Rosół z bażanta
© freeskyline/Fotolia.com
Styl życia

Rosół z bażanta – dziczyzna nie tylko dla myśliwych!

Rosół z bażanta to powiew kuchni staropolskiej. Im dłużej gotowany, tym smaczniejszy. Rekordziści potrafią gotować go nawet do 10 godzin, uzyskując bajeczny smak potrawy.

Rosół z bażanta to powiew kuchni staropolskiej. Im dłużej gotowany, tym smaczniejszy. Rekordziści potrafią gotować go nawet do 10 godzin, uzyskując bajeczny smak potrawy.

 

Rosół z bażanta to smak staropolskiej kuchni – aromat i smak dziczyzny są wyjątkowe i o wiele szlachetniejsze niż karmione sztuczną paszą ptactwo ze sklepu. Bażant nie jest ogólnodostępnym mięsem. Można go kupić w sklepach z dziczyzną lub od myśliwych.

Przepis na rosół z bażanta

Jeśli gotujesz tak wspaniałą zupę, zadbaj o wyjątkowe dodatki. Najlepszym makaronem do rosołu są żółciutkie nitki. Danie ożywią mięsne pulpeciki oraz kieliszek dodanej podczas gotowania polskiej wódki.

 

Składniki:

 

Na zupę:

  • 1 bażant,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 kawałek pora,
  • 1 kawałek selera,
  • 3 liście kapusty włoskiej,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 suszonych grzybów,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • szczypta soli morskiej,
  • natka pietruszki,
  • 25 ml czystej wódki,
  • makaron do podania.

 

Na mięsne pulpeciki:

  • trochę mięsa z ugotowanego korpusu bażanta,
  • 2 podgotowane wcześniej wątróbki drobiowe,
  • ½ namoczonej w mleku bułki,
  • kilka obgotowanych suszonych grzybów,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: 3 godziny

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania:

 

Rosół:

  • Po oczyszczeniu i wypatroszeniu umyj bażanta.
  • Włóż korpus do garnka, zalej kilkoma litrami zimnej wody (około 3 litry) i zagotuj razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  • Obierz cebulę i opal ją nad palnikiem, obierz pozostałe warzywa i pokrój.
  • Po zagotowaniu wody zbierz pianę z powierzchni cieczy.
  • Dodaj warzywa, cebulę, grzyby, dopraw i gotuj wywar około 2 godzin na niewielkim ogniu.
  • Pół godziny przed końcem gotowania rosołu dodaj kieliszek wódki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

 

Pulpety:

  • Zmiel drobno mięso, wątróbki i grzyby.
  • Połącz z odciśniętą bułką, jajkiem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  • Dopraw farsz i uformuj małe, okrągłe pulpeciki.
  • Gotuj pulpety w garnku z osolonym wrzątkiem jeszcze minutę po ich wypłynięciu na powierzchnię i odcedź.

 

Rosół podawaj z makaronem nitki, domowymi mięsnymi pulpetami i posyp obficie natką pietruszki.

 

Smacznego!


Miska rosołu
© bit24/Fotolia.com
Styl życia
Rosół drobiowy jest niskokaloryczny i można go jeść na diecie
Rosół znany jest ze swoich właściwości regeneracyjnych i zdrowotnych. Jest niezastąpiony przy grypie, przeziębieniu i w okresie rekonwalescencji. Wbrew pozorom rosół nie należy do najbardziej kalorycznych zup. 100 gramów chudego rosołu drobiowego zawiera 45 kalorii, czyli dużo mniej niż barszcz biały (92), grochówka (77), zupa fasolowa (70), żurek (93) czy krem z zielonego groszku (60).

Rosół znany jest ze swoich właściwości regeneracyjnych i zdrowotnych. Jest niezastąpiony przy grypie, przeziębieniu i w okresie rekonwalescencji. Wbrew pozorom rosół nie należy do najbardziej kalorycznych zup. 100 gramów chudego rosołu drobiowego zawiera 45 kalorii, czyli dużo mniej niż barszcz biały (92), grochówka (77), zupa fasolowa (70), żurek (93) czy krem z zielonego groszku (60).   Rosół to zupa niezabielana i niezagęszczana, więc przygotowany z chudego mięsa może być składnikiem diety niskokalorycznej . Dokładna ilość kalorii w rosole zależy w dużej mierze od tego, z jakiego mięsa został przygotowany. Ile kalorii ma rosół? Zawartość kalorii w 100 gramach rosołu waha się od 12 w gotowej kostce bulionowej, do ponad 200 w domowym rosole wołowym z makaronem.   Poniżej znajdziesz przybliżone wartości kaloryczne popularnych rodzajów rosołu: Chudy rosół drobiowy – 45 kalorii/ 100 gramów Rosół drobiowy z ryżem – 60 kalorii/ 100 gramów Rosół drobiowy z makaronem – 159 kaloriil/ 100 gramów Rosół drobiowy z makaronem i kawałkami mięsa – 175 kalorii/ 100gramów Rosół z kury ze skórką – 86 kalorii/ 100 gramów Rosół wołowy – 98 kalorii/ 100gramów Rosół wołowy z makaronem – 212 kalorii/ 100 gramów Rosół jarski (warzywny)– 19 kalorii/ 100 gramów Bulion z kurczaka w kostce – 12 kalorii/ 100 gramów Co zrobić by rosół był mniej kaloryczny Aby rosół był chudszy, ugotuj go na delikatnym białym mięsie, takim jak kurczak lub indyk bez skórki, królik czy cielęcina. Możesz też użyć wołowiny lub dziczyzny, a następnie zebrać zbędny tłuszcz. Po przygotowaniu...

Szybkowar
© Gilles Paire/Fotolia.com
Styl życia
Rosół w szybkowarze zrobisz nawet w 30 minut
Klasyczny rosół powinien gotować się na wolnym ogniu nawet 3 godziny. Jest jednak sposób na znaczne przyspieszenie gotowania. Błyskawiczny rosół można ugotować w szybkowarze. Jest bardziej klarowny, a niektórzy twierdzą, że też smaczniejszy, niż ten gotowany w garnku.

Klasyczny rosół powinien gotować się na wolnym ogniu nawet 3 godziny. Jest jednak sposób na znaczne przyspieszenie gotowania. Błyskawiczny rosół można ugotować w szybkowarze. Jest bardziej klarowny, a niektórzy twierdzą, że też smaczniejszy, niż ten gotowany w garnku.   Szybkowar to rodzaj szczelnie zamykanego garnka, w którym potrawy gotują się w wyższej temperaturze i znacznie szybciej niż w tradycyjnym garnku. Nowoczesne szybkowary są całkowicie bezpieczne, ponieważ posiadają zawór, który utrzymuje stałe ciśnienie we wnętrzu i odprowadza nadmiar pary. Szybkowar można stosować przy kuchniach gazowych, indukcyjnych, elektrycznych i ceramicznych. Gotowanie w szybkowarze: wady i zalety Temperatura w szybkowarze wynosi około 110-116 stopnia Celsjusza, dlatego dzięki gotowaniu w nim zaoszczędzisz przede wszystkim czas, ale też pieniądze przeznaczane na rachunki za energię. Szybkowar zmniejsza zużycie energii o nawet 50 procent. Dodatkowo, skrócenie czasu gotowania pozwala na zachowanie większej ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku.   Przygotowanie posiłku w szybkowarze jest szybkie, ale nie zawsze łatwe. Zamknięta konstrukcja tego urządzenia sprawia, że trudno jest kontrolować proces gotowania. Obsługa szybkowaru wymaga wprawy i uważnego czytania instrukcji obsługi, w której podany jest dokładny czas przygotowywania poszczególnych produktów. Przepis na rosół z szybkowaru Składniki na 2,5-3 litry rosołu: 800 gramów mięsa drobiowego (udko lub golonka z indyka, kury, kurczaka), 200 gramów wołowiny z kością , 3 litry zimnej wody, 2-3 marchewki, 2 pietruszki (korzeń i liście) , 1 duży por, 1/2 selera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, łodyżki lubczyku, liść laurowy, 5 kulek czarnego...

Chiński rosół
© pomphotothailand/Fotolia.com
Styl życia
Chiński rosół – pyszna zupa Dalekiego Wschodu z bambusem i sosem sojowym
Rosół chiński przygotowuje się w podobny sposób jak tradycyjny, polski. Jego sekretem są orientalne dodatki – imbir, sos sojowy, pędy bambusa. Dzięki temu nabiera charakterystycznego smaku i aromatu kuchni azjatyckiej.

Rosół chiński przygotowuje się w podobny sposób jak tradycyjny, polski. Jego sekretem są orientalne dodatki – imbir, sos sojowy, pędy bambusa. Dzięki temu nabiera charakterystycznego smaku i aromatu kuchni azjatyckiej.   Imbir sprawia, że rosół chiński jest lekko orzeźwiający, a jednocześnie ma silniejsze działanie rozgrzewające. Przepis na rosół chiński z kurczakiem Składniki: około 40 dag piersi z kurczaka, cebula, marchewka, por, 10 dag makaronu ryżowego , świeży imbir, sól morska, sos sojowy, pędy bambusa, 8 suszonych grzybów mun.   Czas przygotowania : 1,5 godziny Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Z warzyw przygotuj bulion warzywny – gotuj je przez około godzinę na bardzo małym ogniu. 15 minut przed końcem gotowania namocz we wrzątku suszone grzyby mun. Pokrój niewielki kawałek imbiru na małe paski i przed końcem gotowania dodaj do wywaru. Przecedź bulion. Dodaj do niego pędy bambusa i odcedzone, pokrojone w cienkie paseczki grzyby mun. Filet z kurczaka pokrój na cienkie paski i dodaj do gotującego się rosołu. Następnie zwiększ ogień i gotuj 2 minuty. W misce ułóż makaron ryżowy i zalej go rosołem. Posól, dopraw sosem sojowym i posyp świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Wskazówki: Nie używaj sproszkowanego imbiru, ponieważ ma inny smak i aromat. Postaw na świeży korzeń. Możesz użyć innego makaronu – rosół chiński z makaronem sojowym również wyśmienicie komponuje się z potrawami z Dalekiego Wschodu. Z rosołem chińskim dobrze komponują się również kiełki fasoli mung i trawa cytrynowa – zdecydowanie lepiej smakuje świeża niż suszona. Przepis na rosół chiński z kukurydzą Rosół chiński z kukurydzą bazuje na podstawowym przepisie. Różnica polega na tym, że nie dodaje się od...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner