Party Stories
Dawid Kwiatkowski w redakcji Party.pl
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
omlet z pomidorem i z szynką
©ScriptX/fotolia
Styl życia

Przepisy na dania z jajek

Dania z jajek są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można je przyrządzić zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację. Do najbardziej popularnych potraw z jajek zalicza się jajecznicę, omlety i jajka sadzone.

Dania z jajek są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można je przyrządzić zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację. Do najbardziej popularnych potraw z jajek zalicza się jajecznicę, omlety i jajka sadzone.

Jajka zapiekane w chlebowej miseczce

Jajka zapiekane w chlebowej miseczce są doskonałym pomysłem na pożywne i pełnowartościowe śniadanie. Wystarczy, że odetniesz wierzch chleba (specjalny chleb np. do żurku) lub bułek i pozbędziesz się środka. Pieczywo ułóż na blasze do pieczenia, po czym do każdej porcji wlej jedno lub dwa jajka, posyp solą, pieprzem, a na wierzch wlej odrobinę śmietany i posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni na 20-25 minut, aż białko się zetnie. Po tym czasie, do piekarnika włóż górną część bułek lub chleba i przypiekaj do momentu, aż zrobią się złote. Danie podawaj na gorąco. Smacznego!

Jajko sadzone z kalafiorem i ziemniakami

Obrane ziemniaki i kalafior dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie (w osobnych garnkach). Pod koniec gotowania ziemniaków i kalafiora usmaż jajka na maśle, pamiętaj by białko było ścięte – żółtko może się rozlewać. W osobnym rondelku możesz rozpuścić tłuszcz, dodać bułkę tartą, szczyptę soli (według uznania) i wszystko dokładnie wymieszać. Na talerz wyłóż składniki, a całość polej przygotowaną bułką tartą.

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami są doskonałym pomysłem na szybką i pyszną kolację. Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pół, po czym wyjmij delikatnie z nich żółtka. Pieczarki obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na tłuszczu. Wyjęte żółtka rozdrobnij za pomocą widelca, dodaj do nich pieczarki i kilka łyżek majonezu. Całość dokładnie wymieszaj, po czym łyżeczką napełnij połówki jajek. Całość możesz podawać z rzodkiewką i liśćmi sałaty.

Omlety na słono

Z jajek możesz także przygotować omlety na słono. Na patelni podsmaż boczek, cebulkę i pieczarki, i przełożysz je do osobnej misy. Następnie do głębokiego naczynia wbij 4-6 jajek, dodaj odrobinę mleka, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozpuść tłuszcz, po czym wlej jajka. Kiedy zauważysz, że omlet lekko się ściął, wyłóż na jedną połowę farsz, żółty ser i świeże kawałki pomidorów. Drugą połową nakryj dodatki i przez chwilę podgrzewaj na małym ogniu. Omlet delikatnie zsuń z patelni, najlepiej za pomocą drewnianej łopatki.

Omlety na słodko

Omlety na słodko uwielbiają dzieciaki, dlatego są idealnym pomysłem na śniadanie w zestawieniu z kakao. Możesz podawać je z dżemem i bitą śmietaną. Na 1 omlet weź 2 jajka. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na puszystą pianę, a żółtka dodaj do czterech łyżek mąki i 5 łyżek mleka (wariant drugi – 2 łyżki mąki bez mleka). Całość wymieszaj i delikatnie połącz z ubitymi białkami. Masę wylej na rozgrzaną patelnię i smaż na małym ogniu. Po 5-7 minutach przełóż na drugą stronę.

 

drewniana łyża z ziarnami kaszy jaglanej
©SpaPartners/Fotolia
Styl życia
Przepisy z kaszy jaglanej na placki z gruszką i faszerowane jajka
Przepisy z kaszy jaglanej na placki z gruszką i faszerowane jajka to sposób na sycącą przekąskę lub kolację. Z podanych przepisów powinno wyjść około 15 placków z kaszy jaglanej i 12 faszerowanych jajek.

Przepisy z kaszy jaglanej na placki z gruszką i faszerowane jajka to sposób na sycącą przekąskę lub kolację. Z podanych przepisów powinno wyjść około 15 placków z kaszy jaglanej i 12 faszerowanych jajek.   Przepis z kaszy jaglanej - placki z gruszką   Czas wykonania: ok. 30 minut Stopień trudności: łatwy   Potrzebujesz: blendera, miski, obieraczki lub małego nożyka, łyżki.   Składniki: 1,5 szklanki mleka, olej do smażenia, 3 szklanki kaszy jaglanej (ugotowanej), szczypta cukru pudru, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, ½ szklanki mąki pszennej, ½ łyżeczki sody, 2 świeże gruszki.   Sposób przygotowania: 1. Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki (mogą być nieregularne). 2. Kawałki gruszki wrzuć do miski i zalej mlekiem. Całość zmiksuj blenderem. 3. Do zmiksowanych gruszek z mlekiem dodaj trzy szklanki ugotowanej kaszy jaglanej i miksuj dalej. 4. Dodaj sodę i dwa rodzaje mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 5-10 minut. 5. Na patelnię wlej olej na wysokość ok. 1,5 cm i rozgrzej go. Gdy olej zaczyna skwierczeć zmniejsz ogień, nabierz ciasto na łyżkę (powinno być dosyć gęste) i wyłóż je na patelnię. Placki smaż na złoty kolor z jednej i z drugiej strony. 6. Duży talerz wyłóż ręcznikiem papierowym i wykładaj na niego placki z kaszy jaglanej, aby dobrze obciekły z tłuszczu. 7. Zanim wyłożysz kolejną porcję placków, sprawdź czy poziom oleju jest wystarczająco wysoki. Jeżeli w trakcie smażenia ubyło dużo oleju, należy dolać świeży olej i poczekać aż się rozgrzeje i zacznie skwierczeć.     Przepis z kaszy jaglanej – faszerowane jajka   Czas wykonania: ok. 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: - garnka, - noża, - miski, -...

mąka
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Omlet warzywny – przepis na szybki obiad!
Omlet warzywny jest doskonałym pomysłem na śniadanie, obiad i kolację. Można podawać go na przeróżny sposób: z jogurtem greckim, ketchupem lub z dietetycznym sosem pieczarkowym.

Omlet warzywny jest doskonałym pomysłem na śniadanie, obiad i kolację. Można podawać go na przeróżny sposób: z jogurtem greckim, ketchupem lub z dietetycznym sosem pieczarkowym. Omlet warzywny – przepis na szybkie danie Omlet warzywny można wykonać w 10 minut. Danie idealnie nadaje się na obiad, czy kolację.   Składniki: 4 jajka, łyżka mąki razowej, 1 pomidor, oliwki, szczypiorek, 0,5 szklanki mleka, 50-60 g sera żółtego, oliwa z oliwek , sól i pieprz.   Sposób przygotowania: Jajka rozbij w miseczce, dopraw je solą i pieprzem. Następnie dodaj mleko i mąkę razową. Całość dokładnie wymieszaj , po czym dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany szczypiorek. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wlej masę jajeczną i czekaj do momentu równomiernego ścięcia się jajka . Potem weź do ręki drewnianą łopatkę i za jej pomocą sprawdź czy jajko odchodzi od patelni. Jeśli tak, to na jego wierzch połóż pokrojonego w kostkę pomidora, oliwki i żółty, starty ser . Odczekaj 1-2 minuty i delikatnie zsuń omlet na talerz. W razie potrzeby omlet warzywny możesz doprawić solą i pieprzem. Danie zaleca się podawać z jogurtem naturalnym, greckim lub dietetycznym sosem pieczarkowym. Dania z jajek możesz przygotować na słodko i na słono. Jak zrobić omlet z jajek ?  Zrobienie omletu z awokado jest bardzo proste i nie wymaga wiele pracy. Sprawdź przepis na omlet z awokado . 

jajka i mąka
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Zdrowy omlet wytrawny – przygotuj w 30 minut
Zdrowy omlet wytrawny może zawierać warzywa i mięsne dodatki. Danie jest świetnym pomysłem na śniadanie, szybki obiad, czy kolację. Omlet wytrawny przygotujesz w niecałe 30 minut.

Zdrowy omlet wytrawny może zawierać warzywa i mięsne dodatki. Danie jest świetnym pomysłem na śniadanie, szybki obiad, czy kolację. Omlet wytrawny przygotujesz w niecałe 30 minut.   Składniki: 3 jajka, 6 łyżek mąki, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1/3 szklanki mleka, 2 pomidory, 5-6 pieczarek, rukola, ser żółty, 1 cebula, sól, pieprz, curry, koperek, przecier pomidorowy lub sos czosnkowy.   Sposób przygotowania: Omlet Rozbij jajka w ten sposób, by oddzielić białka od żółtek. Następnie białka połącz ze szczyptą soli i ubij na sztywną pianę. Do osobnego naczynia przelej żółtka, 1/3 szklanki mleka, mąkę i oliwę z oliwek . Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji i dodaj do niej białka. Kolejno na rozgrzaną oliwą z oliwek patelnię wylej ¼ ciasta i rozprowadź drewnianą łyżką równomiernie . Omlet smaż na średnim ogniu z obu stron, tak by wierzchnia warstwa była lekko zarumieniona.   Farsz Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż ją na rozgrzaną oliwą z oliwek patelnię. Następnie cienko posiekane pomidory i pieczarki dołóż do cebuli i smaż pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj sól, pieprz, curry. Na koniec dodaj przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj do uzyskania gęstej konsystencji. Farsz równomiernie rozłóż na omlecie , po czym na wierzch dodaj starty żółty ser i świeżą rukolę. Całość przykryj drugim omletem. Wierzch gotowego dania możesz dodatkowo ozdobić jogurtem greckim lub sosem czosnkowym.   Sos czosnkowy Około 10 ząbków czosnku przeciągnij przez praskę lub drobniutko pokrój. Następnie do zmielonego czosnku dodaj 3 łyżki jogurtu greckiego lub...

Nasze akcje
wyniki konkursu duplo 2021
Fleszstyle

KONKURS! Wygraj zaproszenie na największą imprezę modową w Polsce i inne supernagrody!

Partner
hada-labo-3d-lifting-mask
Fleszstyle

Sposób Japonek na zatrzymanie upływu czasu tkwi w prostocie kosmetyków

Partner
kosmetyki-neutrogena-bright-boost
Fleszstyle

TEST REDAKCJI: Sprawdziłyśmy kosmetyki Neutrogena® Hydro Boost® i Bright Boost!

Partner