Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
rosół z indyka
© vvoe/Fotolia.com
Styl życia

Jak ugotować rosół z indyka: pyszna i lekka zupa również dla alergików pokarmowych

Rosół z indyka można przygotować z części goleniowej lub udowej. Aby nadać smak zupie, warto użyć kopru włoskiego, selera naciowego i czosnku. Tak przygotowany rosół domowy najlepiej będzie smakował z lanymi kluseczkami.

Rosół z indyka można przygotować z części goleniowej lub udowej. Aby nadać smak zupie, warto użyć kopru włoskiego, selera naciowego i czosnku. Tak przygotowany rosół domowy najlepiej będzie smakował z lanymi kluseczkami.

 

Rosół z indyka jest delikatniejszy i bardziej lekkostrawny niż wołowy. Jest także zdrowszy niż rosół z kurczaka.

 

Składniki:

  • golonka z indyka lub 1 duży udziec,
  • 1 szyja indycza – opcjonalnie,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 pietruszki,
  • 1 cebula,
  • nieduży liść włoskiej kapusty,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 plaster selera korzeniowego,
  • 1/4 pora,
  • 1/2 łodygi selera naciowego,
  • 1/4 bulwy kopru włoskiego,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 2 łyżeczki soli morskiej,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
  • 3 kawałki suszonych borowików,
  • natka pietruszki.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Opłucz mięso i najlepiej zdejmij z niego skórę – zupa będzie wtedy chudsza. Dodając szyję pokrój ją na 3 kawałki. Mięso włóż do garnka, zalej zimną wodą i posól. Wody powinno być tyle, żeby indyk został w całości zakryty. Zamieszaj wywar, żeby sól się rozpuściła.
  • Cebulę obierz z łupin, zostawiając jedną brązową warstwę. Połóż ją na palniku gazowym i opalaj kilka minut. W ten sam sposób opal czosnek przez minutę. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, podsmaż cebulę i czosnek na patelni lub opiecz je w piekarniku.
  • Wylej wodę z mięsnego wywaru i wlej świeżą. Tym razem wody powinno być więcej: praktycznie cały garnek. Mięso zagotuj na dużym ogniu, zdejmij pianę z powierzchni zupy, zmniejsz ogień do minimum i gotuj mięso pod przykryciem przez 1,5 godziny.
  • Umyj i obierz warzywa. Marchew i pietruszkę przekrój na pół.
  • Do zupy dodaj przyprawy – ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, sól, oliwę, sos sojowy, a także przygotowane warzywa i suszone grzyby.
  • Całość gotuj pod uchyloną pokrywką na małym ogniu przez 1,5 godziny. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij zielone warzywa, żeby się nie rozpadły.
  • Na koniec wyjmij z zupy mięso. Bulion możesz przecedzić i przelać do innego garnka. Warzywa wykorzystaj, dodając do mięsa z rosołu.

 

Rosół z indyka będzie smakował wybornie z lanymi kluseczkami. Aby je wykonać, należy roztrzepać widelcem 2 jaja z dodatkiem 2 czubatych łyżek mąki, aż do uzyskania puszystej, gładkiej masy. Ciasto należy wlewać na posoloną wodę lub gotujący się rosół. Będą one tworzyły cienkie kluski. Kiedy wypłyną na powierzchnię, są gotowe do jedzenia.

 

rosół wołowy
© librakv/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić rosół wołowy i rosół wołowo-drobiowy? Czas przygotowania i niezbędne warzywa
Rosół wołowy ma pikantny i bardziej wyrazisty posmak niż zupa z kury. Dodaje się do niego warzywa i podaje z makaronem. Aby wzbogacić smak, można przyrządzić rosół wołowo-drobiowy.

Rosół wołowy ma pikantny i bardziej wyrazisty posmak niż zupa z kury. Dodaje się do niego warzywa i podaje z makaronem. Aby wzbogacić smak, można przyrządzić rosół wołowo-drobiowy.   Rosół wołowy bardzo dobrze rozgrzewa. Im bardziej jest tłusty, tym dłużej trzyma ciepło. Podczas gotowania tworzy się w nim piana, którą trzeba usuwać. Rosół wołowy – co warto wiedzieć o jego przygotowaniu? Rosół wołowy gotuje się nieco dłużej niż zupa z kury lub kaczki. Rosół z mięsa wołowego jest zwykle ciemniejszy niż rosół drobiowy. Można go jeszcze zintensyfikować, dodając cebulę opieczoną w piekarniku lub nad gazem. W cebulę wbija się też goździki. Kilka ich sztuk wystarczy, aby nadać zupie ciekawy smak. Najlepsze części mięsa na rosół wołowy to: łata wołowa, szponder, pręga wołowa, goleń lub mostek. Można też dodać do niego kości szpikowe, jednak sprawi to, że rosół będzie gotował się jeszcze dłużej. Dobrze, aby w mięsie przeznaczonym na rosół wołowy była kość i nieco tłuszczu. Nadadzą potrawie intensywniejszy smak. Zmniejszenie gazu bądź mocy płyty indukcyjnej zaraz po zagotowaniu się wywaru pozwoli uniknąć zmętnienia rosołu. Zupa powinna gotować się na niewielkim ogniu aż do miękkości mięsa. Przepis na rosół wołowo-drobiowy Rosół wołowo-drobiowy będzie nieco delikatniejszy w smaku niż rosół z samej wołowiny.   Składniki: 4 skrzydełka drobiowe, 1 kurze podudzie, 2 nóżki z kurczaka, opcjonalnie 20 dkg żołądków, 30 dkg mięsa wołowego, 2 pietruszki, 3 marchewki, połowa selera, 1 por, 3 liście kapusty włoskiej, 1 niewielka cebula, 1 ząbek czosnku, świeży lubczyk lub natka pietruszki, 3-4 ziarna ziela angielskiego ,...

Rosół dla dzieci
© gosphotodesign/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na rosół dla dzieci – domowy rosół z kury z makaronem
W każdym domu rosół smakuje inaczej, ale to co się nie zmienia, to jego podstawa, czyli świeży drób. Aby rosół dla dzieci dobrze smakował, nie może w nim zabraknąć marchewki, pietruszki, cebuli i pora oraz aromatycznych liści laurowych.

W każdym domu rosół smakuje inaczej, ale to co się nie zmienia, to jego podstawa, czyli świeży drób. Aby rosół dla dzieci dobrze smakował, nie może w nim zabraknąć marchewki, pietruszki, cebuli i pora oraz aromatycznych liści laurowych. Rosół z makaronem i marchewką Rosół z kury podawaj z makaronem i kawałkami marchewki. Do talerza wsyp świeżo poszatkowaną pietruszkę. Smak bulionu możesz wyostrzyć dodając do zupy kurze żołądki, szponder oraz kawałek świeżej wołowiny.   Składniki: cała świeża kura wiejska, 3 l wody, 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 seler, 4 liście laurowe, 1 por, 1 liść kapusty , gałązki natki pietruszki, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, pół łyżki soli, natka pietruszki do posypania, pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 2,5 godziny Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Całą kurę zalej zimną wodą i odstaw na pół godziny. Odlej mętną wodę i ponownie zalej drób świeżą wodą. Wodę posól i gotuj na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywą przez około pół godziny. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz cebulę i opal ją nad gazem. Po upływie pół godziny od momentu zagotowania się kury wszystkie warzywa włóż do garnka. Dodaj liście laurowe , ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz odrobinę soli. Uchyl lekko pokrywę i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij warzywa oraz drób. Dodaj soli lub pieprzu, jeśli uznasz, że rosół jest mało doprawiony.   Smacznego! Ugotuj aromatyczny rosół ze skrzydełek! Oto  rosół według 5 przemian . Lubisz smak gęsi? Mamy...

Bulion warzywny
© Angel Simon/Fotolia.com
Styl życia
Rosół według 5 przemian – przepis na rosół ze skrzydełek
Przepis na rosół według 5 przemian bazuje na skrzydełkach kurczaka i wołowinie. Rosół bez kostki z dużą ilością świeżych warzyw oraz nietypowych przypraw, jak kurkuma i imbir stanowi oryginalne połączenie. Jajka użyte w trakcie gotowania spowodują, że zupa nie straci klarowności.

Przepis na rosół według 5 przemian bazuje na skrzydełkach kurczaka i wołowinie. Rosół bez kostki z dużą ilością świeżych warzyw oraz nietypowych przypraw, jak kurkuma i imbir stanowi oryginalne połączenie. Jajka użyte w trakcie gotowania spowodują, że zupa nie straci klarowności.   Rosół według 5 przemian nazywany jest tak, ponieważ jego składniki odpowiadają pięciu smakom: kwaśny – zielona pietruszka, gorzki – kurkuma, słony - sól, słodki - marchewka, ostry – czosnek. Kuchnia pięciu przemian jest oparta na wschodniej filozofii - polega na jedzeniu produktów w zgodzie z naturą pięciu żywiołów, którym odpowiada pięć smaków. Taka dieta wspomaga przemianę materii i pracę jelit. Rosół ze skrzydełek - przepis Wskazówki: Rosół według 5 przemian możesz podać z makaronem, lanymi kluskami bądź kaszą kukurydzianą. Przed podaniem zupy włóż na talerz pokrojoną marchewkę i poszatkowaną natkę pietruszki.   Składniki: 4 litry wody, 6 skrzydełek kurczaka, 0,5 kg wołowiny lub cielęciny z kością, 4 marchewki, 1 pietruszka , 1 seler, 1 por, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, pęczek zielonej pietruszki, pęczek związanych razem liści selera i kopru , 1/3 łyżeczki tymianku, szczypta kurkumy , 1/3 łyżeczki kminku, 0,5 łyżeczki imbiru, szczypta pieprzu typu cayenne, 1 łyżeczka wegety lub soli, szczypta bazylii, szczypta majeranku.   Czas przygotowania: 2,5 godziny Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Wołowinę zalej wodą i dodaj tymianek, kurkumę oraz kminek. Mięso gotuj na małym ogniu około 1,5 godziny. Marchewki, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz czosnek obierz i umyj. Do wołowiny dodaj...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner