Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Szklanka lemoniady z plasterkami owoców
©yuliiaholovchenko/Fotolia
Styl życia

Orzeźwiające napoje na lato - przepisy

Orzeźwiające napoje możesz samodzielnie zrobić w domu. Są doskonałe, szczególnie latem, podczas upałów. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych propozycji na doskonały, chłodny, odświeżający napój.

Orzeźwiające napoje możesz samodzielnie zrobić w domu. Są doskonałe, szczególnie latem, podczas upałów. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych propozycji na doskonały, chłodny, odświeżający napój.

Arbuzowy napój

Składniki:

  • 1 kg arbuza,
  • limonka,
  • cukier (1/4 szklanki),
  • woda (1/4 szklanki),
  • kostki lodu,
  • listki mięty.

Sposób przygotowania:

W rondlu podgrzewaj cukier z wodą przez około cztery minuty, po czym odstaw z ognia. Obranego arbuza pokrój w drobne kawałki, usuń pestki i zmiksuj za pomocą blendera. Do soku z arbuza dodaj wcześniej przygotowany cukrowy syrop i sok z limonki. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z kostkami lodu. Napój możesz ozdobić listkami świeżej mięty.

Malinowa lemoniada

Składniki:

  • maliny (około 150 g),
  • limonki (3 sztuki),
  • miód (1 łyżka),
  • cytrynowy napój (1 szklanka),
  • woda mineralna (1 szklanka),
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Maliny zmiksuj za pomocą blendera, po czym dodaj do nich sok z limonek, wodę mineralną, łyżkę miodu i szklankę napoju cytrynowego (możesz wykonać go sam, dodając do wody kilka łyżeczek soku z cytryny). Całość dokładnie zmiksuj i dodaj kostki lodu. Gotowe!

Koktajl truskawkowy

Składniki:

  • szklanka truskawek,
  • jogurt naturalny (jeden pojemnik),
  • cukier.

Sposób przygotowania:

Truskawki dokładnie opłucz i osusz. Zalej je jogurtem naturalnym, dodaj cukier i całość zmiksuj blenderem. Na koniec możesz dodać kilka kostek lodu lub odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Smacznego!

Ananasowe orzeźwienie

Składniki:

  • ananas (1/2 owocu),
  • mango (1 sztuka),
  • melon (1 sztuka),
  • sok pomarańczowy (1 szklanka),
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Ananasa obierz ze skórki, pokrój w drobne kawałki. Tak samo postępuj z melonem i mango. Owoce połącz ze sobą i zmiksuj przy pomocy blendera. Pod koniec dodaj sok pomarańczowy i kilka kostek lodu.

Mrożona herbata

Składniki:

  • torebka wybranej herbaty,
  • woda mineralna,
  • kompot wiśniowy (1 szklanka),
  • miód (1 łyżka),
  • sok z cytryny,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Wybraną herbatę zaparz w wodzie mineralnej, po czym odstaw do przestygnięcia. Dodaj do niej łyżkę miodu i szklankę wiśniowego kompotu. Napój dopraw cukrem, sokiem z cytryny i kostkami lodu.

Shake bananowo-malinowy

Składniki:

  • maliny (pół szklanki),
  • banan,
  • mleko sojowe (szklanka).

Sposób przygotowania:

Maliny połącz z pokrojonym w plastry bananem i zmiksuj. Do całości dodaj szklankę mleka sojowego i kilka kostek lodu. Całość możesz udekorować świeżymi malinami i kawałeczkiem banana.

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Arbuzowe napoje
© k2photostudio/Fotolia.com
Styl życia
Pomysły na arbuzowe napoje: lodowe kostki arbuzowe, koktajle i smoothie z arbuza
Lodowe kostki arbuzowe nadadzą smak nawet zwykłej wodzie. Koktajle z arbuzem w roli głównej orzeźwią w gorący dzień. Arbuzowe smoothie może z powodzeniem zastąpić przekąskę.

 Lodowe kostki arbuzowe nadadzą smak nawet zwykłej wodzie. Koktajle z arbuzem w roli głównej orzeźwią w gorący dzień. Arbuzowe smoothie może z powodzeniem zastąpić przekąskę. Przepis na lodowe kostki arbuzowe Aby zrobić lodowe kostki arbuzowe, wydrąż miąższ z umytego arbuza i pozbądź się pestek . Miąższ zmiksuj, wlej do pojemnika na kostki lodu i włóż do zamrażalnika. Tak przygotowane kostki możesz wrzucić do dowolnego napoju. Koktajl truskawkowo-arbuzowy Do przygotowania koktajlu truskawkowo-arbuzowego potrzeba: 100 g arbuza, 100 g truskawek.   Sposób przygotowania: Umyj owoce i usuń szypułki z truskawek. Pokrój arbuza na małe kawałki i usuń z niego pestki. Wrzuć owoce do blendera i wymieszaj na gładką masę . Możesz dodać lodu. Koktajl arbuzowo-bananowy Do zrobienia koktajlu arbuzowo-bananowego potrzebujesz: 3 średnie banany, 80 g arbuza, 150 ml soku jabłkowego, szczypta cynamonu .   Sposób przygotowania: Pokrój arbuza i pozbądź się z niego pestek. Obierz banany ze skórki i pokrój je w plasterki. Przełóż owoce do miski i dolej do nich sok jabłkowy. Dosyp cynamon i zmiksuj całość za pomocą blendera. Dodaj do niego kostki lodu. Z tych składników otrzymasz 4 szklanki koktajlu. Koktajl z arbuza z sokiem z limonki Składniki na koktajl z arbuza z sokiem z limonki to: 2 kilogramowy arbuz, 1 pęczek mięty, 3 szklanki wody, 2 szklanki soku z limonki , lód.   Sposób przygotowania: Pokrój arbuza w kostkę, uprzednio pozbywając się z niego pestek. Zmiksuj miąższ i dolej do niego sok z limonki. Możesz dodać nieco brązowego cukru, aby koktajl był słodszy. Posiekaj drobniutko miętę i dodaj do pozostałych składników. Do koktajlu dodaj wody i lodu.   Mleczny koktajl arbuzowy z limonką Aby zrobić mleczny koktajl...

Trzy owocowe lemoniady w wysokich szklankach
©rockvillephoto/Fotolia
Styl życia
Smaczne, zdrowe i orzeźwiające – domowe lemoniady w 3 letnich smakach
Domowa lemoniada to sposób na szybki i orzeźwiający napój. Lemoniada bazyliowa, rabarbarowa i ananasowa doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego pikniku i spotkania z przyjaciółmi.

Domowa lemoniada to sposób na szybki i orzeźwiający napój. Lemoniada bazyliowa, rabarbarowa i ananasowa doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego pikniku i spotkania z przyjaciółmi.   Klasyczną domową lemoniadę serwuje się w wysokich szklankach, ozdobionych plasterkiem cytryny. Lemoniada cytrynowo-bazyliowa Potrzebujesz: blendera, dzbanka, noża, deski do krojenia.   Składniki: 2 duże cytryny, około 12 listków bazylii, 1 litr wody niegazowanej, 2 łyżki brązowego cukru.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób wykonania: Cytryny umyj i obierz ze skórki. Owoce pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Bazylię opłucz pod bieżącą wodą i włóż do cytryn. Dodaj cukier, łyżkę wody i całość zmiksuj na jednolity syrop. Syrop bazyliowo-cytrynowy przelej do dzbanka i rozcieńcz pozostałą wodą. Wstaw do lodówki na 15-20 minut. Serwuj z pokruszonymi kostkami lodu. Smacznego! Lemoniada rabarbarowa Rada: Jeśli przygotujesz lemoniadę z nieobranych łodyg rabarbaru , napój będzie mieć intensywny różowy kolor.   Potrzebujesz: garnka, noża, deski do krojenia, dzbanka, sitka.   Składniki: 7 łodyg rabarbaru, 1,5 litra wody, 1 litry wody niegazowanej, 10 listków mięty , 2 cytryny, 4 łyżki miodu.   Czas przygotowania: 30-40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób wykonania: Rabarbar umyj, odetnij końcówki i pokrój łodygi na mniejsze kawałki (ok. 5-7 cm). Posiekany rabarbar wrzuć do garnka i zalej 1,5 litra wody. Całość gotuj do momentu, gdy owoce zmiękną i będą się rozpadać. Kompot rabarbarowy przelej przez sitko, aby oddzielić owoce i uzyskać klarowny płyn. Do ugotowanego, ciepłego...

ciasto z pomelo
©agephotography/Fotolia.com
Styl życia
Koktajl z pomelo i ananasem, ciasto z pomelo, deser z bitą śmietaną i galaretką z pomelo – przepisy
Pomelo można z powodzeniem użyć do koktajli, np. oczyszczającego z ananasem lub sycącego z bananem. Pyszny deser z pomelo to ciasto na spodzie z migdałów. Można też udekorować nim galaretkę z bitą śmietaną.

Pomelo można z powodzeniem użyć do koktajli, np. oczyszczającego z ananasem lub sycącego z bananem. Pyszny deser z pomelo to ciasto na spodzie z migdałów. Można też udekorować nim galaretkę z bitą śmietaną. Pomelo jest inaczej zwane pomarańczą olbrzymią . Jest największym owocem cytrusowym, który zawiera witaminę C oraz potas. Pomaga usunąć zgagę i ma właściwości odchudzające. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym – 30. Ciasto z pomelo – przepis Składniki na blaszkę o średnicy 22 cm: 1 czerwone pomelo, 230 g mąki, 230 g miękkiego masła, 4 jaja, 230 g cukru, opakowanie proszku do pieczenia, garść mielonych migdałów. Czas przygotowania: około godzinę Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Umyj pomelo, a następnie wyciśnij z niego sok. Wysmaruj blaszkę masłem i wysyp na nie migdały. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Ubij masło z cukrem na puszystą pianę. Dodawaj do masy po jednym jajku, nie przestając mieszać. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i wlej sok z pomelo. Wymieszaj wszystkie składniki. Przełóż masę do foremki. Wstaw blachę do piekarnika na 45 minut. Aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe, włóż w nie drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, możesz wyłączyć piekarnik. Poczekaj, aż deser nieco ostygnie i posyp go cukrem pudrem. Deser z pomelo z galaretką i mleczną czekoladą Składniki: 4 cząstki pomelo, 1 opakowanie galaretki agrestowej, 8 kostek mlecznej czekolady, ½ szklanki śmietanki kremówki, 1 łyżka cukru pudru. Czas przygotowania: około 1-2 godzin (wraz z czasem na stężenie galaretki) Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner