesz wody, część ściętego białka może pozostać w zupie. Drugi sposób to zalanie mięsa zimną wodą i zagotowanie go. Dzięki temu powstanie mniej szumowin. Te, które się pojawią, zbierz i wyrzuć. Rosół dosól dopiero pod koniec gotowania. W przeciwnym wypadku zupa może być za słona. W trakcie gotowania woda wyparowuje, a tym samym zmniejsza się ilość wywaru w stosunku do dodanej soli. Bardziej esencjonalny wywar o oryginalnym smaku otrzymasz po dodaniu cebuli z wbitymi goździkami. Warzywa...

rosół z indyka
© vvoe/Fotolia.com
Styl życia
Jak ugotować rosół z indyka: pyszna i lekka zupa również dla alergików pokarmowych
Rosół z indyka można przygotować z części goleniowej lub udowej. Aby nadać smak zupie, warto użyć kopru włoskiego, selera naciowego i czosnku. Tak przygotowany rosół domowy najlepiej będzie smakował z lanymi kluseczkami.

Rosół z indyka można przygotować z części goleniowej lub udowej. Aby nadać smak zupie, warto użyć kopru włoskiego, selera naciowego i czosnku. Tak przygotowany rosół domowy najlepiej będzie smakował z lanymi kluseczkami.   Rosół z indyka jest delikatniejszy i bardziej lekkostrawny niż wołowy . Jest także zdrowszy niż rosół z kurczaka .   Składniki: golonka z indyka lub 1 duży udziec , 1 szyja indycza – opcjonalnie, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 1 cebula, nieduży liść włoskiej kapusty, 3 ząbki czosnku, 1 plaster selera korzeniowego, 1/4 pora, 1/2 łodygi selera naciowego , 1/4 bulwy kopru włoskiego, 3 ziela angielskie , 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 2 łyżeczki soli morskiej, 2 łyżeczki oliwy, 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego, 3 kawałki suszonych borowików, natka pietruszki.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Opłucz mięso i najlepiej zdejmij z niego skórę – zupa będzie wtedy chudsza. Dodając szyję pokrój ją na 3 kawałki. Mięso włóż do garnka, zalej zimną wodą i posól. Wody powinno być tyle, żeby indyk został w całości zakryty. Zamieszaj wywar, żeby sól się rozpuściła. Cebulę obierz z łupin, zostawiając jedną brązową warstwę. Połóż ją na palniku gazowym i opalaj kilka minut. W ten sam sposób opal czosnek przez minutę. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, podsmaż cebulę i czosnek na patelni lub opiecz je w piekarniku. Wylej wodę z mięsnego wywaru i wlej świeżą. Tym razem wody powinno być więcej: praktycznie cały garnek. Mięso zagotuj na dużym ogniu, zdejmij pianę z powierzchni zupy, zmniejsz ogień do minimum i gotuj mięso pod przykryciem przez 1,5 godziny....

Bulion warzywny
© bit24/Fotolia.com
Styl życia
Rosół wegetariański rozgrzewa i regeneruje organizm - przepis na rosół bez mięsa
Rosół wegetariański powinien zawierać więcej przypraw niż tradycyjny rosół na mięsie. Charakterystyczny dla rosołu smak można uzyskać dzięki dodaniu oleju i sosu sojowego. Zupę należy gotować około trzech godzin, by warzywa i przyprawy oddały pełen aromat.

Rosół wegetariański powinien zawierać więcej przypraw niż tradycyjny rosół na mięsie. Charakterystyczny dla rosołu smak można uzyskać dzięki dodaniu oleju i sosu sojowego. Zupę należy gotować około trzech godzin, by warzywa i przyprawy oddały pełen aromat.   Rosół to najbardziej tradycyjna zupa w naszym kraju. Od lat króluje na polskich stołach, zwłaszcza podczas niedzielnych obiadów. Przypisuje mu się także znaczenie lecznicze i regeneracyjne. Mimo że wiele osób nie wyobraża sobie tej zupy bez kury czy kaczki, rosół w wersji wegetariańskiej jest równie smaczny i ma podobne właściwości, jak ten gotowany na mięsie.   Rosół jarski to nie to samo, co bulion warzywny. Rosół jest od bulionu dużo bardziej aromatyczny, dłużej się go gotuje, ma głębszy kolor i smak. Przepis na aromatyczny rosół wegetariański Składniki na około 10 porcji:   2,5 litra wody, 3 marchewki, 2 cebule, 2 pietruszki, 1 korzeń selera, liście pora, natka i łodyżki pietruszki , łodyżka lubczyku (można zastąpić zmielonym lubczykiem), 1 łyżka oleju roślinnego (na przykład słonecznikowego, rzepakowego, z pestek winogron), 10 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego , 2 goździki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy , 1 łyżeczka soli, opcjonalnie: kawałek świeżego imbiru, suszone grzyby (na przykład borowiki), żurawina, suszone śliwki, jagody goji.   Czas przygotowania: 1,5 - 3 godziny Stopień trudności: Łatwy   Sposób przygotowania: Cebulę obierz, łupiny włóż do garnka, a wnętrze przekrój na pół i opal na kuchence lub w piekarniku. Resztę warzyw dokładnie umyj, nie obieraj...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner