Przepis na kaszotto po swojsku - z kiełbasą, cebulą i pieczarkami
© Nataliia Pyzhova/Adobe Stock
Styl życia

Jak zrobić kaszotto pod swojsku - z pęczakiem, kiełbasą, pieczarkami i cebulą

Kaszotto to smaczna i pożywna potrawa, idealna na obiad bądź kolację. Najbardziej istotnym składnikiem potrawy jest kasza. W przepisie zostanie użyta gruba odmiana kaszy jęczmiennej, czyli pęczak, z kolei do dodatkowych składników należy: swojska kiełbasa.

Kaszotto to smaczna i pożywna potrawa, idealna na obiad bądź kolację. Najbardziej istotnym składnikiem potrawy jest kasza. W przepisie zostanie użyta gruba odmiana kaszy jęczmiennej, czyli pęczak, z kolei do dodatkowych składników należy: swojska kiełbasa.

 

Klasyczne kaszotto to danie stworzone na wzór włoskiego risotto. Najważniejszym składnikiem potrawy jest kasza, najczęściej: gryczana lub jęczmienna, zarówno drobna, jak i gruba, czyli pęczak. Kaszotto rewelacyjnie wydobywa smak kaszy, ponieważ jest ona gotowana razem ze składnikami dania (np.: kurczakiem, wołowiną, grzybami, warzywami). Smaczna i pożywna potrawa to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza miłośników kaszy pod różnymi postaciami.

Przepis na swojskie kaszotto, krok po kroku

Potrzebujesz:

  • tarki o dużych oczkach,
  • sita,
  • praski do czosnku,
  • niedużego garnka,
  • ręcznika papierowego,
  • rondla.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g kaszy pęczak,
  • 10 pieczarek,
  • 150 g swojskiej kiełbasy (najlepiej tłustej, mocno przyprawionej i podwędzanej),
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • ½ szklanki jasnego piwa (opcjonalnie),
  • 2 nieduże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • sól, pieprz, tymianek do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

 

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Kaszę dokładnie opłucz na sicie chłodną wodą.
  • Kiełbasę pokrój na bardzo drobne plasterki lub w kostkę.
  • Cebulę posiekaj w cienkie półplasterki.
  • Umyte pieczarki osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę (z trzonkami włącznie).
  • Bulion warzywny podgrzej w garnku (ale nie gotuj!).
  • Do rondla wlej 2 łyżki oleju rzepakowego, a gdy się podgrzeje dodaj kiełbasę, którą następnie smaż, aż stanie się chrupiąca.
  • Odcedź kiełbasę z tłuszczu i odstaw do małej miseczki.
  • Do rondla dodaj pieczarki i smaż, aż woda z nich wyparuje.
  • Dodaj kaszę, kiełbasę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz piwo i gotuj na większym ogniu, aż alkohol odparuje.
  • Do rondla wlej podgrzany wcześniej bulionu warzywnego i wsyp szczyptę tymianku.
  • Gotuj całość na małym ogniu (często mieszając), aż kasza wchłonie bulion i stanie się miękka (ok. 20 minut).
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

Podawaj na gorąco ze startym żółtym serem, posypanym posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego!

 

Pęczotto z warzywami i kurczakiem w glinianym naczyniu.
©timolina/Fotolia.com
Styl życia
Dania z kaszy pęczak – przepis na buraczane pęczotto wegetariańskie oraz wersję z kurczakiem i szpinakiem
Pęczotto jest potrawą przygotowywaną z kaszy pęczak. Doskonale sprawdza się jako danie wegetariańskie. Smakowitym połączeniem jest również pęczotto z kurczakiem i warzywami.

Pęczotto jest potrawą przygotowywaną z kaszy pęczak. Doskonale sprawdza się jako danie wegetariańskie. Smakowitym połączeniem jest również pęczotto z kurczakiem i warzywami.   Kasza pęczak jest uznana za jedną  z najzdrowszych kasz – w swoim składzie zawiera duże ilości witamin z grupy B, witaminę A, E i K oraz składniki mineralne, zwłaszcza potas, żelazo, magnez i wapń. Doskonałym pomysłem na obiad jest pęczotto, które można przygotować jako potrawę typowo wegetariańską lub z dodatkiem mięsa. Przepis na pęczotto z kurczakiem, buraczkami i szpinakiem Składniki (na 2 porcje): 2 pojedyncze filety z kurczaka (około 350 gramów), 3 łyżki oliwy extra virgin, 1 łyżka sosu sojowego , ½ pora, ½ cebuli, ¼ szklanki suchej kaszy pęczak, 1 łyżeczka suszonego tymianku, ¼ szklanki białego wina, 300 gramów buraczków, 1 ½ szklanki bulionu, 2 duże garści świeżego szpinaku (lub jarmużu).   Czas przygotowania: 45-60 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i skrop sosem sojowym oraz łyżką oliwy z oliwek. Wymieszaj. Na dużą patelnię wlej 2 łyżki oliwy i dokładnie obsmaż kurczaka. Do kurczaka dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany por. Posyp tymiankiem. Smaż przez około 2 minuty, ciągle mieszając – aż warzywa staną się miękkie. Dodaj kaszę pęczak i przez chwilę wszystko razem podsmażaj. Wlej białe wino i gotuj przez około 2 minuty. Dodaj obrane i starte na tarce buraczki. Chwilę podsmażaj, ciągle mieszając. Wlej gorący bulion, wymieszaj i zagotuj. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Po zagotowaniu przykryj pokrywką. Gotuj przez około 25 minut, od...

Surowa kasza jęczmienna (pęczak) w glinianym naczyniu.
©Studio Gi/Fotolia.com
Styl życia
Pomysł na obiad z kaszą pęczak – wegański i kasza pęczak z indykiem, fasolką i cukinią
Przepisy na dania z kaszą pęczak są bardzo urozmaicone i dostarczają cennych składników odżywczych. Z udziałem kasz można komponować przeróżne obiady, zarówno z dodatkiem mięs, jak i typowo wegańskie.

Przepisy na dania z kaszą pęczak są bardzo urozmaicone i dostarczają cennych składników odżywczych. Z udziałem kasz można komponować przeróżne obiady, zarówno z dodatkiem mięs, jak i typowo wegańskie.   Kasza pęczak powstaje z ziaren jęczmienia i cechuje się wysoką wartością odżywczą. Zaliczana jest do gruboziarnistych produktów zbożowych o dużej zawartości błonnika pokarmowego . Dlaczego warto jeść kaszę Kasze są produktami o wysokiej wartości odżywczej i energetycznej. Dostarczają dużej ilości węglowodanów oraz znacznych ilości białka roślinnego. Kasze są dobrym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E. Zawierają cenne składniki mineralne, takie jak potas , żelazo, magnez, wapń, miedź, cynk i mangan, które zapobiegają niedokrwistości , korzystnie wpływają na funkcję układu nerwowego, mięśniowego oraz pracę serca. Kasza pęczak z indykiem, fasolką i cukinią Składniki potrzebne do przyrządzenia dania: 1/3 szklanki kaszy pęczak, 3 łyżki oliwy extra vergine, 1 cebula, 1 łyżeczka suszonego oregano , 200 gram piersi z indyka, 4 łyżki sosu sojowego, 60 mililitrów białego wina, półtorej szklanki bulionu, 200 gram zielonej fasolki szparagowej, 1 mała cukinia, 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku. Czas przygotowania: godzina Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Na dużą patelnię wsyp kaszę, dodaj łyżkę oliwy przez chwilę podsmażając. Cebulę pokrój na drobną kosteczkę, wrzuć na patelnię aż do jej zeszklenia – około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj suszone oregano. Kaszę z cebulką przesuń na jedną połowę patelni. Na drugą wlej 2 łyżki oliwy i włóż zmielone mięso z piersi indyka. Mięso polej sosem sojowym i podsmaż przez około 7 minut. Kolejnym krokiem jest wymieszanie wszystkich...

Wegański krupnik podany na drewnianej tacy.
©aneta_gu/Fotolia.com
Styl życia
Wegetariański krupnik – przepisy na zupę z kaszy gryczanej i jaglanej
Krupnik wegetariański gotuje się z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler i cebula. Grzyby lub pieczarki dodają zupie wyjątkowego smaku. Można ją doprawić m.in. lubczykiem, oraz solą i pieprzem.

Krupnik wegetariański gotuje się z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler i cebula. Grzyby lub pieczarki dodają zupie wyjątkowego smaku. Można ją doprawić m.in. lubczykiem, oraz solą i pieprzem.   Krupnik w wersji wegetariańskiej można przygotować na bazie kaszy jęczmiennej . Potrawa jest też bardzo smaczna, jeśli zostanie przyrządzona na kaszy pęczak. Zupę najlepiej podawać z drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki .   Kasza gryczana – przepis na krupnik wegetariański   Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej , 1 pietruszka, 2 marchewki, 1/3 selera, 1 cebula, 3 ziemniaki, 4 pieczarki, 5 gałązek natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/2 łyżeczki czubrycy, 1 liść laurowy, 4 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, sól, pieprz.   Czas przygotowania: około 40 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Umyj i obierz pietruszkę, marchewkę, ziemniaki i cebulę. Umyj pora i odkrój z niego końcówkę z korzonkami. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój ziemniaki i pieczarki w niewielką kostkę, a marchewkę i pora w talarki. Pietruszkę oraz seler skrój w słupki. Wlej 6 1/2 szklanki zimnej wody do dużego garnka. Wrzuć do naczynia gałązki pietruszki i pozostałe warzywa. Dodaj też lubczyk, czubrycę, ziele angielski i liść laurowy. Doprowadź wywar do wrzenia, a następnie gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Wrzuć pieczarki i kaszę gryczaną do garnka. Gotuj całość przez około 20-25 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj sos sojowy. Dopraw zupę pieprzem i solą do smaku.   Wegetariański krupnik z kaszy jaglanej   Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej , 3 cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2...

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik