Chiński rosół
© pomphotothailand/Fotolia.com
Styl życia

Chiński rosół – pyszna zupa Dalekiego Wschodu z bambusem i sosem sojowym

Rosół chiński przygotowuje się w podobny sposób jak tradycyjny, polski. Jego sekretem są orientalne dodatki – imbir, sos sojowy, pędy bambusa. Dzięki temu nabiera charakterystycznego smaku i aromatu kuchni azjatyckiej.

Rosół chiński przygotowuje się w podobny sposób jak tradycyjny, polski. Jego sekretem są orientalne dodatki – imbir, sos sojowy, pędy bambusa. Dzięki temu nabiera charakterystycznego smaku i aromatu kuchni azjatyckiej.

 

Imbir sprawia, że rosół chiński jest lekko orzeźwiający, a jednocześnie ma silniejsze działanie rozgrzewające.

Przepis na rosół chiński z kurczakiem

Składniki:

  • około 40 dag piersi z kurczaka,
  • cebula,
  • marchewka,
  • por,
  • 10 dag makaronu ryżowego,
  • świeży imbir,
  • sól morska,
  • sos sojowy,
  • pędy bambusa,
  • 8 suszonych grzybów mun.

 

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Z warzyw przygotuj bulion warzywny – gotuj je przez około godzinę na bardzo małym ogniu.
  • 15 minut przed końcem gotowania namocz we wrzątku suszone grzyby mun.
  • Pokrój niewielki kawałek imbiru na małe paski i przed końcem gotowania dodaj do wywaru.
  • Przecedź bulion.
  • Dodaj do niego pędy bambusa i odcedzone, pokrojone w cienkie paseczki grzyby mun.
  • Filet z kurczaka pokrój na cienkie paski i dodaj do gotującego się rosołu. Następnie zwiększ ogień i gotuj 2 minuty.
  • W misce ułóż makaron ryżowy i zalej go rosołem. Posól, dopraw sosem sojowym i posyp świeżym, posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówki:

  • Nie używaj sproszkowanego imbiru, ponieważ ma inny smak i aromat. Postaw na świeży korzeń.
  • Możesz użyć innego makaronu – rosół chiński z makaronem sojowym również wyśmienicie komponuje się z potrawami z Dalekiego Wschodu.
  • Z rosołem chińskim dobrze komponują się również kiełki fasoli mung i trawa cytrynowa – zdecydowanie lepiej smakuje świeża niż suszona.

Przepis na rosół chiński z kukurydzą

Rosół chiński z kukurydzą bazuje na podstawowym przepisie. Różnica polega na tym, że nie dodaje się od razu makaronu. Żeby przygotować chiński rosół z kukurydzą, wykonaj najpierw kroki 1-5 poprzedniego przepisu.

Dodatkowe składniki:

  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 białko jajka.

 

Czas przygotowania: 1,5 godziny (bulion) + 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Do bulionu dodaj odcedzoną i przepłukaną kukurydzę.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w 3 łyżkach zimnej wody, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Następnie dodaj do rosołu chińskiego.
  • Całość zagotuj jeszcze raz i zmniejsz ogień.
  • Roztrzep w misce białko jajka z olejem sezamowym. Wlewaj stopniowo do zupy, ciągle mieszając.
  • Na talerzu posyp potrawę posiekanym szczypiorkiem i zmielonym czarnym pieprzem.

Wskazówki:

  • Żeby ułatwić rozrobienie mąki z wodą, możesz je wymieszać w słoiku – wsyp mąkę, zalej wodą, zakręć i potrząsaj jak shakerem.
  • Innym sposobem na zagęszczenie zupy może być dodanie ryżu, kaszki manny lub zastosowanie gotowego zagęszczacza do sosów i zup.

 

Smacznego! 


Zupa rybna
© denira/Fotolia.com
Styl życia
Rosół z ryby – różne odmiany zupy znanej na całym świecie
Rosół rybny to zupa przygotowywana na bazie mięsa i ości ryb, a czasami także owoców morza. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się różne gatunki morskich i śródlądowych ryb. Zupę rybną gotuje się krócej w porównaniu z innymi zupami, ponieważ mięso rozgotowuje się o wiele szybciej.

Rosół rybny to zupa przygotowywana na bazie mięsa i ości ryb, a czasami także owoców morza. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się różne gatunki morskich i śródlądowych ryb. Zupę rybną gotuje się krócej w porównaniu z innymi zupami, ponieważ mięso rozgotowuje się o wiele szybciej.   Przed gotowaniem rosołu rybnego należy odpowiednio przygotować rybę , czyli ją umyć, pozbawić skrzeli i odfiletować. Do zupy dodaje się także głowę ryby, ale wcześniej należy z niej usunąć oczy. Przepis na rosół rybny Składniki: 1 kg ryby lub jej resztek (głowa, skóra, okrawki mięsa, kręgosłup), 3 marchewki, 1 cebula, 1 por, pół selera naciowego, natka pietruszki, przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz czarny .   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Jarzyny pokrój na mniejsze kawałki. Rybę i warzywa włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Całość gotuj na dużym ogniu, zbierając co jakiś czas ciemną pianę (tzw. szumy lub szumowinę). Gdy szumowina przestanie się pojawiać, zmniejsz ogień, dodaj ziele angielskie i liście laurowe . Gotuj 20 minut. Dopraw przyprawami. Po przestudzeniu zupy, przecedź ją i podawaj.   Smacznego!   Rosół rybny z pulpetami i innymi dodatkami Ponieważ sam rosół jest klarowną zupą, często serwuje się ją z różnymi dodatkami, np. makaronem, pulpetami lub przypieczonymi kromkami chleba. Rosół rybny z makaronem jest z pewnością bardziej sycący i szybciej zaspokoi głód niż sama zupa. Jaką rybę wybrać do zupy rybnej? Choć istnieje wiele przepisów na konkretne zupy, np. rosół z karpia lub rosół z łososia, to nie ma potrzeby przywiązywać się do jednej ryby. Rosół rybny może być przygotowywany z różnych gatunków ryb morskich i...

Rosół z bażanta
© freeskyline/Fotolia.com
Styl życia
Rosół z bażanta – dziczyzna nie tylko dla myśliwych!
Rosół z bażanta to powiew kuchni staropolskiej. Im dłużej gotowany, tym smaczniejszy. Rekordziści potrafią gotować go nawet do 10 godzin, uzyskując bajeczny smak potrawy.

Rosół z bażanta to powiew kuchni staropolskiej. Im dłużej gotowany, tym smaczniejszy. Rekordziści potrafią gotować go nawet do 10 godzin, uzyskując bajeczny smak potrawy.   Rosół z bażanta to smak staropolskiej kuchni – aromat i smak dziczyzny są wyjątkowe i o wiele szlachetniejsze niż karmione sztuczną paszą ptactwo ze sklepu. Bażant nie jest ogólnodostępnym mięsem. Można go kupić w sklepach z dziczyzną lub od myśliwych. Przepis na rosół z bażanta Jeśli gotujesz tak wspaniałą zupę, zadbaj o wyjątkowe dodatki. Najlepszym makaronem do rosołu są żółciutkie nitki. Danie ożywią mięsne pulpeciki oraz kieliszek dodanej podczas gotowania polskiej wódki.   Składniki:   Na zupę: 1 bażant, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 kawałek pora, 1 kawałek selera, 3 liście kapusty włoskiej, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 5 suszonych grzybów, 3 liście laurowe, kilka ziarenek czarnego pieprzu, 3 ziarnka ziela angielskiego, szczypta soli morskiej , natka pietruszki, 25 ml czystej wódki, makaron do podania.   Na mięsne pulpeciki: trochę mięsa z ugotowanego korpusu bażanta, 2 podgotowane wcześniej wątróbki drobiowe, ½ namoczonej w mleku bułki, kilka obgotowanych suszonych grzybów , 1 jajko, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 3 godziny Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania:   Rosół: Po oczyszczeniu i wypatroszeniu umyj bażanta. Włóż korpus do garnka, zalej kilkoma litrami zimnej wody (około 3 litry) i zagotuj razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Obierz cebulę i opal ją nad palnikiem, obierz pozostałe warzywa i...

rosół
Flickr/Roland Tanglao/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Rosół z kaczki – sprawdzony przepis
Rosół z kaczki to rarytas, który można z powodzeniem przyrządzić samemu w domowym zaciszu. Należy tylko przestrzegać kilku prostych zasad, aby osiągnąć kulinarny sukces.

Rosół z kaczki to rarytas, który można z powodzeniem przyrządzić samemu w domowym zaciszu. Należy tylko przestrzegać kilku prostych zasad, aby osiągnąć kulinarny sukces.   Wśród zalet rosołu wymieniane są jego właściwości odżywcze, które są szczególnie cenne w czasie choroby oraz rekonwalescencji. Rosół z kaczki nie jest potrawą pospolitą a jej smak może uświetnić zarówno niedzielny obiad, jak i szczególną uroczystość. Wybór kaczki na rosół Przy zakupie kaczki na rosół należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jej świeżość oraz stopnień otłuszczenia mięsa. Jeżeli tłuszczu jest zbyt wiele, będzie trzeba go zbierać łyżką z wywaru. Dlatego najlepiej wybrać kaczkę młodą i chudą o wadze 1,5 – 2 kg. Jak sprawdzić czy kaczka jest świeża? Mięso musi być sprężyste – czyli po naciśnięciu palcem „wraca” do poprzedniego kształtu. Powąchaj – świeże mięso pachnie, nie może też być szare ani lepkie. Jeżeli nie masz okazji, aby kupić świeżą kaczkę, kup mrożoną. Rosół z kaczki – przepis Składniki: 1 kaczka, 2 duże cebule – najlepiej z łupinami, 2 średniej wielkości pietruszki, 5 małych marchewek, pół dużego selera lub 1 cały mały seler, 1 średni por, sól, pieprz, przyprawy: 8-9 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 2 łyżeczki suszonego lubczyku, makaron nitki, garść natki pietruszki lub koperku do podania.   Czas przygotowania: 120 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: 1. Kaczkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Jeżeli jest taka potrzeba pokrój ją na części. 2. Włóż kaczkę do garnka, zalej wodą tak, aby przykryła mięso. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner