Danie z kaszy jaglanej i warzyw.
©kuvona/Fotolia
Styl życia

Danie z patelni – przepis na kaszę jaglaną z warzywami

Kasza jaglana z warzywami to szybkie danie, które przygotowywane jest na jednej patelni. Może być lekkim daniem lub dodatkiem do delikatnych drobiowych kotletów.

Kasza jaglana z warzywami to szybkie danie, które przygotowywane jest na jednej patelni. Może być lekkim daniem lub dodatkiem do delikatnych drobiowych kotletów.

 

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej (około ¾ szklanki),
  • 1 czerwona cebula,
  • świeża natka pietruszki,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 duża marchew,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • zioła: majeranek, bazylia, oregano, imbir, kurkuma.

 

Sposób wykonania:

1. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i dwu-trzykrotnie przelej wrzątkiem. Dzięki temu kasza jaglana straci swój gorzki posmak.

2. Warzywa dokładnie opłucz.

3. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.

4. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paski.

5. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć marchew i paprykę. Delikatnie mieszaj drewnianą łyżką.

6. Fasolę szparagową pokrój na mniejsze kawałki.

7. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

8. Ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę.

9. Kiedy warzywa na patelni zaczną mięknąć dodaj cebulę, fasolkę szparagową i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmażaj na wolnym ogniu przez około 10 minut, sporadycznie mieszając.

10. Do warzyw dodaj kaszę jaglaną oraz zioła i zalej wszystko szklanką gorącej wody. Kaszę jaglaną z warzywami wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj i podsmażaj na wolnym ogniu. Składniki gotuj dotąd, aż warzywa i kasza jaglana staną się miękkie. Jeżeli kasza wchłonie całą wodę z patelni, a nie będzie jeszcze wystarczająco miękka, dolej kolejną szklankę gorącej wody i od czasu do czasu delikatnie zamieszaj.

11. Pod koniec smażenia dodaj kukurydzę.

12. Danie wyłóż na talerze i udekoruj pokrojoną świeżą natką pietruszki.

 

Smacznego! 

 

Talerz dania z kaszą jaglaną.
©nata_vkusidey/Fotolia
Styl życia
Dietetyczna kasza jaglana z jarmużem
Przepis na kaszę jaglaną z jarmużem i cukinią to pomysł na sycący dietetyczny obiad. Kasza z grillowanymi warzywami to danie smaczne, kolorowe i łatwe do wykonania.

Przepis na kaszę jaglaną z jarmużem i cukinią to pomysł na sycący dietetyczny obiad. Kasza z grillowanymi warzywami to danie smaczne, kolorowe i łatwe do wykonania.   Czas wykonania: ok. 40 minut.   Stopień trudności: łatwe   Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej , 2 średnie liście jarmużu , ½ cebuli, 1 mała cukinia, sok wyciśnięty z połowy cytryny 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku , kilka ziaren słonecznika i dyni, przyprawy: kurkuma , kmin rzymski, ostra papryka.   Sposób wykonania: 1. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i płucz przez 3-4 minuty pod bieżącą wodą o zmiennej temperaturze (ciepła-zimna woda), aby kasza utraciła swoją gorycz. 2. Wypłukaną kaszę jaglaną wysyp do garnka i podpraż ją przez około 3 minuty na wolnym ogniu stale mieszając drewnianą łyżką. 3. Następie wlej do garnka szklankę wody i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. 4. Liście jarmużu opłucz i pokrój w wąskie paski. 5. Pod koniec gotowania (5 minut przed wyłączeniem kaszy jaglanej) wrzuć do garnka z kaszą pokrojone liście jarmużu i dalej gotuj pod przykryciem. 6. Czosnek przeciśnij przez praskę. 7. Po ugotowaniu kaszy i jarmużu dodaj przyprawy i połowę przeciśniętego przez praskę czosnku. 8. Cukinię opłucz i pokrój w kostkę (ok. 2-3 cm). 9. Patelnię grillową rozgrzej i wrzuć na nią pokrojoną cukinię oraz resztę czosnku. Całość skrop łyżką oliwy i grilluj przez około 7 minut ciągle mieszając drewnianą łyżką. 10. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do cukinii 4 minuty przed końcem grillowania. 11. Do grillowanej cukinii i cebuli dodaj kaszę z przyprawami i jarmużem. Całość smaż około 3 minuty, sporadycznie mieszając. 12. Danie wyłóż na talerze. Skrop sokiem z cytryny i posyp świeżym...

Talerz kaszy ze śliwkami.
©seagull_l/Fotolia
Styl życia
Kasza jaglana z karmelizowanymi śliwkami
Kasza jaglana ze śliwkami to pomysł na słodką rozgrzewającą przekąskę: deser, podwieczorek lub pożywne śniadanie. Kasza jaglana jest lekkostrawna, zawiera witaminy, sole mineralne i lecytynę. Kasza jaglana w połączeniu ze śliwkami poprawi odporność i zmniejszy ryzyko przeziębienia.

Kasza jaglana ze śliwkami to pomysł na słodką rozgrzewającą przekąskę: deser, podwieczorek lub pożywne śniadanie. Kasza jaglana jest lekkostrawna, zawiera witaminy, sole mineralne i lecytynę. Kasza jaglana w połączeniu ze śliwkami poprawi odporność i zmniejszy ryzyko przeziębienia. Kasza jaglana ze śliwkami krok po kroku Rada: Do karmelizowania cukru trzcinowego lepiej użyć letniej wody. Pod wpływem zimnej wody, zamiast płynnej konsystencji cukier będzie miał formę twardego karmelu . Do kaszy jaglanej ze śliwkami możesz też dodać posiekane migdały, orzechy lub kilka plasterków banana.   Czas wykonania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: sitka, garnka, patelni, małego nożyka, drewnianej łyżki, małych miseczek ceramicznych.   Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 2 szklanki mleka, 6 dużych śliwek, szczypta cynamonu, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 2-3 łyżki letniej wody.   Sposób wykonania: 1. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i płucz na przemian ciepłą i zimną wodą, aby kasza utraciła swoją gorycz. 2. Mleko wlej do garnka i zagotuj. 3. Do gotującego się mleka dodaj kaszę jaglaną. Kaszę jaglaną gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. 4. Śliwki umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Przekrój na pół (w grube plastry) i usuń pestki. 5. Na suchą patelnię wsyp cukier trzcinowy i podgrzewaj na wolnym ogniu stale mieszając drewnianą łyżką. Gdy cukier zacznie brązowieć, ciągle mieszając, powolnym ruchem wlej na patelnię dwie łyżki letniej wody. 6. Do złocistego syropu z cukru i wody wrzuć śliwki i dodaj szczyptę cynamonu. Śliwki podsmażaj na wolnym ogniu do momentu, aż staną się lekko brązowe i puszczą sok (ok. 2-3 minuty). Śliwki delikatnie mieszaj drewnianą łyżką, aby nie przywarły do patelni. 7....

Surowa kasza jęczmienna (pęczak) w glinianym naczyniu.
©Studio Gi/Fotolia.com
Styl życia
Pomysł na obiad z kaszą pęczak – wegański i kasza pęczak z indykiem, fasolką i cukinią
Przepisy na dania z kaszą pęczak są bardzo urozmaicone i dostarczają cennych składników odżywczych. Z udziałem kasz można komponować przeróżne obiady, zarówno z dodatkiem mięs, jak i typowo wegańskie.

Przepisy na dania z kaszą pęczak są bardzo urozmaicone i dostarczają cennych składników odżywczych. Z udziałem kasz można komponować przeróżne obiady, zarówno z dodatkiem mięs, jak i typowo wegańskie.   Kasza pęczak powstaje z ziaren jęczmienia i cechuje się wysoką wartością odżywczą. Zaliczana jest do gruboziarnistych produktów zbożowych o dużej zawartości błonnika pokarmowego . Dlaczego warto jeść kaszę Kasze są produktami o wysokiej wartości odżywczej i energetycznej. Dostarczają dużej ilości węglowodanów oraz znacznych ilości białka roślinnego. Kasze są dobrym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E. Zawierają cenne składniki mineralne, takie jak potas , żelazo, magnez, wapń, miedź, cynk i mangan, które zapobiegają niedokrwistości , korzystnie wpływają na funkcję układu nerwowego, mięśniowego oraz pracę serca. Kasza pęczak z indykiem, fasolką i cukinią Składniki potrzebne do przyrządzenia dania: 1/3 szklanki kaszy pęczak, 3 łyżki oliwy extra vergine, 1 cebula, 1 łyżeczka suszonego oregano , 200 gram piersi z indyka, 4 łyżki sosu sojowego, 60 mililitrów białego wina, półtorej szklanki bulionu, 200 gram zielonej fasolki szparagowej, 1 mała cukinia, 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku. Czas przygotowania: godzina Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Na dużą patelnię wsyp kaszę, dodaj łyżkę oliwy przez chwilę podsmażając. Cebulę pokrój na drobną kosteczkę, wrzuć na patelnię aż do jej zeszklenia – około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj suszone oregano. Kaszę z cebulką przesuń na jedną połowę patelni. Na drugą wlej 2 łyżki oliwy i włóż zmielone mięso z piersi indyka. Mięso polej sosem sojowym i podsmaż przez około 7 minut. Kolejnym krokiem jest wymieszanie wszystkich...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner