rosół z kury
© O.B./Fotolia.com
Styl życia

Jak zrobić rosół z kury: składniki, przepis i przydatne porady

Rosół to popularna zupa, najczęściej gotowana z kurczaka. Podstawą tradycyjnego rosołu jest cała kura lub połowa jej korpusu. Można też wybrać lżejszą wersję: rosół na udkach. Do wywaru oprócz mięsa potrzebne są warzywa i przyprawy.

Rosół to popularna zupa, najczęściej gotowana z kurczaka. Podstawą tradycyjnego rosołu jest cała kura lub połowa jej korpusu. Można też wybrać lżejszą wersję: rosół na udkach. Do wywaru oprócz mięsa potrzebne są warzywa i przyprawy.

 

Ta tradycyjna zupa smakuje każdemu. Sprawdza się nie tylko jako samodzielna potrawa. Na bazie rosołu z kury domowej można przygotować wiele innych dań, np. farsz do pierogów lub krokietów, bulion, inne zupy lub mięso w galarecie.

Kasia gotuje z Polki.pl: pączki z konfiturą

Mięso na rosół z kurczaka

Na rosół kup całą tuszę lub półtuszę z kurczaka. Do zupy wykorzystaj świeże – nie mrożone mięso. Mrożenie zwiększa bowiem ryzyko zmętnienia wywaru. Jeśli jednak masz mięso mrożone, przełóż je z zamrażalnika do lodówki dzień przed planowanym gotowaniem. Rozmrażanie w mikrofalówce nie jest najlepszym sposobem.

Jak ugotować rosół – cenne wskazówki

  • Istnieją dwa główne sposoby, na pozbycie się piany ze ściętego białka (tzw. szumów, szumowin), która powstaje podczas gotowania mięsa na rosół.

Pierwszy to wrzucenie mięsa do wrzącej wody. Po pojawieniu się szumów trzeba je zebrać, a potem wyrzucić. Możesz również wylać wywar z mięsa i zalać je świeżą wodą. Jeśli nie wylejesz wody, część ściętego białka może pozostać w zupie.

Drugi sposób to zalanie mięsa zimną wodą i zagotowanie go. Dzięki temu powstanie mniej szumowin. Te, które się pojawią, zbierz i wyrzuć.

  • Rosół dosól dopiero pod koniec gotowania. W przeciwnym wypadku zupa może być za słona. W trakcie gotowania woda wyparowuje, a tym samym zmniejsza się ilość wywaru w stosunku do dodanej soli.
  • Bardziej esencjonalny wywar o oryginalnym smaku otrzymasz po dodaniu cebuli z wbitymi goździkami.
  • Warzywa do rosołu najlepiej dodaj po pewnym czasie, nie razem z mięsem. Gotują się krócej niż mięso, a długie gotowanie pozbawia je witamin.
  • Aby zebrać nadmiar tłuszczu z rosołu, przykryj gorącą zupę papierowym ręcznikiem i po chwili go zdejmij. Tłuszcz pływający po wierzchu zupy wsiąknie w papier. Innym sposobem na pozbycie się zbyt dużej ilości tłuszczu rosołu jest wstawienie go po ostudzeniu do lodówki. Po pewnym czasie sztywny tłuszcz z powierzchni zupy zbierz łyżką.
  • Cebulę do rosołu „opal” nad palnikiem gazowym lub opiecz w piekarniku. Przygotowane w ten sposób warzywo nada rosołowi aromat i wspaniały smak.

Przepis na rosół krok po kroku

Składniki:

Do rosołu potrzebne są:

  • mięso,
  • marchewka (3-4 sztuki), która nada ładny kolor zupie,
  • kawałek korzenia selera,
  • por,
  • pietruszka (1-2 sztuki),
  • cebula (1-2 sztuki) .

 

Opcjonalnie dodaj:

  • kapustę np. włoską (ćwiartkę),
  • suszone grzyby,
  • lubczyk,
  • czosnek
  • goździki.

 

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania:

  • Seler, por, pietruszkę i marchewkę umyj, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Seler i por pokrój w kawałki. Nie powinny być zbyt małe, żeby się nie rozgotowały.
  • Dodaj opaloną nad płomieniem cebulę.
  • Do garnka włóż opłukanego kurczaka i dolej zimną wodę lub zalej wrzątkiem – zależnie od tego, którą metodę pozbycia się szumowin wybierzesz.
  • Do mięsa dorzuć wybrane przyprawy według preferencji: ziele angielskie, liść laurowy, goździki, grzyby i inne.
  • Zbierz pianę powstałą w trakcie gotowania, zmniejsz gaz i przykryj garnek pokrywką.
  • Gdy mięso będzie już lekko podgotowane, dodaj warzywa.
  • Dodaj soli do smaku. Najlepiej wsyp około 2 łyżki soli, dokładna ilość jest zależna od objętości wywaru.
  • Rosół gotuj przez cały czas, również po zmniejszeniu gazu. Cały proces gotowania trwa od 1,5-2 godzin.
  • Rosół z kury podawaj z makaronem.

 

Smacznego!

 

rosół wołowy
© librakv/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić rosół wołowy i rosół wołowo-drobiowy? Czas przygotowania i niezbędne warzywa
Rosół wołowy ma pikantny i bardziej wyrazisty posmak niż zupa z kury. Dodaje się do niego warzywa i podaje z makaronem. Aby wzbogacić smak, można przyrządzić rosół wołowo-drobiowy.

Rosół wołowy ma pikantny i bardziej wyrazisty posmak niż zupa z kury. Dodaje się do niego warzywa i podaje z makaronem. Aby wzbogacić smak, można przyrządzić rosół wołowo-drobiowy.   Rosół wołowy bardzo dobrze rozgrzewa. Im bardziej jest tłusty, tym dłużej trzyma ciepło. Podczas gotowania tworzy się w nim piana, którą trzeba usuwać. Rosół wołowy – co warto wiedzieć o jego przygotowaniu? Rosół wołowy gotuje się nieco dłużej niż zupa z kury lub kaczki. Rosół z mięsa wołowego jest zwykle ciemniejszy niż rosół drobiowy. Można go jeszcze zintensyfikować, dodając cebulę opieczoną w piekarniku lub nad gazem. W cebulę wbija się też goździki. Kilka ich sztuk wystarczy, aby nadać zupie ciekawy smak. Najlepsze części mięsa na rosół wołowy to: łata wołowa, szponder, pręga wołowa, goleń lub mostek. Można też dodać do niego kości szpikowe, jednak sprawi to, że rosół będzie gotował się jeszcze dłużej. Dobrze, aby w mięsie przeznaczonym na rosół wołowy była kość i nieco tłuszczu. Nadadzą potrawie intensywniejszy smak. Zmniejszenie gazu bądź mocy płyty indukcyjnej zaraz po zagotowaniu się wywaru pozwoli uniknąć zmętnienia rosołu. Zupa powinna gotować się na niewielkim ogniu aż do miękkości mięsa. Przepis na rosół wołowo-drobiowy Rosół wołowo-drobiowy będzie nieco delikatniejszy w smaku niż rosół z samej wołowiny.   Składniki: 4 skrzydełka drobiowe, 1 kurze podudzie, 2 nóżki z kurczaka, opcjonalnie 20 dkg żołądków, 30 dkg mięsa wołowego, 2 pietruszki, 3 marchewki, połowa selera, 1 por, 3 liście kapusty włoskiej, 1 niewielka cebula, 1 ząbek czosnku, świeży lubczyk lub natka pietruszki, 3-4 ziarna ziela angielskiego ,...

rosół z indyka
© vvoe/Fotolia.com
Styl życia
Jak ugotować rosół z indyka: pyszna i lekka zupa również dla alergików pokarmowych
Rosół z indyka można przygotować z części goleniowej lub udowej. Aby nadać smak zupie, warto użyć kopru włoskiego, selera naciowego i czosnku. Tak przygotowany rosół domowy najlepiej będzie smakował z lanymi kluseczkami.

Rosół z indyka można przygotować z części goleniowej lub udowej. Aby nadać smak zupie, warto użyć kopru włoskiego, selera naciowego i czosnku. Tak przygotowany rosół domowy najlepiej będzie smakował z lanymi kluseczkami.   Rosół z indyka jest delikatniejszy i bardziej lekkostrawny niż wołowy . Jest także zdrowszy niż rosół z kurczaka .   Składniki: golonka z indyka lub 1 duży udziec , 1 szyja indycza – opcjonalnie, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 1 cebula, nieduży liść włoskiej kapusty, 3 ząbki czosnku, 1 plaster selera korzeniowego, 1/4 pora, 1/2 łodygi selera naciowego , 1/4 bulwy kopru włoskiego, 3 ziela angielskie , 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 2 łyżeczki soli morskiej, 2 łyżeczki oliwy, 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego, 3 kawałki suszonych borowików, natka pietruszki.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Opłucz mięso i najlepiej zdejmij z niego skórę – zupa będzie wtedy chudsza. Dodając szyję pokrój ją na 3 kawałki. Mięso włóż do garnka, zalej zimną wodą i posól. Wody powinno być tyle, żeby indyk został w całości zakryty. Zamieszaj wywar, żeby sól się rozpuściła. Cebulę obierz z łupin, zostawiając jedną brązową warstwę. Połóż ją na palniku gazowym i opalaj kilka minut. W ten sam sposób opal czosnek przez minutę. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, podsmaż cebulę i czosnek na patelni lub opiecz je w piekarniku. Wylej wodę z mięsnego wywaru i wlej świeżą. Tym razem wody powinno być więcej: praktycznie cały garnek. Mięso zagotuj na dużym ogniu, zdejmij pianę z powierzchni zupy, zmniejsz ogień do minimum i gotuj mięso pod przykryciem przez 1,5 godziny....

Bulion warzywny
© bit24/Fotolia.com
Styl życia
Rosół wegetariański rozgrzewa i regeneruje organizm - przepis na rosół bez mięsa
Rosół wegetariański powinien zawierać więcej przypraw niż tradycyjny rosół na mięsie. Charakterystyczny dla rosołu smak można uzyskać dzięki dodaniu oleju i sosu sojowego. Zupę należy gotować około trzech godzin, by warzywa i przyprawy oddały pełen aromat.

Rosół wegetariański powinien zawierać więcej przypraw niż tradycyjny rosół na mięsie. Charakterystyczny dla rosołu smak można uzyskać dzięki dodaniu oleju i sosu sojowego. Zupę należy gotować około trzech godzin, by warzywa i przyprawy oddały pełen aromat.   Rosół to najbardziej tradycyjna zupa w naszym kraju. Od lat króluje na polskich stołach, zwłaszcza podczas niedzielnych obiadów. Przypisuje mu się także znaczenie lecznicze i regeneracyjne. Mimo że wiele osób nie wyobraża sobie tej zupy bez kury czy kaczki, rosół w wersji wegetariańskiej jest równie smaczny i ma podobne właściwości, jak ten gotowany na mięsie.   Rosół jarski to nie to samo, co bulion warzywny. Rosół jest od bulionu dużo bardziej aromatyczny, dłużej się go gotuje, ma głębszy kolor i smak. Przepis na aromatyczny rosół wegetariański Składniki na około 10 porcji:   2,5 litra wody, 3 marchewki, 2 cebule, 2 pietruszki, 1 korzeń selera, liście pora, natka i łodyżki pietruszki , łodyżka lubczyku (można zastąpić zmielonym lubczykiem), 1 łyżka oleju roślinnego (na przykład słonecznikowego, rzepakowego, z pestek winogron), 10 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego , 2 goździki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy , 1 łyżeczka soli, opcjonalnie: kawałek świeżego imbiru, suszone grzyby (na przykład borowiki), żurawina, suszone śliwki, jagody goji.   Czas przygotowania: 1,5 - 3 godziny Stopień trudności: Łatwy   Sposób przygotowania: Cebulę obierz, łupiny włóż do garnka, a wnętrze przekrój na pół i opal na kuchence lub w piekarniku. Resztę warzyw dokładnie umyj, nie obieraj...

Nasze akcje
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik