Rosół chiński przygotowuje się w podobny sposób jak tradycyjny, polski. Jego sekretem są orientalne dodatki – imbir, sos sojowy, pędy bambusa. Dzięki temu nabiera charakterystycznego smaku i aromatu kuchni azjatyckiej.

Reklama

Imbir sprawia, że rosół chiński jest lekko orzeźwiający, a jednocześnie ma silniejsze działanie rozgrzewające.

Przepis na rosół chiński z kurczakiem

Składniki:

  • około 40 dag piersi z kurczaka,
  • cebula,
  • marchewka,
  • por,
  • 10 dag makaronu ryżowego,
  • świeży imbir,
  • sól morska,
  • sos sojowy,
  • pędy bambusa,
  • 8 suszonych grzybów mun.

Zobacz także

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Z warzyw przygotuj bulion warzywny – gotuj je przez około godzinę na bardzo małym ogniu.
  • 15 minut przed końcem gotowania namocz we wrzątku suszone grzyby mun.
  • Pokrój niewielki kawałek imbiru na małe paski i przed końcem gotowania dodaj do wywaru.
  • Przecedź bulion.
  • Dodaj do niego pędy bambusa i odcedzone, pokrojone w cienkie paseczki grzyby mun.
  • Filet z kurczaka pokrój na cienkie paski i dodaj do gotującego się rosołu. Następnie zwiększ ogień i gotuj 2 minuty.
  • W misce ułóż makaron ryżowy i zalej go rosołem. Posól, dopraw sosem sojowym i posyp świeżym, posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówki:

  • Nie używaj sproszkowanego imbiru, ponieważ ma inny smak i aromat. Postaw na świeży korzeń.
  • Możesz użyć innego makaronu – rosół chiński z makaronem sojowym również wyśmienicie komponuje się z potrawami z Dalekiego Wschodu.
  • Z rosołem chińskim dobrze komponują się również kiełki fasoli mung i trawa cytrynowa – zdecydowanie lepiej smakuje świeża niż suszona.

Przepis na rosół chiński z kukurydzą

Rosół chiński z kukurydzą bazuje na podstawowym przepisie. Różnica polega na tym, że nie dodaje się od razu makaronu. Żeby przygotować chiński rosół z kukurydzą, wykonaj najpierw kroki 1-5 poprzedniego przepisu.

Dodatkowe składniki:

  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 białko jajka.

Czas przygotowania: 1,5 godziny (bulion) + 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Do bulionu dodaj odcedzoną i przepłukaną kukurydzę.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w 3 łyżkach zimnej wody, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Następnie dodaj do rosołu chińskiego.
  • Całość zagotuj jeszcze raz i zmniejsz ogień.
  • Roztrzep w misce białko jajka z olejem sezamowym. Wlewaj stopniowo do zupy, ciągle mieszając.
  • Na talerzu posyp potrawę posiekanym szczypiorkiem i zmielonym czarnym pieprzem.

Wskazówki:

  • Żeby ułatwić rozrobienie mąki z wodą, możesz je wymieszać w słoiku – wsyp mąkę, zalej wodą, zakręć i potrząsaj jak shakerem.
  • Innym sposobem na zagęszczenie zupy może być dodanie ryżu, kaszki manny lub zastosowanie gotowego zagęszczacza do sosów i zup.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama